A Perseidák- a legismertebb fényes meteorokat és sűrű hullást láttató meteorraj. Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik a hullócsillagokat a Wikipédia szerint. Én a Perseida nevet választottam ennek a hullócsillagos tortácskának :)
A süti állaga nagyon kellemes, puha, rugalmas a tészta, nem túl
édes, tetejét vékony rétegű tejszínhab fedi, tortadara és leheletnyi kakaóréteg
koronázza meg. Egy különleges kávés-kakaós, alig édes szirup kerül a kisült
süteményre, mely belecsorog a szívószállal sűrűn tűzdelt lyukakba, amely hullócsillagokként
ékesíti tortánkat.
Örülök, hogy elkészítettem, mert egy könnyed, nagyszerű
finomságot kaptam cserébe vesződség nélkül!!!!! Szerintem ebből Újévi csillaghullás lesz, mert
megsütöm az ünnepekre is :)
Külsőleg hasonló a foltocska nevű süteményre, de itt eltérő a technológia, a foltokat képző bő mennyiségű sziruptól más ez a süti, amitől más lesz az állaga- lágyabb és ezáltal az íze is. Számomra a szívószál használata teljesen új megoldás! :)
Külsőleg hasonló a foltocska nevű süteményre, de itt eltérő a technológia, a foltokat képző bő mennyiségű sziruptól más ez a süti, amitől más lesz az állaga- lágyabb és ezáltal az íze is. Számomra a szívószál használata teljesen új megoldás! :)
Sütés előtt egy órával minden hozzávalót előkészítettem,
hogy szobahőmérsékletűek legyenek az alapanyagok!
24x34 tepsibe sütőpapírt helyeztem és vékonyan kivajaztam.
Nem nagy tortaformában is süthető.
HOZZÁVALÓK
3 egész tojás
200 ml tej
1,5 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
1 kis csomag vaníliás cukor
SZIRUP
pohár- 2 dl
1 pohár víz
1 pohár tej
3 evőkanál kakaó
5 evőkanál cukor
1 bő teáskanál, vagy akár 2 is- nescafé (instant
kávégranulátum)
KRÉM
150-200 g
30%-os tejszín
1,5 evőkanál porcukor
DISZITÉS
csokidara vagy saját készítésű csokidísz
kevés instant kakaó
A sütőt előmelegítettem 175C fokra.
A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral elektromos mixer
segítségével habosítottam, egyesével hozzákevertem a tojásokat. A száraz
hozzávalókat elegyítettem- liszt, só, sütőpor és vaníliás cukor.
Kétszerre a vajas keverékhez adtam a tejet és a száraz
hozzávalókkal összeállítottam a süteményt. 35-40 perc alatt készre sütöttem.
Nem kell ennél hosszabb ideig sütni!
Elkészítettem a szószhoz valókat és kis lángon forrástól
számítva 5 perc alatt összefőztem.
A kisült süteményt átemeltem tálcára és egy szívószál
segítségével soronként sűrűn lyukakat fúrva még melegében megszurkáltam a piskótát az aljáig. A szósszal
megöntöztem kanál segítségével. A mennyisége soknak tűnhet, de pont megfelelő,
a piskóta beissza mindet.
Miután kihűlt, fél órára a hűtőbe tettem dermedni.
Ha „vékonyabb” hullócsillag rajt szeretnénk, sűrűn
megszurkálhatjuk pl fanyárssal, a fogpiszkáló azért nem jó, mert túl vékony lyukat hagy.
KRÉM
Felvertem a tejszínt habbá kis fordulaton mixerrel,
belekevertem a porcukrot. Rákentem a habot spaklival a lap tetejére. Hűtőben behűtve és
diszítve kínáltam.
Tejszín híján készíthető sűrű tejföl és pici porcukor
keverékével. Vagy valamilyen könnyed gyümölcs mousse-al a tetején (ejtsd:
mussz).
Recept Ruzanna Zuzutól, a 9. recept az oldalon.
Mousse recept:
200 ml víz
35-40 g
búzadara (a helyes arány- 10 g
dara 80 g
lére számítva)
A ribizlit tegyük elektromos késes darálóba, öntsék fel a
felforralt vízzel. Alapos darálás után átöntjük egy lábasba, forrás után 5
percig rotyogtatjuk. Leszűrjük. Vissza öntjük az edénybe. Újra felfőzzük a
cukorral együtt (300g levünk lesz kb). Vékony sugárban, állandóan keverve,
beleszórjuk a darát (grízt) és 15 percig kevergetve főzzük. Lehűtjük. 30C fok körüli, kézmeleg
hőmérsékleten már kezd besűrűsödni. Ekkor habverővel jól kihabosítjuk. Ez a
fajta mousse nem képez hártyát, könnyed marad. Bevonjuk a törtánk tetejét vele,
rászórhatunk pár szem ribizlit a közepére.
A mousse önálló desszertként is megállja a helyét.
A mousse receptje Irina chadeykától.
Fotó innen.
vicuska13.blogspot.hu
7 megjegyzés:
Vicuskám, ez mennyei lehet!!! Ki fogom próbálni, mert minden bejön, amit nálad látok!:D A tésztát még melegen kell megszurkálni?
Köszi Ildi!!!! :) Igen, még melegében, a fotón még gőzölög a piskóta.
Húú, ez milyen szenzációs! Elkészítem majd! :)
Kedves vagy, köszönöm :)
Hogy nekem ez a sütemény mennyire tetszik! Tudod, mi következik ebből? Hogy el fogom készíteni:-)
Képzeld, nem volt szívószál a házban, végül találtam egy koktélból visszamaradt picikanállal-végződő vastagabb fajtát, a sütit azzal kreáltam. A tied biztosan sokkal szebb lesz, slankabb hullócsillagokat alkotsz, feltételezem, hogy a gyermekeid használnak ilyen segédeszközt, mint a szívószál :D
Megjegyzés küldése