Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2014. december 30., kedd

ÚJÉVI KRISTÁLY-SALÁTA AZ ÜNNEPI ASZTALRA


Bárki könnyen elkészítheti ezt az egyszerű, mutatósan tálalt salátát a karácsonyi vagy szilveszteri asztalra. Mindenki használjon ízlésének megfelelő mennyiséget, az alap hozzávalók listáját megadom. A tradicionális orosz Olivje (Olivier) saláta pontos receptje itt található a blogomon.

héjában főtt burgonya
főtt tojás
hagyma
savanykás alma
ecetes savanyú uborka
főtt disznónyelv (vagy főtt csirkemell)
főtt sárgarépa
főtt zöldborsó (lehet konzerv)
majonéz

tejfel
mustár
citromlé
pici porcukor
őrölt bors

A diszítéshez egy főtt tojás és egy főtt sárgarépa, petrezselyemzöld.

A kristály lapokhoz:

3 evőkanál zselatin        
4 pohár húsleves (sima vízzel hófehér-áttetsző lesz)
fokhagyma
1 babér
pár szemes bors
(vagy elkészített kocsonya leve)

Elkészítettem tetszőleges mennyiségekből a krumplisalátát, mindent kisebb kockára vágtam.
A kristálylapokhoz a meleg húslevesben vagy fűszeresen felfőzött sima vízben feloldjuk a zselatint és egy nagyobb tálcára vagy nagyméretű tányérra, tepsire szétterítjük, ha kellően megkötött az anyag, akkor éles késsel vagy akár pizzavágóval felkockázzuk, nekem téglalapok sikerültek. Én kocsonyát főztem és abból a léből majdnem 4 csészényit dermesztettem nem túl vastag lappá (1-1,5 cm jó) a hűtőben.        
Egy téglalap alakú kerámiaedényt beterítettem folpackkal és belesimítottam a salátát. Lehet rétegenként lerakni és minden sort lekenni a tejfeles-majonézes ízesített keverékkel vagy akár csak majonézzel.

Betettem hűtőbe, hogy kicsit összeálljon. Átborítottam egy lapos tálaló edényre, óvatosan lehúztam róla a folpackot. A salátát kiraktam a kristálylapokkal alulról felfelé, hogy ne csússzanak el és a saláta egyik sarkát kidiszítettem. Kevésnek bizonyult a szemre mért kocsonyalé adag, ezért hézagosan tudtam kirakni a lapokat. Sűrűn még szebben mutat :)


Tálalásig hűtőben tartottam. Sajtos panírban rántotthúst kínáltam mellé, nagyon szeretjük. Aki nem ismeri, annak kedvéért leírom- a megszokott módon panírozom a kiklopfolt, sózott, borsozott karajszeleteket. Liszt, tojás, prézli és reszelt kemény sajt keveréke, pl. trappista. Közepes lángon bő olajban aranysárgára kisütöm. Nagyon finom!


HÁZI MAJONÉZ:

200 ml olaj
2 nyers tojás sárgája
1/3 teáskanál só
1 tk porcukor (saját ízkombinációm)
1/3 teáskanál mustár
6 %-os ecetből 5-6 ek (eredetileg 1 ek)(vagy citromlé)

Botmixerrel vagy mixerrel a legegyszerűbb készíteni- alacsony fordulaton. Vagy manuálisan habverővel...


Kristálylapok és díszítés ötlete Elenától innen.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim 


vicuska13.blogspot.hu

7 megjegyzés:

teller-cake írta...

Fénypostán kérhetnék belőle? ;-) BUÉK! :-)

Katalin írta...

Nagyon szép, mutatós lett. Nagyon ügyes vagy!
Boldog, békés új évet kívánok Neked és családodnak, sok szeretettel!

Vicuska írta...

Zsuzsa, inkább gyere!!! Nektek is boldog Újévet! :)
Katalin, köszönjük szépen :) Neked meg nagyon jó egészséget, teljes gyógyulást kívánok sok szeretettel :)

Gerdi írta...

Vicuska, nagyon boldog új évet kívánok Neked és családodnak!

marisz57 írta...

Rég jártam nálad vicuska, de most negyedévre visszanéztem a bejegyzéseidet. Te mindig csodás finomságokat készítesz, akár ételről, akár süteményről legyen szó.Ez a mostani salátád is nagyon tetszik!
Boldog, sikeres 2015-ös esztendőt kívánok, és további jó blogolást!

Vicuska írta...

Köszönöm Gerdi és Marisz :) Boldog új évet kívánok Nektek sok szeretettel!

Okki írta...

Nagyon boldog új évet kívánok! Minden jót az új esztendőben! :)