Keress egy receptre, vagy összetevőre

BANÁN MOUSSE (hab) ÉS BANÁNFAGYLALT



8-10 banán
100-150 g cukor
500 ml 33 %-os tejszín
10 g zselatin

fahéj

A banán, amelynek magnézium-, kálium-, kálcium-, cink- és B6-vitamin tartalma és a benne lévő szerotonin segít hatásosan leküzdeni a tavaszi fáradtságunkat. Minden családtagom vásárolt egy-egy adaggal, de a banán utóérését a kapacitásunk nem győzte, de az érett gyümölcsöt nem szerettem volna tovább tárolni, ezért banánmentő akcióként banán mousset készítettem, a maradékot pedig fagylalt címszóval lefagyasztottam. Kitűnő édességet és ízélményt kaptunk!

Az alapötletet banán-tekercsem (piskótatekercs karamellizált banánnal) krémje adta. (A mousse franciául habot jelent).

A banánokat megszabadítottam a héjától és felkarikáztam. Egy nagyobb, mély fémlábasban karamellizáltam a cukrot és amikor kellően aranyszínt öltött, belekevertem a banánt, párszor óvatos mozdulatokkal megforgattam a karamellben, hagytam, hogy a gyümölcs levétől oldódjon a cukor.

Amíg hűlt, addig felvertem mixerrel a lehűtött tejszínt kis fordulatszámon, belekevertem az instant zselatint (ezt nem kell felfőzni). A kihűlt banánt és a tejszínhabot óvatosan összeforgattam fakanállal.

Csokoládéból készült pohárkákákban készen kapható csokitörmelékkel tálaltam, fogyasztás előtt megszórtam kevés őrölt fahéjjal. A maradék masszát műanyagdobozba kanalazva lefagyasztottam, pár nap alatt az is elfogyott...
Nagyon kellemes ízű finomságot sikerült készíteni, nagy sikere volt!!!

 vicuska13.blogspot.hu

ÜNNEPI DIÓS-OSTYALAPOS SÜTEMÉNY-KÖLTEMÉNY


Ez a sütemény Szalókán élő Erika barátnőmtől származik, egyike kedvenc ünnepi édességeinknek!

150 g margarin
200 g cukor
4 tojás sárgája
2 teáskanál szalalkáli+ 2 kanál meleg tej
400 g liszt
50 g tej

2 ostyalap
4 tojás fehérje
200 g cukor
2-3 marék dió

KRÉM:

1 doboz sürített tejkonzerv
vagy 3x 170 g tubusos
500 g vaj vagy margarin
1 evőkanál méz

CSOKIMÁZ:

4-5 evőkanál holland kakaó
4-5 evőkanál cukor
2-3 evőkanál víz
50 g margarin

Összeállítjuk egy nagyobb tálban a tésztalapokhoz valókat és 2 lapot sütünk belőle sütőpapíron, villával megszurkáljuk, hogy elkerüljük a tészta felfúvódását és 180C ˚-on sütjük körülbelül 20 percig, amíg aranybarna lesz.

A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral és gőz fölött folyamatosan tovább verve 10-15 percig főzzük.

A tepsi hátára helyezzük az ostyalapokat, nekem 2 hosszú darabvolt hosszában fektetve, rákenjük a gőzön vert tojáshabot és megszórjuk a darabos dióval.

A tenyerünkkel enyhe nyomást gyakorolunk rá. Addig a momentumig sütjük, amíg aranyszínőre sül a dió és kellemes illat terjed a konyhánkban.

KRÉM:

A tejkonzervet mikrohullámú sütőben karamellizálom 600 kw-on körülbelül 20-30 percig, de legyenek nagyon óvatosak a forró massza miatt. Közben időnként át kell kevergetni. Tejkonzervet lehet lezárt konzervdobozban 3 órányi főzés alatt karamellizálni, vigyázva arra, hogy a víz el ne főjön alóla, mert akkor szétrobbanhat a doboz. A mikrós változat nekem jobban tetszik és gyorsabb módszer is.

Vajat vagy a margarint, lehet fele-fele arányban alkalmazni, felverjük a mézzel és amikor habos lett, összeelegyítjük a karamellizált tejkonzervvel.


Összeállítjuk a süteményt:

1 lap, rá a krém, befedve a diós ostyalappal, krém, másik lap- óvatosan, finoman lenyomkodjuk a kezünkkel.


Most már elkészíthetjük a glazúrt. Csomómentesre kikeverjük a hozzávalókat a zsiradékon kívül, sűrű masszát kell kapnunk. Megmelegítjük állandóan kavargatva és a tűzről levéve hozzádobjuk a margarint. Amikor felolvadt, ráöntjük a sütemény tetejére és elsimítjuk.



A diós réteg a süteményen belül ropogós marad, nem puhul meg, leírhatalanul finom!!!!
A szalalkálitól a tészta törékeny és porózus lesz. Kicsit szagos, de sütés közben a hő hatására elillan a kellemetlen szaga.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

DEKORATIV TÖLTÖTT PARADICSOM HIDEGTÁLRA- TULIPÁNCSOKOR


Ez már idei friss fotó!



Húsvéti receptjeimet átnézve találtam a fotóra és rájöttem, hogy a leírását még nem osztottam meg a blogomban, ezért most pótolom a mulasztást, elárulom, hogyan készítettem ezt az egyszerű hangulatos "csokrot":

1kg hosszúkás formájú kisebb méretű paradicsom (nem kaptam a piacon ilyet)
200 g kenősajt
1-2 cikk fokhagyma
lehet bele aprítani egy fél paprikát
zöldhagymaszárak (idén snidling volt)
majonéz
só, bors

nádpálcikák

Kisebb méretű, hosszúkás formájú paradicsomot jól megmossuk és leszárítjuk, majd kereszt formában bevágjuk (de nem végig) és éles késsel picit lehúzzuk a héját a húsáról és kávéskanállal óvatosan kikaparjuk egy részét (de akár benne is hagyhatjuk). Megsózzuk, kicsit állni hagyjuk (10 perc) és leöntjük a keletkezett levét. A jól lehűtött kenősajtot kikeverjük a szétnyomott fokhagymával és majonézzel, ízlés szerint fűszerezzük. Betöltjük a paradicsomokat.
A pálcikákat belenyomjuk a zöld hagymaszárba és a végébe tűzzük a töltött paradicsomokat.
Ugyanígy betölthetünk főtt tojásokat, amit cékla levével (lilás) vagy erős teafőzettel (sárga) pár perc alatt megszínezünk. A tojásoknál 5-6 bevágást készíthetünk, így több „virágszirmot” kapunk.
Ez a fotó talán 4-5 évvel ezelőtt készült, és mivel nem kaptam szép, üde salátát a piacon, hirtelen ötlettől vezérelve szalvétát terítettem a tulipánjaim alá. Rossz ötletnek bizonyult, mert egy idő után pici levet engedett, amitől kevésbé nyújtott esztétikus élményt, de ízben és hangulatában megállta a helyét :)
Lehet díszíteni a tálat zöld kaporszárakkal, petrezselyemmel vagy látványos, ha egyszerűen saláta levélen tálaljuk.
Boci sajttal is készítettem már, belereszeltem egy főtt tojást, a fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és vajat meg majonézt kevertem hozzá. Finom volt!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

HÚSVÉTI NYUSZI TORTA





Kisebb 17 cm átmérőjű tortaformához:
3 db tojás
120 g liszt
150 g cukor
¾ sütőpor

VAGY VIZES PISKÓTA nagyobb formához, 26 cm-eshez:

6 db tojás
35 dk liszt
20-25 dk cukor
1 sütőpor
10 evőkanál víz

KRÉM:

300 ml tej
100 g porcukor
100 g vaj
egy főzős vanília puding vagy 5 ek. liszt
1 vaníliás cukor
tojáslikőr, opcionálisan

Díszítéshez:

fél marék pörkölt darabos dió
bármilyen pikáns lekvár
csokis tortadara

Tepsi kikenéséhez margarin

A nyúl Magyarországon (és nem csak itt) a Húsvét egyik jelképe. Idestova legalább húsz évvel ezelőtt sütöttem először ezt a tortát, azóta többször is kisebb-nagyobb változtatásokkal.
A piskótához felverjük a tojásfehérjét kemény habbá 5 dk cukorral. A tojás sárgáját 3 evőkanál forró vízzel és a maradék cukorral nagyon habosra verjük mixerrel. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet a sütőporral.
Az első recepthez a forma 17 cm átmérőjű, a másodikhoz 26 cm.
Sütőpapírt vágunk a tortaforma aljára. A piskótát készre sütjük.
A krémhez megfőzzük a pudingot a tejben, és ha kihűlt, akkor összekeverjük a habos cukros vajjal és a vaníliás cukorral. Ízesíthetjük tojáslikőrrel, ha van, citrom lereszelt héjával… vagy bármivel ízlés szerint.

A piskótából kivágjuk a nyuszi fejét, a két ívelt részből alakítjuk ki a füleit.

Vízszintesen 3 lapra vágjuk az összes piskótarészt és meglocsoljuk cukrozott tejjel, vagy kávéval mindegyiket. Betöltjük a krémmel és összeállítjuk ás mintázzuk a nyuszipofit. Én ehhez csokidarát, pörkölt diót és kevés lekvárt használtam.
Narancskrémes Húsvéti nyuszitorta receptje Adrienntől itt, a blogomon- nagyon-nagyon finom!!!


Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!!!

Lőrinc Pál: Három füles

Három kis nyúl ül a réten.
Mesebeli faluszélen.
Előttük egy halom tojás,
Húsvét táján ez így szokás.

Festék is van jócskán, bőven,
Fut az ecset tekergően.
Tojáson a színes csíkok
Olyan, mint a fürge gyíkok.

Nyúlapó is megjön közbe,
Leül köztük ott a földre.
Nagy bajuszát simogatja,
Tojásokat válogatja.

Szebb az egyik, mint a másik,
Nincsen köztük mely hibázik.
Ügyes ez a három füles,
Nem lesz a tál sehol üres.

Jut is bőven minden házba,
Locsolóknak tarisznyába.
Kinek nem jut fusson ide,
Nyúlapó tesz a zsebibe.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

NARANCSOS KACSA PECSENYE– CANARD A L’ORANGE- PÁROLT LILA KÁPOSZTÁVAL



A franciák étlapján ez a rendkívül finom és népszerű pecsenye "Canard á lorange" néven szerepel. A narancsos kacsa klasszikusnak számít, egy zseniális, egyszerűen elkészíthető és mégis különleges, pikáns étel, amely ünnepi alkalomra is kiváló. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg variánsa van, én a sajátomat szeretném most interpretálni.

1 szép, piacon vásárolt kacsa- 2,5 kilós

pác a bedörzsöléshez, min. 1 órára:


bors
egy kis majoranna
egy kis őrölt köménymag
3-4 gerezd fokhagyma
1 narancs húsa és reszelt héja
4 ág rozmaring
lehet kis kakukkfű

Narancsszósz:

3 narancs sárga héja
3 narancs leve
½ dl ecet
3-4 ek. cukor
1,5 dl húsleves

bors
opcionálisan ½ dl narancslikőr Cointreau
(aki szereti, tehet hozzá egy fahéjrudat és néhány szem szegfűborsot)

Húsleveshez

zöldségek:

sárgarépa
petrezselyemgyökér
zellergumó
karalábé
petrezselyemzöld csokorba kötve
hagyma héjastól
fokhagyma
1 kicsumázott paprika

1kk őrölt piros paprika

bors, egész
a kacsa mája
zuzája
lábak
háta
szárnyak, amihez bontáskor hozzákanyarítottam egy kis mellét is
kacsánk nyaka

párolt lila káposzta:

1 fej lila káposzta
5-6 ek. kacsazsír
2 fej hagyma
4-5 ek cukor
5-6 ek ecet
1 tk őrölt köménymag
2 db hámozott, reszelt alma
½ dl húsleves

Kedves párom tegnap hazaállított egy szép egész kacsával. Türelemmel felvértezve rögtön nekiestem epillálni a benne felejtett tokokat. Aztán kiszedtem a bensőségeket és a zsírját, amit még úgy éjfél körül ki is olvasztottam. Finom tepertőt kaptam, no meg a kis kacsazsír is jól jött. Feldaraboltam a kacsát és elraktam a hűtőbe. Be lehetett volna pácolni éjszakára, de már igencsak későre járt…
Másnap először is a húslevest raktam oda főni, mert kis lángon szeretem készre főzni, hogy átlátszóan tiszta, aranyszínű húslevest tudjak tálalni az ebédhez. Időigényes, de nagyon étvágygerjesztő a látványa.
Először a húsokat raktam a fazékba, hideg vízben, aztán kb. félidőben bezöldségeltem, sóztam, borsoztam (kb 10-12 szem).

Bepácoltam a kacsahúst, intenzíven letestápolóztam és lefedve visszaraktam a hűtőbe.
Közben egy mély serpenyőben pár evőkanál kacsazsíron félig megdinszteltem a félkarikára vágott hagymákat és rászórtam a cukrot. Hagytam karamellizálódni. Megöntöztem az ecettel, megszórtam a köménnyel, felöntöttem a húslevessel és beleforgattam a csíkokra vágott káposztát és az almát. Időnként megkeverve készre pároltam.

Elkészítettem a mennyei ízű szószt... Az alaposan, meleg vízben megmosott narancsokról vékonyan lehámoztam a héját és julienre vágtam, vagyis vékony csíkokra. Kevés vízben 30 mp-ig főztem, leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és friss vizet öntve rá újra ismételtem a procedúrát. A lábaskába öntöttem az ecetet (jó a balzsamecet is bele), cukrot és a narancsok kifacsart levét, sóztam, borsoztam. Kis lángon, a narancs csíkokkal együtt a fele mennyiségre beforraltam. A likőr hozzáadása után megint csak a felére kell beforralni. Nem volt likőröm, ez az ízesítés most kimaradt, de így is nagyon-nagyon finom, pikáns ízű szószt kaptam.


Költözés közepette vagyunk és kollektív vacsora lett a kacsából- a dolgozó nép számára :) dobozolunk, dobozolunk, felújítunk, szállítunk és dobozolunk...

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

DOUGHNUTS- könnyű és gyors fánkok


Pár évvel ezelőtt egy vidgeo.com nevű oldalon találtuk ezt a szuper receptet, gyorsan belopta magát a szívünkbe és a gyomrunkba, azóta mindig nagy sikert aratok vele. Nagyon egyszerű a készítése és nem sok időt igényel. Mindezeken felül még mutatós is. A mai vacsorára ezt készítettem, jó szívvel ajánlom kipróbálni :)

8 főre ajánlják az eredeti receptben

170 g cukor
2 tojás
250 g joghurt (tejföllel is jó!)
1 ek vaníliás cukor
45 g olvasztott vaj vagy margarin

500 g liszt
2 ek sütőpor
1 tk szódabikarbóna
¼ ek só
50 g liszt a nyújtáshoz

1 l olaj a sütéshez (az edény nagyságától függően)
porcukor a szóráshoz

fánkszaggató
pogácsaszaggató

A cukrot a tojásokkal habosra keverjük a mixerrel, hozzáadjuk a többi összetevőt, a száraz anyagokkal nem kell túlkeverni.
Ahogy összeállt, lisztezett felületen 0,5 cm-re nyújtjuk. A maradékot összegyúrjuk, lisztezzük, nyújtjuk, szaggatjuk.
Közepes tűzön aranysárgára sütjük és szűrőkanállal papírkendőre kiemeljük, vagy villával, de nem szúrjuk a fánkokba.
Csokival, eperrel, bármilyen szósszal, málnával, különböző dzsemekkel vagy lekvárokkal tálaljuk.

Házi, saját készítésű narancslekvárt, házi eperdzsemet (exemtől) és fekete áfonya lekvárt kínáltam mellé.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS RÉTES indiai akcentussal


1 csomag réteslap
olaj a lapok lekenéséhez
½ kg túró
2 kenhető sajt (1 db/100 g), ömlesztett sajtkrém, LIDL- ből
2 egész tojás

garam masala 1 ek, a „garam” jelentése csípős, a „masala” pedig keveréket jelent.
1 ek őrölt római kömény
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt koriander (beléndfű, cigánypetrezselyem, kínai petrezselyem, zergefű) hindiül dhania

Koriander - Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. Az egyiptomiak a koriandert fűszerként, parfümként és az emésztés segítőjeként használták. Barnás-sárga színű, kemény, 3-5 cm-es mag (koriandri fructus).


Garam masala összetevői - általában: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág.


Volt a hűtőben egy réteslap csomagom, és túróm, gondoltam vacsorára összehozok belőlük valami egyszerű finomságot, de inkább sós ízre vágytam. Szeretem az indiai fűszereket karakteres ízük miatt- így született a ez a nagyszerű finomság!


Minden egyes réteslapot vékonyan megkenünk olajjal és összerakjuk a fele csomagnyi lapot egymásra, a szélére rakjuk egy csíkban az összekevert fűszeres túrót és feltekerjük. A csomag másik felével ugyanígy járunk el. Olajozott sütőlapra helyezzük. Előmelegített sütőben 180˚C-on 20 perc alatt arany barnára sütjük.

Nagyon finom lett ez a saját találmányú recept, máskor is el fogom készíteni!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

 vicuska13.blogspot.hu

A Kazinaki - hagyományos keleti édesség



Grúziában a neve gozinaki

A világon egyik konyha sem kap akkora figyelmet édességek terén, mint a keleti országokban. Egzotikus finomságok, amelyek korábban a szultánok részére készültek- ma már az egész világon ismertek: baklava, halva… Széles körben használták a dióféléket, szezámmagot, mazsolát, vaníliát, gyömbért, rózsavizet - a nyugati cukrászok számára ismeretlen kombinációkban. Az egzotikus lakomák Európában a XVII — XVIII. századokban jelentek meg, elsősorban a gazdagabbak asztalán, mint különleges delikateszek.
A keleti országokban aggodalom nélkül, töméntelen mennyiségben fogyasztják az édességeket, szinte mindent esznek és mindenhol :) Egy arab mondás szerint: „a teltség - fele szépség” :)
Nem a cukrot használják elsősorban édesítőszerként, ami ugye az ókorban az arany árával ért fel, hanem a mézet és az édes gyümölcsök levét. Manapság keleten a cukrász-mesterek a legnagyobb tiszteletnek örvendenek.
Ki készíttette az első kozinakit a történelem során, nem ismert az utókor számára, de egy legenda szerint Dárius (i. e. 549 – i. e. 486) perzsa király 28 évesen lépett trónra. A babiloniak fellázadtak az új király ellen, majd Dárius vezetésével a sereg legyőzte a felkelőket a Tiberis folyó közelében. Győzelmét és a katonákat hazájában széles körű tisztelettel és édességgel fogadták: ez volt az első alkalom, hogy a királyi lakomán bemutatásra került a szezámos kozinaki.
Keleten a szezámmag a fiatalság, győzelem és erős lélek szimbóluma volt.
Nincs alapvető különbség az elkészítésekor- dió, mogyoró, kesudió, pisztácia, mandula, édes sárgabarack magja, tökmag, de mák is lehet felhasználva. A grúzoknál hagyományos Újévi édességet, a saját kezűleg készített kozinakit ajándékozni szeretteiknek. Mély értelemben véve az ajándék azt jelképezi, hogy nincs szükség bájitalra, mert ez a szeretet éppen olyan erős, mint ez a kozinaki.
A kozinaki kálciumot, káliumot, B6, C, E vitaminokat tartalmaz. Mint natúr termék, amelyben nincs tartósítószer, nyugodtan fogyasztható gyerekek által. Egyetlen mínusza az, hogy kalóriadús.

250 g méz, a legjobb virág-, májusi, akác-
500 g szezámmag
pici olaj
1 ív sütőpapír

Hogyan kell elkészíteni:



A hozzávalókat szemre adagoltam, csak a miheztartás végett adtam meg mennyiséget. Az a fontos, hogy a felhasznált mézhez annyi magot adagoljunk, hogy kellően összeálljon majd a massza.
Egy vastagabb falú, mély edényben megmelegítettem a mézet. Kis lángon, állandóan kevergetve hozzáöntöttem a szezámmagot és 10-15 percen át folyamatosan forgatva a fakanalat, karamellizáltam. Szoktak hozzáadni egy kis cukrot is, én inkább kihagytam ezt a lehetőséget. Lehet előpirítani a dióféléket és utána keverni hozzá a mézet, esetleg cukrot is. Nem szabad túlrotyogtatni, mert a méz megkeseredhet.
Fokozatosan sötétedni és sűrűsödni fog a massza.
Egy ív sütőpapírt vékonyan lekentem olajjal (a legegyszerűbb módon- a tenyeremmel) és a felére rásimítottam a mézes-karamelles szezámmagot. A papír másik felét rányomtam és sodrófával elegyengettem kb. 1-1,5 cm vastagságúra.




Amikor kihűlt, éles késsel feldaraboltam. Tetszés szerinti alakokat lehet vágni belőle. Megszilárdul.



Sokáig eláll(na), ha nem fogyna el sec-perc alatt!

Létezik még a dalauzi (keleten goszinár-nak hívják), ami egy nagyon hasonló és finom örmény édesség, szintén újévre készítik (dióval, mákkal és mézzel készül egyenlő arányban). A dió darabosan kerül bele, a legegyszerűbb sodrófával kicsit megtörni. A mákot elő lehet pirítani, ropogósabb lesz. Az elkészítése megegyezik a kazinakiéval. Be szokták tölteni 2 ostyalap közé.
Ősi dallamra egy dalocskát is szoktak a dalauzihoz énekelni újévkor, ezt 1836-ban jegyezték fel örményes kiejtéssel:

Dáláuzi, dáláuzi,
Mindig ídes vagy te nekünk;
De aztán evvel mit csinálsz?
Csalagatad szájainkat.

Mert száinknak ídességet
Adsz, valami kis kellemet;
De üres remínyt nyújtasz, hagy az
Izünket ídessé teszed.

Vajha te velünk azt tenníd,
Hagy szív-ídessíget adnál;
Szumurukat ürvendítníd,
Mízeddel ídesíteníd,

De ezt tenni kípes nem vagy;
Mert te csak diu as míz vagy;
Szakásod szerint ídesítsz
S sak embernek nyújtasz tápat.

Kövi Pál Erdélyi lakoma

Az 1995-ben létrejött Országos Örmény Önkormányzat 10 ezer főre becsüli az örmény származásúak számát Magyarországon, tehát sokak által ismert édesség lehet az a dalauzi... :)

Facebookon is követhetőek  a receptjeim! :)

vicuska13.blogspot.hu

MÁTRAI BORZASKA alias NYITRAI SZELET, KÁRPÁTI BORZASKA


6-8 szelet sertéscomb (természetesen csirkemellből is készíthető)

4-5 szem közepes krumpli
5-6 ek. liszt
3 tojás
4-5 cikk fokhagyma (ízlés szerinti mennyiség)

bors
vegeta

Tálaláshoz:

reszelt kemény sajt, trappista
valamint tejföl


Pár évvel ezelőtt a férjem Szeghalmon járt kiküldetésben a munkahelyéről. A helyi kis étteremben evett először nyitrai szeletet. Amikor hazajött, ódákat zengett erről az ételről! Először párom elmesélése szerint készítettem el, sűrű palacsintatésztába kevertem a lereszelt burgonyát és nagyon ízlett nekünk is már ebben a formájában, aztán utánanéztem az interneten, ahol többféle elnevezéssel találkoztam. Az olvasottak és saját tapasztalatom alapján összeállítottam a végleges receptünket.

A hússzeleteket kiklopfoltam és elkészítés előtt egy nappal bepácoltam- hagymakarikákkal soronként összeraktam, enyhén borsoztam és olajjal meglocsolva lefolpackozva a hűtőbe helyeztem. Rántott húst is szoktam így előkészíteni, sokkal finomabb az íze.
Másnap kihámoztam a szeleteket a hagymából és megsóztam. Megforgattam lisztben.
Lereszeltem a krumplit, sóztam, borsoztam, belekevertem a reszelt fokhagymát, vegetát, lisztet és a tojást. Ebbe a kremzli (tócsni) masszába forgattam a hússzeleteket, egyik oldalát jól belenyomtam a masszába, közepesen forró olajba raktam és rákanalaztam egy adagot a hús felső oldalára is. Közepes tűznél kicsit kisebb hőnél sütöttem, hogy a hús megpuhuljon, a krumplis rész pedig ne piruljon meg túlzottan. Az aranybarnára sült borzaskákat papírkendőn lecsöpögtettem az olajtól.


Tejföllel és reszelt sajttal bőven megszórva tálaltam. Tetszés szerinti körettel lehet fogyasztani, rizibizivel, rizzsel, párolt zöldséggel is finom. Petrezselymes rizst készítettem köret gyanánt és tejfölös piros-retek-salátát adtam mellé.

Nagyon finom!!!

Csirkemellből vagy akár pulykamellből is készíthető!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

SPENÓTOS LASAGNE


Tegnap spenótos lasagne készült ebédre. 

800-1000 g darált hús vegyesen
1 nagy fej hagyma, vagy 2-3 kisebb
fokhagyma ízlés szerint
1 kis doboz paradicsom sűrítmény
1-2 kk. cukor
piros paprika
oregano
kakukkfű
reszelt szerecsendió
majoranna
rozmaring
1 csomag fagyasztott spenót (2 is mehet)(nyáron friss levelek)
1 1/2 csomag lebbencs tészta

Besamel mártáshoz:
vaj + olaj
4 ek. liszt
1 l + 2 dl tej
10-15 dkg trappista sajt (kemény sajt)


Nagyon kedveljük ezt a változatot, néhány éve így készítem! Először sógornőmnél egy évtizede ettem spenótos változatát ennek az olaszos rakott tésztának és nagyon ízlett. Az ő receptjét nem ismerem, de sok eltérés nem lehet az elkészítésében, bár ahány ház…

A mélyhűtőből kivettem a spenótot és szűrőbe téve hagytam kiolvadni. Dupla adagot lehet használni. Idényben pedig friss spenótot.

Olajon megpároltam az apróra vágott hagymát, hozzáadtam a szétnyomott fokhagymát, piros paprikát, kevés vízzel felöntöttem és rádobtam a darált disznóhúst és csirkemell-nyesedéket. Hozzáadtam a fűszereket (só, bors, oregano, majoranna, reszelt szerecsendió, bazsalikom, kakukkfű és a cukor, hogy finomítsa a savanyú ízt). Lehet pizzafűszerkeveréket is használni, abban szerintem ugyanezek a fűszerek egyben megtalálhatóak. Félidőben, lassú tűzön való sütés-párolás után, belekevertem a paradicsom sűrítményt. A fűszereket ne sajnáljuk, ha kellemes íz élményre vágyunk.

Elkészítettem közben a besamelmártást- egy lábasban olajat és kevés vajat hevítettem, a lisztet 1-2 percig megfuttattam rajta és apránként felöntöttem, folyamatosan kevergetve, a tejjel és felfőztem. Sóztam, borsoztam, kis vegetával is fűszereztem. Beleszórtam a reszelt sajt 1/3-át. A Magyar Etimológiai Nagyszótár (Tótfalusi Iatván)szerint XIV. Lajos udvarmesterének, Béchamel márkinak a nevét őrzi a mártás. ’Vajból, lisztből és tejből készült, tetszőleges fűszerezésű mártás’ a besamel.

A drága lasagne tészta helyett az utóbbi időben lebbencset szoktam használni, soha nem főzöm ki előre, mégis mindig kellően megpuhul. A csomagban 250 g van, kb. bú másfél zacskónyi fogyott el.
Egy nagyobb tepsi aljába öntöttem egy merőkanál szószt, beleraktam egy sor tésztalapot, húsos-paradicsomos ragut, meglocsoltam újra a szósszal. Fontos momentum, hogy a lasagnet körbeölelje alulról és felülről a szósz! Egy sor tészta, rá a ragu, megszórtam a spenóttal, kis reszelt fokhagymával, belocsoltam a besamel szósszal. A tetejét tésztalapokkal befedtem, és a maradék sajtos szósszal nyakon öntve megszórtam a teljes felületet a reszelt sajttal és, Édesanyám tanácsára- prézlivel. Arra érdemes odafigyelni, hogy a lé ellepje a felső tészta sort.
Előmelegített sütőbe tolva 180-190C fokon aranysárgára sütöttem, kb. 40 perc alatt.
Ez a mennyiség egy ötfős családnak kétszeri alkalomra elég.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők