Keress egy receptre, vagy összetevőre

KIJEVI TORTA PÖRKÖLT DIÓVAL, A RÉGI SZERELEM


Ha valami nagyon finomra vágynak, feltétlenül készítsék el! Jó, ha egy éjszakát áll a hűtőben! Házi, üstben kavart szilvalekvárral még finomabb, ha ez egyáltalán fokozható még :)


Előkészítjük a hozzávalókat:

tepsi mérete: 25x30 cm 
400 g liszt
250 g margarin vagy vaj
1 sütőpor
200 g kristálycukor
4 tojás sárgája
ha szükséges- 1-2 evőkanál tejföl

A lapokra:

 4 tojás fehérje
150 g kristálycukor

Krém a diós lapok közé:

5 evőkanál liszt
½ l tej

200 g vaj
200 g porcukor

A lapokhoz valót gyorsan összegyúrjuk, 3 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett fa gyúrótáblán kinyújtjuk és ráterítjük a zsírozott tepsi hátára. A hozzávalók egy kisebb méretű gáztepsihez vannak mérve. Nagy gáztepsihez növeljük a mennyiségeket. A tojás fehérjét nagyon kemény habbá verjük! Amikor már majdnem jó, hozzáadjuk a cukrot. A hab 1/3-át rákenjük a tésztalapra és megszórjuk bőven darabos dióval. A hab nem ég meg, mert nagyon vékony réteget képez, és csak arra szolgál, hogy a dió beleragadjon. 175 C fokra (kb. 337 Fahreinheit) előmelegített sütőben alsó-felső légkeveréssel kisütjük. A sütés ideje készülékfüggő, nálam 15-18 perc kellett hozzá.
A kisült lap alá nyúlunk óvatosan egy hosszú, vékony késpengével, fellazítjuk és mivel még nagyon törékeny a lap, óvatosan átcsúsztatjuk egy tálcára. Mind a 3 lapot analóg módon kisütjük, de nem szabad egymásra tenni őket.

A krémhez a lisztet csomó-mentesre kikeverjük kevés tejjel. A maradék tejet felfőzzük, és még mielőtt felforrna, folyamatos keveréssel beleöntjük a lisztes habarást. Sűrűsödésig főzzük, kavargatva, hogy le ne égjen. Kihűtjük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd elegyítjük a már kihűlt főzött résszel. A teljesen lehűlt lapokat betöltjük, miközben nagyon odafigyelve, majd finom mozdulatokkal lenyomjuk a diós lapokat. Másnapig hűtőben hagyjuk összeérni.



Ha szilvalekvárral készítjük, akkor a krém alá kenünk egy vékony réteget, itt ÜNNEPI DIÓS LAPOK SZILVALEKVÁRRAL meg lehet nézni a módját. Az aszalt szilva pedig exkluzívvá teszi, rendkívül finom vele!
Több évtizedes recept Viktóriától (Vicus) Szalókáról. Hosszú éveken át minden Húsvétra megsütöttem közkívánatra.


A nagy érdeklődésre való tekintettel úgy gondoltam, hogy ez a recept megérdemli az információ kiegészítést.
Sok érdekes dolgot találtam róla és vele kapcsolatban- az eredetéről és magát az Állami Szabvány szerint készült szovjet időből származó receptet is. Mindezt összefoglaltam egy kerek egésszé!

Egy édes üdvözlet Kijevből- 3 év múlva 60 éves lesz! :)

Az eredeti kijevi torta az egyik legnépszerűbb sütemény, 1956-ban született a Karl Marx gyárban. A legenda szerint az egyik cukrász elfelejtette elrakni az előkészített nagy mennyiségű tojás fehérjét a hűtőbe a munkaidő végén és ezért az asztalon maradt egy éjszakára. Másnap felfedezte, hogy a fehérjék a melegben megerjedtek. Hogy megmentse őket, mégis felhasználta a kijevi torta készítéséhez, és örömmel tapasztalta, hogy sokkal légiesebb lett a tortalap. Azóta ettől híres ez a levegős torta- szobahőmérsékleten erjesztett tojás fehérjéből készül, dióval. Eredetileg kesudióval,
Hogy honnan volt a Szovjetunióban kesudió?
1955-ben az első indiai miniszterelnök, Jawaharlal Nehru, meglátogatta a Szovjetuniót és a hosszútávú és gyümölcsöző kapcsolatnak (az élet több területén) köszönhették a kesudiót. De aztán ez véget ért és átmentek a már túl drága alaptermékről a mogyoróra. A válság ellenére a gyárban ragaszkodtak az erdei mogyoróhoz. A háztartásokban azonban a helyére került később a még olcsóbb földimogyoró (arahisz). Moszkvában csak azzal gyártották állítólag.
A torta volt a gazdaság tükre! :)
A 90-es években Kijevi tortával illet meghálálni az orvosok, csinovnyikok (tisztviselők) munkáját. Szinte az egész volt Szovjetunió területén népszerű volt.
Ma a Roshen gyártja a védjegyzett tortacsodát az eredeti 1956-os titkos recept szerint.

A szimbóluma egy virágzó gesztenyefa ága lett- azzal díszítették mindig a torta tetejét a cukrászdákban.


Erjesztésnél 12-24 óra alatt a fehérjén kevés kicsi buborék képződik.
A recept pontos betartásához mindenképpen szükség van otthon egy mérlegre.

Az Állami Szabvány szerinti recept a következő (bár anno nagy titokban tartották mindig):

Lefagyasztott tojásfehérje felhasználásához is kitűnő :)

Lapok:

200 g tojás fehérje (ez kb 5-6 tojásnak felel meg) 1 közepes fehérje 30-35 g között van
50 g cukor
vanília (1 csomag vaníliás cukor)

45 g liszt (glutén mentes variációhoz lehet keményítővel pótolni a fele lisztet)
150 g dió
185 g cukor

Krém:

200 g cukor
1 tojás
150 ml tej
250 g vaj (zsíros vaj legyen, legalább 80 %-os)
10 g kakaó
vanília (1 csomag vaníliás cukor)
1 evőkanál konyak


A 200 g fehérjét tehát hagyjuk szobahőmérsékleten erjedni 12-24 órán át (30-40C fokon).
A következő napon keverjük össze a 45 g lisztet a megpörkölt, apróra vágott dióval (kesúdió vagy mogyoró) és 185 g cukorral.
A fehérjét a megszokott módon mixerrel felverjük kemény habbá, belekeverjük a vaníliás cukrot az 50 g cukorral, még egyszer alaposan felverjük.
Óvatosan összekeverjük a dióval.
Két, sütőpapírral bélelt formába simítjuk- egy 20 és 23 cm-be. Én azért használtam egy nagyobb méretűt, hogy a levágott részt összemorzsolva a torta tetejére szórjam majd díszítésként. Ha alacsonyabb lapot szeretnénk, akkor természetesen 23 és 25 cm-es tepsit használjunk. Az átlag magassága a lapnak 2 cm legyen. Amekkorára kentük, olyan magasságú lesz, nem fog növekedni sütés közben.

Egy piskóta általában attól emelkedik meg sütés közben, hogy a pórusokban a levegő felmelegszik és kitágul a magas hőmérsékleten. De ebben az esetben kicsik a pórusok és ha van is benne kis levegő, az felmelegszik ugyan, de a vékony falak miatt szét is pukkan, hiszen annyira jó felvertük a fehérjét és ráadásul alacsony hőmérsékleten sütjük.

150C foknál (300 Fahreinheit) süssék 2 órán át. Figyelem, ez sütő függő- valakinek 30 perc, másoknak 3 óra is kellett. Nem tudom, mi történne a masszával, ha 2 órát állna, ezért jobb egyszerre kisütni alsó, felső rácsra téve, 2 szinten. Ha nincs ilyen lehetőségük, akkor jobb a második laphoz külön felverni a tojás fehérjét és úgy sütni. A megsült lapokat 12-24 óráig hagyjuk pihenni, hogy stabilabb legyen a szerkezete és csak azután húzzuk le róla a papírt. A kész lapok bézs színűek.

Sharlotte krém.

Valamivel nagyobb mennyiségű krémet szoktam főzni, mint amennyit a szabvány előír- itt lemarad, ott megkóstolja az ember…
Vegyük ki a hűtőből a 250 g vajat.
Készítsük el a szirupot. A tejet összekeverjük a tojással egy lábasban, nem mixerrel csak fakanállal.

FONTOS! Alaposan össze kell keverni, mielőtt a cukor belekerül, különben a sárgája összekapódik a cukortól.
A cukrot hozzáöntjük, tűzre téve felforraljuk. 4-5 percig főzzük, buborékok megjelenéséig, amíg nyúlós lesz. Nem szabad túlmelegednie és leragadnia, ezért kevergetjük falapáttal, aminek vágott, lapos alja van. Fontos! Ilyen cukor koncentráció mellett a tojás sárgája nem kapódik össze melegítésnél, úgyhogy nyugodtan főzzük. A kész szirup állaga hasonlít a sűrített tejkonzervre.
A szirupot öntsük át egy tálba és fóliával lefedve hűtsük le.

A vajat a vaníliás cukorral kifehéredésig habosítjuk mixerrel. Evőkanalanként adjuk hozzá a szirupot, minden alkalommal kikeverve. 200 g krémet leveszünk és belekeverünk 2 púpos teáskanál kakaót. Mixerrel felverjük.
A fehér krémet az evőkanálnyi konyakkal kikeverjük.

Egy ív zsírpapírra terítjük a nagyobb tortalapot, rákenjük a fehér krém 2/3 részét, lefedjük a kisebb átmérőjű lappal és körbevágjuk a széleket, hogy egyforma legyen. A lehullott részt összeszedjük, és apróra morzsoljuk.
A torta oldalára kenjük a kakaós krémet, a maradékkal lekenjük a tetejét. A többit díszítésre használjuk. Az oldalát megszórjuk a morzsával, kézzel. Rögtön beleragad, ami lehullik, újra összeszedjük és rányomjuk.
A receptóra szerint került rá szirupból kiemelt gyümölcs vagy kandírozott gyümi.
Pár órát hűtőben tartjuk tálalás előtt.


Felhasznált források:

Wikipédia

Szerző: Szergej Galycsenkó

A recept chadeyka gasztroblogjáról származik, a sütési tapasztalatokból is mazsoláztam, amit fontosnak találtam a hozzászólásokban, azt beírtam a 2-e számú receptbe.

A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

GRÁNÁTGYÖNGY SALÁTA


Mese-finom lett ez a saláta! Az ünnepi asztalon is megállja a helyét! Nagyon ízlett benne a dió és az aszalt szilva, harmonikusan illeszkedett ízben a saláta többi összetevőjéhez.
Mese saláta néven (az íze miatt kaphatta a nevét) is találkoztam már majdnem ugyanezzel a recepttel az interneten, torta formájú rétegezett salátaként. Például reszelt tojássárgájával  és apróra vágott zöldhagymával díszítették. Jól mutatott :)


500 g csirkecomb (alsó vagy felső), én csirkemellből készítettem
6 db tojás
5-6 darab burgonya
1 sárgarépa
1 fej hagyma
150 g sampinyon gomba, én tinórut tettem bele és 3x ennyit
1 gránátalma
2 evőkanál dió
8-12 db aszalt szilva
2 csomag krémsajt (2x 150 g) vagy szendvicshez való sajtlapok
olaj a sütéshez
jó minőségű majonéz
frissen őrölt bors



A csirkemellet húslevesben megfőztem, miután kihűlt, felkockáztam. Vagy sózott, babérlevéllel ízesített vízben 40 perc alatt megfőzzük. 

Több csirkemellet is kifőzhetünk egyszerre, mert jól fagyasztható! 

A gombát szeletekre vágtam, majd vastagabb csíkokra.
A hagymát apróra vágtam és olajon megsütöttem. Szűrőkanállal kiemeltem, lecsepegtettem és a visszamaradt olajban kis lángon átsütöttem kis sóval megszórva a gombát. Miután elpárolgott a nedvesség belőle, még 5-7 percig pirítjuk.
A csirkehúst összekevertem a gombával és a hagymával. Sóztam, borsoztam, pár kanál majonézzel előre összekevertem, így kényelmesebb.

A tojást 10 perc alatt készre főztem, hideg vízben hagytam lehűlni.
Megszabadítottam a héjuktól és 2 db tojást nagylyukú reszelőn lereszeltem. A többit szétválasztottam fehérje és sárgája szerint, ezekkel díszítettem a kész salátát.
A krumplit a céklával héjában, a sárgarépát, de egészben elektromos kuktában 20 perc alatt megpároltam illetve megfőztem. Hámozás után külön-külön tálba lereszeltem.
                                                             
Közben a gránátalmát óvatosan megpucoltam, kiszedegettem a magjait. A csúcsánál késsel megnyitottam és körbevágtam egy mély tál fölött, mivel nagyon tud spriccelni a szép piros leve. Levettem a tetejét és bevágtam a hártyák mentén, amik körbeölelik a kis magokkal teli kamrákat, de csak a fehér húsig. Mint a narancsot vagy mandarint szoktam- szétszedtem a cikkeket. Kézzel lefejtettem a magokat a gerezdekből. Csak azért nem szabad félbevágni, mert akkor félbevágjuk a magokat és kifolyik az értékes leve.

A diót késes darálóban nagyobb darabokra aprítottam. Lehet éles késsel vágódeszkán.
Az aszalt szilvát meg kell mosni, leforrázni és 20 perc után leszárítani. Nekem olyan fajta volt, ami a friss és agyonszárított köztes állapotában van, már félbevágva, nagyon finom! Lehet beletenni 1-1 negyed diócikket.

A salátát rétegezve, soronként is össze lehet rakni. Vagy tekercsként, ahogyan én készítettem.


A tekercs esetében a krumpli réteg nem kevesebb, mint 1 cm vastag legyen.

 Az asztalra terítettem egy nagyobb darab folpackot.

 I. Ráreszeltem a krumplit, sóztam, borsoztam, majonézzel enyhén lekentem. Ez a réteg a legyen legszélesebb, legalább1, de akár kétujjnyit hagyjunk ki a rákerülő rétegeknél.
 II. A csirke-gomba- hagyma keveréket ráraktam. Rászórtam egy laza réteg sárgarépát.
III. Dió.
IV. Cékla + só + bors + majonéz.
 V. Sajt.
VI. A 2 reszelt tojás + 4 sárgája, só bors, majonéz.
VII. A saláta egyik hosszanti szélére zsinórban kiraktam az aszalt szilvát.

A folpack segítségével a szilva oldalától kezdve óvatosan feltekertem.
Egy éjszakára a hűtőbe helyeztem (min. 3 óra szükséges).
Másnap részben kibontottam és óvatosan átfordítottam a tálaló tálra. Ki lehet rakni a tetejét sajtlapokkal , de ezt a rés kihagytam. Sűrűn megszórtam a reszelt tojásfehérjével.. Elfelejtettem lekenni előtte majonézzel :) Tehát előbb a leheletnyi majonéz réteg következik, aztán a tojás fehérje.

Kiraktam a gránátalma magokkal a gyöngysort rá.

Tálalásig tortafedővel takarva hűtőbe helyeztem. Ennek híján hűtés előtt folpackkal le kell takargatni.


A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

FORRÁZOTT KEFIRES PALACSINTA- HABKÖNNYŰ OMLÓS ÉS PUHA!


Egyszerűen zseniális! Habkönnyű, omlós és puha palacsinta!!!

Ezt a palacsintát az interneten fedeztem fel anno, 9 oldalon át dicsérték és magasztalták, ezért úgy gondoltam, hogy én is beállok a sorba, mert valóban kiállta a próbát- rendkívül könnyed, ízletes lett a FORRÁZOTT KEFIRES PALACSINTA. Mostanra kedvenceim között szerepel! Aki megosztotta a receptet, azt írta, hogy ahogy megkóstolta, rögtön szerelmes lett bele :) Egyszerű, nem drága és finom!

Ha a pohár 250 ml-es, azaz 160 g liszt fér bele (akkor a kefir, aludttej, tejföl- 250 g) (táblázatból vettem az adatokat)

Dupla adagot (sőt!) ajánlok kisütni, mert egy adag csak kóstolónak elég! Sok időt, munkát nem igényel, lássunk hát neki:

2 tojás (mérettől függ, lehet 3)
½ teáskanál só
1 pohár forró víz
1 pohár kefir vagy joghurt, aludttej (tejfellel is kipróbáltam)
1 pohár átszitált finom liszt
késhegynyi szódabikarbóna (0,25 tk)
1 evőkanál cukor
2-3 evőkanál olaj
1 kis csomag vaníliás cukor (opcionálisan, vagyis kihagyható)

Rugós habverővel felvertem (lehet mixerrel) a tojást a sóval, jó habosra. Vékony sugárban hozzáöntöttem a forró vizet, majd a kefirt, közben kitartóan tovább habosítottam. Egy mélyebb edénybe szitáltam a lisztet és hozzáöntöttem a tojásos keveréket. Alaposan átkevertem, csomómentesre, hozzáadagolva a többi hozzávalókat is.
Az első palacsinta alá kentem egy kevés olajat a palacsintasütőre. Nem nagy lángon egyesével kisütöttem. Az első kettőt sütéskor picit nehezebben tudtam megfordítani, kissé leragadt. Két lapáttal forgatva már nem okozott gondot :) (nagy méretű a palacsintasütőm). A fórumozók között is akadt, aki mondta, hogy megküzdött a palacsinták megfordításával, és amikor hozzáadtak + 1 egész tojást, akkor ez a probléma megszűnt. Szerintem sokban függ a liszttől!
Légies, porózus (apró lyukacskák képződnek benne sütéskor), puha, nagyon finom, a tejjel készültnél sokkal könnyedebb az íze, állaga. A kefir íze egyáltalán nem érződik a palacsintán, ez is sokak számára lényeges momentum. Saját készítésű, házi áfonyalekvárral fogyasztottuk. 


Ludmilla írta:

Megosztom veletek az én kefires palacsintám arányait, amit a recept szerint készítettem, nagyon meg vagyok vele elégedve:

½ l kefir
1 tojás (kissebből 2)
3-4 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
2-3 evőkanál olaj
liszt

 Mixerrel felverem a kefirt, tojást, sót, szódát és olajat. Apránként keverem hozzá a lisztet. Annyi lisztet, hogy megfelelő konzisztenciájú legyen, attól függően, hogy milyen vastag palacsintákat szeretnénk. Forró serpenyőben sütni. Jó étvágyat!

Lisztből kb. 12-14 evőkanállal szükséges. Leningrádi palacsinta néven is találkoztam a recepttel a neten. Aki kevésbé édesen szereti, akkor elég 1 vagy 2 evőkanál cukrot használni.
Bármivel betölthetjük!

Vagy, ha kevésbé édesen szeretik-

liszt 140-160 g szitálva
szódabikarbóna ½ teáskanál
só ½ teáskanál
cukor 1 evőkanál
3 egész tojás- felverve
1/2 liter kefir

2 evőkanál olaj



A Szakácsok ligája weboldalon még egy nagyon hasonló receptet találtam Elenától:

800 ml 1% kefir
2 egész tojás
350-400 g liszt
220 ml forró víz
1,5 evőkanál cukor
1 teáskanál szóda
csipet só
1 evőkanál olaj
vaj

A tojást a sóval és a cukorral jól felhabosítjuk. Hozzákeverjük a kefirt, majd a lisztet. Csomómentesre keverjük a habverővel.
A forró vízbe keverjük gyors mozdulatokkal a szódabikarbónát és rögtön beleöntjük a lisztes masszába. Átkeverjük.

Jól felforrósítjuk az olajat. Minél forróbb a serpenyő, annál több lyukacska képződik majd a palacsintában. Beleöntjük a palacsintasütőbe az olajat és 10 mp-ig melegítjük. Ezt is a masszához öntve kikeverjük.

A szokásos módon sütjük a palacsintákat, beleöntünk egy merőkanállal a serpenyőbe és a kanál aljával, körkörös mozdulatokkal elterítjük és sütjük.
A kész palacsinták felületét átkenjük egy kis darabka vajjal.

Tejfellel, lekvárral, mézzel, kaviárral tálaljuk.

A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

LEVELES TÉSZTÁBÓL ANGYALKÁK- FINN ENKELITORTUT


Hangulatos és szép karácsonyi süteményt láttam egy finn blogon. Elkészítettem- egyszerű és mutatós, finom angyalkák lettek belőle! Legalább 10 éve ismeri és süti a blog írója ezt a sütit- egy 4 éves kislány karácsonyi süteményeket sütött anyukájával, amikor egyszer csak felkiáltott, hogy nézd, anya, csináltam egy angyalt! :)


1 csomag leveles tészta (készen kapható, de lehet háziból is elkészíteni)
házi, üstben főtt szilvalekvár
derelyevágó
porcukor
1 tojás sárgája a lekenéshez sütés előtt (nem fontos)


Bekapcsoltam a sütőt, beállítottam 180-185 C fokra, alsó-felső légkeverésre.
A leveles tésztát kinyújtottam, 16 kockára vágtam a nyújtófa segítségével cakkos szélű derelyevágóval. Megfeleztem, aztán a két fél lapot újra feleztem. Függőlegesen és vízszintesen egyaránt. 


A közepén kihagyva- X keresztet vágtam bele- így 4 háromszöget kaptam, ami a közepén összefüggő tészta maradt. A felső háromszögbe két teáskanál segítségével egy kanálnyi szilvalekvár-labdát helyeztem. 
A tésztából kis kendőt képeztem a „fejre”. 


A kéz és szárny kialakítása úgy történt, hogy az alsó háromszög két sarkát a nyak alá emeltem és vizes kézzel odaerősítettem, a „fejkendő” alá.


A tepsibe sütőpapírt terítettem. 


Az angyalkákat óvatosan áthelyeztem és lekentem tojás sárgájával. 2 közepes tepsivel 12-12 perc alatt sült ki a 16 tagú kis angyalkórus :)



Köszönöm Chef Cricketnek, hogy felhívta az ötletre a figyelmemet :)!

A facebook oldalamon is követhető a blogom!

Juci is elkészítette és posztolta blogjában, az angyalkák arcocskája meggyszemekből készült (befőtt). Nagyon aranyosak lettek! https://juciakonyhafonok.blogspot.com/2019/12/karacsonyi-angyalkak.html



vicuska13.blogspot.hu

„HÓEMBER” SALÁTA



A 2014-es év első receptjével Mindenkinek nagyon boldog Újévet és egész évben jó főzőcskézést kívánok, csak kellemes meglepetéseket hozzon az élet!!!
Ezt a finom, dekoratív salátát könnyű elkészíteni, de még ennél is könnyebb összegyúrni ezeket a kis ennivaló hóembereket!
A salátát tálalhatjuk salátástálban vagy külön adagokban, egy személyre szabva.


Hozzávalók:

2 közepes sárgarépa + 1 kisebb a díszítéshez (eredetileg 1 db)
3 cikk fokhagyma
4-5 csemegeuborka (eredeti receptben 1 nagy friss uborka)
8 szelet selyemsonka (eredetileg 50 g füstölt kolbász)
50 g sajt (eredetileg összesen 50 g)
1 doboz kukorica konzerv fele (kb. 50 g)

50 g sajt
1 főtt tojás
2 cikk fokhagyma
hóember szeme 2-2 szem fekete bors vagy olívabogyó

majonéz, ízlés szerint
só, fehér bors

Az alsó réteghez a sárgarépát lereszeljük, belekeverünk 2-3 fokhagyma cikket és kevés majonézt.
Az uborkát szalmára vágjuk. Lehet friss uborkát használni, az ecetes csemegeuborkával karakteresebb lesz az íze szerintem.
Minden újabb sort lekenünk kevés majonézzel.
Főtt csirkemellet (bevetettem a kolbász helyett) apró kockára vágtam, sóztam, meghintettem fehér borssal, kevés majonézzel összekevertem, hogy ne legyen száraz.
A következő réteg 2-2 szelet selyemsonka lett, gyufányi csíkokra szeletelve.
A sajtot nagylyukú reszelőn lereszeltem, rászórtam a selyemsonkára.


A salátát kukoricaszemekkel zártam.

A hóemberhez kislyukú reszelőn megreszeltem a keménysajtot, egy főtt tojást, 1 fokhagyma cikket. Leheletnyi fehér borssal megszórtam. Kis majonézzel összekevertem, hogy formázható legyen. Hogy ne csússzon el a kukoricaszemeken, egy kiskanál majonézt pöttyintettem alá. Vederként és az orra gyanánt sárgarépát kapott. A december végi, de tavaszias hangulatú kertből meg frissen szedett zöldhagymaszárat a kezébe.



PS: Legközelebb kukoricaföld helyett több majonéz-havat kapnak a hóemberek talaj gyanánt :D

A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

BÁRÁNYSÜLT ÁFONYÁS GRÁNÁTALMAMÁRTÁSSAL


A lányom beszerzett friss bárányhúst vidékről az ünnepekre. Még szinte meleg volt, amikor meghozták. Könnyen emészthető, diétás és igencsak ízletes húsa van.
Nagyon finom ünnepi fogás született belőle, elő-karácsonyra sütöttük meg ezt a báránysültet!



Hozzávalók:

egy 2,5 kg báránycomb csonttal együtt
1 nagy fej fokhagyma
5 db paradicsom vékony karikára vágva
1 egész hagyma héjastól a sült mellé
sör (vörös bor is illik hozzá)
kevés házi paradicsomlé

Fűszerek:
mustár
olaj
bors
oregánó
bazsalikom
rozmaring
zsálya

A báránycombot megtűzdeltem a vékony csíkokra vágott fokhagymával. Sóztam, borsoztam, lekentem mustárral és befűszereztem. A tetejére és köré raktam a karikára vágott paradicsomokat. Olajozott tepsibe helyeztem, kis vizet öntöttem alá és fólia alatt 1,5-2 órát 180°C-on légkeveréssel alsó-felső lángon sütöttem. Közben jótékony hatású sörrel locsolgattam. A fóliát levéve óvatosan átemeltem egy ovális formájú hőálló üvegtálba, meglocsoltam kevés paradicsomlével a tetejét és az utolsó félórában nagyobb tűzön (kb 200°C) szép pirosra sütöttem. Természetesen addig kell sütni a húst, amíg meg nem puhul.

Mártás:

narancshéj
mustár
áfonyalekvár
gránátalma sűrítmény
1 gránátalma magjai
citromlé

A szósz hozzávalóit összeforraljuk a maradék sörös-húsos lével- a végeredmény egy csodás íz-harmónia!


A báránypecsenyét szeletelve tálaljuk a gránátalmamártással.


 Adhatunk mellé köretként rizst vagy burgonyát, burgonyafánkot, mi salátával fogyasztottuk.



Vegyes saláta:

lila fejes káposzta, sárgarépa, paradicsom, hagyma és fügés balzsamecetes saláta öntet.


A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

FINOM ELŐÉTEL, GYORSAN- ASZALT SZILVA DIÓVAL


Nagyon finom harapnivaló, ami pár perc alatt elkészül! A pikantériája az ízek kombinációjában van :) Izgalmas és csábító előétel, egyszerűsége ellenére.
Ha kevés porcukorral enyhén felverjük a tejfölt, akkor remek desszert lesz belőle. Reszelhetünk a tetejére kevés csokoládét.

Hozzávalók:
aszalt szilva, mag nélkül
sűrű tejföl
dió (lehet mandula, kesudió)

Mindegyik aszalt szilva közepébe egy mokkáskanálnyi tejfölt teszünk, abba nyomjuk a diót.
A diót előtte enyhén megpörkölhetjük. Mikrohullámú sütőbe helyezve pár percre szárazabb, roppanósabb lesz. Lehet serpenyőben közepes lángon, vagy érdemes sütőben pörkölni, ha nagyobb mennyiség készül valamilyen süteményhez. 

Magos aszalt szilvával is készülhet, ebben az esetben a szilvát megpároljuk, a magokat óvatosan kiemeljük. 

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

DIÓKRÉMMEL TÖLTÖTT MÉZESLAPOK



Nagyon finom sütemény Anyukámtól!

MÉZES LAPOK:

500 g liszt
200 g méz
100 g margarin
150-180 g cukor
3 egész tojás
2 teáskanál szódabikarbóna

Mindent összekevertem, 3 részre osztottam és sütőpapíron nyújtva, 25x35 cm-es tepsi hátán kisütöttem. 170-175 C fokon (kb. 335 Fahreinheit) 8-10 perc.

KRÉM:

250 g darált dió
150-200 g cukor
3,5 dl sűrű tejföl

Összekevertem a hozzávalókat. Betöltöttem a lapokat a krémmel.

Másnapra megpuhult.


Lehet rá csokimázat rakni vagy csak porcukorral megszórni a tetejét. Finom pudingos krémmel vagy tejbegrízes vajas cukorral is, savanyú lekvárt kenve alá (ribizli, málna).

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BANÁNOS KALÁCS BLOGKOSTOLÓRA



Ezt a banános kalácsot választottam a 13. Blogkostolóra Isa blogjáról, amit Janka Kovács hirdetett meg.
Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető el, csak össze kell keverni a hozzávalókat. Finom, nem túl édes kalács, nekünk ízlett! Isa Édesanyja a „Kalácsok, fánkok” receptes könyvben találta. 

A forma mérete: 11X28 cm tégla alakú üvegforma, amely lefelé enyhén szűkül

Hozzávalók:

60 g vaj
1 dl tej
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál citromlé
60 g cukor
2 nagyobb banán
250 g liszt
1 csomag sütőpor
1 kiskanál őrölt fahéj

A banánt meghámoztam, előbb 4 csíkra, majd mintha karikára, azaz kisebb kockákra vágtam (az eredeti receptben csak karikára). A vajat habosra kevertem a tojásokkal, tejjel, vaníliás cukorral és a citromlével. Hozzáadtam a lisztet a sütőporral és a fahéjat, csomómentesre kevertem kézi habverővel.
A sütőt előmelegítettem 180 C fokra (350-360 Fahrenheit). A kekszformát ki kell bélelni sütőpapírral, én hosszúkás szilikon formát használtam, abba nem szükséges. Belesimítottam a banános tésztát és 45-50 perc alatt készre sütöttem a kekszet.
Rácson hűlni hagytam.


Mézzel, vajjal fogyasztva- nagyon finom! Porcukorral szórva is kínálhatjuk.
Legközelebb kis diót is teszek bele :) 

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

A HAGYOMÁNYOS PELMENYI


Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem!
Előzőekben bemutattam az ősi uráli pelmenyi, a csebureki készítését és egy különleges, nagyon dekoratív formázását.



Előkészítettem a hozzávalókat:

900 g liszt
3-4 tojás
250 g hideg víz
1 kávéskanál só

700 g darált zsíros sertéshús
3 hagyma ledarálva vagy aprítva
bors
½-1 dl víz, amennyit felvesz a massza

Ebből a mennyiségből kb 100 db lesz.

Egy tálba szitáltam a lisztet, a közepébe mélyedést formáztam, beleütöttem az egész tojásokat, rászórtam a sót és villával kevergetve hozzáöntöttem apránként a vizet. Amikor összeállt a tészta, gyúrótáblán alaposan átgyúrtam, kidolgoztam, amíg nem ragadt már a kezemre. Tállal letakartam. Minimum 20 percet kell pihennie, de akár 2 órát is sziesztázhat.
A darált hússal jól átgyúrtam a hagymát és a fűszereket, majd hozzáöntöttem lassan a vizet, átgyúrtam

A tésztát gondolatban 4 felé osztottam és az első darabot vékonyra kinyújtottam, enyhén alálisztezve. A tészta állaga nagyon jó, rugalmas, kevéske lisztet használtam a nyújtások közben. A maradék tészta pihen a tál alatt, mert ha levegő éri huzamos ideig, akkor kiszárad.
Egy üvegpohárral kiszaggattam a köröket. Villával a közepébe helyeztem a fűszeres darált húst, a mennyiség kb. bő kávéskanálnyi legyen.




A klasszikus formázás szerint a körré nyújtott tésztára raktam a tölteléket és kettőbe hajtva félholdat képeztem belőle, először középen összecsípve majd jobbra, aztán balra haladva a közepétől, a félhold két végét egymásra helyezve és összecsípve fülecskét képeztem.


Felfőztem egy fazék vizet, amikor forrt, megsóztam és belehelyeztem óvatosan a pelmenyiket, lazán megkevertem fakanállal, hogy ne ragadjanak le az edény aljára. Újraforrástól számítva 12 percig főztem, tapasztalat szerint ennyi idő alatt fő meg tökéletesre. Szűrő lapáttal kiemeltem, lecsepegtettem. Forrón tálaltam, vajdarabkákat raktam rá, még sóztuk, borsoztuk ízlés szerint és ecettel megspriccelve jóízűen elfogyasztottuk.


PS:
Ha családi vagy baráti körben nagyobb mennyiséget készítünk, mint amennyit el bírunk fogyasztani, akkor a maradék pelmennyit a következőképpen tudjuk  lefagyasztani későbbi felhasználásra.
Szétrakjuk enyhén lisztezett tálcára. A tálca olyan méretű legyen, ami befér a mélyhűtőnkbe.  Ha folpackkal letakarjuk az alsó sort, akkor még egy sor pelmennyit rásorakoztathatunk. 20 percre a mélyhűtőszekrény polcára helyezzük. Amikor kicsit megkapja a fagy, akkor az összeset nyugodtan zacskóba szórjuk és a fagyasztóba rakjuk, így már nem fognak összeragadni. Annyit csomagoljunk egy tasakba, amennyit egyszerre el tudunk fogyasztani. Fogyasztás előtt felforralunk egy fazék vizet, megsózzuk és beleszórjuk a fagyott húsos tésztát. A továbbiakban ugyanúgy járunk el, ahogy a receptben szerepel.

A facebookon is megtalálhatóak a receptjeim!

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők