Keress egy receptre, vagy összetevőre

SIRDAG- AZ AZERBAJDZSÁN PADLIZSÁN PARADICSOMMAL kombinálva


Az azerbajdzsáni konyhában kevés zöldségből készült meleg ételt találunk, ám mégis van olyan, amely a mindennapi étrendjükbe beletartozik, igen kedvelt és népszerű- ez a sirdag (syrdag, cырдаг). Hidegen előételként vagy kenyérrel, melegen pedig köretként fogyasztják hús mellé vagy tésztafélékkel. Két változata létezik- a padlizsános, én ezt fogom interpretálni, és a tokfélékkel készült (a padlizsán helyett- a hal). Szerintem rizs mellé is nagyon illik, vagy plovhoz. Azerbajdzsán déli részéről ered az elkészítése, Lankaran régióból.
Egyszerű és nagyon-nagyon finom étel!

5 nagyobb padlizsán
6 paradicsom
4 cikk fokhagyma
friss vagy lefagyasztott petrezselyemzöld
só, bors ízlés szerint
egy csipet kurkuma (színfokozóként)
1 pohárnyi olaj

Friss padlizsánt (más néven- törökparadicsomot) vásároltam, kemény, sima héjú, élénkzöld szárral. A túlérettet jobb, ha nem vesszük meg, mert rágós húsú és ízre kesernyés… Ehhez az adaghoz 4-5 darab szükséges, de érdemes rögtön dupla hozzávalóból elkészíteni. A padlizsánt megmostam és zebracsíkosra hámoztam hosszában. Jó vastag karikára szeltem. Ha vékonyra vágjuk, akkor teljesen szétesik.

A serpenyőben megmelegített olajba dobtam a kevéske kurkumát, amit jelen esetben színezés végett használunk. A padlizsán köröket mindkét oldalán világos barnára kisütögettem, papírtörlőre kiszedtem, félretettem.
A paradicsomot forró vízbe dobva meg kell hámozni és lereszelni. Én kitaláltam egy jobb módszert- a félbevágott paradicsomok húsát héjával a tenyerem felé lereszeltem és ily módon időt és fáradságot spóroltam :)
Megpucoltam a fokhagymát és apróra vágtam, fokhagymanyomó is tökéletes megoldás.
A petrezselyemzöldet apróra vágtam… volna, de volt a mélyhűtőben bezacskózva, abból használtam.
Egy serpenyőbe öntöttem a paradicsompürét és fedő nélkül főztem kb. 7 percig, ezen idő alatt kicsit besűrűsödött. Beborítottam a kisütött padlizsánnal, rászórtam a fokhagymát, majd sózva, borsozva lefedtem az edényt. Csökkentve alatta a lángot 8-10 percig pároltam, ez alatt az idő alatt a paradicsom kicsit átpirult.
Ahogy készen lett, megszórtam a petrezselyemzölddel.

Az azerbajdzsán konyhában az ételek elnevezése nagyon hasonlít a török nyelvűek ételeire, történelmüknél fogva ízvilágban és elkészítése alapján pedig a perzsára, ugyanis még időszámításunk előtt Azerbajdzsán egy része perzsa uralom alá került.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

15 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon jó kis recept:) Szeretem más népek ételeit megismerni és ez nagyon az én ízlésemnek való.

Vicuska írta...

Ha elkészíted és megkóstolod, biztosan bekerül a kedvenc ételek közé, úgy vettem észre, hogy sokban hasonlít az ízlésünk! :)

wanna írta...

Nagyon szeretem a padlizsánt, leginkább grillezem, vagy krémet készítek belőle, ez egy érdekes recept.

Vicuska írta...

... és finom! :)

Vicuska írta...

Én is hasonló vonzalmat táplálok a padlizsán iránt, a túrós-diós tekercs és a 2 féle krém tökéletes élvezet! :) Az egyik változat azt hiszem fent van a blogomon. Igen, ez az- http://vicuska13.blogspot.com/search/label/padlizs%C3%A1nkr%C3%A9m

Szabina írta...

Nagyon szeretem a padlizsánt, paradicsommal és fokhagymával meg főleg. :) Régebben már készítettem ízében hasonlót, karikázva sorakoztattam felváltva padlizsánt és paradicsomot, és ezt locsoltam meg fokhagymás olívaolajjal.

Vicuska írta...

De finom lehet! Ha szereted a padlizsánt, akkor ezt a padlizsános előételt mindenképpen készítsd el, nagyon finom, abban is van paradicsom és fokhagyma :)

wanna írta...

Minden padlizsános dolgot kedvelek, ez is nagyon finom lehet. Jó ez a hámozási mód, mutatós!

Vicuska írta...

Köszi, mutatós és praktikus is! :)

Alíz írta...

Ó, ez isteni! Ilyet Törökországban ettem és azóta is keresem a receptjét. Köszikösziköszi! :))

Vicuska írta...

Örülök, Alíz, hogy ennyire örülsz :)

Alíz írta...

S de jó, hogy benéztem hozzád, mert végre megtaláltam a sirdag receptjét, amit már megint kerestem, mert elfelejtettem könyvjelzőzni. Na de most nem felejtem el. Hogy én milyen szétszórt vagyok!... :)))

Vicuska írta...

... nincsenek véletlenek :) Remélem megfelel majd az elvárásaidnak, ízemlékeid szerint!

Seafalcon írta...

Ez nagyon kedvemre való, és már látom, hogy teszek bele bazsalikomot is! :-)

Vicuska írta...

István, szerintem a bazsalikom jó ötlet, a paradicsommal jól bírják egymás társaságát :)

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők