Keress egy receptre, vagy összetevőre

MEGNYUGTATÓ, BÁRSONYOS SÜTŐTÖK KRÉMLEVES ŐSZI NAPOKRA


Hazacipeltünk 2 hatalmas ajándékba kapott sütőtököt, abból az egyiket első feladatként (lemosás után) fel kellett valahogy darabolni, majd kikapargatni a magját. Miután megküzdöttem a feladattal, lekentem a húsát mézzel és az előmelegített sütőben hagyományos módon 180-190°C-on 50 perc alatt hagytam illatos-puhává sülni. A fele mennyiséget azon frissiben kellő étvággyal felvértezve el is fogyasztottuk. A sütőtök legalább 50 cm hosszú volt eredeti nagyságában.
Sokoldalú felhasználása ellenére másnap a maradék sült tökből, előre megfontolt szándékkal, egyszerű és ígéretes krémleves készült, nem először.
A tököt kanalazva leszedtem a héjáról és egy mélyebb edényben apránként öntve hozzá 1-1,5 l tejet, botturmix hathatós segítségével pürésítettem. Adtam hozzá ízlés szerinti mennyiségben fahéjat, frissen őrölt szegfűszeget, egy 2-3 cm-es friss gyömbért lereszelve, leheletnyi szerecsendiót, kb. ½-1 dl mézet és kevés (kb. 1 dl) tejszínt. A sütőtök gazdag béta-karotinban, mely zsírban oldodó anyag, ezért kívánatos a jobb felszívódás érdekében tej, tejszín esetleg vaj hozzáadása. A kapott A vitamint majd hasznosítja a szemünk, hajunk és bőrünk :)

Egy kevés sót kevertem a krémlevesbe az ízek erősítésére!
Felötlött bennem, hogy pirítani, karamellizálni kéne egy kis cukrot és beleforgatni tökmagot, de aztán elvetettem kósza gondolatomat azon megfontolásból, hogy nem szerettem volna túl édes desszert levest tálalni a családi ebédhez. Amúgy a leves kellemesen alig édes, erre érdemes odafigyelni.

Természetesen krémlevesünk kedvünkre hígítható, amit a hozzáadott tejmennyiséggel tudunk szabályozni. A másnapra, kóstolóba félretett, egy adag leves még jobban besűrűsödött…


Másodikra készült- sült kolbász, Anyukámtól kapott házi dinsztelt savanyú káposzta sütőtökös krumplipürével, amibe természetesen került egy pohár forró tej, kevés szerecsendió és 5 dk vaj. A sütemény csokoládés márványkuglóf lett, meggyel.


Ebéd után jól esett scrabble társasjátékozni egyet, ami egy szókirakós szórakoztató tevékenység, ki tud több szót kirakni a következő betűkből? feladattal :) Jóllakottan és jólesően fejlesztettük szókincsünket!


PS: A sütőtökös krumpli-köret ötlete innen és innen . Köszönöm Alíz és Gizi :)

vicuska13.blogspot.hu

SPORTSZELET SÜTÉS NÉLKÜL


Összedobtam tegnap
Márti sportszeletét , ami gyorsan készül és rendkívül finom!

25 dk háztartási keksz
25 dk Rama margarin
3 evőkanál holland kakaó
1 rumaroma
1 KV-s csészényi cukor
1 tortabevonó + 2 evőkanál olaj

Darabosra daráltam a kekszet. Hozzákevertem a holland kakaót. A margarint serpenyőben megolvasztottam, beleöntöttem a rumesencet és a kekszet, gyors mozdulatokkal összekevertem és bizony majdnem elfelejtkeztem a cukorról :D Szemre adtam hozzá kb. egy kávéscsészényit.
Sütőpapírra öntöttem és a papír segítségével hosszú, lapos rudat formáztam. A csokibevonót, ami igen hókának tűnik így utólag a holland kakaóhoz képest, felolvasztottam gőz fölött és belekevertem az olajat- ráöntöttem a csokiszeletemre, elegyengettem a felszínén.
Eldugtam a hűtőbe. Már tegnap is finom volt, de mára gyönyörűen szeletelhető az a kis maradék, amit találtam a hűtőtérben.
Köszönöm, Mártikám, nekünk is nagyon megtetszett :)

vicuska13.blogspot.hu

A KÜLÖNLEGES HOLODNYIK LEVES MINSZKBŐL



Seafalcon kérte a holodnyik (svekolnyik)
receptjét tőlem, ezért bevásároltam és elkészítettem ezt a tipikusan nyári hűsítő levest, hogy meg tudjam mutatni. Üde, finom, nyári melegben hűsítő, könnyed leves!

A holodnyik- lengyelül Chłodnik vagy borscs hidegen, litvánul Šaltibarščiai, lettül Aukstā zupa, kelet-európai országok nemzeti étele, annyiban különbözik az orosz okroskától, hogy nem tartalmaz húst.
Köretként főtt krumplit adnak mellé. Én először olyan formában ettem kb. 10 éve, hogy a krumpli kettévágva tepsibe helyezve lett sütőben kisütve. A közepébe volt szúrva egy fogpiszkálóra egy vékony szelet füstölt szalonna vitorlaként. Finom és egyúttal látványos köret volt a holodnyik mellé.
A sütőm mással volt elfoglalva, ezért ezt most nem prezentálom, de ki ne hagyják készítsék el!

3 l főtt víz lehűtve (lehet ásványvíz)
500 g főtt cékla
1 nagy friss uborka héjastól vagy 3-4 kisebb
4-5 szár zöldhagyma
4 főtt tojás
maréknyi aprított zöld kapor
mehet bele petrezselyemzöld is
0,5 l kefir vagy tejföl (lehet 1 rész ásványvíz + 2 rész kefír)

1 evőkanál cukor
kevés ecet vagy citromlé (1-2 kávéskanál) vagy citromsó, esetleg 1-2 kk mustár

főtt krumpli vagy héjastól sütőben sült


A céklát megfőzzük és lereszeljük. A levét felhasználjuk a leveshez. Nagyobb adag céklát szoktam vásárolni a piacon, inkább az apróbb fajtából és kuktában 30 perc alatt készre párolom nagyon kevéske vizet öntve alá és lereszelve, vagy tetszés szerint szeletelve adagonként lefagyasztom. Ezt használom fel salátákba, borscslevesbe, okroskához vagy a holodnyik levesbe.
A tojást 10 perc alatt megfőzzük, hideg vízben hűtjük. Apró kockára vágjuk, de lehet nagyobb szeletekre is.
Az uborkát tetszés szerint héjastól vagy meghámozva szintén apró kockákra, a hagymát vékony karikákra, a kaprot apróra vágjuk.
A kefirt összeelegyítjük a vízzel és belerakjuk a zöldségeket, a tojást. Ízesítjük.


Ugyanígy készítik a litvánok is, de 1 l vízhez 1 l kefirt adagolnak.

Egy másik változat szerint savanyítható sóskával (2 l vízhez bő ½ kilót megfőzni és kihűteni, a többi hozzávaló ugyanaz), de akár  kávéskanálnyi mustárral is.

Hűtőben lehűtjük és a forró főtt krumplival tálaljuk. Van, aki sűrűbben szereti, akkor kevesebb vizet használunk.
Nálam most a 3 főtt krumpli apró kockára vágva a levesben landolt, sűrűbb lett általa.

Másik változata a minszki holodnyiknak:

3 literes lábasra számítva (a mennyiség csökkenthető kevesebb személyre is)

400 g főtt cékla, lereszelve
400-600 g sóska
2 közepes, főtt burgonya
2-3 friss uborka
1 evőkanál 9 %-os ecet
1 evőkanál cukor
egy csomó zöldhagyma
½ liter kefir

Tálaláshoz főtt tojás és tejföl.

A vízben készre főtt burgonyát kiemeljük a vízből, megtörjük pürének és visszatesszük a fazékba. Ettől selymesebb lesz a levesünk. Sózzuk, belekeverjük az ecetet, a cukrot. Ahogy felfőtt, bele a sóska, majd a reszelt főtt cékla. 5 perc múlva elzárjuk a lángot, beleszórjuk a zöldhagymát.

Ha kihűlt, akkor néhány órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor a villával szétnyomott, főtt tojássárgáját, a apró kockára vágott tojás fehérjét, a kefirt elkeverjük a levesben. Főtt tojáscikkel díszítjük.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

DIÓS PADLIZSÁN SALÁTA GRÚZIÁBÓL






1 padlizsán
2 paradicsom
1 pohár dió
3-4 nagyobb cikk fokhagyma

bors
majonéz

Ezt a mennyiséget érdemes sokszorozni, mert nagyon finom, kellemes ízű harapnivaló, most csak egy padlizsánom volt a hűtőben, de két főnek pont elegendő adag egyszeri fogyasztásra.
A padlizsánt héjastól kockára vágtam és nagyon kevés olajon készre pároltam, kb 15 perc alatt, időnként megkavartam.
Lehetne több olajban átsütni, de a padlizsán képes szivacs módjára mindet magába szívni, ezért nem adtam neki sokat, ha készen van, szűrőben le kell csepegtetni a felesleges olajat (nem tettem, mert eleve alig adtam alá). Amíg ez a folyamat tartott, addig megpucoltam a fokhagymát, késsel apróra vágtam. A paradicsomot előbb szeletekre, majd kockára aprítottam, összekevertem a fokhagymával, sóztam, borsoztam. Hozzáadtam a darált diót, amit kicsit darabosabbra hagytam.

A kész, kihűlt padlizsánnal és a majonézzel összekevertem.

Egyszerűen imádnivaló!!!

Grúzia az egykori Szovjetunió, ma már önálló állama. A grúz gasztronómia előszeretettel használja az ételeibe a különböző fűszereket és a diót. Az utóbbi húsokba vagy mellé szószként elképzelhetetlen (lásd például- szacivi), de zöldség és akár hal kísérője is ez a komponens. Nekem nagyon bejön ez a társítás! :)

vicuska13.blogspot.hu

NAGYON FINOM CSODATORONY FASÍRTBÓL SÜTŐBEN


FASÍRT:

1 kg darált hús
száraz kenyér
fokhagyma
1 nagyobb hagyma
darált paprika sóban
2 tojás
petrezselyemzöld
só, bors

FELTÉTEK A FASÍRTRA:

ketchup
2 fej hagyma
majonéz
3 paradicsom
2 paprika
kemény sajt 150 g

Összeállítottam a fasírt masszát a megszokott módon, alaposan kidolgoztam. Egy tepsibe terítettem sütőpapírt és megolajoztam, erre fektettem a megszokottól valamivel nagyobb húsgombócokat enyhén meglapítva.
Felkarikáztam a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. Lekentem egy kis ketchuppal a felületét, ráhelyeztem egy vékony karika hagymát. Rásimítottam egy kis majonézt, befedtem egy karika paradicsommal, majonézzel takartam, köré akartam helyezni a paprikából vágott karikát, de csak kalapként sikerült odabiggyeszteni, mert kisebb volt az átmérője a paradicsomnál.

Koronaként rákerült a sajtszelet. Nem volt itthon trappista sajtom, de akadt a hűtőben kecskesajt. Enyhén lenyomtam mindegyik tornyot a tenyeremmel, hogy stabilabban álljanak.

180-190 C fokra előmelegített sütőbe toltam és 40-45 perc alatt készre sütöttem.
Nagyon finom melegen és hidegen tálalva egyaránt, nem száraz a lédús zöldségektől, mennyei ízhatású.
Salátával, körettel, sima szelet kenyérrel is fogyasztható.

Diós padlizsán salátát készítettem mellé és vacsorára tálaltam.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők