Keress egy receptre, vagy összetevőre

PIEDONE BAB Koczián módra


Bud Spancer- Piedone
fotó az internetről




Fenomenális recept! Csípős, babos, laktató, Bud Spenceres, olcsó és nagyon finom!!! Nem kell rá sokáig várni, gyorsan készen van!!! Készülhet bent a konyhában és kint a szabadban bográcsban, kondérban, szabad tűzön, füstösen, jó hangulatban :) Utóbbi, a szabad tűzön készült, megfelelőbb mennyiségű!
Egy versenyen ezzel az étellel első helyezést ért el ismerősünk.

Nagyobb edényben (bográcsban) apróra vágott hagymát pirítunk, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel, tulajdonképpen egy pörkölt alaplét készítünk. Ha nincs kész chilis bab alapunk, akkor itt adjuk hozzá a felkockázott paprikát és paradicsomot meg a fűszereket, paradicsom helyett télen egy kisebb sűrített paradicsom konzervet.
Belerakunk 2 főre számítva:

egy leszűrt konzervbabot (lehet kapni eleve chilis szószos lében, az is jó)
2 főtt tojást nyolcadolva
2 karikázott virslit,
mindegyik hozzávalóval a fenséges ízű étkünk rottyan egyet.
Ja, fokhagyma is jó hozzá.


És utoljára a készen vásárolt chilisbab por kerül belekeverve a bab levébe- ezt lazán hozzá kell önteni, megkavargatni és már fogyasztható is. Én jobban szeretem magam fűszerezni a lentebb felsoroltakból, úgy sokkal finomabb :)
Nagyon finom és egyszerű, gyorsan készen van, na és laktató étel!
Só, bors ízlés szerint. Meg lehet hinteni vágott petrezselyemmel.
Friss kenyérrel tálaljuk!


A "mexicói chilis bab alap" tasak tartalma:

hagyma
pritamin paprika
paradicsom
fokhagyma
chili
római kömény
oregano
bazsalikom
koriander
babér
gyömbér
kakukkfű

pici zellerzöld


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FEKETE RÓZSA TORTA RENÁTÁNAK


Boldog szülinapot, drágám! :)

Piskótatészta-alap:

2 tojás
4 ek. cukor
2 pohár liszt
2 pohár tejföl
2 kk. szóda
4 ek. kakaó

Piskóta-tekercs:

3 tojás
3ek. cukor
3 ek. liszt

Főzött krém a tortába:

3 tojás
2 pohár tej
5 ek. liszt
200 g vaj
1 pohár porcukor
2 ek. instant KV

Máktöltelék a tekercsbe:

1 pohár mák
2-3 ek. tej
0,5 pohár cukor
2 ek. liszt
2-3 ek. főtt krém- vaj és KV nélkül

Glazúr:

3 ek.cukor
3 ek-kakaó
3 ek. tej vagy víz
5 dk vaj
rum vagy rumeszencia

Az eredeti receptet (Чорна троянда или Черная розa) egy internetoldalon találtam és rögtön beleszerettem! Átalakítottam a magam ízlésére és a lányom szülinapjára el lett készítve…

Először is elkészítettem a piskótatészta-alapot, a tepsi mérete 40X25 cm.
Mixerrel felvertem a tojásokat a cukorral, és felváltva hozzáelegyítettem a tejfelt a liszttel és szódával, majd a kakaót. Ha sűrű lenne a massza + még kevés tejföl. Előmelegített sütőben 175-180 С˚ készre sütöttem (ez kb. 35-40 perc).
Kihűlve hosszában kettévágtam.

Ez alatt az idő alatt elmosogattam az edényeket és előkészítettem a piskótatekercset:
A tojásfehérjét elválasztottam a sárgájától. A fehérjét kemény habbá vertem, félidőben hozzáadva 2 ek. cukrot. A sárgáját habosra mixereltem az 1 ek. cukorral. Egyenletesen adagolva, kanállal belekevertem a szitált lisztet.
Ugyanakkora méretű tepsiben (vagy ugyanabban) 40X25, sütőpapíron (ha nincs éppen, zsírozott, lisztezett tepsiben) egyenletesen elterítve a masszát, kb. 12 perc alatt 180 C˚-on kisütöttem a piskótát. Fontos, hogy az összeállítás után rögtön süssük! Még forrón lehúztam róla a papírt és nedves konyhakendő segítségével feltekertem, hogy a szükséges formát felvegye.
Széttekerve rákentem a mákos krémet és újra visszatekertem a piskótalapot.

KRÉMEK: 1 pohár tejet, a tojásokat és a lisztet csomómentesre kevertem, a másik pohár tejet felforraltam és folyamatos kevergetéssel, hogy le ne égjen, beleöntöttem a kikavart masszát és készre sűrítettem. Pár perc alatt készen van (kb. 5-7 perc). Sűrű kell hogy legyen! Lehűtöttem. Ha vízgőzön készítjük, biztos, hogy nem ég le.
2-3 evőkanálnyit félretettem a mákos töltelékhez.

A vajat habosra kevertem a porcukorral és instant KV-val és óvatosan egybekevertem a fözött krémmel. Ezt a krémet más sütikhez is használom- egyszerű, gyors és finom! Különböző adalékokat szoktam használni- reszelt citromhéj (rch), vagy kakaó, vagy vanília és egyebek.

A felfőzött tejhez adtam a mákot a liszttel és a cukorral, felfőtt, átkavartam és hűlni hagytam.
Belekevertem a félrerakott főtt krémet.

Összeállítottam a tortát, a tálcára raktam a fél kakaós lapot, rákentem egy kis kávés krémet, a közepére helyeztem hosszában a mákos piskótatekercset, minden oldalról befedtem a krémmel és ráhelyeztem a kakaós lap másik felét.

Ráöntöttem az elkészített csokoládé glazúrt: összekevertem a hozzávalókat és felfőztem, a tűzről levéve beledobtam a vajat, és amikor felolvadt, belekevertem a rum esszenciát és a torta tetejére öntve elsimítottam. Hagytam az oldalán is lecsordogálni:)
Beraktam tálalásig a hűtőbe.

Lehet a két lap közé 3 piskótatekercset is beilleszteni, de akkor emelni kell a krémek mennyiségét is.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Padlizsános előétel „narancssárga hangulat”





Nagyon finom nyári harapnivaló zöldségekből! Nagyon jól harmonizálnak ízben egymással.

2-3 padlizsán
3-4 paradicsom
petrezselyemzöld (kapor is mehet, ha van)
2-3 sárgarépa
1-2 hagyma
fokhagyma (5 közepes cikket használtam)
A padlizsán vékony karikára vágjuk, sózzuk, olajban kisütjük, tányérra szedjük és lecsepegtetjük az olajat.
A paradicsomot vékonyan karikázzuk.
Felaprítjuk a zöldet.
A hagymát kockázzuk, a sárgarépát nagylyukún lereszeljük és olajban átsütjük.
A fokhagymát aprítjuk vagy fokhagymanyomót használunk.


Gömbölyű aljú edényt kibélelünk folpackkal, az aljára rakunk egy sor paradicsomot, rá a hagymás sárgarépát, a padlizsán következik, és a petrezselyem a fokhagymával. Igy ismételjük a rétegezést 2-3 X.


Folpackkal befedjük és egy tányérkával letakarjuk, fentről valamilyen súllyal lenyomtatjuk pár órára. (Én egy üveg szilvalekvárt használtam erre a célra). Fél napig tartottam így, majd óvatosan átborítottam egy tálra, a folpackot lehúztam és jó étvággyal elfogyasztottuk rozskenyérrel.

Forrás: Mila, мила  koolinar.ru

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ANANÁSZ KRIZANTÉMOK- SÜTEMÉNY LEVELES TÉSZTÁBÓL


Szilveszterkor is készült!




 Mutatós és finom sütemény, nagyon egyszerű elkészíteni készen vásárolt leveles tésztából!

500 g készen vett leveles tészta
1 üveg konzerv ananász gyűrűk (820 g)
porcukor
fahéj
tojás a lekenéshez
meggy vagy cseresznye- dekoráció (elhagyható)


Ezt a receptet a szerzője megálmodta, az Újévről megmaradt ananász karikákat szerette volna valami módon felhasználni. Az eredmény minden várakozást felülmúlt- kívülről ropogós tészta, belül pedig szerényen megbújva a fahéjas, lédús ananász!!!

Liszttel meghintett deszkán téglalap alakúra, 0,3-0,4 cm vastagra nyújtjuk a fagyasztóból kivett és fél óra alatt kiengedett leveles tésztát. Kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk.
A leszűrt ananászról szalvétával leitatjuk a maradék nedvességet, mindkét felét porcukorba mártjuk és 10 percig állni hagyjuk. Megszórjuk a fahéjjal és a lyukon keresztül betekerjük a tésztacsíkokkal. A közepébe egy tésztalabdát tehetünk, amibe egy szem meggyet nyomunk. De megszórhatjuk azután a fahéjas cukorral, amikor már sütésre készen állnak a virágok. Mindkettőt próbáltam már.
Felvert tojással vagy tojás sárgájával lekenjük.

Előmelegített sütőben zsírozott-lisztezett tepsiben vagy sütőpapíron 180-200 C fokon 25-30 perc alatt kisütjük.
Miután kihűlt, megszórjuk porcukorral.



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS-SAJTOS ZSÖMLE


Nagyon finom zsömlék sajttal és túróval, hacsapuri ízzel! Egyszerű és gyors az elkészítése!

250 g kefir (tejföl, joghurt stb.)
250 g túró
200 g sajt (bármilyen)
100 g vaj vagy margarin
½ tk. só
2,5 pohár liszt
2/3 tk. szóda + pici ecet

Az összes hozzávalót összegyúrjuk, utoljára keverjük hozzá a lisztet a szódával. Ne sokáig kevergessük! A tészta lágy legyen!
Vizes kézzel gombócokat formázunk, és zsírozott tepsire szétrakjuk. Ha szeretjük, megszórhatjuk szezámmaggal. Mi szeretjük…


Kb. 30 percig sütjük 180 C fokon.
Nagyon finom! Hűtőben tároljuk.


A múlt héten reformáltam a receptet, megdupláztam a sajtmennyiséget és mivel nem tartotta meg a formáját és szétfolyt a meleg sütőben a massza, ezért istenien finom sajtos lapos kockákat rágcsáltunk, ami még aznap este elfogyott, egy morzsányi sem maradt! Fotó sajnos nem készült.

A recept innen: www.sirburg.ru

Hacsapuri receptek a blogomon:

Klasszikus imereti hacsapuri sajttal
Kaukázusi sajttal töltött kenyérlepény- a hacsapuri

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők