Keress egy receptre, vagy összetevőre

LEVELES TÉSZTÁBÓL ANGYALKÁK- FINN ENKELITORTUT


Hangulatos és szép karácsonyi süteményt láttam egy finn blogon. Elkészítettem- egyszerű és mutatós, finom angyalkák lettek belőle! Legalább 10 éve ismeri és süti a blog írója ezt a sütit- egy 4 éves kislány karácsonyi süteményeket sütött anyukájával, amikor egyszer csak felkiáltott, hogy nézd, anya, csináltam egy angyalt! :)


1 csomag leveles tészta (készen kapható, de lehet háziból is elkészíteni)
házi, üstben főtt szilvalekvár
derelyevágó
porcukor
1 tojás sárgája a lekenéshez sütés előtt (nem fontos)


Bekapcsoltam a sütőt, beállítottam 180-185 C fokra, alsó-felső légkeverésre.
A leveles tésztát kinyújtottam, 16 kockára vágtam a nyújtófa segítségével cakkos szélű derelyevágóval. Megfeleztem, aztán a két fél lapot újra feleztem. Függőlegesen és vízszintesen egyaránt. 


A közepén kihagyva- X keresztet vágtam bele- így 4 háromszöget kaptam, ami a közepén összefüggő tészta maradt. A felső háromszögbe két teáskanál segítségével egy kanálnyi szilvalekvár-labdát helyeztem. 
A tésztából kis kendőt képeztem a „fejre”. 


A kéz és szárny kialakítása úgy történt, hogy az alsó háromszög két sarkát a nyak alá emeltem és vizes kézzel odaerősítettem, a „fejkendő” alá.


A tepsibe sütőpapírt terítettem. 


Az angyalkákat óvatosan áthelyeztem és lekentem tojás sárgájával. 2 közepes tepsivel 12-12 perc alatt sült ki a 16 tagú kis angyalkórus :)



Köszönöm Chef Cricketnek, hogy felhívta az ötletre a figyelmemet :)!

A facebook oldalamon is követhető a blogom!

Juci is elkészítette és posztolta blogjában, az angyalkák arcocskája meggyszemekből készült (befőtt). Nagyon aranyosak lettek! https://juciakonyhafonok.blogspot.com/2019/12/karacsonyi-angyalkak.html



vicuska13.blogspot.hu

„HÓEMBER” SALÁTA



A 2014-es év első receptjével Mindenkinek nagyon boldog Újévet és egész évben jó főzőcskézést kívánok, csak kellemes meglepetéseket hozzon az élet!!!
Ezt a finom, dekoratív salátát könnyű elkészíteni, de még ennél is könnyebb összegyúrni ezeket a kis ennivaló hóembereket!
A salátát tálalhatjuk salátástálban vagy külön adagokban, egy személyre szabva.


Hozzávalók:

2 közepes sárgarépa + 1 kisebb a díszítéshez (eredetileg 1 db)
3 cikk fokhagyma
4-5 csemegeuborka (eredeti receptben 1 nagy friss uborka)
8 szelet selyemsonka (eredetileg 50 g füstölt kolbász)
50 g sajt (eredetileg összesen 50 g)
1 doboz kukorica konzerv fele (kb. 50 g)

50 g sajt
1 főtt tojás
2 cikk fokhagyma
hóember szeme 2-2 szem fekete bors vagy olívabogyó

majonéz, ízlés szerint
só, fehér bors

Az alsó réteghez a sárgarépát lereszeljük, belekeverünk 2-3 fokhagyma cikket és kevés majonézt.
Az uborkát szalmára vágjuk. Lehet friss uborkát használni, az ecetes csemegeuborkával karakteresebb lesz az íze szerintem.
Minden újabb sort lekenünk kevés majonézzel.
Főtt csirkemellet (bevetettem a kolbász helyett) apró kockára vágtam, sóztam, meghintettem fehér borssal, kevés majonézzel összekevertem, hogy ne legyen száraz.
A következő réteg 2-2 szelet selyemsonka lett, gyufányi csíkokra szeletelve.
A sajtot nagylyukú reszelőn lereszeltem, rászórtam a selyemsonkára.


A salátát kukoricaszemekkel zártam.

A hóemberhez kislyukú reszelőn megreszeltem a keménysajtot, egy főtt tojást, 1 fokhagyma cikket. Leheletnyi fehér borssal megszórtam. Kis majonézzel összekevertem, hogy formázható legyen. Hogy ne csússzon el a kukoricaszemeken, egy kiskanál majonézt pöttyintettem alá. Vederként és az orra gyanánt sárgarépát kapott. A december végi, de tavaszias hangulatú kertből meg frissen szedett zöldhagymaszárat a kezébe.



