Nagyon finom, mutatós torta, akár ünnepnapra is, nem bonyolult az elkészítése, de! fogyasztás előtt egy nappal kell elkészíteni, hogy a tejfeles krémtől a kisütött, meggyel töltött rudak érkezzenek megpuhulni. Az egy üveg meggy kevésnek bizonyult, ezért félbevágott aszalt szilvában ¼ dióval töltöttem be 2 rudat. Monastirskaya izba néven ismert nagyon népszerű sütemény.
400 g liszt (2 pohárral)
200 g szobahőmérsékletű vaj (70 %-tól magasabb zsírtartalmú)
vagy margarin
220 g kristálycukor
200 g tejföl, több, mint 25%-os zsírtartalommal
1/2 csomag vaníliás cukor
csipet só
1 teáskanál sütőpor (szerintem felesleges, kihagyható)
1 üveg mag nélküli meggy, leszűrve a levétől, a léhez adunk
egy kis rumeszenciát vagy
likőrt, amikor összeszedjük a tortát, azt a tészta
rudakra locsoljuk, (aszalt szilvába nyomott fél diócikkel is jó)
díszítéshez:
reszelt csoki vagy pörkölt darált dió
Fontos, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen (az ujjunkat
könnyedén bele tudjuk nyomni)! Ha túl puha, nem tud megfelelően keveredni a
liszttel, ha kemény, akkor meg fog repedni a tésztánk. A vajat egy nagyobb
tálban késsel darabosra vagdossuk és kevergetjük a liszttel. Ezután az
ujjhegyeinkkel összeállítjuk. Belekeverjük a cukrot és van. cukrot, sót. A
tejfelt apránként gyúrjuk hozzá, nem szabad egyszerre, így nem lesz ragacsos
massza, megtartja a formáját. Lágyabb, de nem folyékony tésztát kell kapnunk.
Nem kell több liszt bele, mert kőkeménnyé változtatjuk vele a tésztánkat és
nincs az a krém a világon, amitől megpuhulna, ráadásul nem is lenne finom.
Ahhoz, hogy könnyedén ki tudjuk nyújtani, lehűtjük a
tésztát, kézzel ellapítjuk (kb 10-15x20 cm) és két folpack lap között 30 percre
a hűtőbe tesszük. Ha zsömlévé formázva tennénk a hűvösre, akkor egyenetlenül
hűl le a tészta, a belseje melegebb marad, nem érkezik megfelelően lehűlni. Én
most este gyúrtam be és csak másnap sütöttem meg.
KRÉM:
700 g zsíros tejföl
250 g porcukor
200 g szobahőmérsékletű vaj
½ citrom leve, de elhagyható adalék (most kihagytam)
A tejfölt szintén előző este készítettem elő. Egy tálba
helyezett kétrétegű gézdarabba öntjük a tejfölt, szemközti sarkait batyunak
összekötjük, egy fazék tetején keresztbe fektetett fakanál nyeléről lógatjuk
alá úgy, hogy ne érje az alját, mert saját súlyánál fogva alaposabban szabadul
meg a savótól. Finom, sűrű, krémsajtszerű krémalapot kapunk. A tejfölt természetesen
a hűtőben csepegtetjük le, lefedve nehogy szagot kapjon. Ha aznap készítjük,
akkor körülbelül egy óra alatt meg is van.
Egy mély tálban kis fokozaton kezdjük mixerrel felverni a
tejfölt, a porcukrot háromszorra adagoljuk hozzá, fokozatosan megemelve közben a
fordulatszámot. Diétázók a vajat ki is hagyhatják, de éppen tőle lesz könnyed,
habos, fényes és finom a krémünk.
Figyelem, csak akkor lesz dús-habos, ha a
vajat is többszörre adjuk hozzá. Nem kell sokáig verni. Felhasználásig be vele
a hűtőbe.
A hűtőből kivett rugalmas tésztát 3 részre osztjuk, 2
kisebb, egy nagyobb méretűre. Mindegyiket kinyújtjuk 5 mm-re és kb 8x20 cm-res
téglalapokra vágjuk pizzavágó koronggal (vagy késsel). A nyújtófát ne felejtsük
el meglisztezni. Összesen 10 téglalapot kapunk- 3+3+4.
Meggyszemekkel sűrűn kirakjuk
egy vonalban, a tetején összecsípjük ujjainkkal a mindkét oldalról megemelt
tésztát, a rudak végén is.
Kettőt félbevágott aszalt szilvával, benne ¼ cikk dióbéllel raktam ki, ezek kicsivel kisebb átmérőjűek lettek.
Sütőpapíros tepsire helyezzük a nagyjából egyforma rudakat varrattal felfelé, két oldaláról centinként megszurkáljuk fogpiszkálóval, hogy a sütés közben képződött felesleges gőz el tudjon szabadon távozni, különben a gőz megrepeszti a tésztánkat. 180-190C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Nem nőnek meg sütés közben, ezért pici távolságra rakhatjuk egymástól, olyan 2-3 cm. Az átlagostól kisebb tepsiben sütöttem, ezért nálam most szinte karöltve sorakoztak fel a töltött tészta rudak.
A tortát összeszedjük (piramis formára). Azon az edényen,
tálcán rakjuk össze, amelyikről kínálni fogjuk, mert készen nem lehet átemelni
szépen, formatartóan. Az alját a rúd hosszának megfelelően 2-3 evőkanál krémmel
lekenjük, hogy jobban átitatódjon a krémmel a sütemény és kirakunk egymás mellé
4 rudat. Minden rúd-sorra rálocsolunk néhány evőkanál, rum eszenciával
összekevert meggylét (amit lecsöpögtettünk). Bőven kerül rá a krémből. Erre 3
rudat fektetünk, belocsoljuk és újra sok krémet kenünk rá egy kanál
segítségével, majd 2 rúd, meggylé, krém és egy tetejét lezáró maradék rúddal fedjük
be a kunyhót.
A megmaradt krémmel bevonjuk az oldalát is, tetejére csokoládét
reszelünk vagy darált pörkölt dióval szórjuk meg.
Fogyasztásig 12 órát állnia kell!
Minap láttam egy frappáns megoldást a kimagolásra- egy borosüvegre
helyezték a meggyszemet a szárhelyének részével felfelé fordítva az üveg
száján és egy evőpálcika vastagabb végével lazán az üvegbe tolták a meggymagot. Kipóbálom!
Szórjuk meg a meggyet 300 g kristálycukorral. Közepes lángon
fakanállal kevergetve 5-7 percig főzzük.
Kicsit habzik a meggyünk, de hagyjuk, hadd tegye. 2 lapos
evőkanál burgonyakeményítőt elkeverünk 50 ml (1/4 pohár) hideg vízzel. Levesszük
a meggyet a tűzről, megvárjuk, amíg elsimul a teteje, ne zubogjon, elkeverjük
benne a keményítőt, újraforraljuk. Készen van! 15 perc alatt leszűrjük,
lehűtjük.
Készíthetjük a rudakat leveles tésztából, 2 csomag szükséges
hozzá. Vékonyra nyújtjuk, és jól össze csípjüki a tésztát a meggy fölött, hogy
ne nyíljon szét sütés közben. A krém lehet habbá vert tejszín porcukorral vagy
karamellizált sűrített tejkonzerv vajjal habosra keverve. Nekem nagyon tetszik
főzött krémmel (tej, liszt (vagy puding) habarásként főzve, kihűtve habosra
keverve vajjal és porcukorral). Meggy helyett finom diós aszalt szilvával
tölteni.
vicuska13.blogspot.hu
6 megjegyzés:
De nagyon jól néz ki! Nagyon mutatós és ötletes, ráadásul fincsi is lehet :-) Még nem is láttam ilyet :-)
Veruska, nagyon klassz a sütid! Gratulálok a nyereményedhez!:)
Fantasztikusan néz ki, még sosem láttam ilyet!:) Biztos, hogy ki fogom próbálni valami komolyabb ünnepen. Köszönöm, Vicuska! Szép nyarat Nektek!:)
Köszönöm, köszönöm :) Szép nyarat nektek is!
Csodás ez a süti! No meg a leírás hozzá- tudtál ám újat mondani, köszönet érte!
Köszönöm, örülök, ha találtál hasznos infót! :)
Megjegyzés küldése