A forma mérete: 11X28 cm tégla alakú üvegforma, amely lefelé enyhén szűkül
4 db tojás
100 g cukor
10 dk margarin vagy vaj
200 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál holland kakaó
egy üveg leszűrt meggybefőtt
200 g krémszerűen kenhető tejszínes krémsajt, tömlős (2X100g) (lehet túrót vagy mascarponet használni)
1 dl 33 %-os tejszín
1 mosott citrom reszelt héja (rch)
1 tábla 100 g-os csokoládé
70 ml tejszín
egy hosszúkás kekszforma (az enyém üveg)
A margarint nagyon habosra vertem a cukorral, egyesével hozzákevertem a tojásokat. Apránként belekevertem a sütőporos lisztet. A tésztamasszát kétfelé osztottam, kisebb tálba átkanalaztam a massza 1/3-át. A nagyobbik részbe alaposan beleforgattam a kakaót. A sütőt bekapcsoltam, 175 C fokra állítottam. A kekszformát kibéleltem sütőpapírral, alulra raktam a kakaós tésztát, erre rá a világos színűt és villával 1-2 cm mélye megkevergettem, egymás mellé kis köröket forgatva, hogy márványos legyen. A tetejét megszórtam a meggyel. Majdnem egy órán át készre is sütöttem.
A tejszínt kemény habbá vertem a porcukorral (előtte jól le kell hűteni, hogy könnyen verődjön), hozzá kevertem-kavartam a kenősajtot a citromhéjjal és még egyszer gyengéden felvertem (a legkisebb fokozaton).
A mázhoz megmelegítettem a tejszínt, de nem szabad!!! forrnia, csak annyira legyen meleg (80-90 C fok), hogy a csokoládé feloldódjon benne. A sűrűsége a tejszínnel szabályozható. Ha kihűlt a glazúr, ráöntjük a keksz tetejére.
vicuska13.blogspot.hu
18 megjegyzés:
Ó én most ebből biztosan megtudnék enni egy jó nagy szeletet! Nagyon guszta!Úgy veszem észre most jön a krémes sütemény iránti vágyódásom, jobb lesz befejezni a nézelődést!
Még az ünnepekre készült, most nekem is jólesne belőle egy hatalmas szelet :D Nagyon finom volt!
Nagyon tetszik ez is:) Most az ilyen krémes desszertek mennek nálunk nagyon. A kenősajt az pontosan micsoda? Krémsajt? Meggyem nincs már, sajnos, amit meg lehet itt kapni, az nagyon drága és inkább krémes pitetöltelék. De szerintem más gyümölccsel is tökéletes lenne.
Tömlős tejszínes natúr sajtkrém- most pont nincs itthon, de rákerestem a neten. Kenyérre kenhető fajta, azért írtam kenősajtnak. Meggybefőtt tifelétek nem kapható? Azért a masszív kekszhez jól illik a savanykás meggy. Én mással még igaz nem kísérleteztem, mert ez az ízkombináció kielégített. Kíváncsivá tettél, milyen lehet más gyümölccsel :)
Nagyon finom lehetett! Meggyes, krémes, csokis... de jól esne most egy szelet! :)
Nagyon finom lehet! :)
Nagyon guszta:)
Nagyon guszta, és olvasás közben szinte éreztem az ízét. A meggyel nagyon finom lehetett, hát még ha a csoki is rákerült volna......Gyönyörűséges!!:)
Engem is felcsigáztál ezzel a finomsággal! nem tudom mi van velem mostanában, de mind édességet ennék !
Nagyon fincsi lehet!
Nagyon jól néz ki ez a sütike, biztosan nagyon finom is lehetett. Gyere kukkants be hozzám van ott neked valami ;)
Köszönöm mindenkinek, aki nálam járt :)
Tündi, megyek Hozzád :)
Finom lehetett, imádom a tejszínes-habos krémeket. Anyukám is sütött ilyen márványos tésztát, krém nélkül, porcukorral megszórva.
Az a kenósajt nem sós?
Nekem meggyem van :)
Te máris előnyben vagy trollanyuval szemben :) Enyhén sós, és nagy előszeretettel használom krémekhez, mert olyan különleges ízt alkot az édes-sós-savanyú kombináció. Próbáld ki!
Hú, ez nagyon jól néz ki! Nem mondom, hogy nem kóstolnám meg, de mivel most épp éhes vagyok, ezért inkább átugrom gyorsan a sós pogi receptedhez, ami füstölt kolbásszal készült... hmmm... :)
Hogy kisfiam szavaival éljek ez nagyon finomságos lehet :)
Istenien néz ki, nagyon jól összekombináltad a márványos kevert süteményt a habos, krémes öntettel. Imádnám! Megyek szalvétáért, mert csurog a nyálam utána! :))
Köszönöm, :) Vikvi kisfiának szavait idézném én is- finomságos :)
Megjegyzés küldése