Legjobb receptjeim - avagy "az étkezés összetartja a családot". Ezen az oldalon néhány receptet szeretnék megosztani elsősorban a családdal, de ha valaki mást is érdekel, próbálja ki a recepteket és írja meg véleményét! Jó főzőcskézést!
Keress egy receptre, vagy összetevőre
SIRDAG- AZ AZERBAJDZSÁN PADLIZSÁN PARADICSOMMAL kombinálva
Az azerbajdzsáni konyhában kevés zöldségből készült meleg ételt találunk, ám mégis van olyan, amely a mindennapi étrendjükbe beletartozik, igen kedvelt és népszerű- ez a sirdag (syrdag, cырдаг). Hidegen előételként vagy kenyérrel, melegen pedig köretként fogyasztják hús mellé vagy tésztafélékkel. Két változata létezik- a padlizsános, én ezt fogom interpretálni, és a tokfélékkel készült (a padlizsán helyett- a hal). Szerintem rizs mellé is nagyon illik, vagy plovhoz. Azerbajdzsán déli részéről ered az elkészítése, Lankaran régióból.
Egyszerű és nagyon-nagyon finom étel!
5 nagyobb padlizsán
6 paradicsom
4 cikk fokhagyma
friss vagy lefagyasztott petrezselyemzöld
só, bors ízlés szerint
egy csipet kurkuma (színfokozóként)
1 pohárnyi olaj
Friss padlizsánt (más néven- törökparadicsomot) vásároltam, kemény, sima héjú, élénkzöld szárral. A túlérettet jobb, ha nem vesszük meg, mert rágós húsú és ízre kesernyés… Ehhez az adaghoz 4-5 darab szükséges, de érdemes rögtön dupla hozzávalóból elkészíteni. A padlizsánt megmostam és zebracsíkosra hámoztam hosszában. Jó vastag karikára szeltem. Ha vékonyra vágjuk, akkor teljesen szétesik.
A serpenyőben megmelegített olajba dobtam a kevéske kurkumát, amit jelen esetben színezés végett használunk. A padlizsán köröket mindkét oldalán világos barnára kisütögettem, papírtörlőre kiszedtem, félretettem.
A paradicsomot forró vízbe dobva meg kell hámozni és lereszelni. Én kitaláltam egy jobb módszert- a félbevágott paradicsomok húsát héjával a tenyerem felé lereszeltem és ily módon időt és fáradságot spóroltam :)
Megpucoltam a fokhagymát és apróra vágtam, fokhagymanyomó is tökéletes megoldás.
A petrezselyemzöldet apróra vágtam… volna, de volt a mélyhűtőben bezacskózva, abból használtam.
Egy serpenyőbe öntöttem a paradicsompürét és fedő nélkül főztem kb. 7 percig, ezen idő alatt kicsit besűrűsödött. Beborítottam a kisütött padlizsánnal, rászórtam a fokhagymát, majd sózva, borsozva lefedtem az edényt. Csökkentve alatta a lángot 8-10 percig pároltam, ez alatt az idő alatt a paradicsom kicsit átpirult.
Ahogy készen lett, megszórtam a petrezselyemzölddel.
Az azerbajdzsán konyhában az ételek elnevezése nagyon hasonlít a török nyelvűek ételeire, történelmüknél fogva ízvilágban és elkészítése alapján pedig a perzsára, ugyanis még időszámításunk előtt Azerbajdzsán egy része perzsa uralom alá került.
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Legnépszerűbb receptjeim:
-
Mekis, forró almás pite!, ha nincs kedved begyújtani a sütőt :) 4 alma 2 csomag leveles tészta cukor ízlés szerint fahéj 1 van. cukor...
-
6-8 szelet sertéscomb (természetesen csirkemellből is készíthető) 4-5 szem közepes krumpli 5-6 ek. liszt 3 tojás 4-5 cikk fokhagyma...
-
Ez füstölt kolbásszal és szalonnával készült, Renáta készítette el majd fotózta hiányos esti fényben, de így is látható, mennyire jól sik...
-
A természet ajándéka számunkra az erdei gomba. Népszerűek, hiszen sokoldalúan lehet elkészíteni konyhánkban- nyersen (champignon), sütv...
-
Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem! Előzőekben b...
-
Ha valami nagyon finomra vágynak, feltétlenül készítsék el! Jó, ha egy éjszakát áll a hűtőben! Házi, üstben kavart szilvalekvárral még ...
-
Vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy az a legfinomabb cékla, amelyik kisebb, gömbölyű, bordó a színe és vékony a héja. Megfőzhetjük vízbe...
-
Nagyon finom mindent bele, ecetes savanyúságot készítettem télére!!!! A lányom kapta a receptet, miután megkóstolta ismerőseinél az ece...
-
Isteni finom ez a kuglóf, kezdők is bátran belevághatnak, mert garantáltan sikerük lesz vele. Könnyen kezelhető, puha (a héja is), fo...
-
Egyik nagy kedvencem ez a savanyúság! 5 kg piros paprika, a húsosabb fajtából finomabb (kápia, kaliforniai vagy paradicsompaprika)...
15 megjegyzés:
Nagyon jó kis recept:) Szeretem más népek ételeit megismerni és ez nagyon az én ízlésemnek való.
Ha elkészíted és megkóstolod, biztosan bekerül a kedvenc ételek közé, úgy vettem észre, hogy sokban hasonlít az ízlésünk! :)
Nagyon szeretem a padlizsánt, leginkább grillezem, vagy krémet készítek belőle, ez egy érdekes recept.
... és finom! :)
Én is hasonló vonzalmat táplálok a padlizsán iránt, a túrós-diós tekercs és a 2 féle krém tökéletes élvezet! :) Az egyik változat azt hiszem fent van a blogomon. Igen, ez az- http://vicuska13.blogspot.com/search/label/padlizs%C3%A1nkr%C3%A9m
Nagyon szeretem a padlizsánt, paradicsommal és fokhagymával meg főleg. :) Régebben már készítettem ízében hasonlót, karikázva sorakoztattam felváltva padlizsánt és paradicsomot, és ezt locsoltam meg fokhagymás olívaolajjal.
De finom lehet! Ha szereted a padlizsánt, akkor ezt a padlizsános előételt mindenképpen készítsd el, nagyon finom, abban is van paradicsom és fokhagyma :)
Minden padlizsános dolgot kedvelek, ez is nagyon finom lehet. Jó ez a hámozási mód, mutatós!
Köszi, mutatós és praktikus is! :)
Ó, ez isteni! Ilyet Törökországban ettem és azóta is keresem a receptjét. Köszikösziköszi! :))
Örülök, Alíz, hogy ennyire örülsz :)
S de jó, hogy benéztem hozzád, mert végre megtaláltam a sirdag receptjét, amit már megint kerestem, mert elfelejtettem könyvjelzőzni. Na de most nem felejtem el. Hogy én milyen szétszórt vagyok!... :)))
... nincsenek véletlenek :) Remélem megfelel majd az elvárásaidnak, ízemlékeid szerint!
Ez nagyon kedvemre való, és már látom, hogy teszek bele bazsalikomot is! :-)
István, szerintem a bazsalikom jó ötlet, a paradicsommal jól bírják egymás társaságát :)
Megjegyzés küldése