Keress egy receptre, vagy összetevőre

GYÖMBÉRES TEA



Szeretem a gyömbért (Zingiber), frissen a kellemes citromos íze és illata, csípős frissessége miatt, és szárított formájában is használom fűszerként a konyhámban. Rengeteg, számunkra hasznos tulajdonsággal bír, talán nincs is semmilyen káros hatása, de olvastam róla, hogy napi 5 g-nál többet nem ajánlott fogyasztani belőle.
A mostani lehűlés ellen védekezve és a vérkeringés serkentésére illatos gyömbérteát főztem.

A friss gyömbért megmostam majd lehelet vékonyan meghámoztam és kb. 10-11 szeletet felkarikáztam egy edénybe. 1 liter forró vizet öntöttem rá. Körülbelül 10 percig főztem kis lángon, leszűrtem. Adtam hozzá egy felkarikázott citromot és mézet.
Aprókat kortyolgatva megittam és úgy érzem, átmelegített- testileg, lelkileg egyaránt. Nagyon finom lett!
Szilvalekvárral töltött patkót majszoltam hozzá... 

Lehet úgy is készíteni, hogy lereszeljük, leforrázva kb 10 percet állni hagyjuk, ráfacsarjuk egy citrom levét, édesítjük mézzel ízlés szerint, majd élvezettel bekortyoljuk.


A GYÖMBÉR GYÓGYÍTÓ HATÁSAI

A gyömbérből készült tea jó gyógyszer megfázás, influenza idején. Emésztés javításához minden étkezésnél rágcsáljunk el egy kis gyömbér darabkát- kitisztítja a szervezetünket.
Külön öröm, hogy javítja a memóriát, felgyorsítja az anyagcserét, erős antioxidáns, javítja leterhelt májunk működését. Növeli az energiát kimerültség és fáradtság esetén.  Segít az ízületi gyulladáson, reumánál, csökkenti az izomfájdalmat, javítja a vérkeringést, megakadályozza a vérrögök képződését, csökkenti a vérnyomást. Hát ennyi gyógyító tulajdonsága van ennek a trópusi növénynek (a lista nem teljes)! Ásványi anyagokat és többféle B vitamint tartalmaz, nem utolsó sorban afrodiziákumként is fogyasszák.
De jusson eszünkbe a mézeskalács és a gyömbérsör is, csak hogy ne maradjanak ki a felsorolásból!

A megmaradt gyömbért folpackba csomagolva a hűtöben tárolom.


Ti mibe használjátok a gyömbért, mint fűszert?

FONTOS! Jó zsírégető, fogyókúrás tea, de nem ajánlott fogyasztani epekőnél,  véralvadást gátló szerek alkalmazásánál!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

8 megjegyzés:

Éva írta...

Annyira felkeltetted az érdeklődésemet a gyömbér iránt hogy ennyi mindenre jó lenne! Nekem csak gyömbér szárított állapotában van itthon, gondolom az teának annyira nem jó bár a többi gyógyteám is hasonló. Lehet hogy kipróbálom teszek keveset a napi gyógyteás mennyiségemhez!

Vicuska írta...

A friss gyömbér és a szárított gyömbér annyira különbözik egymástól, mintha teljesen más növény lenne, de ez csak az ízélményre vonatkozik, hatásában, úgy gondolom, hogy ugyanaz.

Gerdi írta...

Én is készítettem gyömbérteát, de nem arattam vele túl nagy sikert. Talán túl sokat tettem belőle, mert kissé csípős lett.
Gyömbért szoktam tenni a mézeskalácsfűszerbe, kínai ételekbe, s ami mindenkinek ízlett, akivel megkóstoltattam, az a gyógylikőr, ami a gyömbér mellett fahéjat, szegfűszeget s mézet tartalmaz, házi szilvapálinkába.

Vicuska írta...

Nekem bejön az a kis pikáns csípősség, meg kell szokni :) A mézeskalácsot el sem tudom képzelni nélküle. Én az indiai, keleti ételekbe használom, de akár a megszokott magyarosba is csempészek a húsokhoz. Azt a gyógylikőrt szívesen megkóstolnám!!!!

marisz57 írta...

Én eddig süteményekbe használtam, meg a teáskancsóba szoktam tenni (a kész teába) egy szeletkét, vagy reszelt gyömbérrel ízesített mézzel édesítem a teámat.
Most azért vettem friss gyömbért, mert zölddió pálinkát akarok ízesíteni vele.

Vicuska írta...

Kérem a receptjét! :)

marisz57 írta...

Adom a linket:http://tortafuggo.blogspot.hu/2013/06/zold-dio-palinka-zold-dio-likor.html

Vicuska írta...

Nagyon köszönöm!!! :)

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők