Keress egy receptre, vagy összetevőre

FEJESSALÁTA SAVANYÚSÁG


Ha sok friss salátafejhez jutunk jó áron, nagyon egyszerűen elkészíthető savanyúság készíthető belőle, amit hűtőben egy hétig is eltárolhatunk üvegben.
Tehát alaposan megmossuk a szétszedett leveleket, kézzel széttépdessük, de fel is vagdalható 2 cm szélesre késsel. Üvegbe rakjuk a salátánkat. A lábasban felforraljuk a vizet + a fűszerek, ráöntjük a salátára és le is zárjuk. Ha kihűlt, elrakhatjuk a hűtőbe. Finom!

2-3 fejre számolva szükséges hozzá egy csomó nem túlaprított friss kapor, 1 fej fokhagyma szeletelve vagy kockázva, 200 ml 5 %-os ecet, 1,5 l forró víz, 1,5 ek. só, 2 ek. cukor.

Ezt a receptet egy barátomtól kaptam.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

NAPRAFORGÓMAGOS ALMÁS SÜTEMÉNY


250+40 g vaj
250 g liszt
100 g tejföl
3 tojás
4 ek.tej
4+4 ek. cukor
4 alma
1 lapos kk. sütőpor vagy szóda
120 g (én 200 g-ot vettem) hántolt napraforgómag

Az almát meghámozzuk és feldaraboljuk. Nem baj, ha meg is barnul, mert a napraforgó magszemek lágyan betakarják majd.
A 250 g vajat habosra verjük, váltogatva hozzáadogatjuk a 4 kanál cukrot és a tojás sárgáját.
Fakanállal belekevergetjük a tejfölt a sütőporos liszttel.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a masszába.
Serpenyőben arany barnára pirítjuk a napraforgómagot, egy másik serpenyőbe kerül a másik 4 kanál cukor, 40 g vaj és a tej. Lassú tűzön 3 percen át kevergetjük, majd beleszórjuk a pirult magot.
24 cm-es tortaformába kanalazzuk a tésztát, rákerül az alma, enyhén rápressziózva és a karamelles mag legfelülre borításnak.

180 C fokon sütjük kb. 40 percig.

Változtatásaim- a tojásokat egészben adtam a masszához, de igyekeztem jó habosra verni vajjal és a 200 g magot megpirítva közvetlenül hozzáadtam a cukrot, pár perc múlva a Rama margarint és a tejet. Ez a változat egyszerűbb és finomabb. Dióval is sikeres!!!
Nagyon finom ízű a tésztája!!!!

Az eredeti recept Olgától varunik a koolinar.ru-ról.

Különleges, nagyon finom, akár ünnepi alkalomra is készíthető sütemény vagy torta!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu


Francia GALETA almával


A galeta (galette) francia kifejezés, amely lapos süteményt jelent, amit nem formában sütnek, hanem tepsin, a  tészta bármilyen lehet, akárcsak a töltelék.
Nagyon finom és könnyű édesség!

Tésztája enyhén ropogós, melyet átjár a gyümölcs aromája és leve.

100 g olvasztott. vaj vagy olaj (én olajat használtam)

150 ml forró víz

300-350 g liszt

1 kk. sütőpor

1 kk. só

1 ek.cukor

500 g alma (vagy cseresznya, meggy, eper stb.)

30 g cukor

Tésztája enyhén ropogós, melyet átjár a gyümölcs aromája és leve.

A vízben feloldjuk a cukrot és a sót. Beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a vajat (olajat) és összeállítjuk a tésztát.

Amíg megtisztítjuk az almát, addig a massza pihen. Folpackban hűvösre tettem...
Kör formájúra nyújtjuk, a közepébe halmozzuk a felszeletelt gyümölcsöt, megszórjuk a cukorral és a tésztát összecsipegetve a közepére húzzuk- minél magasabbra, annál jobb. A gyümölcsre szórunk a lyukba 1 ek. cukrot, nem kell akkurátusan, hadd szórodjon szét :)
Legközelebb az almát egy kis fahéjjal ízesítem...
A lyukat befedjük egy fólia darabkával és a sütőbe toljuk 180С-on 30-40 percre.
A sütés befejezése előtt 5 perrcel a fóliát eltávolítjuk.

​Cseresznyével is finom.

Másik verzió:

90 g hideg vaj

4 ek. jéghideg víz

165 g liszt

1/4 kk. só

1 ek.cukor

1 van.cukor


Összeállítani villával, gyorsan átgyúrni és 30 percre a hűtőbe tenni.

3 nagy édes alma

A sütőt 220 C-ra előmelegítjük, a sütőpapírt megvajazzuk, rárakjuk a kinyújtott körformájú tésztadarabot. A közepébe tesszük a szeletelt almát. Megszórjuk a cukorral, pár vajdarabkával. A tésztát a széleinél megemelgetve összecsípjük, körbe-körbe. 30-35 percet sütjük. A tetejét fóliával letakarjuk, utolsó 5 percben a fóliát levesszük.


Hűlni hagyjuk, majd éles késsel szeleteljük.


Nagyon finom és könnyű édesség mindkét változat! 



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

RIZSKOCH, AHOGYAN MI SZERETJÜK


Gyerekkorom egyik kedvenc édessége volt a rizskoch. Előfordult, hogy tejberizs maradékából készült el kevés idő alatt, leves utáni könnyű desszertként vagy vacsoraként.

300 g rizs
300 ml víz
800 ml tej
csipet só
1 ek. vaj
2 csg vaníliás cukor
3 tojás
5 ek.cukor
1 csomag mazsola
1 citrom reszelt héja

Vastag falú fazékban a tűzre tesszük főni a vízbe az alaposan megmosott rizst. Kevergetjük, amíg puhulni kezd. Amikor beissza a vizet, hozzáöntjük a tejet, sózzuk, beledobjuk a vajat. Csökkentjük alatta a lángot, illetve hőt. Időnként, hogy le ne égjen, óvatosan megkeverjük. Tulajdonképpen 10 perc főzés után a tüzet elzárva, fedővel letakarva, a saját gőzében is megpuhulnak, megduzzadnak a rizsszemek.
Amikor majdnem készen van, az alaposan megmosott citrom héját belereszeljük, + a cukor, vaníliás eszencia vagy vaníliás cukor. A tűzről levéve, lefedve pihenni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 175-180 С˚-ra. A tojást folyó vízben megmossuk és szétválasztjuk a sárgáját és a fehérjét.
A tojás fehérjét mixerrel kemény habbá verjük, a tojás sárgáját pedig egy kanál cukorral habosra. A langyos rizsbe keverjük óvatosan a sárgáját, majd a habot is. Beleforgatjuk a beáztatott, lecsöpögtetett mazsolát.
A habos masszát üvegedénybe simítjuk, melyet előtte vajjal kikenünk és megszórjuk zsemlemorzsával. Kb. 30-40 percet sül, aranysárga színt kapva.
Barack- vagy málnaízzel tálaljuk (általában valamilyen savanyú ízű dzsem, lekvár legyen mellé kínálva), gyümölccsel, borsodóval vagy csokoládés szósszal is finom. A tányéron szórjuk meg reszelt citromhéjjal és porcukorral.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

A ZÖLDSÉGEK KIRÁLYA (SPENÓT) RIZZSEL ÉS HALLAL



Halfilé

3-4 fej hagyma
só, bors
tejföl
1 ek. mustár

KÖRET:

2 csésze rizs
bármilyen húsleves ~4 csészényi
450 g fagyasztott spenót, lehet 1 kg frissből
1 fej hagyma
2-3-4 cikk fokhagyma
só és frissen darált bors
A spenót- a vitaminok és nyomelemek igazi tárháza. Fagyasztva (-10) legfeljebb 3 hónapig lehet tárolni.
A halfilét, én Pangasiust vettem, megsózzuk, megborsozzuk, jénai üvegedénybe fektetjük. Hagymakarikákkal befedjük. A mustárt alaposan elkeverjük a tejföllel és a hagymára öntjük. Az eredeti receptben majonéz volt a tejföl helyett. Fóliával letakarva az előmelegített sütőbe toljuk 40 percre. ½ óra elteltével a fóliát leemeljük és megszórhatjuk a reszelt sajttal.

KÖRET:

Nem kaptam a piacon friss spenótot, ezért fagyasztottat használtam. Ebben az esetben először is hagyni kell kiolvadni.
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát késsel szétnyomjuk, a rizst alaposan átmossuk.
A hagymát átsütjük, először a fokhagymával társítjuk, majd rögtön a rizzsel, állandóan kevergetve- míg áttetsző lesz. Ráöntünk 1 csészényi húslevest és kipárologtatjuk. Felváltva keverjük hozzá a spenót egy részét és a csészényi húslét. Óvatosan és állandóan kavargatva, amíg a rizs megpuhul. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Tálalás előtt megszórjuk parmezánnal vagy más reszelt kemény sajttal, de nélküle is finom.

Nagyon ízletes ez a köret, jól megy ízben a halfélékhez, de bármilyen hússal is megállja a helyét. Tavaszias színhatású, kellemes, nekünk nagyon tetszett.

Diétaként a spenótos rizs teljes értékű eledel. Vegetáriánusok húsleves helyett használhatnak zöldséges levet vagy egyszerűen vizet. A szkeptikusok számára egy új felfedezés- ez egy nagyon ízletes étel!

A görög Spanakorisoba ZAKINTHOS-ból hozzáadnak még 3-4 friss érett paradicsomot is.
Paradicsomsalátával tálaltam (paradicsom hagymakarikákkal és petrezselyemzölddel).
A Görögországban élő Natapit szerint  Spanakorisóba nagyon finom a hozzáadott póréhagyma, saláta, kapor, és zöldhagyma. 

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim


vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők