Keress egy receptre, vagy összetevőre

BANÁN MOUSSE (hab) ÉS BANÁNFAGYLALT



8-10 banán
100-150 g cukor
500 ml 33 %-os tejszín
10 g zselatin

fahéj

A banán, amelynek magnézium-, kálium-, kálcium-, cink- és B6-vitamin tartalma és a benne lévő szerotonin segít hatásosan leküzdeni a tavaszi fáradtságunkat. Minden családtagom vásárolt egy-egy adaggal, de a banán utóérését a kapacitásunk nem győzte, de az érett gyümölcsöt nem szerettem volna tovább tárolni, ezért banánmentő akcióként banán mousset készítettem, a maradékot pedig fagylalt címszóval lefagyasztottam. Kitűnő édességet és ízélményt kaptunk!

Az alapötletet banán-tekercsem (piskótatekercs karamellizált banánnal) krémje adta. (A mousse franciául habot jelent).

A banánokat megszabadítottam a héjától és felkarikáztam. Egy nagyobb, mély fémlábasban karamellizáltam a cukrot és amikor kellően aranyszínt öltött, belekevertem a banánt, párszor óvatos mozdulatokkal megforgattam a karamellben, hagytam, hogy a gyümölcs levétől oldódjon a cukor.

Amíg hűlt, addig felvertem mixerrel a lehűtött tejszínt kis fordulatszámon, belekevertem az instant zselatint (ezt nem kell felfőzni). A kihűlt banánt és a tejszínhabot óvatosan összeforgattam fakanállal.

Csokoládéból készült pohárkákákban készen kapható csokitörmelékkel tálaltam, fogyasztás előtt megszórtam kevés őrölt fahéjjal. A maradék masszát műanyagdobozba kanalazva lefagyasztottam, pár nap alatt az is elfogyott...
Nagyon kellemes ízű finomságot sikerült készíteni, nagy sikere volt!!!

 vicuska13.blogspot.hu

ÜNNEPI DIÓS-OSTYALAPOS SÜTEMÉNY-KÖLTEMÉNY


Ez a sütemény Szalókán élő Erika barátnőmtől származik, egyike kedvenc ünnepi édességeinknek!

150 g margarin
200 g cukor
4 tojás sárgája
2 teáskanál szalalkáli+ 2 kanál meleg tej
400 g liszt
50 g tej

2 ostyalap
4 tojás fehérje
200 g cukor
2-3 marék dió

KRÉM:

1 doboz sürített tejkonzerv
vagy 3x 170 g tubusos
500 g vaj vagy margarin
1 evőkanál méz

CSOKIMÁZ:

4-5 evőkanál holland kakaó
4-5 evőkanál cukor
2-3 evőkanál víz
50 g margarin

Összeállítjuk egy nagyobb tálban a tésztalapokhoz valókat és 2 lapot sütünk belőle sütőpapíron, villával megszurkáljuk, hogy elkerüljük a tészta felfúvódását és 180C ˚-on sütjük körülbelül 20 percig, amíg aranybarna lesz.

A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral és gőz fölött folyamatosan tovább verve 10-15 percig főzzük.

A tepsi hátára helyezzük az ostyalapokat, nekem 2 hosszú darabvolt hosszában fektetve, rákenjük a gőzön vert tojáshabot és megszórjuk a darabos dióval.

A tenyerünkkel enyhe nyomást gyakorolunk rá. Addig a momentumig sütjük, amíg aranyszínőre sül a dió és kellemes illat terjed a konyhánkban.

KRÉM:

A tejkonzervet mikrohullámú sütőben karamellizálom 600 kw-on körülbelül 20-30 percig, de legyenek nagyon óvatosak a forró massza miatt. Közben időnként át kell kevergetni. Tejkonzervet lehet lezárt konzervdobozban 3 órányi főzés alatt karamellizálni, vigyázva arra, hogy a víz el ne főjön alóla, mert akkor szétrobbanhat a doboz. A mikrós változat nekem jobban tetszik és gyorsabb módszer is.

Vajat vagy a margarint, lehet fele-fele arányban alkalmazni, felverjük a mézzel és amikor habos lett, összeelegyítjük a karamellizált tejkonzervvel.


Összeállítjuk a süteményt:

1 lap, rá a krém, befedve a diós ostyalappal, krém, másik lap- óvatosan, finoman lenyomkodjuk a kezünkkel.


Most már elkészíthetjük a glazúrt. Csomómentesre kikeverjük a hozzávalókat a zsiradékon kívül, sűrű masszát kell kapnunk. Megmelegítjük állandóan kavargatva és a tűzről levéve hozzádobjuk a margarint. Amikor felolvadt, ráöntjük a sütemény tetejére és elsimítjuk.



