Keress egy receptre, vagy összetevőre

MÉZESKALÁCS TEJSZÍNNEL TOJÁS NÉLKÜL


A mézeskalács illata hozzátartozik a karácsonyi készülődéshez. Már a régmúlt időkben is misztikus jelentőséget tulajdonítottak fő alkotóelemének, a méznek. Drága mivoltának köszönhetően csak ünnepekkor készítettek vele süteményt. A mézeskalácsnak manapság számtalan receptje létezik. Nekem ez a kedvencem- sógornőm nagy népszerűségnek örvendő receptje, melyet mindenki elkér a környezetünkben, aki megkóstolta, ez pedig egyértelmű értékelést jelent. Most már én is évek óta ezt a tejszínes, tojásmentes változatot sütöm, mert megunhatatlan és nagyon-nagyon finom! Ez nem a puha változata a mézeskalácsnak. Próbálják ki!

A mézet nem kell melegíteni. Több margarinnal könnyebb összegyúrni. Vajjal még finomabb!
Legalább egy éjjelen át pihentetem a masszát. A tejszínt óvatosan habbá verjük 1-es fokozaton, mixerrel. Ha + 100 g margarint vagy vajat adunk hozzá, bár nehezebb vele dolgozni és nyújtásnál jobban kell lisztezni, de  puhább lesz  a mézeskalács.


3 dl felvert tejszín (tehát legalább 30 %-os)
3 dl méz
1 kg liszt
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (vagy gyömbér, szegfűszeg, fahéj- ízlés szerint)
300 g cukor
1 evőkanál szódabikarbóna
200 g margarin (vajjal is finom)

Összeállítottam, egy éjjelen át folpackba csomagolva a hűtőben pihentettem. Pár napig eláll ebben a formában, lehet másnap, vagy harmadnap sütni, vagy a felét ekkor, másik felét rá 1-2 napra. Kevesebb idő megy el egyszerre a sütésre, ha pl. beosszuk és nem egyszerre sütjük ki.
Lisztezett táblán kinyújtottam, a különböző formákkal kiszúrtam, sütőpapíros tepsin 12 perc alatt kisültek 180 C fokon. Ebből a mennyiségből lett 6 tepsivel, egy tepsire, mérettől függően 6x8 sor mézeskalács fért el. A tepsiről leszedve igyekezni kell kihűlésig sima felületen hagyni, mert forrón könnyen elferdülhet. utána már lehet egy nagy dobozba ömleszteni.
Most csak a felét díszítettem. A többit simán megettük, bekóstolgattuk, mint mindig :)




Az első fotón látható sütemény kiszúró ráccsal gyorsabban készen vagyunk :)




Díszítés

A cukormázhoz mixerrel felvertem 1 tojásfehérjét, hozzáadtam 200 g porcukrot és kevés citromlevet facsartam bele. 

Műanyag vagy fémdobozban tároljuk.

Orsi mézes kekszei:


AZONNAL PUHA MÉZESKALÁCS
Adrienntől

Mi a dupla adagot készítettük el (azaz 1kg lisztből). Finom és tényleg puha. NEM szabad 8 percnél tovább sütni, különben túlsül és attól bekeményedhet. Légkeverésen pedig elvileg elég 4 perc is (mi nem ezen sütöttük).


0,5 kg liszt
15 dkg kr. cukor
15 dkg vaj
1 dl méz
1 dl habtejszín
0,5 tk szódabik.
1 tojás
fűszerek

1 éjszakára hűtőbe

Összeállítom - Vaj+méz olvasztva kerül bele (óvatosan, nehogy összekapja a tojást)

1 éjszakára hűtőbe

1toj.sárg.+1 kanál tej - tetejére kenni sütés előtt

180 fokon, 8 percig sütöm

1 adag = kb. 4 tepsi süti


Író:
Fehérje+porcukor - magas fokozaton kikeverem, krémes, alig folyós állagúra, pár csepp citromlével


1x
2x
3x
4x
0,5 kg liszt
15 dkg kr. cukor
15 dkg vaj
1 dl méz
1 dl habtejszín
0,5 tk szódabik.
1 tojás
fűszerek
1 kg liszt
30 dkg kr. cukor
30 dkg vaj
2 dl méz
2 dl habtejszín
1 tk szódabik.
2 tojás
fűszerek
1,5 kg liszt
45 dkg kr. cukor
45 dkg vaj
3 dl méz
3 dl habtejszín
1,5 tk szódabik.
3 tojás
fűszerek
2 kg liszt
60 dkg kr. cukor
60 dkg vaj
4 dl méz
4 dl habtejszín
2 tk szódabik.
4 tojás
fűszerek


Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)
vicuska13.blogspot.hu

10 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szépek! Ügyesen megírókáztad őket :-) Nekem sajnos nem nagyon szokott sikerülni.
Nekem is van egy nagyon jó alapreceptem, Lajos Maritól származik. Néha kicsit szoktam variálni rajta, de inkább csak az ízesítését illetően.

Gerdi írta...

Tetszik a tészta összetétele! Az én bevált receptem tojásos... Úgy is finom, de kíváncsivá tettél ezzel a recepttel. Úgyis több adag mézes sül karácsony előtt, lesz ilyen is, olyan is.:-)

Vanilin írta...

Gyönyörűek! :)

Vicuska írta...

Köszönöm Katalin, kedves vagy, van még mit tanulnom ezen a téren, de az a helyzet, nálunk diszítés nélkül is rohamosan elfogy. Sok mindent sütök és nincs mindig írókázásra fordítható szabad idő. Az ízesítéssel jó lehet variálgatni, más-más eredményt kapunk :)

Vicuska írta...

Gerdi, az a jó, ha többféle választék van, így kiderül, jövőre melyikból készüljön nagyobb adag. Nálam ez a favorit, amit duplázok, mert hosszú ideig eláll, ha maradna véletlenül mutatóba :)

Vicuska írta...

Köszönöm Vanilin, hogy ilyen magasan értékeled szerény igyekezetemet! :) Nem tudom belépni az oldaladra, sajnos :( Elvisz valami forexes reklámra...

Éva írta...

Jó kis recept ezt a tejszínes változatot eddig még nem ismertem! Szépek lettek!

Vicuska írta...

Köszönöm, Évuska :) Nekem nagyon tetszik a mézeskalács tejszínes változata, az meg már főnyeremény, hogy nem egyszerre kell bajlódni a mézesekkel, hanem magad osztod be a rászánt idődet. Összeállítod, két nap múlva kiszúrod a formákat és sütöd.

Gabriella írta...

Boldog Karácsonyt kívánok kedves Vicuska!

Vicuska írta...

Köszönöm, Gabriella :) Szeretetteljes Karácsonyt!!!

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők