Nagyon finom, nemes húsú, ízletes hal a pisztráng. Nem nagy
méretű, porhanyós húsú hal, minden csütörtökön akciósan kapható az egyik áruházláncnál.
Ez a kedvenc receptem, gyakran készítem így, belül is szépen
átsül. Nem igényel hosszas konyhában tartózkodást, egyszerűen elkészíthető tökéletes ebéd vagy ínycsiklandó, egészséges vacsoraétel 2 főre. Ünnepi asztalon is megállja a helyét!
2 példány friss pisztráng
10 dkg vaj (100
g )
1 csokor zöldpetrezselyem zöldje apróra vágva
1 db citrom
só
A pisztrángokat, késsel lekaparva, megszabadítottam a
pikkelyektől (bár azt olvastam róla, a pisztrángot nem kell minden esetben lepikkelyezni), belsőségek nélkül vásároltam, de ha nem kaptunk ilyet, akkor a
hasát fel kell vágni, a tartalmát kipucolni, kimosni.
Folyó víz alatt átmostam.
Az én pisztrángjaim nem veszítették el a fejüket :), mert a helyén hagytam
mindkettőnél (de aki nem szeretné meghagyni, törje meg hátrafelé a fejrészt és
vágja el az inakat). A halakat kívül-belül besóztam. Lehet megborsozni. Kicsit állni hagytam, ezalatt
felszeleteltem egy fél citromot és kivajaztam egy kisebb kerámia edényt,
amekkorában elfért a két hal, felaprítottam a petrezselyem zöldjét.
Bekapcsoltam a sütőt 180-190 Celsius fokra (356-374 Fahrenheit). Ha tepsin sütöm, akkor sütőpapírt
terítek alá.
A halakat elhelyeztem az edényben, megspricceltem egy fél
citrom levével, rádobáltam vajdarabkákat, természetesen a belsejébe is
juttattam, rászórtam a petrezselymet. Be is lehet irdalni (keresztben éles késsel bevágásokat készíteni). Lefóliázva (így zaftosabb lesz) a sütőbe toltam röpke fél
órára kb 180C
fokra állítva a hőt. Utolsó 10 percben le lehet venni róla a fóliát és visszatolni
a sütőbe, hogy egy kicsit megpiruljón. Nekem jobban tetszik a fémfólis alatt
párolva. Sütöttem teljesen fólia nélkül, akkor szárazabb, omlósabb a halhús,
nagyon finom úgy is. Közben érdemes a képződött lével meglocsolni.
Vajas-tejes tört krumplival fogyasztottuk. Zöldséges
rizskörettel is finom. De akár csak úgy egymagában is felejthetetlen élmény és laktató is.
:)
A kisült halat olyan gyorsan elfogyasztottuk, hogy eddig nem sikerült lefotóznom...
Különleges édes-savanyú köretet is lehet készíteni mellé
(pl. grillcsirkéhez is jó)- hagyma karikákat áttetszővé kell párolni
mazsolával, pici cukorral, kevés sóval. Ekkor bármilyen szilvát megmosva,
félbevágva hozzátéve, balzsamecettel savanyítjuk. Fűszerezhetjük kedvenc fűszereinkkel.
Mire a hal kisül, ez a köret is elkészül. Lehet is tálalni!
Pisztrángos zenei kísérő az étel készítéséhez és elfogyasztásához, keressetek rá a neten:
Franz Schubert: Trout
quintet-4
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
4 megjegyzés:
Pedig de szerettem volna látni egy sült halas fotót is:-) De teljesen megértelek, miért nem sikerült eme élményhez juttatnod... Így hát megelégszem a zenével:-)
Kénytelen vagy megelégeni a nyújtott élménypótloval :D Egyszer csak összejön és akkor pótolom!
Mi pisztránghoz ritkán jutunk, de a szép zene nekünk is bármikor elérhető. :)
Örülök, ha az is tetszett :)
Megjegyzés küldése