Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami
kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem!
Előzőekben bemutattam az ősi uráli pelmenyi, a csebureki
készítését és egy különleges, nagyon dekoratív formázását.
Előkészítettem a hozzávalókat:
900 g
liszt
3-4 tojás
250 g
hideg víz
1 kávéskanál só
700 g
darált zsíros sertéshús
3 hagyma ledarálva vagy aprítva
só
bors
½-1 dl
víz, amennyit felvesz a massza
Ebből a mennyiségből kb 100 db lesz.
Egy tálba szitáltam a lisztet, a közepébe mélyedést
formáztam, beleütöttem az egész tojásokat, rászórtam a sót és villával
kevergetve hozzáöntöttem apránként a vizet. Amikor összeállt a tészta,
gyúrótáblán alaposan átgyúrtam, kidolgoztam, amíg nem ragadt már a kezemre.
Tállal letakartam. Minimum 20 percet kell pihennie, de akár 2 órát is
sziesztázhat.
A darált hússal jól átgyúrtam a hagymát és a fűszereket,
majd hozzáöntöttem lassan a vizet, átgyúrtam
A tésztát gondolatban 4 felé osztottam és az első darabot
vékonyra kinyújtottam, enyhén alálisztezve. A tészta állaga nagyon jó,
rugalmas, kevéske lisztet használtam a nyújtások közben. A maradék tészta pihen
a tál alatt, mert ha levegő éri huzamos ideig, akkor kiszárad.
Egy üvegpohárral kiszaggattam a köröket. Villával a közepébe
helyeztem a fűszeres darált húst, a mennyiség kb. bő kávéskanálnyi legyen.
A klasszikus formázás szerint a körré nyújtott tésztára raktam
a tölteléket és kettőbe hajtva félholdat képeztem belőle, először középen
összecsípve majd jobbra, aztán balra haladva a közepétől, a félhold két végét egymásra
helyezve és összecsípve fülecskét képeztem.
Felfőztem egy fazék vizet, amikor forrt, megsóztam és
belehelyeztem óvatosan a pelmenyiket, lazán megkevertem fakanállal, hogy ne
ragadjanak le az edény aljára. Újraforrástól számítva 12 percig főztem,
tapasztalat szerint ennyi idő alatt fő meg tökéletesre. Szűrő lapáttal
kiemeltem, lecsepegtettem. Forrón tálaltam, vajdarabkákat raktam rá, még
sóztuk, borsoztuk ízlés szerint és ecettel megspriccelve jóízűen
elfogyasztottuk.
PS:
Ha családi vagy baráti körben nagyobb mennyiséget készítünk, mint amennyit el bírunk fogyasztani, akkor a maradék pelmennyit a következőképpen tudjuk lefagyasztani későbbi felhasználásra.
Szétrakjuk enyhén lisztezett tálcára. A tálca olyan méretű legyen, ami befér a mélyhűtőnkbe. Ha folpackkal letakarjuk az alsó sort, akkor még egy sor pelmennyit rásorakoztathatunk. 20 percre a mélyhűtőszekrény polcára helyezzük. Amikor kicsit megkapja a fagy, akkor az összeset nyugodtan zacskóba szórjuk és a fagyasztóba rakjuk, így már nem fognak összeragadni. Annyit csomagoljunk egy tasakba, amennyit egyszerre el tudunk fogyasztani. Fogyasztás előtt felforralunk egy fazék vizet, megsózzuk és beleszórjuk a fagyott húsos tésztát. A továbbiakban ugyanúgy járunk el, ahogy a receptben szerepel.
A facebookon is megtalálhatóak a receptjeim!
vicuska13.blogspot.hu