Ez egy nagyon népszerű, ünnepi saláta, melynek fő összetevői
a sajt, tojás, halkonzervek, hagyma, vaj és majonéz. A Mimóza saláta a
külseje miatt kapta ezt a nevet- elkészítve látványra a hóban szétszóródott
tavaszi mimóza virágokra emlékeztet, esztétikai értéket képvisel :)
Rétegesen készül, nagyon sok variációja létezik. Én most
rákrudakkal készítettem el. Egyszerű, könnyed saláta és nagyon finom lett!!!
Húsvétra ideális!
4-6 tojás
100-200 g
kemény sajt
100-200 g
vaj
1-2 fej hagyma (salátahagymával finom)
1-2 savanykás alma
só
Először is mindent előkészítettem. A vajat beraktam a
mélyhűtőbe, hogy könnyebb legyen lereszelni.
A hagymát apróra vágtam és hideg vízbe áztattam 20 percre
(le is forrázhatjuk, majd leszűrjük).
A tojásokat átmosva forrástól számított 10 perc alatt
megfőztem, hideg vizben hagytam lehűlni. Külön választottam a fehérjét és a
sárgáját. A tojás sárgáját a reszelő legkisebb lyukrészén reszeltem le.
Felhasználásig letakartam, ki ne száradjon.
A sajtot közepes lyukú reszelőn lereszeltem.
Az almát meghámoztam.
A rákocskákat hosszában kettévágva felkockáztam.
Egy általunk kiválasztott mélyebb edényben vagy akár nagyobb
lapos tányérban, kezdjük el rétegezni a salátát a következő sorrendben.
A legalsó sorba került a tojás fehérje, melyet villával
szétnyomtam. Megszórtam a reszelt sajttal, ráreszeltem a kissé fagyos vajat,
megszórtam a leszűrt hagymával, megsóztam. Ezt a réteget lekentem vékonyan
kevés majonézzel- beháloztam a teljes felületet és evőkanál aljával óvatosan elegyengettem.
Rászórtam a rákocskákat, erre reszeltem az almát
(nagylyukún), erre került a második réteg majonéz, úgy, hogy mindent befedjen
és a tetejére szórtam a reszelt tojássárgáját.
A sorrend mégegyszer:
1. tojás fehérje
2. sajt
3. vaj
4. hagyma
5. majonéz
6. rák
7. alma
8. majonéz
9. tojás sárgája
Másnapig hűtőben érlelődött (min 3 óra kell neki, de a
legoptimálisabb egy éjszaka, vagy reggel elkészítve estére kínálhatjuk).
Tálalás előtt lehet diszíteni alkalomhoz illően.
Következzék a klasszikus Mimóza receptje:
6 db friss, lehetőleg erős színű sárgájával, tojás
halkonzerv (olajos vagy natúr, sós lében, makrélacsuka,
lazac vagy tonhal, de lehet füstölt hal is)
200-250 g
majonéz
3 fej közepes hagyma
4-5 szál friss petrezselyemzöld (vagy kapor)
Még egy Mimóza variáció a sok közül, ami szintén finom és
laktató:
4 tojás
só
majonéz
A krumplit és a sárgarépát megfőzzük, kihűlés után
meghámozzuk.
Az apróra vágott hagymát leforrázzuk, 10 perc után leöntjök
róla a vizet, hideg vízben átmossuk (mindezt azért, hogy az erősségét
elvegyük).
A sárgarépát, majd külön a krumplit is és a tojás sárgáját,
tojás fehérjét apró reszelőn lereszeljük.
A halkonzervet leszűrjük és villával szétnyomjuk a húsát.
Legalulra kerül a hal, rá majonéz réteget teszünk, majd a
tojás fehérje, vékony réteg majonézzel befedve. A sárgarépa rétegre hagyma,
majd újabb majonéz-sor kerül. Rászórjuk a krumplit, kis sót és lekenjük
majonézzel.
A tetejére szórjuk a tojás sárgáját. Hűtőbe tesszük a kész
salátát.
Finom a hagyma úgy is, ha ecetes vízben hagyjuk állni
felhasználás előtt.
Facebookon is
megtalálhatóak a receptjeim.
vicuska13.blogspot.hu
7 megjegyzés:
Nagyon szép lett! Egyszer én is csináltam mimóza tojássalátát, de abban nem volt rák :-) Az egy kicsit másmilyen, de a sárgáját ugyanígy kell lereszelni :-)
Nagyon guszta, ideális húsvétra...
És szép képeket készítettél róla :-)
Azt hiszem, mindegyik változatát szeretném! A lényeg, hogy sok sajt legyen benne! :-)
Nagyon szépen köszönöm, Katalin :)
A sok sajt egyáltalán nem rontja el, sőt! :)
Kedves Vicuska, áldott szép húsvétot kívánok Neked és kedves családodnak!
Vicuska, áldott, békés húsvéti ünnepeket kívánok szeretteiddel együtt! :)
Köszönöm szépen Katalin, Marisz :) Áldott, békés ünnepeket kívánok!
Megjegyzés küldése