Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2013. március 27., szerda

A MESÉS KELETI CSAROH SÜTEMÉNY


A charoh türkül papucsot jelent, amely puha lábbeli és hegyes az orra. Kellemes ízű, ropogós és nagyon finom  sütemény, amely jól mutat szokatlan alakjával az asztalon. Szívből ajánlom kipróbálni, érdemes dupla adaggal indítani! :) Könnyű ám elkészíteni!!! A recept Anahit-tól innen. A zseniális receptet egy francia-arab blogon találta Radia-tól.
Dupla adagot lehet elkészíteni a tésztából és a felét lefagyasztani.



Fél adaghoz szükséges hozzávalók, ebből a mennyiségből 30 papucsom lett (Anahitnak 20 db jött ki). Zárójelben írom az eredeti receptben szereplő hozzávaló arányokat 40 db-hoz:

100 g puha vaj (200 g)
3 evőkanál cukor (70 g)
1 tojás (1 db)
50 ml tej (100 ml)
1 teáskanál sütőpor vagy 0,25 tk szóda (1 csomag 10 g-os sütőpor)
csipet só
1 csomag vaníliás cukor (vanília)
250 g liszt (2 csésze) (500 g)

Töltelék:

4 vagy 5 közepes alma (4 db)
2-3 evőkanál cukor (attól függ, mennyire savanyú az alma) (4 ek)
fahéj (kevés fahéj)
5 evőkanál víz (nekem elég volt 3 ek) (5 ek)
50 g dió (50 g dióbél)
Nem volt éppen dióm, ezért maradék mandula szeleteket és 1 evőkanál ribizlizselét kevertem még az almához.

Tölteléknek mehet- darált dió+cukor+tojás fehérje habbá verve, nutella+darált dió, alma+mazsola+fahéj, aki szereti- citromhéj vagy sűrűbb lekvár, ha hígnak találjuk, akkor keverjünk hozzá egy kis étkezési keményítőt.

Először is még tegnap este összeállítottam a tésztát- a puha vajat (kivettem a hűtőből és kicsit megmikróztam egy csészében) habosra kevertem fakanállal a cukorral, majd a tojással és tejjel. Nem fontos nagyon kikeverni, mert a liszttel tökéletesen eloszlik majd. Hozzáadtam az átszitált lisztet és a sütőport. Puha, nem ragadós tésztát gyúrtam. Ha valaki szódát használna, akkor ráönt egy kis kanál ecetet.
Fél órára hűtőbe lehet tenni, nálam egy éjszakát pihent. A hölgy a blogról rögtön sütötte, ebben az esetben az almát készítjük el előbb.
Az almát meghámoztam, kivágtam a magházát és apró kockákra vágtam és a többi hozzávalóval 10 perc alatt kis lángon, kevergetve puhára pároltam, amíg a vizet elfőtte.

Ha mazsolát tennénk hozzá, akkor előtte mossuk át, forrázzuk le és nyomkodjuk ki a vizet a markunkkal.

A lapot kb. 3 mm-esre nyújtottam gyúrótáblán, éles hegyű késsel 10-12 cm-es kockákra vágtam. Igyekeztem egyforma szélességű kockalapokat vágni! Azután keresztbe vágva megfeleztem- egy kockából 2 háromszög alakot kapva.
Mindegyik háromszög jobb és bal oldalára, ahogy a fotón is látható, bevágást készítettem- 1 hosszabb, alatta valamivel rövidebb, majd a legrövidebb következett. Bal kezemmel középen lefogtam a tésztát, így könnyebb volt megoldani.


A kihűlt tölteléket a közepére helyeztem és előbb az egyik oldalról, majd a másikról is ráhajtottam a 2 alsó részt. Nem kell lekenni semmivel. Sütőpapírra sorakoztattam egy nagyobb tepsire és 175-180 C fokos (345-355 Fahreinheit) sütőbe tolva 20-25 perc alatt készre sütöttem. Inkább világosabb legyen a színe.
Kihűlve porcukorral megszórtam.



ÉRDEKESSÉGKÉNT:

2010- ben a régészek felfedezték Örményországban, az Areni barlangban a legrégebbi cipőt, az úgynevezett "charuh"-ot, melynek eredetét időszámításunk előtti 3600-3500 évre datálták. A lábbeliket egyetlen darab nyersbőrből varrták,  sertés- vagy szarvasmarha bőrből, a legerősebb charuhot pedig- öreg bika bőréből készítették. A régészek szerint ez a lelet rendkívül fontos- teljesen épen fennmaradt ereklye, amely ritkán fordul elő a régészeti gyakorlatban.
Adatok erről az oldalról.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

22 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon szép, mutatós sütemény, először azt hittem, kelt tésztából van. Tetszenek a töltelék variációk is, valamelyikkel mindenképpen kipróbálom ünnep után! :)

Kati írta...

Nagyon szépek:) Köszi az érdekességeket is:)

Vicuska írta...

Örülök, ha kipróbálod Hankka, ez inkább pite tészta, a finomabb fajtából :)
Köszönöm, Kati, számomra is érdekes volt, kicsit utána nyomoztam :)

Barbi írta...

Annyira guszta, hogy nem bírok magammal, talán le kéne már feküdnöm és nem nézelődni annyit!
Egyébként én is kelt tésztára tippeltem volna első ránézésre. :)
Nagyon finom ropogós, omlós lehet.

Vicuska írta...

Szia Barbi, így Húsvét előtt mindenki nézelődik, hátha ráakad valami különleges finomságra, én is azt teszem :D
Szerintem ki is kéne próbálni- kelt tésztából mennyire képes megtartani a formáját?
Igen- finom, ropogós, omlós!

HajniZoli írta...

Nagyon jó ez a hajtogatási mód! Én is azt hittem első ránézésre, hogy kelt tészta. Viszem is kipróbálásra:-)

Gerdi írta...

Jaj de szépek a papucsaid! Igazán csábító süteményekkel tértél vissza. No meg hasznos információkkal.

Vicuska írta...

Egyszerű hajtogatási mód, de látványos :) Jó hajtogatást, Hajni!
Köszönöm, Gerdi!!!

heti menük írta...

Nem hallottam még erről az édességről, így nem is kóstoltam, viszont nagyon tetszik! És mivel imádok új dolgokkal ismerkedni, ki fogom próbálni! Köszönöm a receptet!:)

Vicuska írta...

Én köszönöm a hozzászólást, heti menük :) Örömmel népszerűsítem, hiszen érdemes megsütni, kipróbálni!

Márti írta...

Nekem is új :) Tetszik a formája is!
a charuh, akkor olyasmi lehet, mint a bocskor.

Vicuska írta...

Márti, érdekes meghatározás, amit felvetettél! Köszönöm! Rákerestem a neten.
A wikiszótár szerint:
"A bocskor- bőrlábbeli. Egyetlen darab vastag bőrből álló, felhajtott széleivel a lábfejre boruló lábbeli, amelyet a széleibe fűzött szíjjal erősítenek fel.
Az egyszerű emberek régen bocskorban jártak. A bocskor tartós lábbeli volt. A bocskor hasonlít az amerikai indiánok lábbelijéhez."
A meszotar.hu szerint:
"A bocskor- a legrégebbi magyar lábravaló. A regős énekek már ezer évvel ezelőtt a nyírfabocskort említik. A bocskor később bőrből készült, a legtöbb alakja elől hegyes. A telkes bocskor szélén fülek találhatóak, ezeken keresztül húzott szíjjal erősítették a lábhoz. Ez a szíj igen erős volt, ha odacsaptak vele, ugyancsak csípte a bőrt."
Várjuk a vargák, tímárok és csizmadiák kompetens, megfelelő magyar meghatározását a charuh-nak :)

mellissina2 írta...

Vicuska az eredeti papucs is csinos,de én inkább a sütit választom,mert nagyon kínálja magát!A papucs lehet ráadás!

Vicuska írta...

:D puha, bőr lábbelit nem szabad visszautasítani! De üsse kavics, ráadásnak már elfogadható... Vidd a sütivel :)

Agnee Vyrini írta...

Jujj be nagyon tetszik! Ügyes vagy! :)

Vicuska írta...

Köszönöm szépen :)

egycsipet írta...

Elkészült húsvétra, köszönöm a receptet, nagyon finomak lettek! :)))

Vicuska írta...

Már meg is csodáltam Nálad, csábítóak ám!!! Köszönöm a visszajelzést :)

Okki írta...

Nagyon tetszik ez a sütike. Guszta és finom! Mentem is a receptet, elfogom készíteni. :)

Vicuska írta...

Nálam is szerelem volt első látásra!

Éva írta...

Nagyon jó recept,szép is finom is.Köszi a receptet.

Vicuska írta...

Köszönöm szépen a hozzászólást :)