PS: Legközelebb kukoricaföld helyett több majonéz-havat kapnak a hóemberek talaj gyanánt :D

A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

BÁRÁNYSÜLT ÁFONYÁS GRÁNÁTALMAMÁRTÁSSAL


A lányom beszerzett friss bárányhúst vidékről az ünnepekre. Még szinte meleg volt, amikor meghozták. Könnyen emészthető, diétás és igencsak ízletes húsa van.
Nagyon finom ünnepi fogás született belőle, elő-karácsonyra sütöttük meg ezt a báránysültet!



Hozzávalók:

egy 2,5 kg báránycomb csonttal együtt
1 nagy fej fokhagyma
5 db paradicsom vékony karikára vágva
1 egész hagyma héjastól a sült mellé
sör (vörös bor is illik hozzá)
kevés házi paradicsomlé

Fűszerek:
mustár
olaj
bors
oregánó
bazsalikom
rozmaring
zsálya

A báránycombot megtűzdeltem a vékony csíkokra vágott fokhagymával. Sóztam, borsoztam, lekentem mustárral és befűszereztem. A tetejére és köré raktam a karikára vágott paradicsomokat. Olajozott tepsibe helyeztem, kis vizet öntöttem alá és fólia alatt 1,5-2 órát 180°C-on légkeveréssel alsó-felső lángon sütöttem. Közben jótékony hatású sörrel locsolgattam. A fóliát levéve óvatosan átemeltem egy ovális formájú hőálló üvegtálba, meglocsoltam kevés paradicsomlével a tetejét és az utolsó félórában nagyobb tűzön (kb 200°C) szép pirosra sütöttem. Természetesen addig kell sütni a húst, amíg meg nem puhul.

Mártás:

narancshéj
mustár
áfonyalekvár
gránátalma sűrítmény
1 gránátalma magjai
citromlé

A szósz hozzávalóit összeforraljuk a maradék sörös-húsos lével- a végeredmény egy csodás íz-harmónia!


A báránypecsenyét szeletelve tálaljuk a gránátalmamártással.


 Adhatunk mellé köretként rizst vagy burgonyát, burgonyafánkot, mi salátával fogyasztottuk.



Vegyes saláta:

lila fejes káposzta, sárgarépa, paradicsom, hagyma és fügés balzsamecetes saláta öntet.


A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

FINOM ELŐÉTEL, GYORSAN- ASZALT SZILVA DIÓVAL


Nagyon finom harapnivaló, ami pár perc alatt elkészül! A pikantériája az ízek kombinációjában van :) Izgalmas és csábító előétel, egyszerűsége ellenére.
Ha kevés porcukorral enyhén felverjük a tejfölt, akkor remek desszert lesz belőle. Reszelhetünk a tetejére kevés csokoládét.

Hozzávalók:
aszalt szilva, mag nélkül
sűrű tejföl
dió (lehet mandula, kesudió)

Mindegyik aszalt szilva közepébe egy mokkáskanálnyi tejfölt teszünk, abba nyomjuk a diót.
A diót előtte enyhén megpörkölhetjük. Mikrohullámú sütőbe helyezve pár percre szárazabb, roppanósabb lesz. Lehet serpenyőben közepes lángon, vagy érdemes sütőben pörkölni, ha nagyobb mennyiség készül valamilyen süteményhez. 

Magos aszalt szilvával is készülhet, ebben az esetben a szilvát megpároljuk, a magokat óvatosan kiemeljük. 

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

DIÓKRÉMMEL TÖLTÖTT MÉZESLAPOK



Nagyon finom sütemény Anyukámtól!

MÉZES LAPOK:

500 g liszt
200 g méz
100 g margarin
150-180 g cukor
3 egész tojás
2 teáskanál szódabikarbóna

Mindent összekevertem, 3 részre osztottam és sütőpapíron nyújtva, 25x35 cm-es tepsi hátán kisütöttem. 170-175 C fokon (kb. 335 Fahreinheit) 8-10 perc.

KRÉM:

250 g darált dió
150-200 g cukor
3,5 dl sűrű tejföl

Összekevertem a hozzávalókat. Betöltöttem a lapokat a krémmel.

Másnapra megpuhult.


Lehet rá csokimázat rakni vagy csak porcukorral megszórni a tetejét. Finom pudingos krémmel vagy tejbegrízes vajas cukorral is, savanyú lekvárt kenve alá (ribizli, málna).

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők