Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2012. március 17., szombat

KEDVENC KÁVÉS-KARAMELLES SZELETEM

 
 2013 augusztusában  így nézett ki a karamelles szeletem (2 friss fotó)





Ez egy nagyon régi családi recept, én Édesanyámtól kaptam. Gyerekkorom óta egyszerűen imádom!!!


500 g liszt
200 g vaj
100 g cukor
1 egész tojás (elhagyható)
1 sütőpor (vagy 1 kávéskanál szóda)
1 dl tej (akár vízzel is jó, ha nincs otthon éppen tej) vagy 1,5 dl tejfel

30X40 cm-es zsírozott tepsi hátán 4 lapot sütünk. Csak óvatosan, mert hamar megég!

KRÉM:

200 g cukrot karamellizálunk, felöntjük egy 1 dl lefőzött kávéval majd a habarással- 3 ½ dl (350 ml) tejben 6 púpos evőkanál liszt csomómentesre keverve, ezt közepes lángon pár percig kevergetve besűrítjük, majd levesszük a tűzről, áll 10 percet, míg feloldódik az összekapott cukor és a végén belekeverjük a 6 evőkanál kristálycukrot. Jól kikeverjük 200 g vajjal.

Ez a krém nagyon finom piskótába vagy vizes piskótalapok közé kenve is.

Betöltjük a habos karamell krémmel a lapokat, kenhetünk a tetejére is. Darált dióval, porcukorral csokimázzal díszíthetjük.


Ez alkalommal volt egy marék szeletelt mandulám, amit szárazon megpirítottam pár evőkanál cukorral, ráöntöttem egy KV tejszínt és hagytam kihűlni. Megszórtam a süti tetején levő krémet vele.

A háttérben látható sütemény- a mennyei finomságú diós lapok szilvalekvárral. Jön a recept is :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

22 megjegyzés:

mági írta...

A karamelleseket én is szeretem...A karamelles, KV tejszínes pirított mandula a tetejére nagy ötlet!

Hát ezeket a festményeket, bizony mutogatni kell....
Ölellek.

trollanyu írta...

Az ilyen régi családi receptek a legjobbak:) Nálunk a karamelles sütik nagyon mennek, s ahogy elnézem ez egy remek darab húsvétra is:)

Flóra írta...

Nagyon guszta lett! Imádom a karamellás sütiket.:))

Mrita írta...

Bizony fantasztikus recept, ünnepi alkalomra is megállja a helyét.

Elisabeth írta...

Az ilyen finom családi recepteket, mind, ha lehetség meg kell őrizni, csak én már ugy vagyok velük hogy legtöbb régi kézzel irott sütemény recepteket a nővéremnek adtam át, mivelhogy én neheze igazodok ki rajtuk, de megtartottam anyám 3 régi könyveit a hatvanas évekböl, amit még mai napig is böngészek a klasszikus receptek után...se kép nincs, se sok utasitás, de majd egyszer ki figurálom talán!

Nagyon guszta, egyszerü, és igazán finom kis süti...köszi hogy fel tetted.

Vicuska írta...

Köszönöm, Ágika, hát lehet NEM szeretni a karamelleseket? Költői kérdésnek szántam :) Egy nem régi sütésnél találtam ki ezt a KV tejszínes pirított dió vagy mandula díszítést- nagyon finom és jól is mutat :)
Húsvétra is remek választás, ami a családi recepteket illeti- a sok év bizonyítja időtálló mivoltát. Ez ráadásul nem drága sütemény, sőt még fokozható is a költségcsökkentése és mégis mennyei finom.
Flóra- egy az ízlésünk :)
Mrita, a születésnapomra készült, nem is terveztem tortát :)
Szerintem is óriási élmény olvasgatni, lapozgatni szüleink, nagyszüleink kézírásával írott receptjeit, amikor elkészítheted az általuk főzött, sütött ételt, süteményt- közben arra gondolni, hogy ugyanígy jártak el, ugyanezt fogyasztották ők is a nagy családi asztalnál... Utasítás és képek nélkül is finomakat készítettek őseink :) Köszönöm Elisabeth, hogy benéztél :)

Csiperke írta...

Annyira szeretnék enni egy szeletet! Nagyon szeretem a karamellt, de sose csinálok, mert a férjem nem szereti.
Viszont a szilvás-diós a háttérben nagyon izgatja a fantáziámat...:))

Vicuska írta...

Ha nem szereti a férjed, akkor süsd, amikor vendégeket vársz :) Olyankor pár szeletet le is tudsz fagyasztani saját részre. A szilvás-dióst mindjárt kirakom a blogba :)

Petra írta...

Nagyon csábító sütik! A kávés karamellást is imádom, és a másikra is kíváncsi leszek. :)

Erika írta...

Nagyon guszta, ritkán eszem süteményt, de ezt szívesen befalnám. Szépek a virágok is!:-)

Barbi írta...

Rajongok a karamellás sütikért. A férjem anyukája szokott hatlapost sütni karamellkrémmel és rosszullétig eszem olyankor!! Mindenképpen megjegyzem! :))

Vicuska írta...

Lányok, köszönöm :)
Barbi, a hatlapos is kedvenc, meg a pöstyéni szelet, amit dupla adag krémmel készítek mindig (a blogomon megtalálható), én sem tudom megunni :D

Gerdi írta...

Kávé-karamell nagyon jó páros! Ez a süti is nagyon tetszik, besoroltam a húsvéti sütik közé!

Vicuska írta...

Húsvétra én is beterveztem!

baratella írta...

Meglátni és megszeretni.Klassz süti,köszi!Elmentettem és alkalomra megsütöm.

Vicuska írta...

Szerintem örökké tartó szerelem lesz :)

Édeskonyha írta...

Én is szerelmes lettem ebbe a sütibe. Kár hogy mostanában nem lesz rá időm megsütni, de mindenesetre mentettem.

Boszi írta...

Egy kérdésem lenne :) amikor a habarást ráöntöd a karamellre, azzal együtt főzöd tovább, vagy csak hagyod állni?

Vicuska írta...

Kedves Boszi, nagyon jó a kérdés, köszönöm, hogy felvetetted, mert ami nekem természetes, mert tudom, másnak nem biztos, hogy evidens :)
Máris a recepthez írom!

Boszi írta...

Köszönöm :) nagyon kedves tőled.

Lilla írta...

A kávé és a karamell nálam abszolút nyerő, jöhet!

Vicuska írta...

Nálunk is nyerő páros!