Igazi téli finomság, fűszeres és laktató. Grúz, iráni
(Horeste alu), azerbajdzsáni konyha étele, de Afrikában és Közel-Keleten is
ismert (Tadzsin magrebi).
Grúziában az élet fájának hívják a diót, hiszen ősidők
óta táplált, erőt adott és gyógyított. Egyetlen grúz háziasszony sem
nélkülözheti a diót a konyhában. Hús- és halételekhez adják, levesek, saláták,
hideg-meleg főételek készítéséhez használják. És persze szószokhoz. A recept
után erről kicsit bővebben írok.
60 dk kockázott tarja vagy comb, esetünkben disznóhús (eredetileg
bárány)
3 fej hagyma
2 ek zsír
1-1 tk só és bors
1 ek gyömbérpor vagy frissen reszelt gyömbér
1 ek római kömény
2 csipet fahéj
3 dk darált dió (mandula, kesudió)
½ dl citromlé
3 dl víz
200-250 g magozott aszalt szilva
Egy mélyebb serpenyőben a zsírban megpirítom az apróra
vágott hagymát, befűszerezem, a dió kivételével. Hozzáadom a felkockázott húst
és ahogy kifehéredik, felöntöm az előkészített vízzel, majd beleszórom
az aszalt szilvát. Alacsony hőfokon, kis lángon addig párolom, amíg a szilva
szétfő. A diót csak az utolsó 10 percben keverem bele.
Főtt rizzsel szoktam tálalni, most tócsnira (kremzlire
tálaltam).
A DIÓ külön fejezetet érdemel Grúzia
sokszínű konyhájában:
Az egyik kedvenc grúz étel, melynek fő összetevője a
dió, a phali. Ez egyike a hagyományos grúz hideg előételeknek, mely
zöldségekből és fűszernövényekből áll. Ez lehet káposzta, koriander, spenót,
cékla, padlizsán vagy sárgarépa. Az ízlés szerint kiválasztott zöldségeket
megfőzik és fűszerekkel összekeverik és golyókat készítenek belőle. Öntetként darált
diót, fokhagymát és aromás fűszernövényeket használnak. Tálaláskor megszórják
gránátalma magokkal.
Még egy hagyományos étel a dióból készült lapos édesség
mézben. A grúzok az Újév első napján készítik ezt az édességet, amit kozinakinak
hívnak. Elkészítési módja nagyon érdekes. A diót egy serpenyőben aranybarnára
pirítják. Ezután a mézet és a cukrot egy serpenyőben felforrósítják, majd
hozzáadják a diót. Mindezt összekeverik, majd vágódeszkán tetszőleges darabokra
vágják. Szezámmaggal is készítik, én így szoktam:
Hagyományos grúz étel a padlizsán dióval. Szószokkal
és fűszerekkel tálalják, amelyek diót is tartalmaznak.
Tudnivaló, hogy Grúziában egyetlen ételt sem
szolgálnak fel szósz nélkül. Ilyen például a szacivi. Ritkán, de szoktam
csirkehúsból készíteni. A szacivi szószt általában csirke-, pulyka-, hal- vagy
zöldségételekhez tálalják. Ennek a szósznak sok fajtája van, körülbelül 15, de
az alap ugyanaz - dió, valamint sáfrány, bors, fokhagyma, fahéj. A
savanyításhoz gránátalmalevet vagy citromlevet, vagy borecetet használnak.
Diós öntettel készül a friss zöldségsaláta, ami minden
lakomán kötelező étel, a megszokott paradicsom-uborkasaláta kaukázusi ízzel-
késes turmixgépben a fűszernövényekhez borecettel és vízzel elkevert chili
paprikát, fokhagymát és diót őrölnek. Nagyon finom öntet a végeredmény!
Desszertre csurcshela készül, mely híres keleti
édesség. Messziről úgy néz ki, mint a kolbász. Szőlőléből, lisztből, cukorból
és diófélékből készül. Egészséges és finom!
Ismert még a lobió dióval. Ennek az ételnek is
sok változata van, de az alapanyag ugyanaz- a vörösbab. Jól fel kell főzni,
hogy minél puhább legyen. 12 órán keresztül előáztatják, így a főzési idő
jelentősen lecsökken. Fűszerek- koriander, hmeli-szuneli, fokhagyma és
természetesen darált dió. A kész ételt megszórják ecetes hagyma félkarikákkal
és friss korianderrel. A Lobiót melegen és hidegen is fogyasztják.
Már egy kis marék dió is a vitaminok tárháza
és jó megelőzés számos betegség ellen.
- Növeli az immunitást, mivel hatalmas mennyiségű
vitaminban gazdag;
- Jó a szívnek és az ereknek, mivel A- és E-vitamint
tartalmaz;
- Növeli a potenciát, a dióolaj pedig erős
afrodiziákum;
- Javítja a bélműködést, mivel olyan fehérjét
tartalmaz, amely normalizálja a gyomor flóráját
- Javítja a test teljesítményét és az agy működését.
Ásványi anyagoknak és flavonoidoknak köszönhetően a dió felgyorsítja az
anyagcsere folyamatokat, lendületet és vitalitást ad.
5 megjegyzés:
Nagyon guszta és finom lehet ez a húsos ételed. Nagyon tetszik a szezámmagos édességed is. Régen én is készítettem pirított cukros -diót .
Finom különlegességet készítettél az új évre, nagyon guszta!
A leírásod is érdekes és hasznos.
Végül boldog új esztendőt kívánok neked és családodnak, és sok finomságot az asztalotokra!
Beautiful blog
Thank you very much!
Szuper hasznos a leírás és a képek, köszönjük!
Megjegyzés küldése