Bárki könnyen elkészítheti ezt az egyszerű, mutatósan tálalt
salátát a karácsonyi vagy szilveszteri asztalra. Mindenki
használjon ízlésének megfelelő mennyiséget, az alap hozzávalók listáját
megadom. A tradicionális francia-orosz Olivje (Olivier) saláta alapanyagaiból készült, pontos receptje itt található a blogomon.
1 kg héjában főtt burgonya
3-4 főtt tojás
1-2 hagyma
2 savanykás alma
3-4 ecetes savanyú uborka
főtt disznónyelv (vagy főtt csirkemell)
2-3 főtt sárgarépa
főtt zöldborsó (lehet konzerv)
majonéz
tejfel
mustár
citromlé
pici porcukor
só
őrölt bors
A diszítéshez egy főtt tojás és egy főtt sárgarépa,
petrezselyemzöld.
A kristály lapokhoz:
3 evőkanál zselatin
4 pohár húsleves (sima vízzel
hófehér-áttetsző lesz)
só
fokhagyma
1 babér
pár szemes bors
(vagy elkészített kocsonya leve)
Elkészítettem tetszőleges
mennyiségekből a krumplisalátát, mindent kisebb kockára vágtam.
A kristálylapokhoz a meleg
húslevesben vagy fűszeresen felfőzött sima vízben feloldjuk a zselatint és egy
nagyobb tálcára vagy nagyméretű tányérra, tepsire szétterítjük, ha kellően
megkötött az anyag, akkor éles késsel vagy akár pizzavágóval felkockázzuk,
nekem téglalapok sikerültek. Én kocsonyát főztem és abból a léből majdnem 4 csészényit
dermesztettem nem túl vastag lappá (1-1,5 cm jó) a hűtőben.
Egy téglalap alakú kerámiaedényt
beterítettem folpackkal és belesimítottam a salátát. Lehet rétegenként lerakni
és minden sort lekenni a tejfeles-majonézes ízesített keverékkel vagy akár csak
majonézzel.
Betettem hűtőbe, hogy kicsit
összeálljon. Átborítottam egy lapos tálaló edényre, óvatosan lehúztam róla a
folpackot. A salátát kiraktam a kristálylapokkal alulról felfelé, hogy ne csússzanak el és
a saláta egyik sarkát kidiszítettem. Kevésnek bizonyult a szemre mért
kocsonyalé adag, ezért hézagosan tudtam kirakni a lapokat. Sűrűn még szebben
mutat :)
Tálalásig hűtőben tartottam.
Sajtos panírban rántotthúst kínáltam mellé, nagyon szeretjük. Aki nem ismeri, annak
kedvéért leírom- a megszokott módon panírozom a kiklopfolt, sózott, borsozott
karajszeleteket. Liszt, tojás, prézli és reszelt kemény sajt keveréke, pl. trappista.
Közepes lángon bő olajban aranysárgára kisütöm. Nagyon finom!
HÁZI MAJONÉZ receptje:
200 ml olaj
2 nyers tojás sárgája
1/3 teáskanál só
1 tk porcukor (saját ízkombinációm)
1/3 teáskanál mustár
6 %-os ecetből 5-6 ek (eredetileg 1 ek)(vagy citromlé)
Botmixerrel vagy mixerrel a legegyszerűbb készíteni- alacsony fordulaton. Vagy manuálisan habverővel...
200 ml olaj
2 nyers tojás sárgája
1/3 teáskanál só
1 tk porcukor (saját ízkombinációm)
1/3 teáskanál mustár
6 %-os ecetből 5-6 ek (eredetileg 1 ek)(vagy citromlé)
Botmixerrel vagy mixerrel a legegyszerűbb készíteni- alacsony fordulaton. Vagy manuálisan habverővel...
Kristálylapok és díszítés ötlete Elenától innen.
7 megjegyzés:
Fénypostán kérhetnék belőle? ;-) BUÉK! :-)
Nagyon szép, mutatós lett. Nagyon ügyes vagy!
Boldog, békés új évet kívánok Neked és családodnak, sok szeretettel!
Zsuzsa, inkább gyere!!! Nektek is boldog Újévet! :)
Katalin, köszönjük szépen :) Neked meg nagyon jó egészséget, teljes gyógyulást kívánok sok szeretettel :)
Vicuska, nagyon boldog új évet kívánok Neked és családodnak!
Rég jártam nálad vicuska, de most negyedévre visszanéztem a bejegyzéseidet. Te mindig csodás finomságokat készítesz, akár ételről, akár süteményről legyen szó.Ez a mostani salátád is nagyon tetszik!
Boldog, sikeres 2015-ös esztendőt kívánok, és további jó blogolást!
Köszönöm Gerdi és Marisz :) Boldog új évet kívánok Nektek sok szeretettel!
Nagyon boldog új évet kívánok! Minden jót az új esztendőben! :)
Megjegyzés küldése