Keress egy receptre, vagy összetevőre

DEKORATIV TÖLTÖTT PARADICSOM HIDEGTÁLRA- TULIPÁNCSOKOR


Ez már idei friss fotó!



Húsvéti receptjeimet átnézve találtam a fotóra és rájöttem, hogy a leírását még nem osztottam meg a blogomban, ezért most pótolom a mulasztást, elárulom, hogyan készítettem ezt az egyszerű hangulatos "csokrot":

1kg hosszúkás formájú kisebb méretű paradicsom (nem kaptam a piacon ilyet)
200 g kenősajt
1-2 cikk fokhagyma
lehet bele aprítani egy fél paprikát
zöldhagymaszárak (idén snidling volt)
majonéz
só, bors

nádpálcikák

Kisebb méretű, hosszúkás formájú paradicsomot jól megmossuk és leszárítjuk, majd kereszt formában bevágjuk (de nem végig) és éles késsel picit lehúzzuk a héját a húsáról és kávéskanállal óvatosan kikaparjuk egy részét (de akár benne is hagyhatjuk). Megsózzuk, kicsit állni hagyjuk (10 perc) és leöntjük a keletkezett levét. A jól lehűtött kenősajtot kikeverjük a szétnyomott fokhagymával és majonézzel, ízlés szerint fűszerezzük. Betöltjük a paradicsomokat.
A pálcikákat belenyomjuk a zöld hagymaszárba és a végébe tűzzük a töltött paradicsomokat.
Ugyanígy betölthetünk főtt tojásokat, amit cékla levével (lilás) vagy erős teafőzettel (sárga) pár perc alatt megszínezünk. A tojásoknál 5-6 bevágást készíthetünk, így több „virágszirmot” kapunk.
Ez a fotó talán 4-5 évvel ezelőtt készült, és mivel nem kaptam szép, üde salátát a piacon, hirtelen ötlettől vezérelve szalvétát terítettem a tulipánjaim alá. Rossz ötletnek bizonyult, mert egy idő után pici levet engedett, amitől kevésbé nyújtott esztétikus élményt, de ízben és hangulatában megállta a helyét :)
Lehet díszíteni a tálat zöld kaporszárakkal, petrezselyemmel vagy látványos, ha egyszerűen saláta levélen tálaljuk.
Boci sajttal is készítettem már, belereszeltem egy főtt tojást, a fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és vajat meg majonézt kevertem hozzá. Finom volt!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

HÚSVÉTI NYUSZI TORTA





Kisebb 17 cm átmérőjű tortaformához:
3 db tojás
120 g liszt
150 g cukor
¾ sütőpor

VAGY VIZES PISKÓTA nagyobb formához, 26 cm-eshez:

6 db tojás
35 dk liszt
20-25 dk cukor
1 sütőpor
10 evőkanál víz

KRÉM:

300 ml tej
100 g porcukor
100 g vaj
egy főzős vanília puding vagy 5 ek. liszt
1 vaníliás cukor
tojáslikőr, opcionálisan

Díszítéshez:

fél marék pörkölt darabos dió
bármilyen pikáns lekvár
csokis tortadara

Tepsi kikenéséhez margarin

A nyúl Magyarországon (és nem csak itt) a Húsvét egyik jelképe. Idestova legalább húsz évvel ezelőtt sütöttem először ezt a tortát, azóta többször is kisebb-nagyobb változtatásokkal.
A piskótához felverjük a tojásfehérjét kemény habbá 5 dk cukorral. A tojás sárgáját 3 evőkanál forró vízzel és a maradék cukorral nagyon habosra verjük mixerrel. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet a sütőporral.
Az első recepthez a forma 17 cm átmérőjű, a másodikhoz 26 cm.
Sütőpapírt vágunk a tortaforma aljára. A piskótát készre sütjük.
A krémhez megfőzzük a pudingot a tejben, és ha kihűlt, akkor összekeverjük a habos cukros vajjal és a vaníliás cukorral. Ízesíthetjük tojáslikőrrel, ha van, citrom lereszelt héjával… vagy bármivel ízlés szerint.

A piskótából kivágjuk a nyuszi fejét, a két ívelt részből alakítjuk ki a füleit.

