Egyik nagy kedvencem ez a savanyúság!
1l + 2 dl
víz
6o g só
babérlevél
szegfűszeg
fekete szemes bors
szalicil a tetejére
A paprikát alaposan megmosom, nem csumázom ki, csak a szeleteket, körbe forgatva a paprikát, levágom róla. A fűszeres
lében kisebb adagokban főzöm ki, egyszerre annyit, hogy a lé ellepje. Pár percig forralom
a szeletelt paprikát és szűrőkanállal kiszedve steril üvegekbe rakom. A legvégén a levét újra forralom és a
paprikára öntöm. Rákanalazom az olajat és csipetnyi szalicilt rakok minden
üvegbe az olaj tetejére. Száraz dunsztban, párnák közt pihen másnapig.
Ez egy másik ecetes paprika recept, ezekkel a hozzávalókkal és arányokkal főztem
be ecetes gomba salátát is.
2-3 dl
10 % ecet
babérlevél
fekete bors, szemes, ízlés szerint
Én olajosan szeretem, így itt is az első recept szerint
járok el és a tetejére öntöm az olajat, rászórom a csipetnyi szalicilt.
Üveg többfajta sterilizálásáról befőzéshez itt található részletes
leírás, a kék színű linkre kattintva.
Következzen egy családi recept leírása, régi, megkopott szakács-füzetünkből:
Következzen egy családi recept leírása, régi, megkopott szakács-füzetünkből:
Piros
paradicsompaprika télére.
Egy kg tisztított,
mosott nagyobb darabokra, negyedekbe vágott, piros, vastag paradicsompaprika,
egy liter víz, egy deka só, 12 szem feketebors, 12 mokkáskanál cukor, két deci
ecet, egy nagy zeller szár, leveles.
Ezeket mind felfőzzük,
a paprikát beletéve félpuhára főzzük, épp hogy megkapatjuk a forrásban lévő
szirupban, 03 v 05 dl-es üvegekbe szedjük, minden üvegben legyen zeller levél,
a levet még egyszer felfőzve ráöntjük és kis szalicilt téve rá, lekötjük vagy lezárjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Különleges, nem mindennapi savanyúság.
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
5 megjegyzés:
Nagyon jó lehet, még ezt a módszert eddig nem ismertem ! Szép friss piros a paprika színe.
Engem is felizgatott, bár éppen valami vírussal küzdök, de talán nem fogok lekésni róla! :) Köszi!
Egyszerű és nagyszerű befőzni, tényleg nagyon finom! A színe is csábító, ugye Évus?
Remélem gyorsan és hatékonyan legyőzöd a vírust, Ildim! Vesd be az unokákat segíteni, vagy ilyenkor már nincsenek nálad, amikor suli van?
Engem is elkapott ez a vírus, szövődményeivel együtt, de már túl vagyok rajta :) Jobbulást!
Köszönöm szépen a receptet, épp ma akarok befőzni! Fincsi lehet, kipróbálom!🤗
Szívesen, én is készülök idén is befőzni, nagyon szeretem, annyira finom! :)
Megjegyzés küldése