Már régóta tervezek írni blogomban az egyik kedvencemről, a
hajdináról (pohánka, pogányka, tatárka, tatárbúza, szerecsenbúza, grecska,
kruppa, Erdélyben haricska is). A hajdina születési helye a Himalája. Innen
vették át a szomszédos népek ezt a kultúrát és kezdték a saját területeiken
termeszteni. Az egész világon az elit egészséges élelmiszerek között szerepel,
melyek általánosságban a drága kategóriához tartoznak. A közhiedelemmel
ellentétben nincs rokonságban a búzával és nem is gabona. A szegfűvirágúak
rendjéből, keserűfűfélék családjából való, mutatós háromszög alakú magja van :)
Magyarországra a tatárok által került.
A megpirított hajdina kása gyorsabban fő meg, omlós és
illatos lesz. Öntöttvas serpenyőben vagy egy tepsiben pár percig át lehet
sütni. Bár szerintem a sütőben nem tudjuk úgy kontrollálni illetve nyomon
követni. Én kevés étolajon vagy száraz serpenyőben pirítom meg (tulajdonképpen
átmelegítjük, elkezd pattogni és pergős hangot adni, amikor megkeverjük) 5-10
percig, amikor érzem a kellemesen pirult illatot és a színe is kicsit
sötétebbre vált (vigyázzunk, ne pirítsuk túl, mert kesernyéssé válhat az íze),
akkor felöntöm hideg vízzel, de lehet felforrt vízzel is felönteni, sózom és
közepes lángon, időnként megkavarva, készre főzöm-párolom. Valahol olvastam,
hogy a pirítása megkönnyíti az emésztését. A végén beledobok 5-6 deka vajat,
óvatosan beleforgatom. Ettől isteni finom lesz az íze, illata!!!
A kereskedelemben már
kapható előpirítottan, de mivel magas hőmérsékleten kezelik, amíg a raktárban
áll, elveszíti értékes tulajdonságait. Ezért vásárláskor a kezeletlent részesítsük előnyben.
Nagyon szeretem tejjel fogyasztani, finom, olyan, mintha egy sűrű leves lenne. Jó
társa a húsnak, gombának, készülhet belőle palacsinta (a lisztjéből, otthon megőrölhetjük
kávédarálóban), plóv, fasírt, tehetjük levesbe, salátába. Nagyon finom tortát
süthetünk a lisztjéből, kenyeret. Egyszerű és finom összekeverve apróra vágott
spenóttal, vagy simán parmezánnal megszórva fogyasztani. Gluténmentes- ezért lisztérzékenyeknek ajánlott!
A hajdina és a víz aránya mindig 1:2 de lehet kicsivel több
vagy kevesebb, attól függően, mennyire lágyan szeretjük.
1 kg hajdinára számoljunk 2 liter vizet és 1 evőkanál sót.
Egy adaghoz vegyünk alapul:
1,5 evőkanál olaj (kihagyható)
1 csésze hajdina
2 csésze víz
só, ízlés szerint
50 g vaj
Mint minden kásafélét, először ezt is több vízben átmossuk, előbb hideg
vízzel, majd forróval leöblítjük. Előtte
azonban alaposan áttisztítjuk, átnézzük, kiszedjük a nekünk nem tetsző
szennyeződést, idegen gabonát. Egy vastag falú vasedényben olajat melegítünk, vagy csak szárazon, átpirítjuk, szárítjuk benne a hajdinát 4-5 percig, felöntjük a
vízzel, megsózzuk, és erős lángon felfőzzük. Fedő alatt, mérsékelt, de nem kis lángon
készre főzzük. A végén hozzáadjuk a vajat.
A pörkölthöz a sertés- vagy marhahúst megmossuk,
kockára vágjuk. Az apróra vágott hagymát (ne sajnáljuk a mennyiséget, ez adja a
sűrű szaftot) megdinszteljük, meghintjük darált piros paprikával, a húst
fehéredésig átforgatjuk a forró zsírban és felöntjük vízzel. Egy paprikát
kicsumázunk, kockára vágva belekeverjük. 2 paradicsomot meghámozva, kockázva
utána küldjük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Tehetünk bele 1-2 cikk
fokhagymát. Lassú tűzön puhára pároljuk, időnként pótolva alá a vizet, ha
elpárologna.
Ha készen van, a hajdina mellé tálaljuk vagy összekeverjük vele,
úgy még finomabb. Salátával kínáljuk.
Ecetes paradicsomsaláta
A paradicsomot apró kockára vágtam, sonkahagymát és
petrezselyemzöldet szintén, édes-sós-ecetes (mint a salátára) vízzel felöntöttem. Hagytam
összeérni.
Először a pörköltöt készítsük el, mert kiszámíthatatlan a
puhulási ideje, utána a salátát, mert össze kell érnie, majd a legvégén a
hajdinát.
Nagyon finom gombapaprikással is!!!!!
Ami még eszembe jutott a hajdináról:
Termoszban is készíthető, pl. kismamáknak, hogy teljes
tápértékét megőrizhessük. Este előkészítjük, megmossuk, megfuttatjuk forró
serpenyőben, sózzuk, áttesszük az ételtermoszba, és felöntjük forró vízzel.
Lezárjuk. Reggel fogyasztható!
A hajdina fehérje minőségében megközelíti az állati eredetű
fehérjéket, ezért teljes értékűen lecseréli a húst. Rutint tartalmaz, ami segít
eltávolítani a felesleges folyadékot a szervezetből. A többi gabonaféléhez
képest sokkal lassúbb az emésztése, így tartós jóllakottság érzést ad.
Kálium tartalma támogatja a jó vérnyomást, a kálcium pedig a
törékeny csontokat és körmöket, csökkenti a fogszuvasodás előfordulását, a
magnézium pedig megment a depressziótól, segít az elhízás elleni küzdelmünkben,
gazdag vastartalma elősegíti a vörösvértestek képződését, hasznos vérszegénységre.
Igazi B-vitamin bomba. Javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, a
legjobb koleszterin csökkentő.
Akinek gyakran görcsöl a lába, vádlija vagy
vizesedik- a mosott hajdinát szárítsa és kávédarálóban darálja meg. Napi
rendszerességgel vegyen be egy evőkanál hajdina lisztet, nekem segített!
Vérszegénységre ebből a lisztből 2 evőkanállal, naponta 4-5 alkalommal meleg
tejjel, megemeli a hemoglobinszintet a vérünkben. Candida elleni étrendben
alkalmazható. És még sorolhatnám, de hát ez itt egy gasztroblog! :)
Sok lecitint tartalmaz.
Idegerősítő.
Gyakorlatilag a hajdina zsírszegény, a benne található zsírsavak 70 %-a telítetlen, ezért szívbarát.
Kefir és hajdina liszt gyógyhatása
Csökkenti a vércukorszintet, tisztítja a beleket és az
ereket, pl reggelire minőséges aszalt szilvával visszaállítja az egészséges bélflórát,
normalizálja az anyagcserét és a hasnyálmirigy munkáját. A hajdinakása
fogyasztása önmagában is ősi, nagyon hatékony mód a szervezet és az
emésztőrendszer, belek tisztítására.
Recept az erek és belek tisztítására: szükség van egy
evőkanál hajdinára (előtte megmossuk, sütőben szárítjuk), kávédarálóban lisztté
őröljük, elkeverjük egy pohár kefirben és a hűtőbe tesszük éjszakára. Reggel
fél órával étkezés előtt megisszuk ezt a gyógyító szert. A kúra 14 nap, de
lehet egy hónap is.
Egy kis mosoly-csalogató szösszenet :)
A lány hívja az anyját telefonon és panaszkodik:
- Anyukám, a hálátlan férjem már megint nem akarja
megenni a hajdinát!
- Kislányom, akkor mondd el neki, hogy mennyire
igyekeztél, amikor megfőzted!
- Hoppá, hát előtte meg is kell főzni??!
A facebook oldalamon nagyon jó ötleteket kaptam, megosztom itt is:
Jómagam kefirrel is szívesen fogyasztom, de májjal a legfinomabb, (személyes vélemény).
Én úgy készítem, hogy amikor felöntöm vízzel, dobok bele 1-2 babérlevelet, egy kis fej hagymát (amit a főzés végén kiveszek), és esetleg egy kis kanál ételízesítőt.
Ha nem készül pörkölt, akkor csak önállóan eszem úgy, hogy egy kis lábasban olajat hevítek, megdinsztelem rajta a hagymát és 1-2 piros húsú paprikát. (Ha lecsósabb kedvembe vagyok, akkor 1-2 paradicsomot is kap.) Ezt a "szaftot" öntöm rá a már megfőtt grecskára, és jól összekeverem. Nekem ez egy önálló étel, amihez esetleg csak salátát vagy savanyú uborkát eszek.
Lehet, furán hangzik, de tényleg imádom csak pici sóval és vajjal a hajdinát. Amúgy azt hallottam, jól megy hozzá a bazsalikom és a majoránna. Egészséges a fogyasztása, akár köret, kenyér, palacsinta vagy desszert készül belőle.
Főzés előtt hagymás olajban megpiritani az igazi , ha pörköltel esszük.
Hideg tejjel is finom.
vicuska13.blogspot.hu