Keress egy receptre, vagy összetevőre

ECETES PARADICSOM TÉLÉRE FŰSZEREK NÉLKÜL



Az interneten találtam múlt évben (2015-ben), egy tartósító mentes, egyszerű ecetes paradicsom receptet, amit kipróbáltam. Aki eddig kóstolta, mindenkinek ízlett!!! Sikere pont ebben az egyszerűségben és a jó ízben rejlik. Sokan befőzünk hasonló módon kevés ecettel savanyított paradicsomot, de többnyire hozzáadunk valamilyen fűszert.

Az ecetes paradicsomot nagyon szeretem. Fűszerként, változóan, többnyire: fokhagymát, petrezselyemzöldet, tormát, zellerzöldet, néha pár szelet paprikát, babérlevelet teszek hozzá, néha egy-két szegfűszeget, kaprot, fekete ribiszke vagy meggy levelét, bazsalikomot. Először próbaképpen 2 üveggel főztem be, egyiket egy hét után felbontottam kíváncsiságból, annyira finom volt, hogy rögtön el is fogyott a levével együtt, mert még a annak is kellemes, üdítő, natúr paradicsom íze volt. Ezek után újabb befőzés következett.

Ebből a paradicsomból egy ültömben képes vagyok bármikor megenni egy literes üveggel, annyira finom!!!!

3 literes üvegre számolva a hozzávalók:

Amennyi paradicsom fér az üvegbe, ez kb 2 kg
1,5 liter víz
1 evőkanál só
4-5 evőkanál cukor
70 %-os ecetből 1 teáskanállal - 1 teáskanál esszencia = kb 8 (7,77) teáskanál 9 %-os ecettel


A kertben leszedett vagy vásárolt paradicsomot alaposan megmossuk. Az üvegeket átmossuk, kétszer öblítjük és lecsöpögtetjük tiszta konyharuhán, az üveg fedőket 10 percig átfőzzük vízben, így sterilizáljuk (pici ecetet adok a vízhez, hogy ne vízkövesedjen a fedő).
A paradicsomokat elhelyezzük az üvegekben, rátesszük a fedőket.

Felforraljuk a vizet és leforrázzuk az üvegekbe rakott paradicsomokat. Erre azért van szükség, hogy elpusztítsa a bomláshoz vezető mikroorganizmusokat. 10-15 perc elteltével óvatosan visszaöntjük a lét a paradicsomról a fazékba.

Újra felfőzzük a vizet, belekeverjük a sót és a cukrot, én az ecetet is hozzáadtam, hogy megkóstoljam az ízét, megfelel-e nekem a mennyiség. Utána lehet ízesíteni, ha esetleg mégis kicsit ecetesebben szeretné valaki. Felöntjük az üvegben lévő paradicsomokat vele, hozzáadjuk az ecetet, lezárjuk a fedővel és fejre állítva paplan vagy pokróc alá tesszük, száraz dunsztba, másnapig. Spájzban tároljuk.

Ha nagyobb méretű a szilvaparadicsom, akkor összesen 3x forrázom.

Többen kérdezték, hogy mennyi ecetet használjanak, ha 5% vagy 9%-os ecetük van.
Én így számolom ki- 5%-os ecetből pl. a 70-et elosztom 5-el, az eredmény 14, tehát 14 teáskanál ecetet használok. 9%-osból 8 teáskanálnyi kell, 70-et elosztom 9-el, az eredmény 7,77, vagyis kb 8 teáskanál 9%-os ecet jön ki. 10% ecetből 7 teáskanállal tegyünk, 20%-osból pedig pont feleannyi az arány, mint a 20 %-nál- tehát 3 és fél teáskanál ecet.


Ez is egy finom elrakási mód, az eredeti recept itt is 70%-os ecetet ír elő, a fentiek szerint használjuk azt, amilyen van otthon.

Ecetes paradicsom hóesésben

Annyi paradicsom, amennyi belefér egy 3 literes üvegbe.

reszelt fokhagyma 2 púpos evőkanállal

1 ek só

100 g cukor

1 ek 70%-os ecet



Színültig rakjuk az üvegeket paradicsommal, leforrázzuk forró vízzel. 10 perc múlva leöntjük róla. Újra forraljuk a sóval és cukorral. Addig is lereszeljük a fokhagymát. Amikor felfőtt a víz, lekapcsoljuk alatta a tüzet és belekeverjük az ecetet. A fokhagymát a paradicsomra szórjuk és felöntjük a forró lével, lezárjuk fedővel, fejjel lefelé fordítva száraz dunsztba rakjuk, takarók alá, kihűlésig. Ehhez a fajta befőzéshez semmilyen más fűszer nem szükséges.

Ezt az ecetes paradicsomot pedig már 30 éve főzöm be, nagy kedvenc! 



Előre szólok, nagyon finom savanyúság, a leve kellemes ízű, nyugodtan fogyasztható :) A paradicsom őshazája Közép- és Dél-Amerika. A spanyol és portugál hódítóknak köszönhető paradicsom csodálatos elnevezése még- a szerelem almája. Aztékul xitomatl a neve :)

Magyarországon először az 1600-as évek közepe táján említik Pozsonyban. Likopin tartalma (a paradicsom színanyaga) csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulását- prosztata, mell, gyomor, hasnyálmirigy, tüdő. Gátolja a szürkehályog kialakulását. Azonban a nyers paradicsomból nehezebben szívódik fel, a hőkezeltből Bálint gazda szerint 2,5x több hasznosul szervezetünkben. Sok más egyéb gyógyhatása is van.

Igyunk sok paradicsomlevet, készítsünk ketchupot, rakjunk el ecetes paradicsomot!

1 literes üveghez:

pár cikk fokhagyma

1 szál zellerzöld

1-2 szál petrezselyemzöld

1-2 babérlevél

pár szem egész fekete bors

torma gyökere, de nem fontos

1 evőkanál só

1 evőkanál cukor

1 evőkanál ecet

(aki szereti a csípőset, természetesen tegyen minden üvegbe egy erős paprikát)



A steril üvegeket sűrűn telerakom nap érlelte érett paradicsommal. Fűszerezem- fokhagyma, 1-2 babérlevél, kapor, egész szemű fekete bors, zeller levél, torma szeletek. Felöntöm vízzel a mérték miatt, fazékba átöntöm a vizet és felforralom. Minden üvegbe hozzáadok- 1 evőkanál sót, 1 evőkanál cukrot, 1 evőkanál ecetet (az ecetet az utolsó forrázáshoz). Nem laposan kell mérni. Könnyű megjegyezni :) Érdemes megkóstolni, megfelel-e az ízlésünknek. A felforrt vizet ráforrázom a paradicsomokra.  Ráhelyezem a fémfedőt. 

Amikor annyira kihűlt (kb 10-15 perc), hogy le tudom önteni a paradicsomról a lét, akkor visszaöntöm a fazékba, majd újraforralom. Másodjára is leforrázom a paradicsomokat és újra visszaöntöm az üvegből a lábasba csak a levét, utoljára forralom fel, de már az ecettel. Rámerítem a paradicsomokra és lezárva száraz dunsztba teszem másnapig. Lehet a tetejére csipetnyi szalicilt vagy Na-benzoátot tenni, én az utóbbi években, nem teszek, eláll.

Az üvegek sterilizálásának több módjáról itt írtam.


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

7 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szépek ! Imádom a paradicsomot, lehet hogy teszek egy próbát pár kis üveggel. Nekem ahogy írtad ezeket az ecet mennyiségeket furcsa, mivel én csak 10 % szoktam általában használni. Ha jól értelmeztem akkor ebből én csupán 3 és fél teáskanállal tegyek bele?

Vicuska írta...

Évuska, 3 literes üveg paradicsomra kell 7 teáskanállal. 3 db literes üveghez is ennyi kell. 6 db fél literes üveghez szintén.

Gerdi írta...

Most értem ide, hogy megnézzem a receptet. Érdekesnek találom, mifelénk soha nem raktak el paradicsomot üvegbe. Vagyis egészben nem, csak lé formában. Persze ami számomra érdekes, azt többnyire ki is próbálom. Már alig van paradicsom a kertben, így lehet, nem idén lesz... Pedig annyira szépek az üvegbe a kis paradicsomok! :-)

Vicuska írta...

Egy üveggel pont jó lesz eldönteni, hogy jövőre belevágj-e, ha megtetszik! :)

Unknown írta...

Nálunk 10 és 20 %_os ecet van. Még nem is hallottam 70%_osról. Ezt, hogy használjam? Szeretném én is elkészíteni, isteni lehet. Köszi.
Irénke

Vicuska írta...

Kedves Irénke! Nálunk is 9-10 és 20 %-os ecet kapható, de amikor anno a receptet leírtam és készítettem, akkor volt egy ajándékba kapott bolgár 70 %-os. Pl: 3 literes üveg paradicsomra kell 7-8 teáskanállal a 9-10%-os ecetből. Az kb 3 evőkanálnyi, ennyivel biztos jó. De ízlés szerint kevéssel módosítható. Bármilyen ecetet használok, én mindig beleteszem az előírt egy részét és kóstolom, az én ízlésem szerint kellemesen ecetes íze legyen. Mindegyik finom, próbaképpen mindegyiket el lehet készíteni 1-1 üveggel, melyik tetszik a legjobban, hiszen ízlések és pofonok között van különbség :)

Ilona írta...

Kedves Vicuska :) Most találtam ezt a receptet.Kérdésem az lenne,hogy ez a piros paradicsom nem löttyed meg a forró létől,és a további dunsztolás alatt?Látom itt szép egészben vannak ezért nem tudom milyen paradicsomból jó,hogy épségben maradjanak? Az idén én is szeretném kipróbálni.A választ köszönöm szépen.Üdvözlettel: Ili

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők