Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2015. december 7., hétfő

MÉZESKALÁCS TEJSZÍNNEL TOJÁS NÉLKÜL


A mézeskalács illata hozzátartozik a karácsonyi készülődéshez. Már a régmúlt időkben is misztikus jelentőséget tulajdonítottak fő alkotóelemének, a méznek. Drága mivoltának köszönhetően csak ünnepekkor készítettek vele süteményt. A mézeskalácsnak manapság számtalan receptje létezik. Nekem ez a kedvencem- sógornőm nagy népszerűségnek örvendő receptje, melyet mindenki elkér a környezetünkben, aki megkóstolta, ez pedig egyértelmű értékelést jelent. Most már én is évek óta ezt a tejszínes, tojásmentes változatot sütöm, mert megunhatatlan és nagyon-nagyon finom! Ez nem a puha változata a mézeskalácsnak. Próbálják ki!

A mézet nem kell melegíteni. Több margarinnal könnyebb összegyúrni. Vajjal még finomabb!
Legalább egy éjjelen át pihentetem a masszát. A tejszínt óvatosan habbá verjük 1-es fokozaton, mixerrel. Ha + 100 g margarint vagy vajat adunk hozzá, bár nehezebb vele dolgozni és nyújtásnál jobban kell lisztezni, de  puhább lesz  a mézeskalács.


3 dl felvert tejszín (tehát legalább 30 %-os)
3 dl méz
1 kg liszt
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (vagy gyömbér, szegfűszeg, fahéj- ízlés szerint)
300 g cukor
1 evőkanál szódabikarbóna
200 g margarin (vajjal is finom)

Összeállítottam, egy éjjelen át folpackba csomagolva a hűtőben pihentettem. Pár napig eláll ebben a formában, lehet másnap, vagy harmadnap sütni, vagy a felét ekkor, másik felét rá 1-2 napra. Kevesebb idő megy el egyszerre a sütésre, ha pl. beosszuk és nem egyszerre sütjük ki.
Lisztezett táblán kinyújtottam, a különböző formákkal kiszúrtam, sütőpapíros tepsin 12 perc alatt kisültek 180 C fokon. Ebből a mennyiségből lett 6 tepsivel, egy tepsire, mérettől függően 6x8 sor mézeskalács fért el. A tepsiről leszedve igyekezni kell kihűlésig sima felületen hagyni, mert forrón könnyen elferdülhet. utána már lehet egy nagy dobozba ömleszteni.
Most csak a felét díszítettem. A többit simán megettük, bekóstolgattuk, mint mindig :)


Az első fotón látható sütemény kiszúró ráccsal gyorsabban készen vagyunk :)




Díszítés

A cukormázhoz mixerrel felvertem 1 tojásfehérjét, hozzáadtam 200 g porcukrot és kevés citromlevet facsartam bele. 

Műanyag vagy fémdobozban tároljuk.

Orsi mézes kekszei:




Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)
vicuska13.blogspot.hu

10 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szépek! Ügyesen megírókáztad őket :-) Nekem sajnos nem nagyon szokott sikerülni.
Nekem is van egy nagyon jó alapreceptem, Lajos Maritól származik. Néha kicsit szoktam variálni rajta, de inkább csak az ízesítését illetően.

Gerdi írta...

Tetszik a tészta összetétele! Az én bevált receptem tojásos... Úgy is finom, de kíváncsivá tettél ezzel a recepttel. Úgyis több adag mézes sül karácsony előtt, lesz ilyen is, olyan is.:-)

Vanilin írta...

Gyönyörűek! :)

Vicuska írta...

Köszönöm Katalin, kedves vagy, van még mit tanulnom ezen a téren, de az a helyzet, nálunk diszítés nélkül is rohamosan elfogy. Sok mindent sütök és nincs mindig írókázásra fordítható szabad idő. Az ízesítéssel jó lehet variálgatni, más-más eredményt kapunk :)

Vicuska írta...

Gerdi, az a jó, ha többféle választék van, így kiderül, jövőre melyikból készüljön nagyobb adag. Nálam ez a favorit, amit duplázok, mert hosszú ideig eláll, ha maradna véletlenül mutatóba :)

Vicuska írta...

Köszönöm Vanilin, hogy ilyen magasan értékeled szerény igyekezetemet! :) Nem tudom belépni az oldaladra, sajnos :( Elvisz valami forexes reklámra...

Éva írta...

Jó kis recept ezt a tejszínes változatot eddig még nem ismertem! Szépek lettek!

Vicuska írta...

Köszönöm, Évuska :) Nekem nagyon tetszik a mézeskalács tejszínes változata, az meg már főnyeremény, hogy nem egyszerre kell bajlódni a mézesekkel, hanem magad osztod be a rászánt idődet. Összeállítod, két nap múlva kiszúrod a formákat és sütöd.

Gabriella kalandjai a konyhában - Pöttyös Otthon írta...

Boldog Karácsonyt kívánok kedves Vicuska!

Vicuska írta...

Köszönöm, Gabriella :) Szeretetteljes Karácsonyt!!!