2013 augusztusában így nézett ki a karamelles szeletem (2 friss fotó)
Ez egy nagyon régi családi recept, én Édesanyámtól kaptam. Gyerekkorom óta egyszerűen imádom!!!
500 g liszt
200 g vaj
100 g cukor
1 egész tojás (elhagyható)
1 sütőpor (vagy 1 kávéskanál szóda)
1 dl tej (akár vízzel is jó, ha nincs otthon éppen tej) vagy 1,5 dl tejfel
30X40 cm-es zsírozott tepsi hátán 4 lapot sütünk. Csak óvatosan, mert hamar megég!
KRÉM:
200 g cukrot karamellizálunk, felöntjük egy 1 dl lefőzött kávéval majd a habarással- 3 ½ dl (350 ml) tejben 6 púpos evőkanál liszt csomómentesre keverve, ezt közepes lángon pár percig kevergetve besűrítjük, majd levesszük a tűzről, áll 10 percet, míg feloldódik az összekapott cukor és a végén belekeverjük a 6 evőkanál kristálycukrot. Jól kikeverjük 200 g vajjal.
Ez a krém nagyon finom piskótába vagy vizes piskótalapok közé kenve is.
Betöltjük a habos karamell krémmel a lapokat, kenhetünk a tetejére is. Darált dióval, porcukorral csokimázzal díszíthetjük.
Ez alkalommal volt egy marék szeletelt mandulám, amit szárazon megpirítottam pár evőkanál cukorral, ráöntöttem egy KV tejszínt és hagytam kihűlni. Megszórtam a süti tetején levő krémet vele.
A háttérben látható sütemény- a mennyei finomságú diós lapok szilvalekvárral. Jön a recept is :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
22 megjegyzés:
A karamelleseket én is szeretem...A karamelles, KV tejszínes pirított mandula a tetejére nagy ötlet!
Hát ezeket a festményeket, bizony mutogatni kell....
Ölellek.
Az ilyen régi családi receptek a legjobbak:) Nálunk a karamelles sütik nagyon mennek, s ahogy elnézem ez egy remek darab húsvétra is:)
Nagyon guszta lett! Imádom a karamellás sütiket.:))
Bizony fantasztikus recept, ünnepi alkalomra is megállja a helyét.
Az ilyen finom családi recepteket, mind, ha lehetség meg kell őrizni, csak én már ugy vagyok velük hogy legtöbb régi kézzel irott sütemény recepteket a nővéremnek adtam át, mivelhogy én neheze igazodok ki rajtuk, de megtartottam anyám 3 régi könyveit a hatvanas évekböl, amit még mai napig is böngészek a klasszikus receptek után...se kép nincs, se sok utasitás, de majd egyszer ki figurálom talán!
Nagyon guszta, egyszerü, és igazán finom kis süti...köszi hogy fel tetted.
Köszönöm, Ágika, hát lehet NEM szeretni a karamelleseket? Költői kérdésnek szántam :) Egy nem régi sütésnél találtam ki ezt a KV tejszínes pirított dió vagy mandula díszítést- nagyon finom és jól is mutat :)
Húsvétra is remek választás, ami a családi recepteket illeti- a sok év bizonyítja időtálló mivoltát. Ez ráadásul nem drága sütemény, sőt még fokozható is a költségcsökkentése és mégis mennyei finom.
Flóra- egy az ízlésünk :)
Mrita, a születésnapomra készült, nem is terveztem tortát :)
Szerintem is óriási élmény olvasgatni, lapozgatni szüleink, nagyszüleink kézírásával írott receptjeit, amikor elkészítheted az általuk főzött, sütött ételt, süteményt- közben arra gondolni, hogy ugyanígy jártak el, ugyanezt fogyasztották ők is a nagy családi asztalnál... Utasítás és képek nélkül is finomakat készítettek őseink :) Köszönöm Elisabeth, hogy benéztél :)
Annyira szeretnék enni egy szeletet! Nagyon szeretem a karamellt, de sose csinálok, mert a férjem nem szereti.
Viszont a szilvás-diós a háttérben nagyon izgatja a fantáziámat...:))
Ha nem szereti a férjed, akkor süsd, amikor vendégeket vársz :) Olyankor pár szeletet le is tudsz fagyasztani saját részre. A szilvás-dióst mindjárt kirakom a blogba :)
Nagyon csábító sütik! A kávés karamellást is imádom, és a másikra is kíváncsi leszek. :)
Nagyon guszta, ritkán eszem süteményt, de ezt szívesen befalnám. Szépek a virágok is!:-)
Rajongok a karamellás sütikért. A férjem anyukája szokott hatlapost sütni karamellkrémmel és rosszullétig eszem olyankor!! Mindenképpen megjegyzem! :))
Lányok, köszönöm :)
Barbi, a hatlapos is kedvenc, meg a pöstyéni szelet, amit dupla adag krémmel készítek mindig (a blogomon megtalálható), én sem tudom megunni :D
Kávé-karamell nagyon jó páros! Ez a süti is nagyon tetszik, besoroltam a húsvéti sütik közé!
Húsvétra én is beterveztem!
Meglátni és megszeretni.Klassz süti,köszi!Elmentettem és alkalomra megsütöm.
Szerintem örökké tartó szerelem lesz :)
Én is szerelmes lettem ebbe a sütibe. Kár hogy mostanában nem lesz rá időm megsütni, de mindenesetre mentettem.
Egy kérdésem lenne :) amikor a habarást ráöntöd a karamellre, azzal együtt főzöd tovább, vagy csak hagyod állni?
Kedves Boszi, nagyon jó a kérdés, köszönöm, hogy felvetetted, mert ami nekem természetes, mert tudom, másnak nem biztos, hogy evidens :)
Máris a recepthez írom!
Köszönöm :) nagyon kedves tőled.
A kávé és a karamell nálam abszolút nyerő, jöhet!
Nálunk is nyerő páros!
Megjegyzés küldése