A salto mortale olasz kifejezés, a cirkuszban halálugrást jelent ez a légtornászok által produkált mutatvány. Nagy merészség kell hozzá!
Az orosz interneten Halálugrás (Смертельный номер) néven fut, de találkoztam a leírásával, mint Gomba a réten (Грибная поляна). Úgy gondoltam, hogy kicsit finomítok az elnevezésén és inkább az olasz elnevezéseként magyarosítom.
Könnyed, finom, eredeti, mutatós saláta-torta.
Köszönet a receptért Era barátnőmnek Szalókáról! :)
1 kg héjában főtt krumpli
3 fej vékony karikára szelt hagyma, ecetes vízbe áztatva 20 percre
1/2 l üvegben eltett bokros gomba
1/2 l majonéz
3-4 főtt sárgarépa reszelve, disznóhús apróra vágva vagy szálára szedve- húslevesben főtt mindkettő (lehet csirke- vagy marhahús)
csemege uborka- 1/2 l üveg majdnem fele, felezve és vékonyan karikázva
1 db 100 g-os tejszínes félzsíros ömlesztett sajt, hálóként rányomva
4 háromszög sajt, dobozos, natúr
3 db főtt kemény tojás
Egy mélyebb edényt, tálat olajjal finoman kikenünk. Soronként szedjük össze a salátát, közben a rétegek közé kevés majonézt kenünk. Kirakjuk az alját a leszűrt gombával úgy, hogy teljesen terítse be.
Ha sampinyon gombát használunk, akkor a kalapját tetejével lefelé, szárával fel sorakoztatjuk, nagyon szépen mutat. Apróra vágott zöldhagymával szórhatjuk meg. Most a lecsöpögtetett hagyma karika került rá. Majonéz-réteg következik, majd a sárgarépa ráreszelve, erre az ecetes uborka.
Újabb majonézréteggel vékonyan bekenjük. A húst aprítjuk vagy szálára szedjük, rászórjuk az uborkára.
Kevés majonézzel fedjük. Ráreszeljük a sajtot vagy apró kockára daraboljuk, majonéz-sor jön, majd a főtt krumpli- ráreszelve a reszelő legnagyobb lyukán. Ez a legvastagabb, legalább 1-2 ujjnyi réteg legyen. Záró akkordként a rákent majonéz főlé reszeljük a tojásokat.
A tálat hűtőbe helyezzük, hogy kicsit összeálljanak a rétegezések (elég 1-2 óra, de jóval több is bátran lehet, akár előző este elkészíthető).
Csak a hagymát és a krumplit sóztam meg kicsit, a húslevesben főtt sárgarépa és hús nem igényelt külön sózást.
A vendégek szeme láttára egy előkészített lapos tálra (szélesebb legyen) borítjuk ki nagy merészséggel, de azért óvatosan, fejjel lefelé a salto mortale salátát. Ha nem a vendégek előtt borítjuk át a salátát a tálalóra, akkor diszíthetjük az alját is gombával, színes bordó salátalevelekkel, mintha erdei talaj lenne.
A látvány fantasztikus, és őrülten finom ez a saláta!
Nyáridőben a lapos tálra terítsünk zöld saláta leveleket, jól mutat.
Az adagokat harmadolva- kevesebb adag egy családi vacsorának elegendő. Ez vendégváró méretekben készült :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
20 megjegyzés:
Tényleg csodásan néz ki, kisebb adagban el fogom készíteni, ránk fér egy kis saláta az ünnepek után, igaz a majonéz sem éppen diétás:) Érdekes neve van, a halálugrást mondjuk nem vettem:)
Nagyon finom lehet, szuper jól néz ki! :) A főtt leveshús nálunk úgysem nagyon fogy, tökéletesen felhasználható ehhez a finom és mutatós salátához! :)
Azt el is hiszem hogy nagyon finom! Guszta nagyon ! Annyira kívánom most a gombát vettem is ma, majd holnap valamit alkotok belőle.Most pedig csodálom az alkotásodat és közben nyelek nagyokat.Boldog, békés új évet kívánok Nektek!
Nem diétás, de a többi hozzávaló kompenzálni fog, Erzsó!
A hússal készülő salátákat én is maradék hasznosítás címén hasznosítom, bár mi a főtt húst szeretjük. Bízom benne, Hankka, hogy elnyeri tetszésedet! :)
Én is nagyon vágytam egy kis gombára, innen adódott az ötlet, hogy akkor legyen Szilveszterre ez a saláta. Örülök, hogy tetszik! :) Nagyon boldog Újévet kívánok, Évuska!!!
Ugrottam egy halálosat, mikor megláttam. Ez valami nagyon szuper! Aki szereti a hideg-tálakat annak ez maga a mennyország...
Nagyon finom lehetett a "tortád" szívesen megkóstolnám :) Igazi ünnepi tálalás!
Boldog új évet Vicuska!!!
Kriszti, azért csak óvatosan :D
Katalin, köszönöm, szívesen vendégül látlak :) Nektek is nagyon boldog Újévet!!!
Isteni lehet! Nincs kedved feltölteni erre a receptversenyre? http://ly.my/receptjatek
Csodás salátád van! Annyira guszta az a gomba és eltudom képzelni az ecetes hagymával. Kicsi adagban kipróbálom:-)
Hajni, kis adagban laposabbra szokták készíteni egészen vékony rétegekkel váltogatva, egy másodiknak való lapos tányérra borítva ki a kész salátát. Köszönöm, tényleg csodás :)
Vicuska,ez valami csoda finom lehet,és nagyon mutatós is,gyönyörű torta,tiszta zöldség,elmentem!Ha tudom.
Sikerült elmentenem! Köszönöm!
Boldog Új Évet!!!
Ez tényleg halálos, legalábbis ettől a diétának egy időre annyi :):)
Köszönöm, Piroska :) )rülök, hogy tetszik a zöldség-torta, én is békés, boldog Újévet kívánok Neked!
Annácska, annyi :D
Ez valóban "halálugrás" a mennyei ízekbe. Színvilága pedig nagyon jól jön az ilyen sötét napokon. Legalább valami mosolyt csal az arcunkra. Nagyon gusztusos.
Viki, köszönöm, a színvilága engem is elvarázsol (az ízről nem is beszélve)...
Nagyon jól néz ki és az íze is mennyei lehet!
Érdemes elkészíteni!
Szia Vicuska! Igazán gyönyörű és nagyon finom lehet! :)
Szia :) Köszönöm, bizony, ízlett mindenkinek! Jártam nálad többbször is, de nem tudtam hozzászólni az pl. az Isteni szeletedhez, ugyanis ezt az üzenetet írta ki: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba. :( Remélem elolvasod, ezt a bejegyzésemet :)
Megjegyzés küldése