fél kiló atlanti hering
3 nagy fej vöröshagyma
egész bors
1-2 babérlevél
cukor
pici só
ecet (az arány kb. 1/3 rész ecet + 2/3 rész víz, ízre kellemes legyen, attól függ, hány %-os az ecet)
forralt, hűtött víz
mehet kevés mustármag
szoktak tenni bele: sárgarépát karikázva, kaprot, koriandert, köménymagot
A hal a hús egyik egészséges alternatívája, nekem nagy kedvencem a ruszli, a hagymás- ecetes pácolt apró fej nélküli hering, a szeljodka vagyis „cелёдка”. A ruszlihoz olajban eltett nagyon finom enyhén sózott oszelegyec – hering halat vettem, amely tartósítószer-mentes. Az ecetes páctól, amiben 1-3 hétig érleljük a halat, teljesen feloldódik az apró szálka, csak a gerinc marad meg. Én már gerinc menteset kaptam, feldarabolva, kerek, lapos dobozban kapható. A jó fajta sózott hering szürkés-kékes színű. A hasa ép és fehér a színe, ha sárga foltos, akkor ránk akarják sózni a raktáron tárolt, nem a legjobb halat. Már csak élettani okokból is érdemes fogyasztani!
Egy 1 literes üveg aljába mokkáskanálnyi borsot szórtam, és váltakozva egy sor hagyma, egy sor hal, közé a babér. Hagymával zártam a rétegeket, ráöntöttem az olajból, ha nincs, akkor 1/3 deci napraforgóolajat lehet használni. Az ecetből, felforralt és lehűtött vízből a sóval és cukorral kellemes ízű páclét készítettem és ráöntöttem. Lezárva hűtőbe tettem fogyasztásig. Isteni finom lesz a hal, miután felvette a pác és a fűszerek ízét már néhány nap elteltével! Szerintem 3 nap után már nyugodtan élvezhető!!!
Ha egészben vásároljuk a heringeket, akkor bőrét lenyúzva, kibelezve és lefejezve előkészítjük, a ruszlihoz használt fűszeres pácot felfőzve és lehűtve ráöntjük. Ha sózott heringünk van, akkor pácolás előtt azért 1-2 órát áztassuk vízben vagy tejben. A továbbiakban ugyanúgy járunk el, egy-három hétig hagyjuk benne érlelődni.
HERING HAL BUNDÁBAN vagy SUBÁBAN- A SUBA ÜNNEPI SALÁTA
Ebből a ruszliból készülhet az oroszoknál Szilveszterkor elmaradhatatlan saláta- a hal suba alatt. Bár az év folyamán bármikor készíthető, de ezen a napon szinte a volt szovjet népeknél ott díszeleg az asztalon a többi klasszikus saláta mellett. A szovjet időkben a totális deficit alatt született meg a recept, a háziasszonyok abban a nehéz időben is szerették ünnepivé varázsolni a kínálatot és terülj asztalkámat varázsoltak egyszerű hozzávalókból is.
Nemrég olvastam róla, hogy a suba receptje lassan 100 éves, történelmi kezdete a Nagy Októberi Szocialista Forradalom után, 1918-ra datálható. Minden proletár családban fellelhetőek voltak ezek az egyszerű hozzávalók.
Ennek a népi ételnek nagyon sok népszerű változata született, alkotóvágytól és hozzávalótól függően.
Én így készítettem ezt a nagyon egészséges és valóban finom salátát:
2 db hordós sós hering vagy a ruszliból 30 dk hal és az ecetes hagyma is
2-3 vöröshagyma
4 db héjában főtt burgonya
1-2 főtt cékla lereszelve, de jó az ecetes cékla is hozzá
4 főtt tojás
3 db főtt sárgarépa
½ savanykás alma (kihagyható)
majonéz
só
bors
Előkészítünk egy megfelelő lapos edényt, tálat, akár tányért, de nagyon jól mutat alacsony oldalú üvegedényben, mert látványos lesz a réteges salátánk. Készíthetjük természetesen individuális adagokban is, 9 cm-es desszertgyűrűvel, nagyon elegánsan mutat és személyre szabható a díszítése.
A burgonyát, céklát és sárgarépát kuktában bő fél óra alatt megpároltam. Amikor kihűlt, meghámoztam. A halat apróbb darabokra vágtam (a ruszlit használtam), a hagymát felkockáztam és ecetes forró vízzel leforrázva 5 percet állni hagytam, majd leszűrtem. Ha nem ruszlit használunk, akkor természetesen a halat megpucoljuk, a gerincet kiemeljük (úgy, hogy a hasán és a hátán hosszában bevágjuk), lehúzzuk a bőrét.
A tálban lerakjuk a rétegeket, mindegyikre kevés majonézből csíkokat húzunk, vagy kockázunk:
egy sor hal, befedtem a hagymával, ráraktam a kis kockára vágott (vagy lehet reszelni) krumpli, alma reszelve, krumplisor, sárgarépa reszelve és legfelülre került a reszelt céklaréteg.
A lereszelt tojást a sorok közé rakhatjuk, én díszítésre használtam. Általában a majonézzel lekent céklaréteg van legfelül és a saláta oldalát is be szokták vele vonni. Legalább 5-6 órán át érlelődni hagyjuk a hűtőben, de még jobb egy éjszakára.
"A szakács megint finomat készített: halat subában. A halra reszelt főtt burgonya jön, és arra majonézes cékla. Ez persze inkább hidegtál, mint főtt étel. Oleg persze azt mondta, hogy ez "fish under jacket". A barba finomította, hogy ez bizony nem dzseki, hanem ukránul suba. Ez valamiféle nagykabát, mondta. Ekkor mondom, mi is ezt a szót használjuk a juhászok hordják, meg minden, kifordítom, befordítom, mégis suba a suba...
- Ez az, hát persze, nálunk is ezt jelenti!
Ma a halat halkonzervből szerezte, de lehet sózott heringből is készíteni."
Élvezetes olvasmány, egyre jobban tetszik! :)
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
12 megjegyzés:
Egyszer kóstoltam ruszlit, nem ízlett:-( De lehet, akkor még kicsi és buta voltam... de valahogy most sem vonz. A saláta viszont nagyon tetszik, sima hallal vagy más husival el tudom képzelni...még szilveszterkor is:-)
Nagyon guszta!! Szeretjük a ruszlit, így csakis nagyon finom lehet ez a saláta.:)
Hát, te valóban ismered az orosz konyhát!
Menj el a honlapomra ezen a linken:
http://www.szekelyistvan.hu/naplo_joh02.php
és keress rá a subában szóra! Ott írok erről a csudafinomságról!!!
Vicuska, fantasztikus dolgokat készítettél megint! A ruszlit mi is nagyon szeretjük, nem is gondoltam, hogy házilag is lehet készíteni. A salátád is nagyon guszta.
Gerdi, ahány ember, annyi ízlés, mi a férjemmel nagyon szeretjük a ruszlit, de a lányaim nem igazán esznek halat, a rántott halon kívül :) Bízom a kreativitásodban!!!!
Gizike, akkor nálatok is készül :)
István, utólagos engedelmeddel a receptbe belinkeltelek, látod,nemcsak iszom de már idézem is szavaidat :) köszönöm!
Katalin, örülök neki és hidd el, mint minden másban, a házi készítésű sokkal finomabb és nagy privilégiuma,hogy ízlésed szerint fűszerezheted, tudván, mi van benne tartalmilag.
Kösz a reklámot! :)
A férjem nagyon szereti a ruszlit, bár ritkán vásárolunk, mert én nem vagyok "halas". Viszont egyszer ezt ki fogom próbálni, szívesen megkóstolnám házilag elkészítve. Megkérdezhetem, hogy halat hol vásárolsz hozzá?
Seafalcon, szívesen népszerűsítem, ami jó :)
Magyarországon van egy orosz specialitásokat forgalmazó üzleti hálózat, kb. 15 helyen értékesítenek, ebből 8 Budapesten található, úgy tudom ki is szállítanak. Írj egy emailt a címemre, megírom privátban, hol található a hozzátok legközelebbi, ott meg tudod venni :) Csak úgy, magában fogyasztva is nagyon finom!
Én ezt a dobozka halat Kárpátalján vettem.
Nagyon szeretem a ruszlit, fenséges lehet így, salátának összeállítva! :)
Nemrég egy társaságban ettem először a "suba-halat", imádtam. Mindent ami hal és cékla :)
Örülök a receptnek, remélem valamikor elkészítem.
most sikerült valamilyen hasonló halat venni
Köszönöm, Hankka :)
Wanna, imádnivaló szerintem is!
Heringet kaptál? vagy már készen pácolva- ruszlit?
Megjegyzés küldése