Elegáns, könnyed, légies, mennyeien finom ízű, nem túl édes,
többrétegű torta! A szerzője Mishelle, aki nagyon szeretett volna megalkotni egy
különböző ízekből összetett íz-skálát, ami magába foglal egy puha süteményt,
krémtölteléket, gyümölcs-zselét és csokoládé glazúrt. És mindezt megkoronázza
egy diós praliné alap.
Megvallom, nem kezdőknek való, de nagyon érdekes folyamat volt elkészíteni,
a végén rájöttem, hogy a maga nemében
mégis egyszerű, tehát érdemes belevágni, mert minden képzeletet felülmúl a
végeredmény.
Minden alkotóeleme egészében felhasználható más torta
készítésénél- a ropogós diós-karamelles praliné, a tejszínes főzött vaníliás- és csokikrém, a meggyes-zselés réteg
vagy a tejszínes csokimáz.
Ha előre megsütjük a piskótát és másnap fogunk neki a
tortának, sokkal gyorsabban készen van. Nagyon fontos lépés mindent előkészíteni
és a leírás szerint összerakni.
A torta alapja egy vaníliás és egy csokis piskótalap.
A töltelék pedig hivatalos nevén bajorkrém és keményre vert
tejszínhab (franciául ez a "cre`me bavaroise"). A cukrászatban ganachenak
nevezett, nagyon könnyű, 2:1 arányban étcsoki, tejszín alapanyag tartalmú krém.
No meg a pikáns, sötétpiros meggyzselé réteg! Fantasztikus!
Egyes részeket pontosan a leírás szerint követtem, másokat kihagytam, vagy átvariáltam, ilyen lett az én Mishelle tortám :)
Használt
mértékegységek:
1 pohár liszt =
140 g
1 pohár cukor =
200 g
tej/tejszín/víz = 237 ml
Praliné:
1 pohár cukor
¼ pohár víz
1 evőkanál citromlé
2 pohár dió (lehet mandula, mogyoró)
Vaníliás piskóta lap:
3 szobahőmérsékletű tojás
½ pohár cukor
½ teáskanál vanília esszencia vagy ½ rúd vanília
2 evőkanál keményítő
csipet só
Csokis piskóta:
½ pohár cukor
2 szobahőmérsékletű tojás
½ pohár aludtej vagy kefír
½ teáskanál vanília esszencia
2 teáskanál kakaópor
1 pohár liszt
1 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál szódabikarbóna
csipet só
Meggyzselés lap:
1 üveg meggybefőtt lével együtt (kevés cukorral) 780 g-os
üveggel használtam
folpack
Lehet fagyasztott meggyet felhasználni. Vagy más gyümölcsöt-
eper, málna, mangó.
Legközelebb pürésítve próbálom ki, így is szuper ötlet, de
szeletelésnél néha kiesett a meggyszem. Igaz, ez csak esztétikai baki.
Vaníliás és csokoládé krém (ganache):
2 tojás
350 ml tej
4 evőkanál keményítő
½ pohár cukor
1 teáskanál vanília esszencia vagy ½ rúd vanília
2 pohár tejszín (legalább 30%-os legyen)
Glazúr:
2 evőkanál tejszín
2 evőkanál víz
1 evőkanál glukóz
MISHELLE TORTA
ELKÉSZITÉSE
DIÓS-KARAMELLES PRALINÉ:
Előkészítettem egy sütőpapírt, melyet megvajaztam a kör
tortaforma mérete szerint, és mellé egy levajazott nyújtófát.
A diót durvára
daráltam és egy vastag falú serpenyőben (lehet sütőben) kisebb lángon átmelegítettem,
kavargatva. Azért kell felmelegíteni, akár kicsit meg is pirítani, mert akkor
nem hűti le hirtelen a karamellt és az nem keményedik, köt meg rögtön. Vastag
falú lábasban a cukorra öntöttem a vizet és ezt a szirupot hagytam lassan
felforrni, karamellizálódni, időnként megkeverve.
Amikor a karamell elérte azt a szép barna színt, amit szerettem volna, a tűzről leemelve belekevertem a diót úgy, hogy minden darabkáját körbeölelje az aranyló, lágy karamell.
Óvatosan kiöntöttem az előkészített papírra, elegyengettem a
fakanállal, majd a nyűjtóvával egyenletes,sima lappá tömörítettem. 5-10 perc
után egy éles késsel körbevágtam méretre a tortaalj után szabadon.
Ez a torta
legalsó lapja, ami készen is lett! A lehulló részeket késes darálóban
ledaráltam apróra- ezzel vontam be a kész torta oldalát.
PISKÓTA
6 tojás sárgája
6 tojás fehérje
120 g kr.cukor
120 g liszt
csipet só
½ vaníliarúd magja
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál kakaó (ha sötétebbre szeretnénk, akkor minusz 1 evőkanál liszt + 1 evőkanál kakaó)
lehet fél csomag sütőport (nem tettem)
A lisztbe elegyítettem a kakaót, sütőport és vaníliát. A tojás fehérjét elektromos mixerrel nem túl kemény habbá vertem a sóval és a félidőben hozzáadott cukorral. Fakanállal hozzákevertem az előzőleg habosra kevert sárgáját, majd óvatosan, fakanállal, apránként beleforgattam alulról felfelé, félkörös mozdulatokkal a lisztet. A tortaforma aljába sütőpapírt tettem. 30 perc alatt 165-170C fokon készre sütöttem, megliszteztem a tetejét és kiborítottam rácsra, megfordítva hűlt. Két lapba vágtam.
MEGGYZSELÉ RÉTEG
Beleöntöttem az előkészített edénybe. Kicsit elegyengettem és kitettem a téli hidegbe dermedni a verandára. Nyers magozott meggy, kb. 400 g, esetében 15 percet kell főzni 1 pohárnyi vízben + 1 pohár cukorral, a végén + 30 g zselatin.
GLAZÚR (ezt is kihagytam)
Egy edényben összekutyulni a tejszínt a vízzel és glukozzal, forrásig hevíteni és ráönteni az előkészített csokoládéra, keverni, amíg az feloldódik. Rögtön fel lehet használni.
Másik recept: 150 g csokoládé, 150 g tejszín, 1 teáskanál méz.
VANILIÁS- ÉS CSOKOLÁDÉKRÉM
Miután minden főzött finomság kihűlt teljesen, utolsó fázisként készítettem el a krémet töltésre.
A hűtőből elővett tejszínt habbá vertem (ez csak nagyon hideg hőfokú tejszínnel sikerül). A csokoládét gőz fölött felolvasztottam. A tejszínbe kevertem az instant Expressz zselatin fixet.
A kihűlt krémhez kevertem a vaníliákat. 1/3-ad és 2/3-ad részre elosztottam a tejszínt és a főzött krémet. A kisebb részbe kevertem a kisebb rész krémet és a felolvadt csokoládét- ez lett a csokis krém. A nagyobb adag tejszínhez a nagyobb adag vaníliás krémet- ez lett a vaníliás krém.
Tulajdonképpen mindent előre el tudunk készíteni, csak a krémet kell frissen, mielőtt összeállítanánk a tortát.
ÖSSZEÁLLITÁS
Alulra kerül a diós-karamelles praliné-lap
1/3 vaníliás krém
½ piskótalap
1/3 vaníliás krém
zselés meggyes lap (a folpackról fellazítottam és óvatosan
ráborítottam)
1/3 vaníliás krém
½ piskótalap
csokikrém a tetejére és az oldalára
Ha mindkettő fajta (1 vaníliás és 1 kakaós) piskótát sütjük, akkor a következő a
sorrend:
pralinélap, van. krém, van.piskóta, van.krém, zselé, van.krém, csokis
piskóta, csokikrém. Apró trükk- hogy ne csúszkáljon esetleg a zseléréteg a
krémek között, a krémet picit meg lehet szórni zselatin és porcukor
keverékével.
Az oldalára habkártya segítségével rászórtam a darált
grillázst.
Ha jól lehűlt, rá lehet kenni a felmelegített glazúrt. Én
csak tejszínhabbal diszítettem.
Legalább 3 órát kell pihentetni, de még jobb egy éjjelen át
hűtőben tartani. Forró késsel vágtam fel!
Recept innen.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
9 megjegyzés:
Nagyon szép lett!
Nem semmi, igazi ízorgia...engem meggyőztél! :-)
Köszönöm, nem éppen cukrászati diszítés lett, de ízben kárpótolta a hiányosságot :)
Egyszerűen fantasztikus! :)
Tökéletesen finom, és mindenképpen jó ötletnek tartom felhasználni bármelyik részét külön is, akár a krémeket vagy a pralinét, de a legjobb így egyben, ahogy van :)
De szépet és finomat sütöttél! Valóban nem egy gyorsan elkészíthető torta, de biztos megérte, mert csodálatos íze lehet :-)
Köszönöm Katalin :) Aki nem szereti a túl édes tortákat, annak ideális választás, mint nekem is :) A diós-karamellás praliné meg úgy jó, ahogy van! :D
Szépséges és még annál is finomabb lehet, ebben biztos vagyok, és abban is, hogy én nem vágnék bele az elkészítésébe. Fogadd elismerésem! :-)
Köszönöm Gerdi :) Amikor már benne vagy a folyamatban, egyre izgalmasabb a készítése!
Megjegyzés küldése