Keress egy receptre, vagy összetevőre

HÚSVÉTI ZÖLDSÉGES PITE INDIAI FŰSZEREKKEL





A recept a Kifőztük magazin 2012. áprilisi számában jelent meg és részemről szerelem volt első látásra. A recept citromhab blogostól származik, ezúton is köszönöm Neki!

Hozzávalók 22 cm-es tortaformához:

a tésztához:

35o g liszt
150 g vaj és margarin felesben
1 egész tojás
1-2 evőkanál tejföl
1 teáskanál só

a töltelékhez:

egy nagy sárgarépa
egy fej brokkoli
½ üveg zöldborsókonzerv
30 dk tejföl
6 egész tojás
5 dk reszelt sajt

bors

Az eredeti receptben nem szerepeltek ezek a fűszerek, tehát bátran kihagyható, de nekem oda kívánkozott (mennyiség ízlés szerint):

1 teáskanál kurkuma
1 evőkanál római kömény (jeera)
1 bő teáskanál garam masala

Kenéshez:

1 tojás sárgája
1/2 KV tejszín (1 kávéskanál tej)

A tésztát gyors mozdulatokkal összeállítottam és a hűtőbe raktam pihenni.
A sárgarépát előbb lapokra, aztán csíkokra, majd kisebb kockákra vágtam. A karfiolt kisebb darabokra vagdostam. Mindkettőt odatettem kevés sós vízben főni, majd leszűrtem. A zöldborsóból kivettem szűrőkanállal a fele mennyiséget, félretettem.


A 3 tojást a fűszerekkel és a tejfellel jól átkavartam, nem volt itthon, csak szendvicssajtom, abból kettőt belekockáztam. Még maradt 3 darab tojás!
A tortaformát kikentem kevés vajjal. A tészta 2/3-ad részéből akkora körlapot nyújtottam, hogy a forma oldalára is elég legyen. Óvatosan bele-idomítgattam a tésztalapot, derelyevágóval az üvegszélen végigvágtam, hogy egyenletes legyen.


Belesimítottam a zöldségeket és ráöntöttem a tejfölös öntetet, enyhén megrázogattam a formát, hogy egyenletesen elterüljön. Kanállal 3 mélyedést kellett készítenem a közepétől egyenlő távolságra és óvatosan beleütni mindegyikbe 1-1 nyers tojást. Mivel csak a hozzávalókat lobogtatva egy cetlin láttam neki a készítésnek, erről a lényeges momentumról elfeledkeztem. A befedő tésztalapra vágtam késsel 3 keresztalakot, amit benyomtam és ebbe az előkészített üregbe kerültek a nyers tojások. utána került rá a tetejére a díszítés.

A maradék tésztából lecsíptem a díszítéshez egy kis maroknyi tésztát. A többit akkorára nyújtottam, hogy be tudjam fedni az üveg sütőtálat (22 cm átmérőjű). A közepébe kis lyukat vágtam a felesleges gőznek, no és 3 a keresztet a tojásoknak. Befedtem, kidíszítettem virágformákkal és levélkéket vágtam derelyemetszővel. Lekentem a tojássárgája + tejszín keverékkel ecset segítségével.

A sütőt még díszítés előtt előmelegítettem 180C fokra. 50 perc alatt készre sütöttem a pitét.
Nagyon jó lett a pite- látványos, étvágygerjesztő és nagyon finom. Melegen-hidegen egyaránt. Kihűlve még szebben szeletelődik, melegen is, csak lazább szerkezetű, míg hidegen stabilan összeáll.



A hozzászólásokból látom, hogy sokan nem ismerik ezt az indiai fűszerkeveréket, ezért kiegészítem az ismereteim szerint. Az indiai konyha egy ősi és gazdag konyhaművészet! A masala a hindi nyelvben fűszerkeveréket jelent, a garam- csípős vagy közepesen csípőset. A legjobb (lenne) frissen készíteni, mert az egyentartalom és a hosszas tárolás elveszi a dolog lényegét. 

Tehát, mi megy a garam masala fűszerkeverékbe? Az összetétele változatos, függ a helyi és regionális ízesítésektől, a legáltalánosabb összetevői: kardamon, koriander mag, római kömény, pimento paprika, szegfűszeg, fahéj, fekete bors, babérlevél, szerecsendió virág. 

Használhatjuk húsokhoz, halakhoz, rizshez, mártásokhoz, zöldségekhez, joghurtos salátákhoz, húsok pácolásához, de készül garam masalás édesség is- főzés elején vagy a végén adva hozzá. Intenzívebb íz eléréséhez az indiai szakácsok száraz, felforrósított serpenyőben átpirítják a fűszereket, amíg pattogni kezd. Ha egészben pattogtatják ki, akkor utána mozsárban megtörik porrá és jól elzárva tárolják. A citrom és joghurt lágyítja az intenzív ízeket.

Ha ügyesen fűszerezünk, nem fog hiányozni a hús a főétkezésünkből :)

A legjobb - autentikus – indiai ételeket Budapesten a Pándzsáb Tandoori étteremben ettem a Vígszínház mellett. Szeretettel ajánlom!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim


vicuska13.blogspot.hu

32 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finom lehet, annyira guszta! Az a sok finom zöldség és fűszer benne szívesen megkóstolnám!

Vicuska írta...

Annyira finom, könnyed, máskor is fogom készíteni. A színeivel egy kis vidámságot lop az ember lelkébe :)

Agni írta...

Megnéztem volna a tetejével együtt! Szétment vágáskor?:) Biztos nagyon finom! itt felénk nagyon sok ilyen jellegű pitét készítenek,de ebben a nyers tojások az érdekesek!! lehet kipróbálom, mert izgalmas recept:)

Vicuska írta...

Mindjárt beteszek egy fotót, de az esti fényben készült-, nem ment szét :)

Mági írta...

Nagyon vidám valóban és finom is, az ember lelke tudja...
"fényesek" a képeid! Tetszenek!

Vicuska írta...

Köszönöm, drágám :)

trollanyu írta...

Szuper tavaszi vidámságot hozó pite:) Nagyon tetszik,a fűszerezés meg különösen közel áll hozzám:)

Vicuska írta...

Erzsóka, köszönöm, gondoltam, hogy Neked is tetszene, bátrabb mennyiséget is elbírnak ezek a zöldségek, nyugodtan meg is duplázhatod akár, csak jót tesz velük :)

Csiperke írta...

Nagyon tetszenek a színei! Nagyon látványos étel, biztos nagyon finom is!

Foodafok írta...

Kedves Vicuska. Nálam az Indiai ételek tuti dobogós helyezéssel bírnak. A fűszerezés tökéletesíti az ételt. Csoda amit készítettél. Köszönöm az elismerő szavakat az újsággal kapcsolatosan. Remélem örömödet leled benne, miután rendszeresen olvasója leszel. Baráti ölelés, Laci

Vicuska írta...

Csiperke- igazi tavaszváró étel!
Kedves Laci, nálam is dobogós helyen áll az indiai konyha sokszínű fűszerezésével :) Köszönöm az elismerést. Én is várom és bízom benne! Bocs a hieroglifáért, nem kedvelem a betűkódos "bizonyítsd, hogy nem vagy robot" szórakoztató játékát a blogspotnak, csökkenti az érdemi hozzászólások lehetőségét a betűkavalkád bepötyögtetése :D

HajniZoli írta...

A tél után pontosan ilyen vitaminkajákra van szükségünk. Garam masala-t még nem használtam, de már szemeztem vele a fűszerboltban:) Nagyon guszta a pitéd!

Kiskertem írta...

Nagyon finom lehet. Szívesen megkóstolnám!
A főtt zöldségekről készített nagyszerű fotó, azonnal felkeltette az érdeklődésemet.:)
A masalát és római köményt eddig nem használtam. Itt az ideje az új ízek megismerésének.:)

Erika írta...

hú de jól néz ki! tetszik az indiai fűszerezés!:)

mellissina2 írta...

Nagyon finom lehet ez a zöldséges pite,elmentem a várakozók listájába,a könyvtáramba.

mellissina2 írta...

Nem sikerült elmentenem a receptet,mert nem adja,csak az egész blogod jönne,nem értem miért?Sajnos!!!

Katalin írta...

Nagyon szép lett a pitéd! A tetejére majd én is kíváncsi leszek :) Igazi szép, húsvéti hangulatot árasztó finomság lehet!

Vicuska írta...

Nagyon köszönöm lányok, asszonyok a hozzászólásokat :) Hozzáírtam a recepthez egy kis kiegészítést a garam masaláról.
Melissina2- sajnálom, nem tudom, mi az oka!

Blogkonyha írta...

Igazi tavaszi étel! A Húsvéti asztalon is jól mutatna a báránysült mellett! :o) Milyen szépen süt nálatok is a napocska...

Vicuska írta...

Tavaszi csupa zöldség és mégis laktató! Szerintem is jól mutatna :) Sajnos kevés ideig süt be a napocska az ablakokon, jó lenne kicsit elfordítani a házat :D

Kiskertem írta...

Köszönöm a garam masaláról szóló kiegészítést és az étterem ajánlatot. Megnéztem a honlapjukat,tetszik.:)
Egyszer jártam a somogyvámosi Krisna-völgyben, ott többféle indiai ételt kóstoltam és mindegyik nagyon finom volt, ráadásul még egészséges is. :)

Vicuska írta...

Örülök, hogy örülsz, ezek szerint jó ötlet volt megosztanom csekély ismereteimet :) 12 évvel ezelőtt kezdtem ismerkedni az indiai konyhával, sikerült beleszeretnem! A fűszerezésük elvarázsol :) A csípős ételeket nem kultiválom, magam sem használok most már chilit, ezt a fűszert mellőzöm, ha lehet. Az étteremben (bár már tudják)- csípős-mentesen kérem ki az ételt :)
A Krisna-völgyről hallomásból tudok, finom és érdekes élmény lehetett az ott tett kirándulás.

Gerdi írta...

Egy másik blogon már elcsábított egy zöldségtorta, de nem eléggé, mert még nem készült el. Na de majd ezután:-) Lehet, a gyerkőcök húzni fogják az orrukat, de így jártak...

Vicuska írta...

Gerdi, rakj be nekik több tojás-fészket, hátha megtetszik a játék, kinek jut :) vagy olyasmit, amit szeretnek!

Tündérkonyha írta...

Imádom az ilyen csupa zöldség finomságokat. A képet látva először azt hittem olajbogyó a borsóra, hú mondom azt én nem szeressem de borsóra kicserélve, azután olvastam a hozzávalókat és nem csalódtam. :D Igazán szívesen lennék nálad vendég Drága Vicuska amikor ilyen finomságot teszel az asztalra. Mentettem a receptet arra az időre amikor már nem kell más helyett kisebb vagyont befizetnem és végre megvehetem a sütöm ;) Puszillak és ölellek!!

Vicuska írta...

Köszönöm! Jön a nyár, úgyis utaztok haza, összefuthatunk :D Én is puszillak, ölellek :)

Anazar írta...

Pompás!!

Vicuska írta...

:)

Timi írta...

Ilyet még nem készítettem, de azt hiszem ki kellene már próbálnom, olyan jól néz ki!:-)

Vicuska írta...

Szeretem a zöldséges pitéket, pirogokat, persze nyugodtan lehet hússal is kombinálni, finom és laktató.

Tiffanylda írta...

Ezt is elkészítettem húsvétra és nagyon finom volt! Kicsit majd variálnom kell, mert a családban nem mindenki szereti az indiai fűszereket. Azért hidegen elfogyott!:)

Vicuska írta...

Örülök, ha tetszett, a fűszerekkel saját ízlésre kell alakítani, hiszen bármit tehetsz a finomabbá tételére, valami markánsabb íz mindenképpen kell a zöldségekhez! Talán fokhagyma? Azt szeretitek?

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők