Sóágyon sült töltött csirke- ez az egyik kedvenc ételem egész csirkéből (töltelékkel és
töltelék nélkül is tökéletes). A só porhanyóssá párolja és pont megfelelően járja át a húst, Imádom!
Töltelék nélkül ugyanúgy készül, megmossuk a tyúkot vagy csirkét, leitatjuk a nedvességet róla, a sóágyra fektetjük, a hátára, sütés közben nem kell megfordítani. Nem kell sózni!, de a belsejébe tehetünk sómentes, szárított fűszereket, provancei fűszerkeveréket, borsozhatjuk, 2 fej fokhagymát, de a külső héját szedjük le. 180C fokon sütjük 1 órát. Utána megemeljük a hőfokot és kicsit aranyszínűre pirítjuk. Ha megszúrjuk késsel vagy villával és átlátszó a kibuggyanó húslé, akkor átsült, készen van a sóágyon sült szárnyasunk.
2 kg-os egész csirke
1 kg nem jódozott! só tepsiben elterítve
Töltelék:
kb. 10-15 db szárított vékonyra szelt kenyérszelet (mérettől
függ)
2 nagy fej vöröshagyma, sütve
1-2 cikk fokhagyma
4 tojás
2 sertés májkrém (vagy nyers csirkemáj, disznómáj elkaparva)
só
bors
bő teáskanál majoranna
1 piros paprika csíkokra vágva
sok-sok petrezselyemzöld
A kizsigerelt csirkét előkészítettem, megmostam, csipesszel
kiszedtem a tollmaradványokat. Törlőkendővel leitattam a nedvességet róla.
A szárított kenyérszeleteket hideg vízben beáztattam, majd
10 perc múlva jól kifacsartam. Egy nagy öblös tálban összekevertem a
hozzávalókkal, alaposan átgyúrtam. Megkóstoltam, utána sóztam, borsoztam ízlés
szerint.
Közben apró kockára vágtam a hagymát. Vegyesen melegítettem
egy mély serpenyőben disznózsírt és olajat, közepes lángon sütni kezdtem a
hagymát. Félidőben beleforgattam az előkészített tölteléket, átforgattam,
legalább 10 percen át hagytam egy kicsit sülni, összeállni.
Előkészítettem egy közepes lapos gáztepsit, egyenletesen
beleterítettem az egy kiló sót.
Miután a töltelék közben valamennyi hőt leadott magából,
langyos-melegen betöltöttem az enyhén sózott hasüregbe. Ha töltelék nélkül
sütjük a csirkét, ez nem szükséges momentum. A felsőcombnál és a melle fölött
fellazítottam ujjaimmal a bőrt és alátöltöttem a májas töltelékből.
A nyakánál
és a- hm! hátsó fertályánál összetűztem a réseket, elállva a töltelék útját a
külvilág felé. Kívülről nem kell sózni, fűszerezni a csirkét. Esetleg kevés
olajban elkevert 1 kávéskanál szárított darált piros paprikával le lehet
testápolózni. A sütőt előmelegítettem 180-185 C fokra és a lefóliázott csirkét
betoltam a sütő alsó részébe. Beállítottam az időrelét 35 percre. Miután letelt
a félóra, dús idomú csirkém a fóliát lebontva visszakerült a sütő mélyére még
25 percre, hogy becsületesen átsüljön, megpiruljon.
Amikor már isteni illatokat érzünk és a csirkénk aranyló
grillszínt vett fel, kiemeljük a sütőből- készen is van.
Körettel vagy anélkül – nagyon finom!
A sót egyszer használjuk fel.
A sót egyszer használjuk fel.
Sóágyon halat is lehet sütni, nagyon finom lesz!
vicuska13.blogspot.hu
24 megjegyzés:
Hihetetlen guszta és a töltelék a kedvencem! Én csirkemájat használok, nagyon-nagyon szeretem! Igazi ünnepi ebéd! :)
Köszönöm, nekem is kedvencem és többnyire csirkemájat használok, de elfelejtettem venni, ezért maradt az elérhető alternatíva. De a pástétommal is remek!
Vicuska, ezek a képek, és a leírás! :) A bejegyzés végét már mosolyogva olvastam, és nagyokat nyeltem, annyira guszta és étvágygerjesztő! :)
Köszönöm szépen :) Végül is célt ért a gasztro-bejegyzés, Hankka, mert megéheztél :D
Nagyon guszta! Ezzel a sóágyon sütéssel is úgy vagyok hogy hallottam már és kiakartam próbálni nagyon sokszor és mégis mindíg feledésbemerül! Nagyon szeretem a töltött csirkét inkább csak combot szoktam tölteni mert kettőnknek sok egy csirke a gyerekek pedig annyira nem szeretik!
Sóágyon halat is lehet sütni, nagyon finom lesz. Kettőtöknek, Évuska, valóban túl fejedelmi adag lenne :)
Örülök Vicuska, hogy ismét "látlak" :)
Nagyon guszta csirkéd, a töltelék is finom lehetett. Már sok helyen láttam a sóágyon való sütést, de én még nem próbáltam ki. A sót fel lehet még utána használni?
Erre a csirkére ráugranának a pasasaim:-) jó két napra való adag, de kis adaggal nincs mit pepecselni.
Biztosan fincsi:-)
Jó, hogy újra itt vagy!:-)
De jó, hogy végre recepttel is visszatértél! És micsoda recepttel! Csodás színe lett a dús idomú csirkédnek, gondolom az íze is hasonló.
Remek találmány a són sütés, nagyon porhanyós lesz a hús a só gőzétől, Katalin, de nem szoktam újra felhasználni, mert átjárja azért a húslé.
Hajni- ilyen dús idomú csirkére nyugodtan ráugorhatnak :D, laktató és élvezetes ám!
Köszi, Gerdi, :D igen, dús idomú az íze is!!! A són sült husi mindig ilyen grillezett színű lesz.
Örülök, hogy újra írsz :) csodás recept! Köszönöm.
Megtisztelsz, köszönöm :)
Nagyon csodás receptet hoztál, én még sosem sütöttem sóágyon. Igaz egész csirkét nem is szoktam venni, mert mindenki a mellet és combot szereti, válogatós egy família. Örülök, hogy itt vagy újra, remélem minden rendben zajlott a költözéssel:)
Köszönöm, Erzsó :) Nyugodtan sütheted a sóágyon a nemesebb részeit a csirkének, mint a mellehúsa és a comb, kipróbálva, ugyanígy fog kinézni, ízben tökéletes lesz. Ó, köszönöm! Hosszú és fárasztó dolog, azt hiszem nem szeretek már költözni! :)
Szeretek són sütni, bár nálunk csak a hal volt eddig így elkészítve.Van egy csodaklassz csirkém, talán így kellene elkészítenem! :-))
Aranyozd be csodaklassz csirkédet són, akár töltelék nélkül- nagyon finom grillcsirkét kapsz eredményül!
Örülök, hogy itt vagy újra!! :) Nagyon klassz receptet hoztál. Már egyszer én is sütöttem így, csak simán, nem töltve, tényleg nagyon finom lett tőle a csirke. Köszi, hogy eszembe juttattad! Van is csirkém itthon. :) Szép vasárnapot! :)
Köszönöm, Csilla, Mindnyájatoknak szép, tartalmas vasárnapot! :)
Ez tényleg csodásan néz ki! Én is sütöttem már són csirkét, de nem töltve. Ez így príma ötlet!
Egyszer sütöttem sóágyon csirkét, már el is felejtettem, hogy így is lehet. A töltelék talán az egyik legfinomabb dolog amivel egy csirkét meg lehet bolondítani! Nagyon finomat készítettél:))
Köszönöm! Szerintem is remek társítás, mutatós, laktató és finooom! :)
Mindig sóágyon sütöm az egész csirkét de még sosem jutott eszembe megtölteni! Pedig a töltött dagadót hasonló töltelékkel gyakran készítem. Köszi a jó ötletet! :)
Nagyon szívesen :)
Isten hozott! az egybe csirkét mi is nagyon szeretjük sóágyon, főleg a ropogós bőrét!
Megjegyzés küldése