Keress egy receptre, vagy összetevőre

CÉKLA LEFAGYASZTÁSA A MÉLYHŰTŐBEN és egyéb tanácsok





Vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy az a legfinomabb cékla, amelyik kisebb, gömbölyű, bordó a színe és vékony a héja. Megfőzhetjük vízben, párolhatjuk kuktában, de megsüthetjük sütőben is. Hogy megtartsuk az összes hasznosítható vitamint benne, hámozás nélkül, a gyökerét rajta hagyva, alaposan megmosva folyó víz alatt kis kefével, felforrt vízbe téve (ez egyéb zöldségekre is vonatkozik) és lefedve kell főzni kb. 40 percet- 1 órát, de nem többet. Ha levágjuk a gyökerét vagy meghámozzuk előtte, akkor elhalványul-, elveszíti a színét és a lédússágát. A vizet nem kell sózni, inkább hozzá lehet tenni fél teáskanál cukrot. Ha meg szeretnénk tartani a színét, tehetünk a vízbe pici ecetet.
Kuktában 20-25 perc alatt készen van.
Meghámozott céklát nem szabad sokáig a szabad levegőn tárolni, mert elveszíti a benne lévő C vitamint. Salátákhoz és vinegrethez inkább a sütött cékla a megfelelő.
Ha alaposan megmostuk a céklát főzés előtt, akkor a levét felhasználhatjuk italként- ízlés szerint fűszerezve fahéjjal, gyömbérrel, citrom kifacsart levével. De attól függően,hogy mihez is készítjük, mindezzel együtt is főzhető.

Ahhoz, hogy a borscs levesünknek szép színe legyen, a kész levesbe frissen reszeljünk bele egy megfőzött vagy akár nyers céklagumót.

Céklából általában sokat párolok egyszerre, ezzel is energiát és időt spórolva. Egy részét felhasználom ecetes- köménymagos-tormás salátához, a többit lereszelem vagy felkockázom, illetve vékony hosszú hasábokra vágom és porciózva zacskóban lefagyasztom. Vagy ugyanígy darabolva, reszelve nyersen. Több hónapig eláll. Persze egészben is fagyasztható lenne, de úgy sok helyet foglal.
A zacskóba téve az adagokat tenyeremmel ellapítom olyan 2 cm-re és egymásra téve a fagyasztóba helyezem.

Ugyanígy fagyasztható a sárgarépa is vagy padlizsán, ha nincs megfelelő helység a tárolására, de a mélyhűtőnkben elfér.

vicuska13.blogspot.hu

14 megjegyzés:

Éva írta...

Imádom a céklát, de annyit nem tudok venni hogy mélyhűtőbe tegyem. Általában amit megveszek el is fogy. Ami újdonság számomra hogy a gyökerét én leszoktam vágni, de akkor ezután nem teszem. Köszi a tanácsaidat!

Vicuska írta...

Szívesen, azért szeretem így elrakni a céklát, mert akkor csak előkapom és már használható is, nem kell megvárni azt az időt, amíg megfő és kihűl.

trollanyu írta...

Csodajó tanácsokat adsz, köszi:) Nem vágom le többet a gyökerét én sem. Eddig nem jutott eszembe céklát fagyasztani, pedig tényleg nagyon praktikus.

Gerdi írta...

Anyukám mindig termesztett jó sok céklát, ellátott belőle minket is. Az meg, hogy vegyek, eszembe sem jutott... Pedig salátának nagyon szeretem, egyébre meg nem használtuk. Az ötleteidet pedig raktározom, idén hasznosítom, köszönet érte!

Vicuska írta...

Ősszel barátainktól kaptunk nagyobb mennyiséget, nagyon finom fajtát (nem tudom, a piacon vásárolt miért nem ilyen sötét színű, jó ízű) és azt raktam el a leírtak szerint. Salátának is szeretem. Furcsa módon az egyik lányom oda van a cékláért, a másik nem szereti :)

Csilla írta...

Szuper, köszi!! Mentem is gyorsan ezt a bejegyzést! Én már sütőben készítettem céklát, és tényleg működik, de hogy lefagyasztható?!?, valamiért sose gondoltam rá, na majd az idén :), zöldséget én is mindig fagyasztom, ott fér el, jó sokat bepucolok egyszerre, és csak elő kell venni. Kérdésem, a fagyasztás után savanyúnak készítve, kiolvasztod, vagy beleteszed a lébe, és ott olvad ki?

Vicuska írta...

Köszönöm, Csilla :) Hagyom kiolvadni, de járható szerintem az az út is, hogy a lébe teszed, hiszen amit kienged, az javarészt a cékla leve. Legfeljebb utánaízesíted vagy ecetezed.

Petra írta...

Ez nagyon hasznos ötlet volt, köszi. :)

Gizi írta...

Nagyon szeretem a céklát, pl. napok óta céklasalátát eszünk, csak úgy üresen. Még soha nem jutott eszembe hogy fagyasztóba tegyem. Mindig tanul az ember valami újat.:)

Vicuska írta...

Örülök, hogy hasznát veszitek a leírtaknak :)

mellissina2 írta...

Imádom a céklát,de nyersen salátának,holnap készítek újabb adagot.

Vicuska írta...

Nyersen is fagyasztható! Én is szoktam nyersen is enni, mindenképpen finom és egészséges :)

Unknown írta...

Szep estet :) kis babamnak tennem el a ceklat :) hogy javasolja az elrakast?

Vicuska írta...

Kedves Andrea, szép estét! Kisbabának a céklát inkább párolva vagy sütőben sütve ajánlom, esetleg kis adagokban lefagyasztva dupla zacskóban, lehet turmixolva, ha még nincs egy éves a baba.
Meghámozva, kockára vágva, sütőzacskóba téve is süthető. Olvastam valahol a neten, hogy jégkockatartóban fagyasztanak le egyszerre nagyobb adagban külön-külön, megpárolt, pürésített zöldségeket és aztán hetekig lehet előkapni és különböző változatokban felhasználni a baba ételeibe. A céklát 6-7 hónapos kortól már adhatjuk a kicsinek, csak persze ne ezzel az étellel kezdjünk az anyatej után. Bármibe keverhető, más zöldségekhez, főzelékbe, levesbe, párolt krumplihoz keverve + alma stb. A vizeletet a cékla megfesti, nehogy megijedjen, ez természetes :) Jó vasforrás a cékla, az egyik legegészségesebb zöldségünk.
Rengeteg kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, kén, A-, B és C-vitamin található benne, kismamáknak folsav forrás. Legfőbb értéke a sötét színű levében van, amely betanint tartalmaz.

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők