Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2012. február 19., vasárnap

GAZDAG SÜTEMÉNY AVAGY CSIKOS KRÉMES



Ennek a süteménynek az a története, hogy a múlt század végén, 1998 havas decemberében a fodrászom megkínált egy nagyon finom, mutatós, „Gazdag sütemény nevű” íz-bombával. Lejegyeztem szépülés közben a receptet, és mostanáig elfelejtkeztem róla. Egyik szakácskönyvemben találtam meg a lefirkantott receptet. A gasztroblogok világában rengeteg helyen végig futott a „Csíkos krémes” sütemény, mutatva népszerűségét. A Príma Konyha és az orosz nyelvű Gasztronom (№19 (117) 2008) nevű újságban is megjelent, sőt könyvben is szerepelt már. Megsütöttem, méltán lett népszerű. A két recept valamelyest eltér egymástól, de mégis szinte majdnem ugyanaz. Ezért mindkettőt leírom. Kezdem az általam elkészítettel és folytatom az általam anno csak megkóstolttal. Hamarosan az utóbbira is sort kerítek :)

Először is elkészítjük a krémet, hogy amíg a lapok sülnek, addig töltésre készen álljon a krém:

8 dl tej
8 evőkanál búzadara (gríz)
20 dk margarin vagy vaj
20 dk porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor


A tejet a sóval felforraljuk, állandó keverés közben beleöntjük a grízt és kis lángon készre főzzük. Kihűtjük. A vajat a porcukorral és a vaníliással habosra keverjük. Elegyítjük a kihűlt tejbegrízzel, habosra keverjük.
Megjegyzés- soha nem várom meg a gríz tejbe keverése előtt, hogy felforrjon a tej, amikor már meleg, akkor kezdem állandó keverés közben sugárban beleszórni- így soha nem lesz csomós.

A sütőt előmelegítjük 175-180 C fokra. Egymás után 3 lapot sütünk ki. 3 sütőpapírt készítettem ki, amikor kisült a lap, papírral együtt borítottam át egy tálcára és lehúztam róla a papírt. Tepsim mérete: 25X30 cm, de magasabb lap eléréséhez elég a 20X25 cm is.


I.lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda

5 evőkanál darált mák

II. lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda

5 evőkanál darált dió

III. lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda

3 evőkanál holland kakaó

A hozzávalókat összekeverjük, kicsit folyósabb, nagyjából piskóta állagú tészta lett. A lapokat kisméretű tepsiben sütőpapírra simítva 15 perc alatt kisütjük. Amíg sül az egyik, addig össze tudjuk állítani a következőt. Hogy a lapok közepe ne emelkedjen fel (ha nem süt egyenletesen a sütő), rakjunk mellé egy edényben vizet.
Összeállítjuk a süteményt. Kakaós, diós, mákos lap sorrendben raktam össze. A kakaóssal a közepén talán jobban mutat :) A tetejét vékony réteg krémmel kenjük le és megszórjuk dióval vagy tortadarával, de csokimázat is kenhetünk a felső lapra. Megpörköltem darabos diót egy vastagabb falú lábasban és megszórtam 2-3 evőkanál kristálycukorral, hagytam karamellizálódni. Ezzel szórtam meg- szép is, finom is lett :)

Nekem picit tömörnek tűntek a lapok, de ha a régi (fodrászos) receptet veszem figyelembe, akkor már látom, hogy a szalalkáli pont megoldja ezt a hiányosságot. A laphoz használt diót is pörkölni fogom legközelebb, markánsabb ízű lesz. Hogy kevésbé legyen száraz a sütink, úgy gondolom, érdemes átitatni (meglocsolgatni) például citromos sziruppal: 20 ml víz + 60 g cukor + 1 citrom leve- 3-4 percet főzni, vagy ha porcukrot használunk, keverni, amíg feloldódik a cukor. Jó lehet hozzá a tejfeles krém is- tejfelt szűrőben vásznon keresztül lecsepegtetni a savójától és porcukorral habosra keverni. Nagyon finom!

















GAZDAG SÜTEMÉNY 1998-BÓL

Esküvőre készült

60 dk cukor
3 tojás
60 dk liszt
6 dl aludttej
3 kávéskanál szalalkáli (tejben felfuttatott)
3 kávéskanál pezsgő (ecetben felfuttatva)
3 evőkanál olaj

Háromfelé osztani, külön lapokban sütni.

1.lap + 6 evőkanál mák
2. lap + apróra vágott pirított dió vagy tortadara
3.lap + 2 evőkanál kakaó

Jól zsírozott tepsiben sütni.

A krém 3 vaníliás- vagy tejszínes puding megfőzve 9 dl tejben és kihűlve összekeverve 25 dk vaj (vagy margarin) + 25 dk porcukor keverékével.
Tetejére krém kerül, vagy csokimáz vagy kókuszreszelék.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

20 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon, nagyon guszta!!! Gyönyörűséges ez a krémes sütemény, eltudom képzelni milyen finom. Legszívesebben most rögtön megsütném.:)

Vicuska írta...

Hát igen, könnyen elcsábítja az embert! :)

Gerdi írta...

Én elsőként a Príma Konyhában találkoztam vele, be is van jelölve, de soha nem sütöttem.
Nagyon mutatós sütike, s nem kevésbé lehet finom. Csak sort kerítek már rá...

Vicuska írta...

Upsz :D első olvasatban sÖrt olvastam, azt hittem bátorságot szeretnél meríteni a kerítésével! Ismerve ízlésedet- tetszene! Ha időd engedi, vágj bele!

Barbi írta...

Csoda finom lehet, elsőre az orchidea szelet ugrott be róla amit a minap olvastam az egyik szakácskönyvemben, de aztán láttam, hogy ez más. Már terveztem, hogy elkészítem, látványra nagyon hasonló. Nem csodálom, hogy a szépülés mellett lejegyezted, én is nagyon szívesen megkóstolnám! :)

Bors and Pepper írta...

Ez ám a sütemény!!! Asszem fodrászt kellene cserélnem...

Illéskrisz Konyhája írta...

Annyira látványos sütemény, gondolom isteni finom! Már régóta tervezem, de még nem sütöttem meg...Egy szeleteke de jól esne...

Katalin írta...

Nagyon szép lett a sütid, de gondolom jól meg is dolgoztál érte :)
A terítőd is nagyon tetszik, Te hímezted?

Márti írta...

Valóban nagyon mutatós! én most hallok először róla, és nagyon tetszik!

Ágni írta...

Szia Vicuska, nagyon guszta! Lehet kipróbálom, habár én félek az ilyen külön lapok sütése akciótól:) A tepsid mekkora, lemérnéd nekem kérlek? Mert itt Görögországban nagyobbak a tepsik és már nem emlékszem egy otthoni kisebb tepsi kb. milyen. Köszi!

Roza írta...

Vicuska, ez nagyon guszta!:) Ennek most nem tudnék ellenállni:)

Éva írta...

Nagyon guszta ez a sütemény, hasonlót már ettem. Eléggé aprólékos az elkészítése de megéri a fáradtságot mert nagyon mutatós és finom!

wanna írta...

Jó nagy munka egy ilyen süti elkészítése, de igazén szép és biztos finom is ! Nagy mester vagy!

mellissina2 írta...

Vicuska!
Nagyon finom süti lehet,látszik,de nagyon macerás ahogy elnézem!!!De Neked biztos könnyen mennek ezek a sütések,gondolom játszva készíted!!Na látod Te vagy Őstehetség!!! Nem én!!!:):):)

Vicuska írta...

Úgy látom elszállt a legutóbbi beírásom! Lányok, köszönöm mindenkinek a hozzászólást :) Ágni kérdésére válaszolva- beírtam a receptbe a tepsi méretét.
Annyira nem bonyolult az elkészítése, nem is macerás, csak bele kell vágni. Gyorsan halad vele az ember.
Mellissina2- 1:1 :D

Vicuska írta...

Katalin, a terítő egy Kárpátaljáról származó híres hagyományos beregi szőttes, tulajdonképpen egy falvédő, amit egy általam festett tájképért kaptam cserébe. Nagyon szeretem.

Anazar írta...

Milyen mutatós!!

m.k. írta...

azt mondja a párom, ez jól néz ki, tehát hamarosan kipróbálom ezt a sütit!

Vicuska írta...

Köszi, Anazar, m.k.! :) A párodnak jó az ízlése!

Elisabeth írta...

Ez tényleg egy gazda sütemény...elég hosszu recept, és a lapok valam álom finomságok a krém, a csokoládé, valami mennyei finomság amiböl szivesen el fogadnák egy szeletet, de nem igérem meg hogy én el készitném, mert én nem adnák belőle senkinek, ha, ha!