Tejfellel és friss kenyérrel vagy fokhagymás pampuskával tálaljuk.
3 nagyobb krumpli
1 nagy sárgarépa
3-4 kisebb cékla
1 fej hagyma
kapor
fél fej káposzta
egy nagy marék szárított gomba
1 paradicsom
darált piros paprika sóval, házi
1-2 babérlevél
1 teáskanál cukor
só
bors
2 cikk fokhagyma
1-2 kanál citromlé
Bármilyen gomba használható a borscsba- friss, szárított, sósan vagy ecetesen elrakott.
Beáztattam egy kis vízbe a szárított gombát. Egy nagyobb lábasban olajon megfuttattam a hagymát és rádobtam a negyed karikára szeletelt sárgarépát és a gombát is társítottam a csapathoz. Most kéne hozzáadni a reszelt vagy csíkokra vágott céklát, de én a mélyhűtőből vettem elő a főzött, lefagyasztott céklámat és a majdnem kész leveshez adagoltam. A paradicsomot előbb szeletekre, majd kis kockákra vágva adtam hozzá. Plusz a fokhagyma, babérlevelek, a cukor és a citromlé, hogy a zöldségek megtartsák a színűket. Piros paprikával megszórtam és felöntöttem vízzel. Amikor felfőtt, beleengedtem a vágódeszkáról a vékony csíkokra vágott káposztát és a felkockázott krumplit. Felhígítottam a megfelelő sűrűségre. Amikor készen van, megszórjuk a zöld kaporral esetleg petrezselyemzölddel.
PS: 200 g aszalt szilvával főzve azt mondják- katartikusan finom!
A KELET EURÓPAI BORSCSLEVES FOKHAGYMÁS-VAJAS ZSÖMLÉVEL
TAGANROGI BORSCSLEVES CSIRKÉBŐL ÉS SÓSKÁVAL
1 nagy sárgarépa
3-4 kisebb cékla
1 fej hagyma
kapor
fél fej káposzta
egy nagy marék szárított gomba
1 paradicsom
darált piros paprika sóval, házi
1-2 babérlevél
1 teáskanál cukor
só
bors
2 cikk fokhagyma
1-2 kanál citromlé
Bármilyen gomba használható a borscsba- friss, szárított, sósan vagy ecetesen elrakott.
Beáztattam egy kis vízbe a szárított gombát. Egy nagyobb lábasban olajon megfuttattam a hagymát és rádobtam a negyed karikára szeletelt sárgarépát és a gombát is társítottam a csapathoz. Most kéne hozzáadni a reszelt vagy csíkokra vágott céklát, de én a mélyhűtőből vettem elő a főzött, lefagyasztott céklámat és a majdnem kész leveshez adagoltam. A paradicsomot előbb szeletekre, majd kis kockákra vágva adtam hozzá. Plusz a fokhagyma, babérlevelek, a cukor és a citromlé, hogy a zöldségek megtartsák a színűket. Piros paprikával megszórtam és felöntöttem vízzel. Amikor felfőtt, beleengedtem a vágódeszkáról a vékony csíkokra vágott káposztát és a felkockázott krumplit. Felhígítottam a megfelelő sűrűségre. Amikor készen van, megszórjuk a zöld kaporral esetleg petrezselyemzölddel.
PS: 200 g aszalt szilvával főzve azt mondják- katartikusan finom!
A KELET EURÓPAI BORSCSLEVES FOKHAGYMÁS-VAJAS ZSÖMLÉVEL
TAGANROGI BORSCSLEVES CSIRKÉBŐL ÉS SÓSKÁVAL
26 megjegyzés:
Csodálatos színe van a céklától:) Isteni lehet, ez az aszaltszilvás ötlet furán hangzik, de kíváncsi volnék az ízére:) A legtöbb furának tűnő párosítás nagyon finom.
Telt színe van, az biztos :) Erzsókám, ha belegondolsz- aszalt szilvával töltött húst biztosan készítettél vagy ettél már, van, aki furcsa társításnak tartja, én szeretem. Érdemes kipróbálni!
Vegán még nem ettem, másként szeretem nagyon:)
Nagyon sokféle borscsot ismerek, amit ettem már, mindet szeretem!
Még sosem ettem borscsot. De iszonyú jól hangzik :)
Meg lehet szeretni! :)
Igazi borscs-szakértő vagy! :) Előbb-utóbb veszem a bátorságot, és elkészítem, annyira guszta! :)
:)köszönöm,Hankka, kedves vagy, én is csak tanulgatom, tanulmányozom...
Még nem ettem ilyen levest, de elképzelem hogy finom lehet nagyon!
Érdekes nekem valahogy ennek a levesnek a hallatán mindíg valami csípősleves jutott eszembe.
Amire Te asszociáltál, az inkább borS leves lehetne, de ez borscs- és nem csíp :) Tavasszal vitaminbomba a szervezetnek!
A borscsleveskóstolás még mindig várat magára:-) De szívesen tenném. Az aszalt szilva nagyon izgi. El nem ronthatja!
Egyszer csak sikerül meggyőznöm Téged, hogy érdemes belefognod az elkészítésébe :) Szerintem sem ront rajta!
Én a lengyeleknél ettem borscsot először, nagyon finom volt! Magam még nem főztem, de kipróbálnám, ha tudnám, hogy nem fogom elszúrni!:( Amit én ettem, az egy kicsit a húslevesre emlékeztetett, csak bordó lével és savanykásan.
A lefagyasztott céklát - pürésítve kell bele? - akkor teszed hozzá, amikor a krumplit, káposztát?
Izgatóan hangzik, sohasem ettem, de beválalnék egy kóstolást:)
Húslé az alap, ha hússal készíted, savanykás, mert ecettel vagy citromlével savanyítják vagy kovászolt céklát használnak a borscshoz. A céklát főve és nyersen szoktam lefagyasztani- reszelve, kockára vágva vagy hasábokra. http://vicuska13.blogspot.com/2012/01/cekla-lefagyasztasa-melyhutoben-es.html
A nyers céklát a sárgarépával, hagymával kezded párolni, ha főtt céklát használsz fel, elég akkor a levesbe rakni, amikor már majdnem készre főtt a krumpli és a káposzta. Jelen esetben reszelt formában használtam a céklát.
Gyere Hajni, meghívlak egy kóstolóra :)
Köszi:)Azt hiszem meglepődnél, ha holnap ott toporognék az ajtódban:)
A kellemes meglepetéseket szeretem :)
Köszönöm a húsos változat linkjét. Azt hiszem megvárom az friss kaprot. Savanyú gombám van itthon eltéve pár üveg még, talán az is mehetne hozzá egy kevés!
Hú, az a pampuska de jó lehet! Kicsit sok a macera, de nagyon megéri! Mi napokig ennénk a férjemmel!:D
Miattad raktam ki, Ildikó :) Petrezselyemmel is jó, de a kapor, az nagyon illik ehhez a leveshez. Láttam kaprot kis jégkockatartó szerűen lefagyasztva talán a Sparban. Nekem még van a mélyhűtőmben saját, szívesen adnék belőle :)
A pampuskát le is lehet fagyasztani pl. 5-ével és előkapni a megfelelő borscsos napon :D
Vicuska, Te ismét nagyon finomat alkottál :))
Köszönöm szépen, Katalin :)
Sosem ettem még borscslevest. Itt lenne az ideje. Szívesen megkóstolnám. Milyen szép a színe!
Egy óra sem kellett az elkészítéséhez, szívesen meg is kínálnálak :) Igen, koloritos leveske!
Igazi borscs specialista vagy! Én is szeretem, csak húsos variációt kóstoltam és készítettem eddig, de sosem savanyítom semmivel, csak tejföllel tálalom.
Nagyon gusztán néz ki a levesed!! Szívesen megkóstolnám! :)
Megjegyzés küldése