Keress egy receptre, vagy összetevőre

KLASSZIKUS IMERETI HACSAPURI SAJTTAL


Imereti hacsapuri
vicuska13.blogspot.hu
„Grúz házi konyha” című könyvből

Nagyon-nagyon finom a tésztája ennek a hacsapurinak! Sok változata van ennek a népszerű ételnek, de egy közös pontja mégis akad: ez egy sok-sok sajttal készült pirog és egyszerűen mesésen finom!!!

500 g maconi (joghurt, kefir, aludttej)
1 pohár langyos tej
1 tojás
100 g vaj
150 g olaj
800-1000 g liszt
1 ek. szárított élesztő (ez 1 csomagnyi)
cukor


Töltelékhez:
1 kg imeretini sajt híján- 800 g trappista + 200 g fetasajt
1-2 tojás
50 g vaj

Lekenéshez:
1 tojás sárgája
1 ek. tejfel
vaj vagy margarin vagy olaj a tepsi kikenéséhez

Először is bedagasztjuk a tésztát: előkészítjük a hozzávalókat, a 37-38 fokos tejbe teszünk 1 ek cukror, az élesztőt, amit jól belekeverünk és kevés olajat. Meghintjük liszttel a tetejét. 15 percre meleg helyre állítjuk.
A vajat mikróban megolvasztjuk és hagyjuk enyhén hűlni. Ahogy felfut az élesztőnk, keverjük össze a kefirrel (én ezt használtam), szórjuk meg a liszt nagyobb részével, üssük bele a tojást és dagasszuk be a tésztát. Menet közben hozzáadjuk a vajat és megsózzuk. Apránként adjuk hozzá a maradék lisztet. Időnként olajozzuk meg a kezünket és simogassuk meg vele a tésztamasszát. Kb. 20 perc után már nem ragad a kezünkhöz a tészta, jól ki lesz dolgozva.

Nagyobb tálban elhelyezve, meglisztezve, konyhakendővel letakarva meleg helyen kelni hagyjuk 1 órán át.
A megemelkedett tésztát átgyúrjuk és még kb. 1,5 órácskát hagyjuk pihenni. Én be szoktam állítani a sütőmet 50 fokra és ebbe a meleg környezetbe teszem a letakart tálat a kelt tésztával.
A töltelékhez nagylyukú reszelőn lereszeljük a kemény sajtot, a fetát csak kézzel belemorzsoltam. Hozzákevertem a 2 egész tojást és a kissé megolvasztott vajat.


Elővesszük a fából készült gyúrótáblánkat. A megkelt tésztát tetszőleges adagokra osztjuk, ennek megfelelően a sajtot is. A tésztából labdacsokat készítünk, enyhén alálisztezünk és a kezünkkel szétnyomkodva vagy nyújtófával kis köröket gyártunk, a közepébe helyezzük a sajtot.
Akkurátusan összeszedjük körbe fent a tésztabatyukat és összenyomjuk az ujjainkkal, picit megtekerjük. most megfordítjuk úgy, hogy a göm alulra kerüljön és nyújtófával óvatosan 1 cm lángos formára szétnyújtjuk.



Ha kellően elasztikus a tésztánk, akkor nem fog kiszakadni sehol, vékony hacsapurink lesz, ahol a tészta és a sajt aránya harmóniában van. Összekeverjük a tojássárgáját a tejfellel és lekenjük a hacsapurikat. Villával megszurkáljuk és a közepébe kis lyukat szúrunk. A sütőt előmelegítjük 175-180 fokra, zsírozott nagy tepsire terítjük a pirogokat, én kettesével sütöttem, kb. 20 percig. Amikor szép aranybarna lesz, kivesszük, és letakarjuk egy kendővel. 10 perc múlva a sajt már megkeményedik annyira, hogy felvágás után nem folyik ki.

A hacsapuriba a legjobb az enyhén sós, fiatal imeretini sajtot használni, de megfelelő ennek hiányában a mozzarella, feta és brindza keveréke. Ha a komponensek túl sósak lennének, akkor hideg vízben áztassuk ki előtte pár órán át, időről időre cserélve a vizet.
Előnye ennek a tésztának, hogy este bedagasztva és a hűtőben átéjszakáztatva másnap reggel is süthető!

Nagyon finom!!!!!

A "Khachapuri" két szóból tevődik össze: "Hacho"- túró, sajt, "Puri"- kényér (tészta).

A hacsapuri másik receptje itt található a blogomon.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Forró ALMÁS TÁSKA, mekis, egyszerűen, SZENDVICSSÜTŐBEN


Mekis, forró almás pite!, ha nincs kedved begyújtani a sütőt :)

4 alma
2 csomag leveles tészta
cukor ízlés szerint
fahéj
1 van. cukor
1 ek. keményítő (vagy van. puding)
2-3 ek. víz
szendvicssütő
vaj


Készen vásárolt leveles tésztát kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra (nekem nyújtott változatú volt). A megadott méretet 4 felé vágtam- egyszer hosszában osztottam ketté, majd széltében, de mindenképpen induljanak ki a szendvicssütő méretéből, ami kb. 30 cm.
Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, lábaskában tűzre tesszük, 3 evőkanál vízzel kicsit megpároljuk (mikrohullámúban egyszerűbb). Nem szabad szétfőzni!
A keményítőt feloldjuk 2 ek. vízben és az almához keverjük. Hozzákeverjük a cukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, átkeverjük. A töltelék készen van.
Megvajazzuk az egyik tésztalapot és a vajas oldalát lefelé fordítva a sütőre terítjük. Rárakunk 1-1 evőkanálnyi almát, befedjük a másik tésztalappal- vajjal felfelé. Aranyszínűre sütjük 5-7 perc alatt.


Porcukorral szórva tálaljuk :) Tölthető sűrű pudinggal, más gyümölccsel, előre átsütött hústöltelékkel stb.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BROKKOLIS-JUHTURÓS CSIRKE KRUMPLIS LEPÉNY ÁGYON



SZERZŐJE ÉS ALKOTÓJA- ÁKOS (azóta vejem)

Hozzávalók 2 fő részére:

1 nagy csirkemell, hogy tölthető legyen
1 kis fej brokkoli- friss vagy fagyasztott
15 dkg juhtúró
10 dkg reszelt sajt
vaj vagy margarin
fűszerek ízlés szerint (foghagyma, só, bors)

LEPÉNY

2 nagy burgonya
1 pohár kefir
2 evőkanál liszt
kevés só
fokhagyma

A csirkemellet megtisztítjuk, kettévágjuk, és mindkettőbe zsebet metszünk.

A brokkoli rózsáit a lehető legkisebbre vágjuk, a szárát lemetsszük.


Töltés: egy csipet brokkoli, egy gombócocska a juhtúróból- szép gömbölyűre tömjük a melleket. Kivajazott edénybe fektetjük, tetejére vajat simítunk, sózzuk, borsozzuk, kis fokhagymával megbolondítjuk. Kb. 180C˚-ra előmelegített sütőben készre sütjük, az utolsó 10 percben megszórjuk reszelt sajttal és rápirítjuk.

A lepényhez a burgonyát nagy-lyukú reszelőn lereszeljük, belekeverünk egy kevés lisztet, hozzáadunk egy pohár kefirt, pihenni hagyjuk. Ha az állaga úgy kívánja, még adunk hozzá a lisztből, hogy sütés közben össze tudjon állni a massza.


Serpenyőben kevés mennyiségű olajon megpirítjuk mindkét oldalát, majd sütőben, grillen még ropogósabbra pirítjuk.


A töltött csirkét a lepényre fektetjük oly módon, hogy a friss sajt ráömöljön. Megszórjuk frissen aprított petrezselyemzölddel.

Száraz fehér borral és jókedvvel tálaljuk!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

TÖLTÖTT OLDALAS



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

DARÁZSFÉSZEK



1 kg liszt
5 dkg élesztő (1 csomag)
2-3 tojás

150 dk margarin
10 dkg cukor
8 dl langyos tej

6 marék dió ledarálva
2 van. cukor
reszelt citromhéj
15-20 dkg cukor
20 dkg olv. margarin vagy vaj vegyesen

Öntet:

1 dl tej
5 dkg cukor
1 van. cukor

Az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet átszitáljuk. A hozzávalókat összegyúrjuk és jól bedagasztjuk. Letakarva 1 ó kel. 2 vékonyabb, ½ cm-es lapot nyújtunk, rákenjük a diós kencét és felcsavarjuk. Az olvasztott margarinnal lekenhetjük a tésztát és megszórjuk a dióval. A másik módszer szerint a megolvasztott margarint összekeverjük a cukros dióval- nekem mindkét változat tetszik, de talán a második jobban. Nem szóródik úgy szét a dió :)
3 cm-es szeletekre vágjuk és zsírpapírra helyezzük. Cukorral „megsózzuk” a tetejüket. Konyhakendővel letakarva ½ órát kelesztjük.
A sütőt 175C fokra állítjuk, a tepsit berakjuk és aranysárgára sütjük a fészkeket kb. 40 perc alatt. A 35.percnél meglocsoljuk mindegyik tekercs tetejét az öntettel.

Érdekes adalékok az élesztő eredetéről:

"A ma használatos sajtolt sörélesztőt térségünkben Ausztriában, 1848-ban találták fel. Korábban sütemények kelesztésére, már ahol hozzáférhető volt, sörfőzdei felszínen erjedő élesztőt használtak folyékony állapotban. Ez megfogyatkozott, ahogy a sörfőzésnél áttértek az eltarthatóbb sört nyújtó fenéken erjedő élesztőfajták alkalmazására, amelyek viszont nem fejtik ki a kívánt hatást lisztbe áthelyezve. Új megoldás keresése eredményezte a fenti találmányt. Ezért mérték a (folyékony) élesztőt még kanállal az 1840-es években a szakácskönyvek (Czifray I. 1840: 440–441). A korábbi folyékony sütő sörélesztő a parasztokhoz csak korlátozottan juthatott el. A Somogy megyei Lábodon a századfordulón például muzsikus cigányok asszonyai hordták a faluba, üvegben árulták. Itt tréfásan még ma is mondják: Höjj, de erős vagy – akár a sörélesztő (Kisbán E. 1966: 215). Az új találmány viszonylag gyorsan eljutott a magyar falusi lakossághoz. Az 1890-es években a sajtolt élesztő rendszeres használatával már számolnunk kell. A helybeli postamester 1897-ben írta a csupán közel 1500 lakosú Tiszanagyrév községről (Jász-Nagykun-Szolnok vm.), hogy az élesztőből, amit nemrégiben még nem is ismertek, most évente öt métermázsa fogy el „kenyér és más sütemények” sütéséhez, amit a postahivatal igazolhat – mert ezek szerint oda érkezett (Major B. 1897: 30).
A gyári sajtolt sörélesztő hozzáférhetősége előtt a parasztok kalácsai és egyéb kelt tésztái elsősorban a kenyér vidékenként szokásos erjesztőanyagával készültek. Amint a sajtolt élesztő hozzáférhetővé vált, kalácsnál, süteménynél azonnal áttértek erre, míg a kenyérnél csak később és részlegesen, vagy a házi kenyérsütés megszűntéig egyáltalán nem."
Forrás- Szalál László: Régi ünnepek a konyhában. Minerva Kiadó 1985.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők