Keress egy receptre, vagy összetevőre

MIMÓZA SALÁTA RÁKRUDACSKÁVAL


Ez egy nagyon népszerű, ünnepi saláta, melynek fő összetevői a sajt, tojás, halkonzervek, hagyma, vaj és majonéz. A Mimóza saláta a külseje miatt kapta ezt a nevet- elkészítve látványra a hóban szétszóródott tavaszi mimóza virágokra emlékeztet, esztétikai értéket képvisel :)
Rétegesen készül, nagyon sok variációja létezik. Én most rákrudakkal készítettem el. Egyszerű, könnyed saláta és nagyon finom lett!!! Húsvétra ideális!


4-6 tojás
200 g rákrudacska (Surimi)
100-200 g kemény sajt
100-200 g vaj
1-2 fej hagyma (salátahagymával finom)
1-2 savanykás alma
350 g alacsony kalóriás majonézt használtam (annyit használjunk, hogy ne nyomja el ízben a többi hozzávalót)


Először is mindent előkészítettem. A vajat beraktam a mélyhűtőbe, hogy könnyebb legyen lereszelni.
A hagymát apróra vágtam és hideg vízbe áztattam 20 percre (le is forrázhatjuk, majd leszűrjük).
A tojásokat átmosva forrástól számított 10 perc alatt megfőztem, hideg vizben hagytam lehűlni. Külön választottam a fehérjét és a sárgáját. A tojás sárgáját a reszelő legkisebb lyukrészén reszeltem le. Felhasználásig letakartam, ki ne száradjon.
A sajtot közepes lyukú reszelőn lereszeltem.
Az almát meghámoztam.
A rákocskákat hosszában kettévágva felkockáztam.


Egy általunk kiválasztott mélyebb edényben vagy akár nagyobb lapos tányérban, kezdjük el rétegezni a salátát a következő sorrendben.
A legalsó sorba került a tojás fehérje, melyet villával szétnyomtam. Megszórtam a reszelt sajttal, ráreszeltem a kissé fagyos vajat, megszórtam a leszűrt hagymával, megsóztam. Ezt a réteget lekentem vékonyan kevés majonézzel- beháloztam a teljes felületet és evőkanál aljával óvatosan elegyengettem.
Rászórtam a rákocskákat, erre reszeltem az almát (nagylyukún), erre került a második réteg majonéz, úgy, hogy mindent befedjen és a tetejére szórtam a reszelt tojássárgáját.

A sorrend mégegyszer:
1. tojás fehérje
2. sajt
3. vaj
4. hagyma
5. majonéz
6. rák
7. alma
8. majonéz
9. tojás sárgája

Másnapig hűtőben érlelődött (min 3 óra kell neki, de a legoptimálisabb egy éjszaka, vagy reggel elkészítve estére kínálhatjuk). Tálalás előtt lehet diszíteni alkalomhoz illően.



Következzék a klasszikus Mimóza receptje:

6 db friss, lehetőleg erős színű sárgájával, tojás
halkonzerv (olajos vagy natúr, sós lében, makrélacsuka, lazac vagy tonhal, de lehet füstölt hal is)
150 g kemény sajt
200-250 g majonéz
100 g fagyasztott vaj
3 fej közepes hagyma
4-5 szál friss petrezselyemzöld (vagy kapor)

 


Még egy Mimóza variáció a sok közül, ami szintén finom és laktató:

200 g halkonzerv, legjobb a makrélacsuka (szajra)
300 g burgonya
200 g sárgarépa
150 g hagyma
4 tojás
majonéz


A krumplit és a sárgarépát megfőzzük, kihűlés után meghámozzuk.
Az apróra vágott hagymát leforrázzuk, 10 perc után leöntjök róla a vizet, hideg vízben átmossuk (mindezt azért, hogy az erősségét elvegyük).
A sárgarépát, majd külön a krumplit is és a tojás sárgáját, tojás fehérjét apró reszelőn lereszeljük.
A halkonzervet leszűrjük és villával szétnyomjuk a húsát.
Legalulra kerül a hal, rá majonéz réteget teszünk, majd a tojás fehérje, vékony réteg majonézzel befedve. A sárgarépa rétegre hagyma, majd újabb majonéz-sor kerül. Rászórjuk a krumplit, kis sót és lekenjük majonézzel.
A tetejére szórjuk a tojás sárgáját. Hűtőbe tesszük a kész salátát.
Finom a hagyma úgy is, ha ecetes vízben hagyjuk állni felhasználás előtt.





Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim.
vicuska13.blogspot.hu

NAGYON EGYSZERŰ TÖLTÖTT KIFLI KELESZTÉS NÉLKÜL


Egyszerű elkészíteni, nagyon finom, gyorsan készen van, évek óta sütöm. Jó vendégvárónak is!
Mi úgy hívjuk- a kifli, ami nem ráz :) . 


500 g liszt
250 g margarin
1 evőkanál cukros tejben felfuttatott 30 g élesztő
kb ¼ liter langyos tej
reszelt citromhéj

Az élesztőt felfuttattjuk. Összegyúrjuk a hozzávalókat, elég 5 perc dagasztás, de sima legyen, nem kell keleszteni.
Töltelék: dió, lekvár, mák (de lehet sajt, túró stb),


Vékonyra nyújtjuk és felvágjuk négyszögekre. Összesodorjuk kiflinek. Most baracklekvárral töltöttem. De lehet 20 cm átmérőjű körlapot nyújtani és 8 cikkre vágni. A szélesebbik végétől felterni.
A tepsibe sütőpapírt terítünk, a sütőt előmelegítjük kb 180 C fokra. A tetejét lekenjük egy tojássárgájával. Azonnal sütjük (20-30 perc), ha készen van, porcukorba hempergetjük (vagy megszórjuk a tetejét). Kb. 50 db kifli lesz.

Sütöttem már próbaképpen kevesebb, 60-70 g margarinnal, mert nem volt több otthon és picivel több tejjel, szép, foszlós belű úgy is.


Sós kifli változat, nagy kedvenc ez is:

50 g élesztő
150 ml tej
2 evőkanál cukor

Az élesztőt a langyos tejben, előbb ujjainkkal szétmosva, felfuttatjuk.

700 g liszt
2 db tojás
200 ml aludtej vagy kefir
100 ml étolaj
1 teáskanál só

A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval bedagasztjuk. 12 részre elosztjuk és egyesével köröket vékonyra nyújtunk (kb 30 cm-es átmérőjű),

250 g vaj vagy margarin + 2 teáskanál só- kikeverjük.

6 kört lekenünk a sós vajjal. Megszórhatjuk reszelt sajttal. Rárakjuk az üres lapokat és, pizzavágó koronggal vagy éles késsel, 16 részre osztjuk, felezésekkel. Feltekerjük a kör belseje felé mindegyik háromszöget. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, melyet előtte kézzel összegyűrünk és kisimítva, alatta pici vízzel lekenve, a kiflik alá terítjük.

lekenni- 1 egész tojás
megszórni a tetejét- 150 g reszelt kemény sajt

Lekenjük a villával lazított, elkevert tojással a kifliket és megszórjuk a sajttal.
1/2 órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180C fokra és kb 20 perc alatt készre sütjük őket.

Nagyon finomak!!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim.

vicuska13.blogspot.hu

KÓKUSZTEJES-RUMOS GOLYÓCSKÁK


Lányommal koprodukcióban kitalált és készített saját recept!

Eredetileg a blogon lévő tiramisu golyókat szerettük volna összehozni, de akinek készült, az az illető nem szereti a kávé ízét. Ezért módosítottunk a recepten és egy nagyon finom új ízű desszertet hoztunk össze, mely megérdemel egy új bejegyzést a blogban.
Egyszerű, gyors, mérsékelten édes finomság 10 perc alatt (ízlés szerint édesebbé tehető, de szerintünk így pont jó).

250 g mascarpone
300 g darált keksz
2-4-6 ek. porcukor, ízlés szerint (4-5 lapos evőkanál)
165 ml kókusztej konzerv
1 kis üvegcse jamaicai rumaroma (esenc)
1 evőkanál vaj

cukor nélküli kakaópor- beleforgatni a golyókat

Háziasszonyok megmentője ez a recept azok számára, akik időhiánnyal küzdenek, csak a mascarponeról kell gondoskodni és beszerezni pár csomag kekszet- és akár 10 perc múlva már guríthatjuk is le a torkunkon a labdákat… Otthonunkba hirtelen bejelentkező- beeső vendégek fogadására is kiváló. Nem utolsósorban előnye még az is, hogy nem kell begyújtani az édesség elkészítéséhez a sütőt.
Összekeverjük, összeállítjuk a hozzávalókat és vizes kézzel diótól kisebb nagyságú golyókat formálunk, kakaóporban meghengergetjük, és tálalásig hűtőszekrénybe rejtjük.
40 darab lett ebből az adagból.
A tiramisu golyóknál többször használtam mascarpone helyett tejszínes krémsajtot, mellé kevés vajat.

Megjegyzés: Legyetek óvatosak, mert nagyon gyorsan elfogy!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

KARAMELLES DIÓS TÖLTÖTT OSTYA (OSTYALAPOK GRILLÁZZSAL TÖLTVE)



Tortához való ostyalapokat vettem, mely körlapoknak a fele kakaó hozzáadásával készült. Eszembe jutott egy Anyukám által készített recept a 80-as évekből, melynek mindig nagy sikere volt. Szerencsére megtaláltam a szakácsfüzetemben a rövid leírását. Ez a nagyon finom édesség nem a látványról szól, hanem az ízekről- karamell és darabos dió (grillázs) vajjal és sűrített tejjel… Egyszerű, gyorsan készül és finom! Fenomenálisan finom ízkombináció!

Előkészítettem a hozzávalókat:

300 g kristálycukor
100-150 g dió, kézzel kicsit megtördelve 
egy doboz édes sűrített tejkonzerv, 400 g

A habaráshoz:

3 evőkanál liszt
kevés tej, vagy víz

200 g vaj

A cukrot egy széles, vastag aljú, teflonbevonatú lábasban a dióval együtt kavargatva megkaramellizáltam. A lisztből és tejből (ha nincs, jó a víz is) egy teáscsészében alaposan csomómentesre kikavartam, annyi folyadékot adva többszörre hozzá, hogy jól kavarható legyen (mintha tejfeles habarást készítenénk). Belekevertem a tejkonzerv felét. Fakanállal folytosan keverve behabartam a karamellt, hozzáadtam a maradék tejkonzervet is. A legvégén a csomag vajat. Addig kell elegyíteni, amíg a vaj teljesen felodódik a karamellben.
Az előkészített 4 ostyalapot még melegen betöltöttem, természetesen a dió miatt nem lett egyenletes. Minden lapot a tenyeremmel enyhén lenyomkodtam.
A tetején szétkentem a megmaradt dió nélküli krémet. Miután kihűlt, felszeleteltem.


Nagyon finom lett, kicsit édes, ezért gyorsan telít. De így is nehéz megállni, hogy az ember ne nyúljon a következő szeletért :)
Jól esett felidézni a ráérős, régi, családi összejöveteleket :)


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FINOM ALMÁS KEKSZ


Nagyon könnyű elkészíteni ezt a finom porlós, omlós almás kekszet! A mérleget sem kell elővenni hozzá :)

100 g vaj
7 evőkanál cukor
1-2 egész tojás
2 pohár liszt (kb 250 g)
½ teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
2 nagy alma
1 csomag vaníliás cukor

Porcukor a szóráshoz.


Bekapcsoltam a sütőt 175-180C fokra állítva a hőt. A puha vajat kikevertem a cukorral, tojással, a sóval, hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet. A legvégén óvatosan, kézzel belekevertem az 1 cm hosszú, keskeny csíkokra vágott, hámozott almát.
A tészta ragacsos lesz, így jó!
A tálkába, amiben a felvágott alma volt, pohárnyi vizet öntöttem, a kezeimet időnként belemártva- pingpong-labdányi gömböket formáltam és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket.
Lehet kanállal szaggatni a sütőpapírra, ebben az esetben kisebb csomók lesznek és rövidebb idő alatt sülnek ki a laposabb kekszek.
35 perc alatt sültek enyhén aranysárgára.
Tálalásnál porcukorral megszórtam. 


Kívül roppanós, belül puha, omlós keksz. Legközelebb ki szeretném próbálni reszelt almával. Gyorsan készült, gyorsan elfogyott, nem is emlékszem, hány db lett- talán 20-25?! :)


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők