Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2012. január 21., szombat

EGYSZERŰ ÉS GYORS TEJLEPÉNY A SÜTŐBŐL


Finom, egyszerűen és gyorsan elkészíthető tejlepényt vacsoráztunk a minap, nem kell hozzá szinte semmi, gyorsan elkészül :) a receptjét Tücsök és Bogár blogján találtam. Ő lusta asszony vacsorájának titulálta :) Lekvárral, gyümölccsel, vaníliás öntettel vagy csak egyszerűen porcukorral hintve fogyasztható. Olvastam valahol, hogy a tepsi alját kirakhatjuk szeletelt almával vagy meggybefőttel és az előkészített nyers masszát arra öntjük, így sütjük. Mi ribizli lekvárral fogyasztottuk, porcukor nélkül, mert nem szeretjük a kellemesen édes süteményeket.

Elkészítésénél figyelembe vettem a hozzászólásokat, kinél mi nem sikerült- nekem tökéletes lett. Vastag falú kerámia tepsit használtam, mérete 30x17x5cm. Vajjal kikentem. A sütőt előmelegítettem az előírt 250 C fokra, de félidőben lecsökkentettem 220-230 C-ra és 30 perc helyett 35 percet sütöttem. Úgy gondolom, hogy ez sütőfüggő. Annyit változtattam a hozzávalókon, hogy 1/3 rétes liszt alkalmaztam, a többi sima liszt.

Nagyobb üvegedényben a megszokott módon habverővel csomómentes palacsintatésztát kevertem ki a hozzávalókból. Az én sütőm éget alulról, ezért az aljában elhelyeztem egy gáztepsit, mindig használom. Félidőben ebbe öntöttem bele egy kis vizet, hogy véletlenül se piruljon túl a lepényem. Sütés végére helyenként aranybarnára sül és enyhén felfúvódik a teteje. A sütőből kiemelve ellenben szépen elterül, visszaülepedik a helyére. Langyosan, kihűlve is könnyed, kellemes lepényke.

1 l tej
12 dk liszt
8 dk rétes liszt
3 db egész tojás
1 csomag vaníliás cukor
csipet só

Másnap is nagyon finom volt! Érdekes, ahogyan a lisztes rész leszáll az aljára- ott sűrűbb az állag, a teteje pedig krémesen lágy, de összeáll, rezgős.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Ilyet már többször készítettem, általában gyümölcsöntettel, nagyon finom:)De próbáltam egyszer a a nagyon finom szemű polentával is, az is nagyon jó lett. Jók ezek az egyszerű receptek.

Vicuska írta...

De jó hogy írtad, legközelebb én is úgy készítem, köszi! :)

Gizi írta...

Nagyon finom lehetett a ribizli lekvárral. Hú, de régen volt már nálunk, köszi hogy eszembe juttattad.Én már sütöttem gyümölccsel is, és úgy is nagyon finom.:)

N.D. írta...

gyerekként kukoricaliszttel ettem, és kukoricaprószának hívta a mamika, akinél látogatóban voltunk a nagymamámmal, azonnal mondtam a mamámnak, hogy kérje el a receptet. Később felnőttként találkoztam vele, turistalátványosságként pálinkával meglocsolva és meggyújtva tálalták.

Vicuska írta...

A turistákat csábító látványosságot manapság túlzásba viszik :) Ennek a kukoricaprószának utána fogok nézni, hogyan is készül! Mennyi emléket, érzést hozhat elő egy étel :)