A diós réteg a süteményen belül ropogós marad, nem puhul meg, leírhatalanul finom!!!!
A szalalkálitól a tészta törékeny és porózus lesz. Kicsit szagos, de sütés közben a hő hatására elillan a kellemetlen szaga.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

DEKORATIV TÖLTÖTT PARADICSOM HIDEGTÁLRA- TULIPÁNCSOKOR


Ez már idei friss fotó!



Húsvéti receptjeimet átnézve találtam a fotóra és rájöttem, hogy a leírását még nem osztottam meg a blogomban, ezért most pótolom a mulasztást, elárulom, hogyan készítettem ezt az egyszerű hangulatos "csokrot":

1kg hosszúkás formájú kisebb méretű paradicsom (nem kaptam a piacon ilyet)
200 g kenősajt
1-2 cikk fokhagyma
lehet bele aprítani egy fél paprikát
zöldhagymaszárak (idén snidling volt)
majonéz
só, bors

nádpálcikák

Kisebb méretű, hosszúkás formájú paradicsomot jól megmossuk és leszárítjuk, majd kereszt formában bevágjuk (de nem végig) és éles késsel picit lehúzzuk a héját a húsáról és kávéskanállal óvatosan kikaparjuk egy részét (de akár benne is hagyhatjuk). Megsózzuk, kicsit állni hagyjuk (10 perc) és leöntjük a keletkezett levét. A jól lehűtött kenősajtot kikeverjük a szétnyomott fokhagymával és majonézzel, ízlés szerint fűszerezzük. Betöltjük a paradicsomokat.
A pálcikákat belenyomjuk a zöld hagymaszárba és a végébe tűzzük a töltött paradicsomokat.
Ugyanígy betölthetünk főtt tojásokat, amit cékla levével (lilás) vagy erős teafőzettel (sárga) pár perc alatt megszínezünk. A tojásoknál 5-6 bevágást készíthetünk, így több „virágszirmot” kapunk.
Ez a fotó talán 4-5 évvel ezelőtt készült, és mivel nem kaptam szép, üde salátát a piacon, hirtelen ötlettől vezérelve szalvétát terítettem a tulipánjaim alá. Rossz ötletnek bizonyult, mert egy idő után pici levet engedett, amitől kevésbé nyújtott esztétikus élményt, de ízben és hangulatában megállta a helyét :)
Lehet díszíteni a tálat zöld kaporszárakkal, petrezselyemmel vagy látványos, ha egyszerűen saláta levélen tálaljuk.
Boci sajttal is készítettem már, belereszeltem egy főtt tojást, a fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és vajat meg majonézt kevertem hozzá. Finom volt!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

HÚSVÉTI NYUSZI TORTA





Kisebb 17 cm átmérőjű tortaformához:
3 db tojás
120 g liszt
150 g cukor
¾ sütőpor

VAGY VIZES PISKÓTA nagyobb formához, 26 cm-eshez:

6 db tojás
35 dk liszt
20-25 dk cukor
1 sütőpor
10 evőkanál víz

KRÉM:

300 ml tej
100 g porcukor
100 g vaj
egy főzős vanília puding vagy 5 ek. liszt
1 vaníliás cukor
tojáslikőr, opcionálisan

Díszítéshez:

fél marék pörkölt darabos dió
bármilyen pikáns lekvár
csokis tortadara

Tepsi kikenéséhez margarin

A nyúl Magyarországon (és nem csak itt) a Húsvét egyik jelképe. Idestova legalább húsz évvel ezelőtt sütöttem először ezt a tortát, azóta többször is kisebb-nagyobb változtatásokkal.
A piskótához felverjük a tojásfehérjét kemény habbá 5 dk cukorral. A tojás sárgáját 3 evőkanál forró vízzel és a maradék cukorral nagyon habosra verjük mixerrel. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet a sütőporral.
Az első recepthez a forma 17 cm átmérőjű, a másodikhoz 26 cm.
Sütőpapírt vágunk a tortaforma aljára. A piskótát készre sütjük.
A krémhez megfőzzük a pudingot a tejben, és ha kihűlt, akkor összekeverjük a habos cukros vajjal és a vaníliás cukorral. Ízesíthetjük tojáslikőrrel, ha van, citrom lereszelt héjával… vagy bármivel ízlés szerint.

A piskótából kivágjuk a nyuszi fejét, a két ívelt részből alakítjuk ki a füleit.

Vízszintesen 3 lapra vágjuk az összes piskótarészt és meglocsoljuk cukrozott tejjel, vagy kávéval mindegyiket. Betöltjük a krémmel és összeállítjuk ás mintázzuk a nyuszipofit. Én ehhez csokidarát, pörkölt diót és kevés lekvárt használtam.
Narancskrémes Húsvéti nyuszitorta receptje Adrienntől itt, a blogomon- nagyon-nagyon finom!!!


Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!!!

Lőrinc Pál: Három füles

Három kis nyúl ül a réten.
Mesebeli faluszélen.
Előttük egy halom tojás,
Húsvét táján ez így szokás.

Festék is van jócskán, bőven,
Fut az ecset tekergően.
Tojáson a színes csíkok
Olyan, mint a fürge gyíkok.

Nyúlapó is megjön közbe,
Leül köztük ott a földre.
Nagy bajuszát simogatja,
Tojásokat válogatja.

Szebb az egyik, mint a másik,
Nincsen köztük mely hibázik.
Ügyes ez a három füles,
Nem lesz a tál sehol üres.

Jut is bőven minden házba,
Locsolóknak tarisznyába.
Kinek nem jut fusson ide,
Nyúlapó tesz a zsebibe.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

NARANCSOS KACSA PECSENYE– CANARD A L’ORANGE- PÁROLT LILA KÁPOSZTÁVAL



A franciák étlapján ez a rendkívül finom és népszerű pecsenye "Canard á lorange" néven szerepel. A narancsos kacsa klasszikusnak számít, egy zseniális, egyszerűen elkészíthető és mégis különleges, pikáns étel, amely ünnepi alkalomra is kiváló. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg variánsa van, én a sajátomat szeretném most interpretálni.

1 szép, piacon vásárolt kacsa- 2,5 kilós

pác a bedörzsöléshez, min. 1 órára:


bors
egy kis majoranna
egy kis őrölt köménymag
3-4 gerezd fokhagyma
1 narancs húsa és reszelt héja
4 ág rozmaring
lehet kis kakukkfű

Narancsszósz:

3 narancs sárga héja
3 narancs leve
½ dl ecet
3-4 ek. cukor
1,5 dl húsleves

bors
opcionálisan ½ dl narancslikőr Cointreau
(aki szereti, tehet hozzá egy fahéjrudat és néhány szem szegfűborsot)

Húsleveshez

zöldségek:

sárgarépa
petrezselyemgyökér
zellergumó
karalábé
petrezselyemzöld csokorba kötve
hagyma héjastól
fokhagyma
1 kicsumázott paprika

1kk őrölt piros paprika

bors, egész
a kacsa mája
zuzája
lábak
háta
szárnyak, amihez bontáskor hozzákanyarítottam egy kis mellét is
kacsánk nyaka

párolt lila káposzta:

1 fej lila káposzta
5-6 ek. kacsazsír
2 fej hagyma
4-5 ek cukor
5-6 ek ecet
1 tk őrölt köménymag
2 db hámozott, reszelt alma
½ dl húsleves

Kedves párom tegnap hazaállított egy szép egész kacsával. Türelemmel felvértezve rögtön nekiestem epillálni a benne felejtett tokokat. Aztán kiszedtem a bensőségeket és a zsírját, amit még úgy éjfél körül ki is olvasztottam. Finom tepertőt kaptam, no meg a kis kacsazsír is jól jött. Feldaraboltam a kacsát és elraktam a hűtőbe. Be lehetett volna pácolni éjszakára, de már igencsak későre járt…
Másnap először is a húslevest raktam oda főni, mert kis lángon szeretem készre főzni, hogy átlátszóan tiszta, aranyszínű húslevest tudjak tálalni az ebédhez. Időigényes, de nagyon étvágygerjesztő a látványa.
Először a húsokat raktam a fazékba, hideg vízben, aztán kb. félidőben bezöldségeltem, sóztam, borsoztam (kb 10-12 szem).

Bepácoltam a kacsahúst, intenzíven letestápolóztam és lefedve visszaraktam a hűtőbe.
Közben egy mély serpenyőben pár evőkanál kacsazsíron félig megdinszteltem a félkarikára vágott hagymákat és rászórtam a cukrot. Hagytam karamellizálódni. Megöntöztem az ecettel, megszórtam a köménnyel, felöntöttem a húslevessel és beleforgattam a csíkokra vágott káposztát és az almát. Időnként megkeverve készre pároltam.

Elkészítettem a mennyei ízű szószt... Az alaposan, meleg vízben megmosott narancsokról vékonyan lehámoztam a héját és julienre vágtam, vagyis vékony csíkokra. Kevés vízben 30 mp-ig főztem, leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és friss vizet öntve rá újra ismételtem a procedúrát. A lábaskába öntöttem az ecetet (jó a balzsamecet is bele), cukrot és a narancsok kifacsart levét, sóztam, borsoztam. Kis lángon, a narancs csíkokkal együtt a fele mennyiségre beforraltam. A likőr hozzáadása után megint csak a felére kell beforralni. Nem volt likőröm, ez az ízesítés most kimaradt, de így is nagyon-nagyon finom, pikáns ízű szószt kaptam.


Költözés közepette vagyunk és kollektív vacsora lett a kacsából- a dolgozó nép számára :) dobozolunk, dobozolunk, felújítunk, szállítunk és dobozolunk...

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők