Keress egy receptre, vagy összetevőre

TÖLTÖTT CSIRKE SÓÁGYON SÜTVE


Sóágyon sült töltött csirke- ez az egyik kedvenc ételem egész csirkéből (töltelékkel és töltelék nélkül is tökéletes). A só porhanyóssá párolja és pont megfelelően járja át a húst, Imádom!

Töltelék nélkül ugyanúgy készül, megmossuk a tyúkot vagy csirkét, leitatjuk a nedvességet róla, a sóágyra fektetjük, a hátára, sütés közben nem kell megfordítani. Nem kell sózni!, de a belsejébe tehetünk sómentes, szárított fűszereket, provancei fűszerkeveréket, borsozhatjuk, 2 fej fokhagymát,  de a külső héját szedjük le. 180C fokon sütjük 1 órát. Utána megemeljük a hőfokot és kicsit  aranyszínűre pirítjuk. Ha megszúrjuk késsel vagy villával és átlátszó a kibuggyanó húslé, akkor átsült, készen van a sóágyon sült szárnyasunk.

2 kg-os egész csirke
1 kg nem jódozott! só tepsiben elterítve

Töltelék:
kb. 10-15 db szárított vékonyra szelt kenyérszelet (mérettől függ)
2 nagy fej vöröshagyma, sütve
1-2 cikk fokhagyma
4 tojás
2 sertés májkrém (vagy nyers csirkemáj, disznómáj elkaparva)
bors
bő teáskanál majoranna
1 piros paprika csíkokra vágva
sok-sok petrezselyemzöld

A kizsigerelt csirkét előkészítettem, megmostam, csipesszel kiszedtem a tollmaradványokat. Törlőkendővel leitattam a nedvességet róla.
A szárított kenyérszeleteket hideg vízben beáztattam, majd 10 perc múlva jól kifacsartam. Egy nagy öblös tálban összekevertem a hozzávalókkal, alaposan átgyúrtam. Megkóstoltam, utána sóztam, borsoztam ízlés szerint.
Közben apró kockára vágtam a hagymát. Vegyesen melegítettem egy mély serpenyőben disznózsírt és olajat, közepes lángon sütni kezdtem a hagymát. Félidőben beleforgattam az előkészített tölteléket, átforgattam, legalább 10 percen át hagytam egy kicsit sülni, összeállni.

Előkészítettem egy közepes lapos gáztepsit, egyenletesen beleterítettem az egy kiló sót.
Miután a töltelék közben valamennyi hőt leadott magából, langyos-melegen betöltöttem az enyhén sózott hasüregbe. Ha töltelék nélkül sütjük a csirkét, ez nem szükséges momentum. A felsőcombnál és a melle fölött fellazítottam ujjaimmal a bőrt és alátöltöttem a májas töltelékből. 
A nyakánál és a- hm! hátsó fertályánál összetűztem a réseket, elállva a töltelék útját a külvilág felé. Kívülről nem kell sózni, fűszerezni a csirkét. Esetleg kevés olajban elkevert 1 kávéskanál szárított darált piros paprikával le lehet testápolózni. A sütőt előmelegítettem 180-185 C fokra és a lefóliázott csirkét betoltam a sütő alsó részébe. Beállítottam az időrelét 35 percre. Miután letelt a félóra, dús idomú csirkém a fóliát lebontva visszakerült a sütő mélyére még 25 percre, hogy becsületesen átsüljön, megpiruljon.


Amikor már isteni illatokat érzünk és a csirkénk aranyló grillszínt vett fel, kiemeljük a sütőből- készen is van.
Körettel vagy anélkül – nagyon finom!
A sót egyszer használjuk fel.




Sóágyon halat is lehet sütni, nagyon finom lesz!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim 

vicuska13.blogspot.hu

24 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Hihetetlen guszta és a töltelék a kedvencem! Én csirkemájat használok, nagyon-nagyon szeretem! Igazi ünnepi ebéd! :)

Vicuska írta...

Köszönöm, nekem is kedvencem és többnyire csirkemájat használok, de elfelejtettem venni, ezért maradt az elérhető alternatíva. De a pástétommal is remek!

Hankka írta...

Vicuska, ezek a képek, és a leírás! :) A bejegyzés végét már mosolyogva olvastam, és nagyokat nyeltem, annyira guszta és étvágygerjesztő! :)

Vicuska írta...

Köszönöm szépen :) Végül is célt ért a gasztro-bejegyzés, Hankka, mert megéheztél :D

Éva írta...

Nagyon guszta! Ezzel a sóágyon sütéssel is úgy vagyok hogy hallottam már és kiakartam próbálni nagyon sokszor és mégis mindíg feledésbemerül! Nagyon szeretem a töltött csirkét inkább csak combot szoktam tölteni mert kettőnknek sok egy csirke a gyerekek pedig annyira nem szeretik!

Vicuska írta...

Sóágyon halat is lehet sütni, nagyon finom lesz. Kettőtöknek, Évuska, valóban túl fejedelmi adag lenne :)

Katalin írta...

Örülök Vicuska, hogy ismét "látlak" :)
Nagyon guszta csirkéd, a töltelék is finom lehetett. Már sok helyen láttam a sóágyon való sütést, de én még nem próbáltam ki. A sót fel lehet még utána használni?

HajniZoli írta...

Erre a csirkére ráugranának a pasasaim:-) jó két napra való adag, de kis adaggal nincs mit pepecselni.
Biztosan fincsi:-)
Jó, hogy újra itt vagy!:-)

Gerdi írta...

De jó, hogy végre recepttel is visszatértél! És micsoda recepttel! Csodás színe lett a dús idomú csirkédnek, gondolom az íze is hasonló.

Vicuska írta...

Remek találmány a són sütés, nagyon porhanyós lesz a hús a só gőzétől, Katalin, de nem szoktam újra felhasználni, mert átjárja azért a húslé.
Hajni- ilyen dús idomú csirkére nyugodtan ráugorhatnak :D, laktató és élvezetes ám!
Köszi, Gerdi, :D igen, dús idomú az íze is!!! A són sült husi mindig ilyen grillezett színű lesz.

Névtelen írta...

Örülök, hogy újra írsz :) csodás recept! Köszönöm.

Vicuska írta...

Megtisztelsz, köszönöm :)

trollanyu írta...

Nagyon csodás receptet hoztál, én még sosem sütöttem sóágyon. Igaz egész csirkét nem is szoktam venni, mert mindenki a mellet és combot szereti, válogatós egy família. Örülök, hogy itt vagy újra, remélem minden rendben zajlott a költözéssel:)

Vicuska írta...

Köszönöm, Erzsó :) Nyugodtan sütheted a sóágyon a nemesebb részeit a csirkének, mint a mellehúsa és a comb, kipróbálva, ugyanígy fog kinézni, ízben tökéletes lesz. Ó, köszönöm! Hosszú és fárasztó dolog, azt hiszem nem szeretek már költözni! :)

gionetta írta...

Szeretek són sütni, bár nálunk csak a hal volt eddig így elkészítve.Van egy csodaklassz csirkém, talán így kellene elkészítenem! :-))

Vicuska írta...

Aranyozd be csodaklassz csirkédet són, akár töltelék nélkül- nagyon finom grillcsirkét kapsz eredményül!

Csilla írta...

Örülök, hogy itt vagy újra!! :) Nagyon klassz receptet hoztál. Már egyszer én is sütöttem így, csak simán, nem töltve, tényleg nagyon finom lett tőle a csirke. Köszi, hogy eszembe juttattad! Van is csirkém itthon. :) Szép vasárnapot! :)

Vicuska írta...

Köszönöm, Csilla, Mindnyájatoknak szép, tartalmas vasárnapot! :)

wanna írta...

Ez tényleg csodásan néz ki! Én is sütöttem már són csirkét, de nem töltve. Ez így príma ötlet!

tücsi írta...

Egyszer sütöttem sóágyon csirkét, már el is felejtettem, hogy így is lehet. A töltelék talán az egyik legfinomabb dolog amivel egy csirkét meg lehet bolondítani! Nagyon finomat készítettél:))

Vicuska írta...

Köszönöm! Szerintem is remek társítás, mutatós, laktató és finooom! :)

teller-cake írta...

Mindig sóágyon sütöm az egész csirkét de még sosem jutott eszembe megtölteni! Pedig a töltött dagadót hasonló töltelékkel gyakran készítem. Köszi a jó ötletet! :)

Vicuska írta...

Nagyon szívesen :)

Márti írta...

Isten hozott! az egybe csirkét mi is nagyon szeretjük sóágyon, főleg a ropogós bőrét!

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők