Keress egy receptre, vagy összetevőre

SZÁRITOTT GOMBÁVAL KÉSZÜLT VEGA BORSCSLEVES


Tejfellel és friss kenyérrel vagy fokhagymás pampuskával tálaljuk.

3 nagyobb krumpli
1 nagy sárgarépa
3-4 kisebb cékla
1 fej hagyma
kapor
fél fej káposzta
egy nagy marék szárított gomba
1 paradicsom
darált piros paprika sóval, házi
1-2 babérlevél
1 teáskanál cukor

bors
2 cikk fokhagyma
1-2 kanál citromlé

Bármilyen gomba használható a borscsba- friss, szárított, sósan vagy ecetesen elrakott.

Beáztattam egy kis vízbe a szárított gombát. Egy nagyobb lábasban olajon megfuttattam a hagymát és rádobtam a negyed karikára szeletelt sárgarépát és a gombát is társítottam a csapathoz. Most kéne hozzáadni a reszelt vagy csíkokra vágott céklát, de én a mélyhűtőből vettem elő a főzött, lefagyasztott céklámat és a majdnem kész leveshez adagoltam. A paradicsomot előbb szeletekre, majd kis kockákra vágva adtam hozzá. Plusz a fokhagyma, babérlevelek, a cukor és a citromlé, hogy a zöldségek megtartsák a színűket. Piros paprikával megszórtam és felöntöttem vízzel. Amikor felfőtt, beleengedtem a vágódeszkáról a vékony csíkokra vágott káposztát és a felkockázott krumplit. Felhígítottam a megfelelő sűrűségre. Amikor készen van, megszórjuk a zöld kaporral esetleg petrezselyemzölddel.


PS: 200 g aszalt szilvával főzve azt mondják- katartikusan finom!

A KELET EURÓPAI BORSCSLEVES FOKHAGYMÁS-VAJAS ZSÖMLÉVEL 

TAGANROGI BORSCSLEVES CSIRKÉBŐL ÉS SÓSKÁVAL 


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

26 megjegyzés:

trollanyu írta...

Csodálatos színe van a céklától:) Isteni lehet, ez az aszaltszilvás ötlet furán hangzik, de kíváncsi volnék az ízére:) A legtöbb furának tűnő párosítás nagyon finom.

Vicuska írta...

Telt színe van, az biztos :) Erzsókám, ha belegondolsz- aszalt szilvával töltött húst biztosan készítettél vagy ettél már, van, aki furcsa társításnak tartja, én szeretem. Érdemes kipróbálni!

Kati írta...

Vegán még nem ettem, másként szeretem nagyon:)

Vicuska írta...

Nagyon sokféle borscsot ismerek, amit ettem már, mindet szeretem!

Unknown írta...

Még sosem ettem borscsot. De iszonyú jól hangzik :)

Vicuska írta...

Meg lehet szeretni! :)

Hankka írta...

Igazi borscs-szakértő vagy! :) Előbb-utóbb veszem a bátorságot, és elkészítem, annyira guszta! :)

Vicuska írta...

:)köszönöm,Hankka, kedves vagy, én is csak tanulgatom, tanulmányozom...

Éva írta...

Még nem ettem ilyen levest, de elképzelem hogy finom lehet nagyon!
Érdekes nekem valahogy ennek a levesnek a hallatán mindíg valami csípősleves jutott eszembe.

Vicuska írta...

Amire Te asszociáltál, az inkább borS leves lehetne, de ez borscs- és nem csíp :) Tavasszal vitaminbomba a szervezetnek!

Gerdi írta...

A borscsleveskóstolás még mindig várat magára:-) De szívesen tenném. Az aszalt szilva nagyon izgi. El nem ronthatja!

Vicuska írta...

Egyszer csak sikerül meggyőznöm Téged, hogy érdemes belefognod az elkészítésébe :) Szerintem sem ront rajta!

Tiffanylda írta...

Én a lengyeleknél ettem borscsot először, nagyon finom volt! Magam még nem főztem, de kipróbálnám, ha tudnám, hogy nem fogom elszúrni!:( Amit én ettem, az egy kicsit a húslevesre emlékeztetett, csak bordó lével és savanykásan.
A lefagyasztott céklát - pürésítve kell bele? - akkor teszed hozzá, amikor a krumplit, káposztát?

HajniZoli írta...

Izgatóan hangzik, sohasem ettem, de beválalnék egy kóstolást:)

Vicuska írta...

Húslé az alap, ha hússal készíted, savanykás, mert ecettel vagy citromlével savanyítják vagy kovászolt céklát használnak a borscshoz. A céklát főve és nyersen szoktam lefagyasztani- reszelve, kockára vágva vagy hasábokra. http://vicuska13.blogspot.com/2012/01/cekla-lefagyasztasa-melyhutoben-es.html
A nyers céklát a sárgarépával, hagymával kezded párolni, ha főtt céklát használsz fel, elég akkor a levesbe rakni, amikor már majdnem készre főtt a krumpli és a káposzta. Jelen esetben reszelt formában használtam a céklát.

Vicuska írta...

Gyere Hajni, meghívlak egy kóstolóra :)

HajniZoli írta...

Köszi:)Azt hiszem meglepődnél, ha holnap ott toporognék az ajtódban:)

Vicuska írta...

A kellemes meglepetéseket szeretem :)

Tiffanylda írta...

Köszönöm a húsos változat linkjét. Azt hiszem megvárom az friss kaprot. Savanyú gombám van itthon eltéve pár üveg még, talán az is mehetne hozzá egy kevés!
Hú, az a pampuska de jó lehet! Kicsit sok a macera, de nagyon megéri! Mi napokig ennénk a férjemmel!:D

Vicuska írta...

Miattad raktam ki, Ildikó :) Petrezselyemmel is jó, de a kapor, az nagyon illik ehhez a leveshez. Láttam kaprot kis jégkockatartó szerűen lefagyasztva talán a Sparban. Nekem még van a mélyhűtőmben saját, szívesen adnék belőle :)
A pampuskát le is lehet fagyasztani pl. 5-ével és előkapni a megfelelő borscsos napon :D

Katalin írta...

Vicuska, Te ismét nagyon finomat alkottál :))

Vicuska írta...

Köszönöm szépen, Katalin :)

Blogkonyha írta...

Sosem ettem még borscslevest. Itt lenne az ideje. Szívesen megkóstolnám. Milyen szép a színe!

Vicuska írta...

Egy óra sem kellett az elkészítéséhez, szívesen meg is kínálnálak :) Igen, koloritos leveske!

wanna írta...

Igazi borscs specialista vagy! Én is szeretem, csak húsos variációt kóstoltam és készítettem eddig, de sosem savanyítom semmivel, csak tejföllel tálalom.

Marika írta...

Nagyon gusztán néz ki a levesed!! Szívesen megkóstolnám! :)

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők