Eredetileg Ruth Oliver (módosított) receptje
Ezt a szilvát raktam el tegnap nyersen szilvásgombóchoz, és eszembe jutott, hogy ismerősömnél láttam egy jó kis receptet ezzel a gyümölccsel, ráadásul szemtelenül egyszerű az elkészítése!
Illatos és ízletes sütemény szilvával kombinálva- lenyűgözően finom!!! „Nagyon ajánlom a sütemények szerelmeseinek!!! „ – nagyjából ezekkel a szavakkal és jelzőkkel írja le a receptet és ajánlja kipróbálásra a Görögországban élő Natasa ezt a finomságot (előtte "elaizik" Izraelből tette ki a blogjába ugyanezt, ő Ruth Oliver receptje alapján kísérletezett vele és jobbított rajta).
1 pohár= 200 ml
Tészta:
420 g liszt
2 teáskanál sütőpor
10-15 g friss élesztő vagy 7 g száraz (1 csomag)
150 g méz (eredeti receptben cukor volt)
50 g cukor
¼ teáskanál só
3/4 pohár tej, szobahőmérsékletű
½ pohár 20 %-os tejszín, szobahőmérsékletű
75 g puha vaj vagy margarin
Töltelék:
10 szem szilva (800 g), én 20 szemet használtam fel
1 teáskanál fahéj
3 evőkanál cukor
3 evőkanál rum
egy kis reszelt szerecsendió
26 cm átmérőjű tortaformát használtam, aminek az aljába méretre vágtam sütőpapírt.
Az összes hozzávalót kimérve egy nagyobb tálba készítjük és mixerrel 8 perc alatt összeállítjuk. Folpackal letakarva egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
A megmosott szilvát kimagozzuk, összekeverjük a hozzávalókkal és a tészta mellé rakjuk társaság gyanánt a hűtő polcára. Én most csak kiválogattam a berakandóból a 20 szilvaszemet, még löttyintettem rá egy kis leheletnyi rumot és hozzákevertem a szerecsendiót.
Másnap frissen ébredve a tésztát átgyúrjuk és a kivajazott formába nyomkodjuk, a szilvát leszűrjük. Körbe rakjuk a tésztán kívülről befelé haladva, 2 körben. Lehet fél vagy negyedelt szilvaszemekkel is kirakni, sűrűbben, ahogy tetszik. 30 percig hagyjuk kiengedni a hideg után a tésztát a konyhaasztalon hagyva. Ez alatt a tészta megemelkedik 2-3 cm-nyit. Mondjuk nálam nem akart magához térni, de a sütő melege csak felébresztette :) A sütőt előmelegítjük 180´C-ra. A rumos-cukros szilvalét ráöntjük a süti tetejére és berakjuk a formát a sütőbe. 40-45 perc múlva készen van! Hagyjuk kihűlni és porcukorral megszórva kínáljuk.
Eredmény és gyakorlati tanácsok: nagyon szép és finom, én inkább keksznek nevezném a struktúrája miatt! A sütőpor és élesztő együttes használata adja a légiességét, nem engedi elázni a tésztát a gyümölcs levétől. Bármilyen savanykás gyümölccsel finom, ami jól illik az édes tésztához!
Ennél egyszerűbben elkészíthető élesztős süteményt nem ismerek!!!!
Miért kell bele egyszerre sütőpor és élesztő?
Ismeretes, hogy az élesztőgomba élő szervezet és magas hőfokon elhal. Vagyis egy bizonyos ponton a sütemény térfogat növekedése befejeződik, az élesztő leáll. A nedves gyümölcs miatt szükséges, hogy a víz folyamatosan elpárologjon, különben a tészta elázik. És itt lép be a sütőpor hatása! Akkor kezd dolgozni, amikor az élesztőnk már nem, a mai sütőpornak 3 összetevője van- a szódabikarbóna és 2 fajta sav, az egyik ezekből reakcióba lép a szódával a nedvesítésnél, míg a másik- csak melegítésnél reagál. Ez a másodlagos reakció a melegítéssel akkor indul be, amikor az élesztő leáll aktívkodni, a tészta még nem sült meg, de a lazítás mégis folytatódik. A víz elpárolog és a tészta levegős lesz és nem vizes, nem ázik el. Emlékezzünk rá, még a rumos-cukros szirup is rá lett öntve! Ez egy kiváló megoldás!
PS: A tészta állaga olyan, mint a sűrű tejföl. A hűtőben 24 órát is állhat, emelkedhet, nem savanyodik meg a tésztája, onnan kivéve az asztalon hagyjuk felmelegedni. Természetesen meleg helyen is keleszthetjük!
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
15 megjegyzés:
Milyen szép lett a szilvákkal kirakva:) Tetszik a recept is, meg szeretem a részletes magyarázataidat, mindig tanulok tőled valami újat:)
Köszönöm, szerintem még elbírt volna a massza még pár szilvát, pedig így is megdupláztam az adagot, nagyon finom benne :) Igyekszem leírni az eljárásokat részleteiben, hogy ne legyen gond gyakorlatlanabbak számára az elkészítése.
Nagyon guszta, akár reggelire is elfogadnék egy szeletet. :)))
Köszönöm, Petra, reggelire ettem én is egy szeletet, még mindig finom :)
Nagyon tetszik, és épp mostanában szervezem a szilvaszedést a kertben. Ezt kipróbálom!
Köszönöm! Szilvaszedéskor aktualizálható a sütése, és érdemes kipróbálni a szilva nyers eltevését télére, abból a szilvából be lehet csempészni egy kis nyári ízt a téli hideg napokba :)
Nagyon csinos lett!!
Vicus, most találtam csak itt rád, de nagyon örülök! Eddig csak a koolinar.ru-n olvastam a receptjeidet, ezentúl itt is fogom :)
Köszönöm szépen :o :)
Kitűnő ötlet! Imádom a szilvát amúgy is, mindenféleképpen, jaaaj és a szilvásgombóc :))
Ugye? Mennyi mindenhez fel lehet használni, nem beszélve a szilvalekvárról, chutneyról, aszalt szilva ezernyi felhasználásáról és még sorolhatnám...
Pazar ez a sütemény, ki kell próbálnom!
Tömör kis sütemény, ezért laktató, próbáld ki!
Nagyon szeretem a szilvát, ez a sütemény pedig tökéletes! :)
Köszönöm, Viki :) én is szeretem!
Megjegyzés küldése