Vízszintesen 3 lapra vágjuk az összes piskótarészt és meglocsoljuk cukrozott tejjel, vagy kávéval mindegyiket. Betöltjük a krémmel és összeállítjuk ás mintázzuk a nyuszipofit. Én ehhez csokidarát, pörkölt diót és kevés lekvárt használtam.
Narancskrémes Húsvéti nyuszitorta receptje Adrienntől itt, a blogomon- nagyon-nagyon finom!!!


Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!!!

Lőrinc Pál: Három füles

Három kis nyúl ül a réten.
Mesebeli faluszélen.
Előttük egy halom tojás,
Húsvét táján ez így szokás.

Festék is van jócskán, bőven,
Fut az ecset tekergően.
Tojáson a színes csíkok
Olyan, mint a fürge gyíkok.

Nyúlapó is megjön közbe,
Leül köztük ott a földre.
Nagy bajuszát simogatja,
Tojásokat válogatja.

Szebb az egyik, mint a másik,
Nincsen köztük mely hibázik.
Ügyes ez a három füles,
Nem lesz a tál sehol üres.

Jut is bőven minden házba,
Locsolóknak tarisznyába.
Kinek nem jut fusson ide,
Nyúlapó tesz a zsebibe.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

NARANCSOS KACSA PECSENYE– CANARD A L’ORANGE- PÁROLT LILA KÁPOSZTÁVAL



A franciák étlapján ez a rendkívül finom és népszerű pecsenye "Canard á lorange" néven szerepel. A narancsos kacsa klasszikusnak számít, egy zseniális, egyszerűen elkészíthető és mégis különleges, pikáns étel, amely ünnepi alkalomra is kiváló. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg variánsa van, én a sajátomat szeretném most interpretálni.

1 szép, piacon vásárolt kacsa- 2,5 kilós

pác a bedörzsöléshez, min. 1 órára:


bors
egy kis majoranna
egy kis őrölt köménymag
3-4 gerezd fokhagyma
1 narancs húsa és reszelt héja
4 ág rozmaring
lehet kis kakukkfű

Narancsszósz:

3 narancs sárga héja
3 narancs leve
½ dl ecet
3-4 ek. cukor
1,5 dl húsleves

bors
opcionálisan ½ dl narancslikőr Cointreau
(aki szereti, tehet hozzá egy fahéjrudat és néhány szem szegfűborsot)

Húsleveshez

zöldségek:

sárgarépa
petrezselyemgyökér
zellergumó
karalábé
petrezselyemzöld csokorba kötve
hagyma héjastól
fokhagyma
1 kicsumázott paprika

1kk őrölt piros paprika

bors, egész
a kacsa mája
zuzája
lábak
háta
szárnyak, amihez bontáskor hozzákanyarítottam egy kis mellét is
kacsánk nyaka

párolt lila káposzta:

1 fej lila káposzta
5-6 ek. kacsazsír
2 fej hagyma
4-5 ek cukor
5-6 ek ecet
1 tk őrölt köménymag
2 db hámozott, reszelt alma
½ dl húsleves

Kedves párom tegnap hazaállított egy szép egész kacsával. Türelemmel felvértezve rögtön nekiestem epillálni a benne felejtett tokokat. Aztán kiszedtem a bensőségeket és a zsírját, amit még úgy éjfél körül ki is olvasztottam. Finom tepertőt kaptam, no meg a kis kacsazsír is jól jött. Feldaraboltam a kacsát és elraktam a hűtőbe. Be lehetett volna pácolni éjszakára, de már igencsak későre járt…
Másnap először is a húslevest raktam oda főni, mert kis lángon szeretem készre főzni, hogy átlátszóan tiszta, aranyszínű húslevest tudjak tálalni az ebédhez. Időigényes, de nagyon étvágygerjesztő a látványa.
Először a húsokat raktam a fazékba, hideg vízben, aztán kb. félidőben bezöldségeltem, sóztam, borsoztam (kb 10-12 szem).

Bepácoltam a kacsahúst, intenzíven letestápolóztam és lefedve visszaraktam a hűtőbe.
Közben egy mély serpenyőben pár evőkanál kacsazsíron félig megdinszteltem a félkarikára vágott hagymákat és rászórtam a cukrot. Hagytam karamellizálódni. Megöntöztem az ecettel, megszórtam a köménnyel, felöntöttem a húslevessel és beleforgattam a csíkokra vágott káposztát és az almát. Időnként megkeverve készre pároltam.

Elkészítettem a mennyei ízű szószt... Az alaposan, meleg vízben megmosott narancsokról vékonyan lehámoztam a héját és julienre vágtam, vagyis vékony csíkokra. Kevés vízben 30 mp-ig főztem, leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és friss vizet öntve rá újra ismételtem a procedúrát. A lábaskába öntöttem az ecetet (jó a balzsamecet is bele), cukrot és a narancsok kifacsart levét, sóztam, borsoztam. Kis lángon, a narancs csíkokkal együtt a fele mennyiségre beforraltam. A likőr hozzáadása után megint csak a felére kell beforralni. Nem volt likőröm, ez az ízesítés most kimaradt, de így is nagyon-nagyon finom, pikáns ízű szószt kaptam.


Költözés közepette vagyunk és kollektív vacsora lett a kacsából- a dolgozó nép számára :) dobozolunk, dobozolunk, felújítunk, szállítunk és dobozolunk...

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

DOUGHNUTS- könnyű és gyors fánkok


Pár évvel ezelőtt egy vidgeo.com nevű oldalon találtuk ezt a szuper receptet, gyorsan belopta magát a szívünkbe és a gyomrunkba, azóta mindig nagy sikert aratok vele. Nagyon egyszerű a készítése és nem sok időt igényel. Mindezeken felül még mutatós is. A mai vacsorára ezt készítettem, jó szívvel ajánlom kipróbálni :)

8 főre ajánlják az eredeti receptben

170 g cukor
2 tojás
250 g joghurt (tejföllel is jó!)
1 ek vaníliás cukor
45 g olvasztott vaj vagy margarin

500 g liszt
2 ek sütőpor
1 tk szódabikarbóna
¼ ek só
50 g liszt a nyújtáshoz

1 l olaj a sütéshez (az edény nagyságától függően)
porcukor a szóráshoz

fánkszaggató
pogácsaszaggató

A cukrot a tojásokkal habosra keverjük a mixerrel, hozzáadjuk a többi összetevőt, a száraz anyagokkal nem kell túlkeverni.
Ahogy összeállt, lisztezett felületen 0,5 cm-re nyújtjuk. A maradékot összegyúrjuk, lisztezzük, nyújtjuk, szaggatjuk.
Közepes tűzön aranysárgára sütjük és szűrőkanállal papírkendőre kiemeljük, vagy villával, de nem szúrjuk a fánkokba.
Csokival, eperrel, bármilyen szósszal, málnával, különböző dzsemekkel vagy lekvárokkal tálaljuk.

Házi, saját készítésű narancslekvárt, házi eperdzsemet (exemtől) és fekete áfonya lekvárt kínáltam mellé.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS RÉTES indiai akcentussal


1 csomag réteslap
olaj a lapok lekenéséhez
½ kg túró
2 kenhető sajt (1 db/100 g), ömlesztett sajtkrém, LIDL- ből
2 egész tojás

garam masala 1 ek, a „garam” jelentése csípős, a „masala” pedig keveréket jelent.
1 ek őrölt római kömény
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt koriander (beléndfű, cigánypetrezselyem, kínai petrezselyem, zergefű) hindiül dhania

Koriander - Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. Az egyiptomiak a koriandert fűszerként, parfümként és az emésztés segítőjeként használták. Barnás-sárga színű, kemény, 3-5 cm-es mag (koriandri fructus).


Garam masala összetevői - általában: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág.


Volt a hűtőben egy réteslap csomagom, és túróm, gondoltam vacsorára összehozok belőlük valami egyszerű finomságot, de inkább sós ízre vágytam. Szeretem az indiai fűszereket karakteres ízük miatt- így született a ez a nagyszerű finomság!


Minden egyes réteslapot vékonyan megkenünk olajjal és összerakjuk a fele csomagnyi lapot egymásra, a szélére rakjuk egy csíkban az összekevert fűszeres túrót és feltekerjük. A csomag másik felével ugyanígy járunk el. Olajozott sütőlapra helyezzük. Előmelegített sütőben 180˚C-on 20 perc alatt arany barnára sütjük.

Nagyon finom lett ez a saját találmányú recept, máskor is el fogom készíteni!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

 vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők