Egy elragadóan finom stollen receptet hoztam megmutatni! A
hagyományos stollent (azt mondják, hogy több mint 700 éves a híres
Christstollen) általában karácsony előtt 3 héttel szokták sütni. Olyan, mint
egy finom édes kalács, de sűrűbb az állaga. Szimbólumként értelmeztetik- mint a
fehér ruhába csomagolt kis Jézust :)
Ez a stollen azonban akár frissen sütve is rögtön fogyasztható,
élvezetes és eszméletlenül finom ízű, puha, szinte olvad a szájban! Szeretettel
ajánlom elkészíteni!!!
2 db 100g-os csokival borított marcipán rudam volt itthon. A
mákos töltelékbe csokival együtt reszeltem meg, a tésztájába a csokirétegtől
megszabadítva.
Mogyoró helyett diót használtam.
kb 500 g
liszt
125 ml langyos tej
1 vaníliarúd
opcionálisan csipet só, mert én minden kelt tésztához teszek
180 ml tej
3 evőkanál méz
A KISÜLT STOLLEN TETEJÉRE:
Előkészületek:
A mazsolát és a kandírozott citrusokat le kell önteni 100 ml
sötét rummal. A mazsolát többször átmostam lanygos vízben. Ráöntöttem
rumesencet, 1 órát hagytam ázni benne. A vékony csíkokra felvágott narancs- és
citromhéjat magam készítettem, kevés cukros szirupban főztem még Karácsony
előtt (receptet mellékeltem). A rumos áztatást ezért ki is hagytam.
A vanília rudat éles késsel hosszában kettéhasítottam és az illatos magocskákat kikapirgáltam. A diót nem teljesen apróra megdaráltam késes darálóban, tehát néhány fordulattal darálva darabosan hagytam.
A vanília rudat éles késsel hosszában kettéhasítottam és az illatos magocskákat kikapirgáltam. A diót nem teljesen apróra megdaráltam késes darálóban, tehát néhány fordulattal darálva darabosan hagytam.
Az élesztőt belemorzsoltam a langyos tejbe, hozzáadtam az 50 g cukrot és 200 g lisztet. 30-40 percet
letakarva hagytam feljönni. Ezután belekerült a vaníliamag, a lereszelt
marcipán, 200 g
vaj és a maradék kb 300 g
liszt. Összeállítottam a kalácstésztát. Beledolgoztam a mazsolát, diót, narancs-
és citromhéjat.
A tészta puha, engedelmes, nagyon kellemes tapintású és
csábítóan illatos lett. 2-2,5 órát kelt konyhakendővel letakarva.
Amíg kelt a kalácstészta, addig a következőképpen készítettem
el a máktölteléket. A tejbe kevertem
a cukrot ás felfőztem, beleöntöttem a mákot, elkevertem és a tűzről levéve
hozzáadtam a mézet is. Felhasználásig tökéletesen ki is hűl. Belereszeltem a
marcipán rudat. Nagyon finom lett a töltelék, nehéz neki ellenállni, hogy be ne
kóstolgassa az ember :)
A megkelt tésztából lisztezett gyúrótáblán nyújtottam egy
30x45 cm méretű lapot.
Rákentem a máktölteléket és szemben egymással két
oldalról feltekertem. Fel lehet tekerni úgy, mint a bejglit szoktuk vagy
egymásra hajtani, harmadolva, jobbról és balról. Átemeltem sütőpapírral bélelt
tepsibe és még egy órát kelni hagytam, kendővel letakarva. A 175C fokra előmelegített légkeveréses
sütőben kb 45 perc alatt készre sütöttem. Az eredeti receptben 1 órát írnak,
szerintem légkeverés nélkül sütve kell is annyi. De mindenki alkalmazkodjon a
saját sütőjéhez. A sütőből kiemelve még forrón lekentem a puha vajjal és
bőségesen, vastag rétegben megszórtam porcukorral.
Nem formában sütöttem, csak sima gáztepsin. A szélessége
miatt hosszában középen kettévágva, szeletelve kínáltam.
Ebből a mennyiségből
lehet akár 2 rudat formázni. Nagy sikere volt!!! Tényleg nagyon, nagyon, nagyon
finom!!!!
Nagy méretű műanyag dobozban, fóliával letakarva tárolom,
hogy ki ne száradjon.
Recept innen.
A kandírozott (cukoroldatban) citrom- és narancshéjat így készítem:
Én cukorszirupban főzöm, de nem szárítom. A gyümölcsöket alaposan megmosom, a vékonyabb héjú narancsot a fehér réteggel együtt, a vastagabbat vékonyan szelt fehérhúsával együtt lehámozom, a citromnál csak a sárga héjat, de ezzel a módszerrel rajtahagyva is finom, ráadásul "húsosabb" lesz. 3-4 napig hideg vízben áztatom, naponta friss vízre cserélem.
Az áztató vizet leöntöm és vágódeszkán tetszőlegesen vékony csíkokra vágom a citrusok héját, lehet hosszabban hagyni vagy rövidebbekre vágni. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje és hozzáadom a kristálycukrot, mennyiségre annyit, hogy a vizet pont magába szívja. Felfőzöm, kisebb lángon, időnként megkeverve legalább 10-15 percet rotyogtatom. Elzárom a tüzet alatta, és lefedve másnapig állni hagyom. Ezt a műveletet kb 3-4 napon át minden nap megismétlem, de már rövidítek a főzési időn. Amikor úgy látom, hogy elérte a kellő sűrűséget, akkor üvegbe rakom, és kihűlés után lefedve a hűtőben tárolom. Süteményekhez, krémekbe használom. Nagyon sokáig eláll, sőt, a spájzban tárolva sincs semmi baja, egy évig is elállt már, kibírta romlás nélkül, próbáltam.
Nagyon finom!!!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
A kandírozott (cukoroldatban) citrom- és narancshéjat így készítem:
Én cukorszirupban főzöm, de nem szárítom. A gyümölcsöket alaposan megmosom, a vékonyabb héjú narancsot a fehér réteggel együtt, a vastagabbat vékonyan szelt fehérhúsával együtt lehámozom, a citromnál csak a sárga héjat, de ezzel a módszerrel rajtahagyva is finom, ráadásul "húsosabb" lesz. 3-4 napig hideg vízben áztatom, naponta friss vízre cserélem.
Az áztató vizet leöntöm és vágódeszkán tetszőlegesen vékony csíkokra vágom a citrusok héját, lehet hosszabban hagyni vagy rövidebbekre vágni. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje és hozzáadom a kristálycukrot, mennyiségre annyit, hogy a vizet pont magába szívja. Felfőzöm, kisebb lángon, időnként megkeverve legalább 10-15 percet rotyogtatom. Elzárom a tüzet alatta, és lefedve másnapig állni hagyom. Ezt a műveletet kb 3-4 napon át minden nap megismétlem, de már rövidítek a főzési időn. Amikor úgy látom, hogy elérte a kellő sűrűséget, akkor üvegbe rakom, és kihűlés után lefedve a hűtőben tárolom. Süteményekhez, krémekbe használom. Nagyon sokáig eláll, sőt, a spájzban tárolva sincs semmi baja, egy évig is elállt már, kibírta romlás nélkül, próbáltam.
Nagyon finom!!!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
9 megjegyzés:
De szép kalács! Nagyon ügyesen megcsináltad :-)
Nagyon finom lehet, Vicuska! És gyönyörűek a fotóid is, mint mindig.
Köszönöm Katalin :)
Marisz köszönöm, örülök, hogy tetszik, nem mindig sikeülnek jól, főleg a fényviszonyok miatt. A természetes fény lenne a legjobb, de ilyenkor kint is félhomály van.
Még nem sütöttem stollent, de ettem már. A Tied sokkal finomabb lehet, látszik a fotókon is, a recept elolvasása még végképp meggyőzött róla.
Én sem sütöttem eddig. Hát, nekem is úgy tűnik, hogy sikerült a legjobb receptre rátalálnom! :) A túróval készült is nagyon finom, az van soron legközelebb.
Csodásan néz ki, biztos finom! :)
Garantáltan finom :) Köszi!
Vicuska, ez csodálatos lett!!!! :-)
Köszönöm Zsuzsám :)
Megjegyzés küldése