Keress egy receptre, vagy összetevőre

FŐZÉS NÉLKÜLI, NYERSEN ELRAKOTT SZILVA TÉLÉRE ÉS SZILVÁS GOMBÓC




Figyelmükbe ajánlok egy nagyon egyszerű és finom szilva eltevési módot télére nyersen, főzés nélkül- süteményekhez, muffin, gombóc, gőzön gombóc, leveles tésztához, édes pizzához, húsok mellé vagy csak úgy egyszerűen fogyasztani. Hosszú évek óta csak így rakom el télére a szilvát!
Elkészítése egyszerű, gyors és a végeredmény nagyon finoooom!!!! És olyan illatos-zamatos!

5 kg szilvához szükséges:

1 és ½ kg cukor, 
1 kk. szalicil
fahéj
szegfűszeg
1 e.k. rum vagy konyak, de anélkül is jó.

A hasító szilvát megmossuk, de csak annyira, hogy a por letisztuljon és az ezüstös bevonat rajta maradjon. Kimagozzuk és egy nagyobb edényben a fűszerekkel és a cukorral, szalicillal összevegyítjük.
Egy napot áll, azalatt levet enged, időnként felkeverjük, hogy a cukor feloldódjon a képződött lében. Néha megkóstoljuk, de mindig tiszta kanalat használjunk hozzá!  
Elárulom, hogy gyakran kóstolgatom :D Ebben a cukros lében fél literes üvegekbe rakva lezárjuk, a tetejére öntjük a rumot, ha van. Én nem szoktam tenni.

Nagyon finom, friss, ropogós, fahéjas, vitamindús szilvánk lesz!

Egy kedves hozzászóló megjegyzése és tanácsa azoknak, akiknek esetleg felforrt a szilvabefőttje (nekem még soha nem forrt fel az évtizedek alatt):

"Ami a felforrt szilvát illeti: ki kell válogatni a hibás, ellágyult példányokat, melyek már erjedés közelében vannak. Csak ép, aránylag kemény szilvát tegyünk el télire, a lágy szemek mehetnek lekvárnak, íznek vagy . . . pálinkának ! :D"


Gyümölcse kicsi, tojás alakú. Héja sötétkék színű mindig hamvas. Húsa sárgászöld-aranysárga, a mag körül egyes esetekben pirosló, kemény, rostos, lédús, nagyon finom, zamatos. Magvaváló.
Társ nevei: Aszaló szilva, Berbencei, Berzencei szilva, Bistrica, Bistriƫa, Berzencei, Brumarǔ, Bystrcká, Casalinga, Domáci Svestká, German prune, Hasító szilva, Hauszwetsche, Házi szilva, Horgasmagvú szilva, Hosszú szilva, Kék szilva, Kjusztendil’szka szinja, Közönséges szilva, Madzsarka, Magvaváló szilva, Magvaváló kék szilva, Őszi aszaló, Poźegača, Quetschez commune, Quetschez d’Alsace, Vengerka domasnjaja, Vengerka obüknovennaja, Vinete Romanesti, Wegierka zwykla
Adatok a csodakertész oldalról, innen.

SZILVÁS GOMBÓC


1 kg krumpli
2 evőkanál olaj
kb. 200-300 g liszt (amennyit felvesz)
egy jó evőkanál gríz (dara)
1 egész tojás, de nem fontos

hasító szilva
fahéj
szegfűszeg
cukor

zsemlemorzsa

A főtt, megtört krumplival és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Vékonyra nyújtjuk, felkockázzuk, mindegyikbe rakunk egy fél vagy egész szilvát mag nélkül, egy kockacukrot nyomhatunk a közepébe. Vagy a nyersen elrakott szilvából teszünk bele ½ vagy egy egészet, lecsepegtetve.
Nagy fazék vizet a gázra teszünk főni, amikor felfőtt, megsózzuk.
Addig is gombócokat formálunk, szép sima legyen a felülete.


Kifőzzük, felemelkednek a víz felszínére, még egyszer felforr a víz és készen is van. Szűrőlapáttal kiemeljük (le lehet vízzel öblíteni) és beleforgatjuk a megpirított zsemlemorzsába.


Porcukorral vagy fahéjas kristálycukorral szórva tálaljuk!



Ebből a kimagozott szilvafajtából-hasító, ahogy mifelénk nevezik és a nemtudom szilvából, főzik rézüstben a hagyományos szilvalekvárt, több órán keresztül. Szikékben évekig eláll cukor és tartósítószer nélkül, mert annyira sűrű. A lekvárfőzés közösségi alkalom arra, hogy a család apraja, nagyja egy éjjelen, nappalon keresztül együtt magolják és főzzék a szilvát.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu


TÚRÓS MÁLNA BOMBA SÜTÉS NÉLKÜL


Ha készen vett piskótát használunk hozzá, a sütőt be sem kell gyújtani :)

Piskóta:

tojás-5 db
1 evőkanál cukor + 3 ek.
liszt-200 g
½ csomag sütőpor
vanília

Szuflé:

túró 500 g
tejszín 33% -0,5 l
porcukor, 100-150 g
zselatin-30 g
víz ½ pohárral (vagy tej)
friss málna-600-800 g
csokoládé díszítéshez

Öntsük fel a zselatint vízzel.

Elkészítjük a piskótát: habverővel felverjük a tojást és a cukrot (10-15 percig). Ezután óvatosan keverjük hozzá a lisztet + a vanília. Öntsük a tésztát a tortaformába, süssük 160-170 C fokon-. A kész, kihűlt tortát kettévágjuk lapjában, egy vékonyabb lapra (1,5 cm), a másik felét kockázzuk fel. (A legjobb, ha jól bevált, saját recept szerint készíted!!!)

Szuflé:

Míg hűl a piskótasütemény, elkészítjük a szuflét.
A túrót és a porcukrot mixerrel felverjük, megállás nélkül tovább verve hozzáadjuk a tejszínt. Ahogy nő a térfogata, vékony sugárban hozzáöntjük a kihűlt zselatint- vagy a poralakút. Belekeverjük a felkockázott piskótát. A szuflé készen van.
Mély tálat folpackkal kibéleljük, alulra mehet a tört csoki, rá a túrós szuflé akkurátusan, málnával vagy akár eperrel rétegezve, míg el nem fogy.
A tetejére kerül a körpiskóta, lazán lenyomkodjuk.
Tegyük a süteményt 30 percre a fagyóba vagy 1-2 órára a hűtőbe.
Óvatosan tálra vagy torta-tartóra borítjuk tálalásnál.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

GRÓFI DIMBEK-DOMBOK


Piskóta:

6 tojás
2 pohár cukor
1,5 pohár liszt
5 e.k. kakaó
1 teásk.szóda+1 mk. ecet

Krém:

800 g tejföl
1-1,5 pohár porcukor
1 narancs

Töltelék:

1 marék pirított dió
0,5-1 pohárnyi ananász kocka
vagy őszibarack

Glazúr:

2-3 e.k. kakaó
2-3 e.k. cukor
2-3 e.k.víz
felfőzni + 5 dk vaj

Elsősorban elkészítjük a krémet: 1 narancs levét felmelegítünk 3 e.k. cukorral- addig, amíg feloldódik a cukor. Enyhén be kell sűrűsödnie, ha jónak látjuk, adjunk hozzá még egy kevés cukrot. Hűlni hagyjuk a szirupot.
A tejfölt habverővel felverjük a porcukorral, apránként lassan beleöntjük a narancsos levét és a narancs lereszelt héját. Sűrű krémet kell kapnunk, amit elmentünk a hűtőbe.

Piskóta:

kemény habbá verjük a tojásfehérjét + a cukor + egyesével a sárgája, belekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.
3 részre osztjuk a masszát, amiből 3 lapot sütünk zsírozott kerek tortaformában 180-190 C fokon.

1. világos lap
2. + 2 e.k. kakaó
3. + 3 e.k. kakaó

A 2. lapot tálcára helyezzük, ráöntjük a tejfeles krém egy részét, megszórjuk dióval, majd ananász vagy őszibarack darabkákkal.
Az 1.-3. piskótalapokat kockákra vágjuk, ráöntjük a krémet és dombot képezünk belőle az alsó lapra, a dióval és gyümölcskockákkal váltogatva a sorok között.
Ha készen van, a maradék krémet rákenjük, beszórjuk a maradék dióval és lecsorgatjuk, diszítjűk a csoki öntetünkkel.

Nagyon kellemes ízű süteményhegy! Más gyümölcsökkel is variálható... 


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

AZ INDIAI GADZSAR HALVA

Indiai halva sárgarépából- Gajar halwa, Renáta lányom specialitása!!!
Nagyon finom és egészséges nassolni való!!!


1 kg sárgarépát lereszelünk, ez kb. 10 darab lesz. ½ l tejet felfőzzük 10-15 dk cukorral, belekeverjük a reszelt sárgarépát, 1 tejkonzervet (sűrített tej), belereszelünk 2-3 t.k. kardamomot.
Késhegynyi sáfrányt feloldunk 1 k.k. meleg vízben- állni hagyjuk és a tejben elkeverjük.
Kis lángon, lassan elfőzzük a levét, ami kb.1-1,5 órás folyamat.
Tehetünk bele kis vajat (lehet tisztított ghee vajat), ettől még selymesebb lesz az íze és darált diót.
Lefagyasztható, kiolvasztva ugyanolyan élvezetes az íze, mint a frissen készültnek…
Díszítésként mehet rá pirított kesudió vagy mandula, lehet darált formában is.


2014.12.15. A koolinarról elkészítette Ольга♥Ч - "Sietek a fotóbeszámolóval! Nagyon finom és könnyed halva lett, köszönöm szépen a receptet!"
Köszönöm a kedves visszajelzést :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

SAJTOS PEREC recept Édesanyámtól


Egyszerű az elkészítése ennek a finom, sajtos ropogtatni valónak!

50 dk liszt
25 dk margarin (előre kivenni a hűtőből)
2-3 e.k. só
1 egész tojás
½ pohár (1 deciliter) tejföl
1 dl langyos tejben felfuttatott szalalkáli
10 dk reszelt sajt (lehet 30 dk is, attól csak gazdagabb lesz)
-trappista, edámi vagy gouda

Összeállítjuk a masszát, kinyújtjuk ½ cm vastagra és kiszaggatjuk a perec formával. Nagyon lassú tűznél világos sárgára sütjük, de előtte még lekenjük paprikás tejfellel, megszórjuk a reszelt sajttal.
175 C fokon kb. 25 percig sütjük.

Finom, ünnepi sütemény! Régen lakodalmakra is sütötték.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők