Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2012. március 10., szombat

A SZOVJET KONYHAMŰVÉSZET VINEGRET SALÁTÁJA





A vinegret a francia vinaigrette elnevezésből ered, ami ecetet jelent. Az ecet bármilyen vinegret alapvető komponense, ami fő megkülönböztető jele a többi salátával szemben. V.I. Dhal (1801-1872)a következő magyarázatot írta erről a salátáról Az orosz nyelv értelmező szótárában: „ okroska, de kvász nélkül, ecettel, mustárral stb. fűszerezve, hidegen elkészített vegyes hozzávalók keveréke”.
Tehát a fő jellemzője a vinegretnek a „vegyes hozzávalók keveréke”.

A kvász amúgy ősi erjesztett habos gabonanedű, keleti szláv eredetű. Hűtve kánikulában isteni!

Alapvetően ugyanazokból az alapanyagokból áll, mint általában a saláták- krumpli, sárgarépa, savanyú vagy sós uborka, savanyú káposzta stb. de csak a piros színnel asszociálható, mert a fő hozzávalója mégis csak a cékla.



Nagyon sokféle változata létezik, az alap többnyire a fent leírtakból tevődik össze- ehhez jöhet- sós vagy ecetes gomba, zöldborsó, szemes bab, stb. de elmaradhat a sárgarépa , szokták pácolt hering (receptje a blogomon), szeljodka mellé tálalni.
Érdekes az a tény, hogy két iskolája van a vinegretnek- az egyik hívei a főzött zöldségeket részesíti előnyben, míg a másik a sütőben való sütésüket. Nincs benne ellentmondás, mert télen a vaskos gyökereket jobb megfőzni, a nyári zsengébb termés finomabb sütőben sütve, sajnos igencsak szezonális jellegű, pedig ez a finomabb.
A zöldségeket sótlan vízben, én kuktában kevés vizet adva alá megpároljuk (20 perc alatt), vagy megfőzzük (fazékban kb. 35-40 perc). Teljes szobahőmérsékletre való kihűlés után szabad felhasználni. Minden hozzávalót kisebb kockákra vágunk.
A savanyú káposzta szálait rövidebbekre vágjuk.

3 cékla
4 krumpli
6 db kisebb savanyú uborka
1 vörös bab konzerv, leszűrve a levétől, szűrőben leöblítve
savanyú káposzta egy tányérral
2-3 fej lila hagyma (ha valakinek nem bírná a gyomra a nyers hagymát, hagyja ki nyugodtan)
egy saját „nevelésű” zöldhagyma csomó, aprítva, zöldestől

bors
olaj (itt tökmagolajat használtam)
1 teáskanál mustár
pici ecet (lehet almaecet vagy citromlé)

Mindent összekevertem, sóztam, borsoztam, az olajjal megöntöztem, kevéske ecettel és a mustárral picit savanyítottam rajta.
Hűtőben hagytam 20-30 percig összeérni az ízeket és tálaltam.
Nagyon finom saláta!!! Bármennyit meg tudnék enni belőle :)

vicuska13.blogspot.hu

9 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép színes, guszta a salátád!

Vicuska írta...

Köszönöm, és finom is :)

mági írta...

Annyira jó, hogy egy más kultúrát ismertetsz meg velünk, szeretem a receptjeidet. Annyira egyediek.
Szép napokat.

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon édes a nyulacskád! Huncut a szeme! A saláta nagyon finom én már ettem ilyet egyszer vendégségben. Nem is tudom miért nem csináltam még...:o)

hankka írta...

Gazdag és színes saláta, a képek és a leírás alapján biztosan finom lehet! :)

Vicuska írta...

Ágika, köszi :) Számomra nagyon izgalmas felfedezés ez a több mint 1000 éves múltú orosz konyha kultúra, mert az egyszerű népi ételektől a Nagy Péter korától a francia szakácsoknak is teret adó főúri arisztokrácia étekéig- nagyon gazdag, érdekes és sokrétű.
Huncut, mi? Szerintem igazi vitaminbomba a vinegret!
Jól látod, hankka, ha bejön Nektek is az ízvilága, gyakrabban fog asztalra kerülni :)

Elisabeth írta...

Én mindenféle kombinációs salátát szeretek, mer nagyon egészséges. A céklát imádom salátában, vagy csak saját magában ecetes, és hagymásan.
Jó kis saláta recept, köszi hogy megosztottad velünk!

wanna írta...

Minden salátát kedvelek, az orosz vinaigrette pedig nagy kedvenc nálunk is. Majdnem így készítem :)

Vicuska írta...

Sajnos nem láttam a hozzászólásodat, wanna. Én is nagy saláta kedvelő és evő vagyok :D Ha hasonlóan készíted, akkor tudod, miért tudok megenni belőle bármilyen mennyiséget!