Keress egy receptre, vagy összetevőre

MODERN ARANYGALUSKA




Modernnek neveztem el, mert nem a megszokott, hagyományos módon készítettem.
Nagyon jó ez a dagasztott alap tészta, sokszor bizonyított a receptje, finom, foszlós és könnyű vele dolgozni.

1 kg liszt
5 dk élesztő
6 dl langyos tej
4 tojás sárgája
12 dk vaj
8-10 dk cukor

Vanília-sodó:

1 l tej
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás puding
1 evőkanál vaníliás cukor

2 dl tejet megmelegítettem egy kis cukorral a mikróban és belemostam a kezemmel a csomag élesztőt. Felfuttattam.
Egy kis tálban felolvasztottam megint csak a mikrohullámú sütő segítségével a vajat. A tojássárgáját villával kicsit szétvertem, felöntöttem a meglangyosított maradék tejjel.
A lisztet az öblös dagasztó tálamba szitáltam. A közepében kialakított mélyedésbe öntöttem a fent előkészített hozzávalókat és 10-15 perc alatt bedagasztottam a tésztát. Konyhakendővel letakarva 1 órán át hagytam megkelni.
Finoman átgyúrtam a gyönyörűen megkelt tésztát, ami már domborúan megemelte a konyhakendőt. 


 Nagyobb diónyi darabokat lecsipkedve, tenyerem között kihúzva, ellapítva, megtöltöttem és összecsípve a széleket gombóccá formáltam. Olvasztott vajba forgattam és a kivajazott tepsibe sorakoztattam. A töltelék változó volt, de közkívánatra készült, mivel elfogyott a tavalyi dióm, eddig mindig cukros dióban fürdettem meg. Került a belsejébe rejtve: sűrű házi szilvalekvár, ribizli lekvár anyukámtól, mogyorókrém, és egy sor szilvalekvárral töltött, de cukros mákba forgatott aranygaluska is. Az összes tetejét megszórtam vaníliás cukorral és a jótékony hatású sótlan (tehát a NEM sózott változatú!) napraforgó maggal. Utóbbival isteni finom és különleges almásat szoktam sütni, ezért mindig van itthon tartalékban.  Magas E vitamin tartalma (és egyéb kémiai részei- Mg, K, Ca stb.) erősíti immunrendszerünket, csökkenti a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást is!
Újra letakartam konyharuhával és a duplájára kelesztette 25-30 perc alatt a tepsiben. 175-180 C fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt aranyszínűre sütöttem.



A modern sodóhoz megfőzzük a pudingport a tejben a szokott módon, de hígabb formában. Kihűlve, hidegen az aranygaluska mellé, alá, fölé tálaljuk :)

HABCSÓK

A megmaradt 4 tojás fehérjét kemény habbá vertem, aztán tovább mixereltem sok cukorral (kb egy csészényi- 20 dkg, mehet bele egy kiskanál citromlé) és belekevertem előző édesség készítéséből maradék kókuszreszeléket és maradék tortadarát. Csókok készültek, habcsókok :) belőle. Sütőpapíron és alacsony hőfokon szárítva… Ha már könnyen leemelhető, az annak a jele, hogy készen van!
Olvastam valahol arról, hogy 1,5 óra 100 C fokon való szárítás után (én kicsit magasabb hőfokon sütöm) bent kell felejteni éjszakára a sütőben, zárt ajtók mögött, mert különben rögtön kiszökik a meleg. Nem véletlenül nevezik „elfelejtett süteménynek”. Hogy másnap ne puhuljanak meg, zárt edényben vagy zacskóban tároljuk, mert különben magukba szívják a nedvességet és elvész a ropogósságuk.

Nálunk a habcsók is gyorsan fogy :D Az előírásoktól eltérően és 150-160 fokon sütöm többnyire a habcsókot, régebben gyufaskatulyával támasztottam ki a sütő ajtaját, manapság fémből készült kiskanállal. De ily módon sütve nem hófehér az eredmény, hanem enyhén világos-sárga. De finooommm!!  Torta díszítéséhez készítve például a kisebb hőfokot kell használni- hófehéren mégis csak esztétikusabb látvány a habcsók :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

25 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta és változatos az aranygaluskád! A habcsókot végül milyen hőfokon és meddig szárítottad! Biztos finom lett az is!

Vicuska írta...

Nálunk a habcsók is gyorsan fogy :D Az előírásoktól eltérően és 150-160 fokon sütöm többnyire a habcsókot, régebben gyufaskatulyával támasztottam ki a sütő ajtaját, manapság fémből készült kiskanállal. De ily módon sütve nem hófehér az eredmény, hanem enyhén világos-sárga. Torta díszítéséhez készítve például a kisebb hőfokot kell használni- hófehéren mégis csak esztétikusabb látvány a habcsók :)

Tündérkonyha írta...

Húúú de szeretem az aranygaluskát... Egy fél gombóckát elmajszolnék :D

Vicuska írta...

Tündérem, hogy ne kísértselek, nem is adnék Neked most többet egy fél gombócnál :D Persze csak viccelek, sütnék egy nagy tepsivel! Gratulálok a kitartó fogyókúrádhoz!

HajniZoli írta...

Fincsi lehet így töltve! Én nem fogyózom...:)

Vicuska írta...

Mindegyik finom volt!!! Kinek mi a kedvence, mindenki megtalálta a fogára valót :D Egészséges dolog nem fogyózni, hiszen az ember minden szükséges tápanyagot megkap. Bár Tünde (no meg Barbié, aki széles körben ismerteti)fogyókúrás diétája szerintem az egyik legjobb mind közül, ha már szükséges, akkor ez az, amelyik betartható, hatékony és kevés dolgot von meg az ember magától... Ez a reklám helye volt! :)

Seffer Lilla írta...

Hmm, nagyon jól néz ki! Fincsi lehet!

Vicuska írta...

K9szi! :)

Mági írta...

Vicuska, a Tőled megszokott gyönyörűség!
Egészségetekre:-)

Vicuska írta...

Ágika, köszönöm, köszönjük :)

Hankka írta...

Ha nem tudnám, melyik milyennel van töltve, akkor is szívesen választanék egyet a tepsidből, annyira guszták! Viszem a kelt tészta receptedet! :)

Gerdi írta...

Ha már ekkora a választék, én szilvalekvárosat kérnék... De annyira szép kis pufókák, jöhet bármelyik!

Verus írta...

Hm, most elfogadnék néhányat, nagyon jól néznek ki.

Hirdettem egy játékot, kérlek nézz be hozzám, örülnék, ha csatlakoznál :-)

Katalin írta...

Vicuska, ez nagyon fincsi lehetett....

heti menük írta...

Egy igazán finom aranygaluskáért képes lennék akár 100 km-t is utazni...mikor induhatok?...:)

Vicuska írta...

Köszönöm Mindenkinek a hozzászólást, aki bekukkantott hozzám, igazán finom a végeredmény, nekem a szilvalekváros ízlett a legjobban! :)
Verus, szia, köszönöm a meghívást, máris átnézek Hozzád.

Natural-Home4u írta...

Már az idejét sem tudom, mokr ettem aranygaluskát utoljára! Szívesen megkóstolnám, bármelyiket! Nagyon finomak lehetnek!!!

Vicuska írta...

Mindegyik töltelék más ízélményt ad, a vaníliás szósz pedig illik bármelyikhez :)

Tiffanylda írta...

Köszi, mentettem nyárra!:) Jönnek az unokák, fogják értékelni! Természetesen velünk együtt!:))

trollanyu írta...

De szuper ez a modern aranygaluska:) Bukta is egyben és még habcsókód is lesz a végén, kész főnyeremény:) Itt Norvégiában még nem is sütöttem aranygaluskát, itt az ideje:))

Vicuska írta...

Csak ne a legnagyobb hőségben süsd, Ildi, a gyerkőcök pillanatok alatt eltüntetik majd :)
Nálad Erzsó biztosan átlényegül norvég arannyá ez a galuska, mert biztosan kitalálsz valami egyéni töltenivalót bele :)

m.k. írta...

életem első aranygaluskája lesz, meet ezt kipróbálom!

tücsi írta...

Hétvégén elkészítem az aranygaluskát, úgyis régen készítettem. Jönnek az unokák, keletje lesz. Nagyon tetszik a változatos töltelékek.:) Habcsók ötletedet viszem, mert habcsók imádó vagyok. Egyedül a családban.:)

Vicuska írta...

m.k.- remélem, ízlett! :)

Vicuska írta...

Hétvégén keletje lesz az aranygaluskának, mindenkinek kedvére lehet járni a különböző töltelékekkel. A habcsókot én is szeretem, a kókuszos és a diós a kedvencem! :) Akkor most kényeztetheted magad vele :D

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők