Keress egy receptre, vagy összetevőre

FINOM PÁSTÉTOM- ZSIDÓ TOJÁS VAGY ZSIDÓ KAVIÁR


Anyukám adta a vacsora-ötletet! Finom lett!

Ez egy nagyon régi specialitása a lengyel és magyar zsidóknak (gondolom, hogy nem csak az ő receptjük). Hagyományos zsidó tojás-pástétom, amelyet a híres budapesti „Rosenstein” étteremben szolgáltak fel és az étterem receptjeinek menüjében a "legnépszerűbb specialitás" címnek örvendett.
Azt olvastam valahol, hogy zsidó kaviárnak is nevezik.
Készülhet máj nélkül is!

6-8 tojás

1 nagyobb lilahagyma

1-2 teáskanál mustár


bors

1 teáskanál darált piros paprika

200 g kész libamáj pástétomot használtam (tyúkmáj, libamáj, kacsamáj, vagy nyúlmáj)

100 g libazsír



A tojásokat átmostam, 10 perc alatt keményre főztem. Hideg vizet engedtem rá és hagytam kihűlni.
Közben a hagymát apró kockára vágtam (a hagymát át lehet sütni).
A tojásokat megszabadítottam a héjától és tojásvágóval előbb hosszában csíkokra, majd keresztbe fordítva a szeletelő mélyedésében- kockára vágtam.

Libazsíron átsütöttem a kisebb darabokra vágott májat, vigyázva, hogy ne süsljön túl. Amikor kihűlt, akkor villával összetörtem. Máj híján gyszerűen felbontunk egy libamáj konzervet, ahogy én is tettem más alkalommal. A hozzávalókat alaposan összekevertem, utánaízesítettem és beraktam a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek (legalább fél óra).

Friss kenyérrel jóízűen elfogyasztottuk!
Kínáljunk mellé friss zöldséget vagy savanyúságot.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

14 megjegyzés:

Kati írta...

Szeretném azt hiszem:) Érdekes:)

teller-cake írta...

Én tutira jelentkező vagyok az egyik szeletre! ;-)

Anikó írta...

Éva legközelebb a hagymát is dinszteld meg kissé a libazsíron, majd úgy rá a máj és ha langyos már keverhető is a tojással meg a fűszerekkel, nálunk is az egyik legjobban szeretett kenyérkence, a másik meg a majonézes tojássaláta, egyik jobb, mint a másik:-))))

Vicuska írta...

Kati- szerethető, nagyon is!
Zsuzsa, szeretettel várlak! :)
Anikó, köszi, legközelebb úgy lesz, de nekem ízlett a nyers hagymával is (mivel pástétommal készült, nem sütöttem ki a hagymát). A majonézes tojássalátát is szeretjük, jó sok hagymával, zöldhagymával!

Tiffanylda írta...

Úgy gondolom, fantasztikus lehet!;)

Vicuska írta...

Én is úgy gondolom, hogy az ilyen régi receptek bizonyítják időtállóságukkal, hogy méltán népszerűek :)

Hankka írta...

Nagyon jól néz ki, tényleg finom lehetett! :) Szeretjük a májas ételeket, hogy nyerő lenne/lesz nálunk is! :)

Éva írta...

Nagyon finom lehet! Majdnem mint a tojáskrém csak van benne máj is, tudnám szeretni!

trollanyu írta...

Már ettem ilyet,azt hiszem, de nem tudtam, hogy így hívják:) Mindenképpen kipróbálandó, mert nagyon finom, és mostmár recept is van:)

Katalin írta...

Ezt én is tudnám szeretni :-)

Vicuska írta...

Hankka, Évuska, Erzsó és Katalin, köszönöm, hogy benéztetek :) Tojás nélkül műanyag dobozban a pástétom lefagyasztható a mélyhűtőben, 1-2 hónapra. Akár nagyobb adagot is elő lehet ily módon készíteni és előkapva a főtt tojásokkal elegyíteni.

Márti írta...

Nálunk is nagy kedvenc, igaz én libamáj nélkül szoktam készíteni, bár az sem rontja el :)

Vicuska írta...

Márti, szerintem is mindkettő finom kence!

Gerdi írta...

Ó, finom kis kenyérre való lehet ez, májjal vagy anélkül is!

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők