Keress egy receptre, vagy összetevőre

CSALAMÁDÉ nyersen elrakva télére (hőkezelés nélkül)


Több, mint 40 éve használom ezt a receptet- mennyei finom így a csalamádé!!!
Néhány alkalommal megpróbáltam helyettesíteni a hozzávalókat- pl. 3 kg uborkát sikerült beszereznem, ezért kilóban számolva több paprikát és káposztát használtam fel, tehát + 1 kg paprikát és + 1 kg káposztát tettem bele. Így is finomra sikeredett, úgy látszik, az a fontos, hogy az össz-kilogramm szám szerint meg legyen :)

5 kg uborka

2 kg zöld paradicsom

2 kg piros húsos paprika (vagy sárga, zöld)

2 kg káposzta

½ kg hagyma

½ kg reszelt sárgarépa

½ kg cukor

1 l (9 %-os) ecet

2 marék só

fekete bors, ízlés szerint

2 lapos tk. szalicil

Mekkora élvezet télen felnyitni egy üveg saját készítésű savanyúságot! Összehasonlíthatatlan az íze a tengerentúli delikateszekkel, a zöldségekkel az üvegbe zárunk egy kis darabka nyarat és meleget.
Minden zöldséget alaposan megmosunk, aprítunk, darabolunk, a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A káposztát legyaluljuk, a többi hozzávalót felkarikázzuk. Hozzáadjuk a sót és a cukrot és manuálisan (kézzel) intenzíven átnyomkodjuk, hogy a kristályszemek feloldódjanak. Borsozzuk, ráöntjük az ecetet, belekeverjük a szalicilt és 1 napig állni hagyjuk, de legalább 1 éjjelen át, hogy levet engedjen. Időnként átkeverjük, átforgatjuk a zöldségeket.
Sterilizált ½-1 l-es üvegekbe rakjuk, lazán, felöntve a képződött lével. Lezárva mehet a spájzba.
Leírhatatlanul finom, roppanós, vitamindús savanyúság!!! Minden vitamin megmarad a hidegen való eltevésnek köszönhetően! Nem romlik, már másnaptól fogyasztható és élvezetes az íze, kóstolás után pedig rohanhatunk a piacra egy újabb adag hozzávalót venni :)

Erika T. (Beregszász) fotója a csalamádéról, már a harmadik adagot készítette el idén-



Gyönyörű látvány!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Тутманик слънце- bolgár tekercsek juhtúróval


Ez egy nagyon finom, jól sikerült bolgár recept!!!
kb. 1 kg liszt
4 tojás (ebből 1 sárgáját félreteszünk)
1 kk. olaj
1 pohár aludttej, joghurt, tejföl
1 pohár tej (ha nincs, jó a víz is)
1 tk. szóda
kb. 40 g friss élesztő (vagy 1 csg. száraz)
1 tk. cukor
1 tk. só

Töltelék:

200-300 g bryndza azaz juhtúró (ha nem kaptunk, jó hozzá a sózott túró is)
kb. 100 g olv. vaj

Kevés tejben feloldjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot és sót- az élesztő híg lesz, belekeverünk 1-2 ek. lisztet, hagyjuk megkelni.
Miután felfutott, a szódát belekeverjük a joghurtba és az összes hozzávalóból puha tésztát dagasztunk. Letakarva kelni hagyjuk.
3 részre osztva a tésztát mindegyiket még 3 felé osztjuk. Nem túl vékonyra nyújtjuk őket, meglocsoljuk a vajjal és megszórjuk a juhtúróval. Feltekerjük. Kb. 2 cm-es szeleteket vágunk és zsírozott tepsiben elhelyezzük. Tojássárgájával lekenjük. Ha elfelejtettünk félretenni, lekenhetjük joghurttal is, gyönyörű színe lesz tőle.
Előmelegített sütőben 180-200 C fokon arany barnára, készre sütjük.
Ha készen van, megspricceljük sima vízzel és 10-15 percre konyhakendővel letakarjuk.

A recept aliatól Alla a koolinar.ru-ról van.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

KINAI SALÁTA



2 nyers sárgarépa
2 uborka
1 nyers cékla
¼ pohár forralt hideg víz
¼ pohár ecet
¼ pohár cukor
¼ teáskanál só
szezámmag vagy fenyőmag


Ez a nyers kínai saláta nagyon egyszerűen készül, kellemes, nagyon finom az íze! Vendégvárónak is jó, mert már előző napon elkészíthető, pár napig eláll a hűtőben.

Tökreszelőn lereszeljük a sárgarépát, héjastól az uborkát no és a céklát.
Szósz: összekeverjük a hozzávalókat és a salátára öntve a szószt- pár órára hűtőbe tesszük. Mielőtt tálalnánk, megszórjuk száraz serpenyőben megpirított szezámmal vagy a fenyőmaggal. Én szezámmal szeretem. 

Nekünk nagyon ízlik, sokszor készítettem!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BASTIRMALI „DZSUDZSA-PLOV”




Azerbajdzsán orvosnő ismerősömtől- Irádától származik ez a plov vagy rizses hús recept.

1 egész csirke
1 kg Jázmin rizs (vagy Basmati)
150-200 g olaj vagy vaj
kurkuma vagy sáfrány
2 ek. só
1-2 nagy hagyma

A csirkét nagyobb darabokra vágjuk. Eredetileg egészben hagyva de ketté osztva és kiterítve készül, de így nehezebb kiemelni az edényből, mint darabokban, amíg nincs kellő gyakorlatunk.
A felkarikázott hagymával beborítjuk az előkészített csirkét és sózzuk, rászórjuk a kurkumát és legalább egy napra hűtőbe tesszük.
A hagymát eltávolítjuk és félretesszük.
A megmelegített olajhoz vagy vajhoz, előzőleg levéve a tűzről, hozzáadjuk a kurkumát vagy sáfrányt, állni hagyjuk.
Egy nagy fazékban, én a kuktámat használtam, felforralunk 4-5 l vizet, ahogy felrottyant, hozzáadjuk a 2 púpos ek. sót, ha sótlan lenne, nem lesz elég ízletes, beleszórjuk a rizst és állandóan keverve 10 percig főzzük. Ha megkóstolunk egy szem rizst- kívül puha, belül pedig valamivel keményebb kell legyen. Levesszük a tűzről és leszűrjük a rizst. Ugyanebben az edényben melegítünk 5 ek. vajat vagy olajat, a rizs nem szereti a hideg edényt, a csirkét hanyatt fektetjük a fazék aljába és ráhalmozzuk a rizst. Lefedjük, de a fedő alá teszünk egy konyhakendőt, ami majd felszívja a felesleges nedvességet.
Nagyon gyenge lángon 2 órán át sütjük-pároljuk.
Tilos megemelni a fedőt, amíg el nem készül az ételünk!
Ha készen van, hideg vízzel átitatott kendőre emeljük a fazekunkat, hogy a csirkét könnyebben kiemelhessük majd.
Tálalásnál a rizsre locsoljuk az előkészített kurkumás olajat és mellé- vagy rárakjuk a csirkedarabokat.
Nagyon, nagyon finom!

Itt található az üzbék Ferganszki plov leírása a blogomon!

Itt pedig az indiai biryani cirkemell receptje!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FINOM MÁKOS SÜTEMÉNY LEVELES TÉSZTÁBAN ÖNTETTEL



1 csomag leveles tészta
100 g mák
1 tk. búzadara
125 g tej
2 ek. cukor

Öntet:

3 ek. cukor
250 ml 25%-os tejföl
2 db. tojás
1 tk. liszt (lehet nélküle)
1 csg. van.cukor

A kiolvadt leveles tésztát tortaformába helyezzük úgy, hogy az oldala magasabban legyen a forma oldalánál, mivel sütés közben össze fog húzódni. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 200 C ˚-on 10 percig elősütjük. Ha nagyon megemelkedne, ne essünk kétségbe, a tenyerünkkel finoman nyomkodjuk le a tésztát az aljára.
A tejet felfőzzük és hozzáadjuk a cukrot, a darát és a ledarált mákot. Én nem daráltam, mert a családomban mindenki úgy szereti, ha roppan a mákszem a fogak alatt. 5 percig főzzük kevergetve.
A kihűlt masszát a leveles tetejére kenjük.
Mivel nem említették a receptben a forma méretét, én nagy tortaformát használtam és keveselltem a mákkal készült masszát- ezért dupla adagot készítettem belőle.
Elkészítjük az öntetet: összekeverjük a cukrot a tojással, hozzáadjuk a tejfölt, nem kell felverni, csak alaposan kikevergetni. Ha sűrűbb struktúrát szeretnénk, hozzáadagoljuk a kanálka lisztet is. nélküle lágyabb lesz a massza.
Ráöntjük a mákra a krémet, pár mákszemmel megszórva 180 C ˚-on 35 percig sütjük.

Amikor készre sült, a teteje felemelkedik, mint egy sapka, mire kihűl-, leülepszik.
Eredetileg ez a süti más tészta alappal készül, de a hozzászólásokból kiderült, hogy nehéz a tésztája.
Nagyon finom frissen kisülve, de a másnap hűtőből fogyasztott is nagyon tetszett!

Eredeti recept innen: http://chadeyka.livejournal.com

100 g mák darálva, 1 tk. búzadara, 125 g tej, 50 g cukor- 7-8 percig főzni.

A tejfölös krémhez: 

300 g tejföl, 50 g cukor, vaníliarúd magja, 40 g liszt- mindezt jól kikavarni, lágyabb, finomabb krémhez 50 g tejföllel kevesebbet veszünk + 2 tojás. Akkor a liszt nem is kell.

23 átmérőjű tortaformához: 200 g liszt, 100 g vaj vagy margarin, só, 5 ek. jéghideg víz. gyorsan összeállítjuk, a zsiradéknak nem szabad megolvadni. Kinyújtjuk, a tortaformába helyezzük úgy, hogy oldala is legyen. 200 C˚-on 20 percig sütjük, előtte megszurkáljuk villával. A félig kész lapra megy a mákos rész, rá az öntet. 180 C ˚-on 35 percig sütjük. Fogyasztás előtt lehűtjük.

Az egyik olvasó írta, hogy nagyon finomra sikerült a süti, de furcsállotta, hogy egyáltalán nincs cukor a tésztájában, ő legközelebb tesz bele egy keveset.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők