Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2013. május 24., péntek

FALUSI KIFLIKÉK (PATKÓK) SZILVALEKVÁRRAL TÖLTVE



Olyan patkókat sütöttem ma, ami sokáig elálló sütemény, nem szárad ki, finom, szinte szétolvad a szájban- érdemes elkészíteni! Az íze a töltőanyagtól függ- én ribizlilekvárt és üstben készült, sűrű házi szilvalekvárt használtam. Nem utolsó szempont- hogy nagyon egyszerű elkészíteni!!!

A recept Ellisa ötlete alapján készült. 

Ebből a mennyiségből 36 db patkó lett.

Hozzávalók:

500 g liszt
250 g vaj vagy margarin
130-150 g tejföl
1 csipetnyi só
1 csomag vaníliás cukor (kihagyható)
1 evőkanál porcukor
szilvalekvár (vagy más sűrű lekvár)

Az átszitált lisztet összemorzsoltam, egy kés segítségével darabokra vagdaltam a vajat, összemorzsoltam a tenyereim között. Hozzáadam a sót, a vaníliás cukrot és a tejföllel rugalmas, puha tésztává gyúrtam. Folpackba csomagolva 1 órárnyi időre a hűtőbe helyeztem a cipót.
Egy óra elteltével a tésztát három részre osztottam. Vékonyra (!) nyújtva késsel nagyobb kockákra vágtam és a lekvárral lekentem. Néhányat ribizlilekvárral kentem le, néhányba mogyorókrémet tettem. Feltekertem, majd kis patkókat formáltam belőle. (Szivar formátumban is kisüthetjük).


200 C fokon (400 Fahrenheit) 20 perc alatt készre sütöttem. Porcukorral meghintve tálaltam. Nekem a szilvásak ízlettek a legjobban!





Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

13 megjegyzés:

trollanyu írta...

De szépek a petúniás háttérrel:) Porhanyós kifli néven ismerem, és tényleg isteni finom, sokféle töltelékkel próbáltam már, de régen anyukám lekvárjával volt a legfinomabb:) Szép hétvégét Nektek:)

Vicuska írta...

A petúniák sokszínű virágait én is élvezem végre! :) A porhanyósba úgy emlékszem ment tojás is és talán élesztő, ha gyors vajas tésztából készült, akkor meg ecet és víz. A te recepted melyik fajta? Tojásinséges időkben is elkészíthető ám :D Köszönjük, Erzsó, Nektek is vidám hétvégét!!!

Illéskrisz Konyhája írta...

Ez egy remek recept, máris vittem! Szerintem ma meg is sütöm felét lekvárral, a másik felét mákkal. Nagyon finom lehet! Köszi!

Vicuska írta...

Köszönöm, Krisztina :) Szerintem is jó lesz mákkal, de akár dióval is. A tésztáját jó vékonyra nyújtsd!

Katalin írta...

Nagyon jól néznek ki a kis kiflik, biztosan hamar fogytak :) Nagyon szépek a virágaid is!

Vicuska írta...

Köszönöm, Katalin :)

HajniZoli írta...

Amolyan hamar fogyós kiflik, nagyon guszták!

Gerdi írta...

De szeretem az ilyen recepteket! Nemrég fogyott el a házi szilvalekvárom, érdemes is volt elpanaszolnom, mert mindjárt kaptam utánpótlást! Ilyen kis helyes kiflikbe pont jó lesz... meg még mennyi mindenbe:-)

Vicuska írta...

Valóban olyan hamar fogyósak :D
Jó az, ha a panasz meghallgattatik és orvosoltatik :) Én is nagyon szeretem!

wanna írta...

Nagyon szépek a kiflik!

Vicuska írta...

Köszönöm szépen :)

Viktória Bori írta...

Nagy finom, kiflik lehetnek! Olyan isteni klasszikus, kiflike!!

Vicuska írta...

Helytálló állítások :)