Régóta használom a sörös tésztát, ami különlegesen finom,
leveles alapot ad a sós pitékhez, galétához.
Tojás nélkül készül, kevés hozzávalóból, nagyon egyszerűen. Nem kell bele
semmi extra, így jó, ahogy van!
A káposztával töltött sós kifli ötletét Marisz blogján
találtam.
Frissen fogyasztva, de pár nap után is, rendkívül finom
harapnivaló!
Egy kisebb fejű káposztáról leszedtem a külső leveleket, lereszeltem
apróra és megsóztam, 10-15 percet hagytam, hogy levet engedjen. Egy mélyebb
teflonos serpenyőben a már meleg olajba (vagy disznózsírba) 2-3 evőkanál
kristálycukrot szép barnára karamellizáltam (megpirítottam) és belekevertem a
kifacsart káposztát. Frissen őrölt borsot adtam hozzá ízlés szerint. Élénk
tűzön, időnként kavargatva megpároltam. Amennyiben úgy látjuk, hogy szükséges,
nagyon kevés vízzel pótoljuk a nedvességet, nehogy leégjen. Fél óra alatt
készen van. Szeretem egy kicsit lepirítani a végén. Ugyanez a tészta édes töltelékkel is finom, például sűrű házi
szilvalekvárral.
Összeállítottam a tésztát-
300 g liszt
250 g vaj lereszelve
250 ml világos sör (én barna sört használtam fel)
250 ml világos sör (én barna sört használtam fel)
só, szerintem kell bele, mert jobban kiemeli az ízeket
A lisztet és a vajat összemorzsoltam ujjaimmal. Megsóztam és
apránként öntögetve hozzá a sört, gyors mozdulatokkal átgyúrtam a tésztát. Azért
kell ilyen finoman bánni a tésztával, hogy a vaj ne érkezzen megolvadni, így
lesz szép leveles a tésztánk. Minimum fél órát kell hűtőben pihentetni. Előző este
begyúrtam, másnapig állt a hűtőben Folpackba csomagolva, másnap sütöttem. Ezzel
is lecsökkenthető a készítési idő :)
A hűtőből kiemelve 3, nagyjából egyenlő részre osztottam,
egyesével kör alakúra nyújtottam 1-1 cipót, 8 felé osztottam pizzavágó
koronggal (vagy késsel), a szélesebb végébe halmoztam egy bő evőkanál káposztát,
a széleit kétoldalt kissé széthúzva ráhajtottam jobbról és balról is a töltelék
szélére és feltekertem mindegyiket.
A fotón jól láthatóak a készítés fázisai:
Néhányból
kiflit formáztam, összecsípve finoman a széleit és befordítva, a többit henger
formájúan hagytam, nem hajlítottam meg, mert így jobban elfértek a tepsin.
A sütőt előmelegítettem 180 C fokra és az összegyűrt és
kisimított sütőpapírra sorakoztatott dundi töltött kifliket lekentem
tojássárgájával, rögtön a sütőbe toltam kb
20-30 percre (sütőtől függő).
A sütőpapír összegyűrését sütés előtt Jamie Olivértől lestem
el, így jobban formázható, nem kunkorodik a tepsi szélén stb. :) Előtte meg
lehet vizezni és úgy gyűrögetni.
Próbálják ki, mert tényleg nagyon finom!!!
A dinsztelt, párolt káposzta kitűnően fagyasztható. Nagyobb adagot elkészíthetünk, egy részét felhasználjuk, a többit megfelelő edénybe adagolva a mélyhűtőbe teszünk.
A fotók borongós, sötét napon készültek. A közeli képek pedig nem jól sikerültek, ezért nem tudom megmutatni, mennyire szépen rétegződik a tészta, milyen szép leveles, roppanós és mégis puha- szóval ideális :)
Sörös-tészta az alapja a ratatouille galétámnak is, vaj helyett Olíva olajjal- isteni finom, nagyon szeretem, a linkre kattintva megnézhető az elkészítése:
RATATOUILLE GALETA- A FELEJTHETETLEN FRANCIA KALAND
Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)
12 megjegyzés:
Nagyon guszta! Most én is elfogadnék ebből a finomságból 1-2 darabot!
Őszintén mondom, szükség van kellő önmegtartóztatásra :D De jóízűen beszélgethetnénk mellette!
Az utolsó fotón még az is látszik, milyen szép réteges lett a tészta. Érdekes, hogy ebből a három hozzávalóból ilyen lesz! Kíváncsivá tettél, próbát tervezgetek! :-) A káposztatöltelék is tetszik. Nagyon szeretem a dinsztelt káposztát, mikor káposztás tésztát készítek, mindig gyakran kóstolgatom, s szinte jól lakok, mire elkészül! :-)
Gyönyörű és ínycsiklandó, Vicuskám, mint minden recepted! Sajnos vissza kell fognunk a zsíros dolgokat, de a házban mindig nagy a forgalom, úgyhogy lesz kit elkápráztatni vele és akkor mi is megkóstoljuk!;) Köszönöm, hogy megosztottad velünk!
Nekem nagyon tetszik a a ratatouille galéta sörös tésztája, ott a vaj helyett Olíva olaj kerüla tésztába- hát az valami mennyei ízű és állagú. Ezért is biztos voltam abban, hogy ez a kifli is tetszeni fog. Réteges ám! Tényleg sajnálom, hogy nem sikerültek a közeli fotók, mert ott látszana igazán, milyen vékony leveles, törékeny a kisült tészta. A dinsztelt káposzta kostolással ugyanígy vagyok, egyedi, finom íze van ám :)
Ildikóm, aranyos vagy, köszönöm szépen :) Sajnos, ez valóban zsíros dolog, de attól lesz igazán leveles, mint a jó hájas tészta. A káposztát szintén zsíron pároljuk. De nem diétázó családtagjaid hálásak lesznek érte, ha megsütöd! Nagyon szívesen osztom meg azt, ami jó és finom, tegyük szebbé, finomabbá a világot mindannyian, ráfér!!!
Ez valami isteni lehet, vittem is a receptet! Köszi Vicuska! :)
Verus, a gyerekek örülni fognak, sőt, ha a káposztát előre megdinszteled, pikk-pakk készen van és már ehetitek is :)
Hű de finom lehet, szeretem a káposztás töltelékeket, főleg sok borssal :-)
Én is borsosan szeretem!!!
Látszik rajtuk, hogy nagyon finomak! :) Én nem rajongok a káposztás dolgokért, de a tésztáját kipróbálom. :)
Kösziii :) Nagyon jó ötlet! Mással is tölthető!
Megjegyzés küldése