Keress egy receptre, vagy összetevőre

RATATOUILLE GALETA- A FELEJTHETETLEN FRANCIA KALAND




Aki szereti a ropogós sós tésztát és a lédús színes zöldségeket, az preferálni fogja ezt az ételt, mert biztosan tetszeni fog!

Először is lássuk, mi is a ratatouille? Az alap: cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, fokhagyma, hagyma Oliva olajjal. Egész Provence-ben és Franciaországban különböző variációkban készítik. Olyan francia lecsó…
A galeta (franciául galette)- eredetileg így nevezték a száraz kekszeket, lepényeket (kovásztalan száraz keksznek is hívhatnánk), amelyeket kenyér helyett használtak a hajóutak és háborúk során.Tehát francia kifejezés, amely lapos süteményt jelent, amit nem formában sütnek, hanem tepsin, a  tészta bármilyen lehet, akárcsak a töltelék. Nyitott pitének is nevezhetjük magyarul.

A következő csodás és hihetetlenül finom késő nyári vacsora, akár melegen, akár hidegen fogyasztható! Ebédre, vacsorára, bármikor- igazi „gasztronómiai orgazmus” :) Ezzel az elkészítési móddal az utóbbi időben az orosz interneten egyre több helyen találkoztam, kisebb eltérésekkel.

GALETA:

1 + 1/3 pohár liszt (lehet 50/50 arányban finom liszt és rozsliszt)
1/3 pohár Olíva olaj
1/3 pohár sör
2 csipet só

SZÓSZ:

1 fej hagyma
2 cikk fokhagyma
1-2 paradicsom héja nélkül (1 paradicsom sűrítményt használtam, a szószhoz jobb)
1/2 édes piros paprika (1 egészet használtam)
petrezselyemzöld
bazsalikom

bors


TÖLTELÉK:

1 nagy méretű padlizsán
2 közepes cukkini
2-3 paradicsom, vagy 4 kisebb

Szóráshoz:
1-3 cikk fokhagyma
petrezselyemzöld
bazsalikom
Olíva olaj
opcionálisan 5-7 olajbogyó (nem raktam bele, mi nem szeretjük)


Először összeállítjuk a galeta tésztáját. A lisztet a sóval tálba szitáljuk, beleöntjük a sört, az olajat és összeállítjuk gyors mozdulatokkal a tésztát. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük pihenni fél órára.
Megjegyzés. Ha sörmentesen készítenénk vajjal, akkor 180 g vajhoz 250 g lisztet adunk, sózzuk, pár kanál hideg (!) vízzel gyorsan összeállítjuk. Nem kell gyúrni!!! Ugyanúgy folpackba csomagolva hűtőbe tesszük pihenni fél órára.

Utána következik a szósz. A szószhoz az apróra vágott hagymát olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát és 5 percig pároljuk, sütjük. Belekeverjük a paradicsompürét, esetleg kevés vízzel hígítjuk és fűszerezzük. Összefőzzük, levesszük a tűzről.

Most már jöhet a töltelék előkészítése. A padlizsánt, paradicsomot és a cukkinit megmossuk, vékony szeletekre karikázzuk. A padlizsánt kevés olajban kisütjük, papírtörlőre kiszedjük.


Összeállítás: a tésztát kinyújtjuk vagy kezünkkel egyenesen a formába nyomkodjuk, peremet hagyva körben és lekenjük az alját a szósszal. Spirál alakban kirakjuk váltakozva a zöldségekkel. A tészta széleit kicsit ráhúzzuk.
Előmelegített sütőben 180 C fokon sütjük 30-40 percig.

Amíg sül, külön összekutyulunk aprított vagy lereszelt fokhagymát és petrezselymet Olíva olajjal. 10-15 perccel a sütés befejezése előtt megszórjuk a keverékkel a galetát. Ajvárral (paprika, padlizsán, és fokhagyma mártássá sütve) kínáltam!
Én megszórtam még a tetejét sütés előtt lereszelt kecskesajttal.


Konklúziók: a tészta tökéletesen átsült, másnap is ropogós volt, tartotta az alakját. Nagyon finom! A zöldségekkel tökéletes harmóniában van! Nekem másnap a galeta, hidegen fogyasztva, még jobban ízlett!!!! Mini adagokat is készíthetünk belőle…
Vegánok is szívesen fogyaszthatják :)


Édes változat- galeta almával készítve itt található a blogomon.


Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)

vicuska13.blogspot.hu

11 megjegyzés:

Petra írta...

Ezt az ételt még nem próbáltam, de nagyon tetszik a recepted. Meggyőztél. :)))

Csilla írta...

Még én sem készítettem, de imádom a töklecsót, úgyhogy ezt is biztos szeretném. Nagyon jól hangzik ez a recept. :)

Vicuska írta...

Petra, az íze is meg fog győzni arról, hogy máskor is készítsd :)
Csilla, akkor végül is "majdnem" töklecsód lesz, de finom tésztába csomagolva!
Érdemes kipróbálni, nálunk mindenkinek nagyon ízlett!

trollanyu írta...

A ratatouille nagy kedvencünk:) Ezt a tésztába csomagolt változatot még nem próbáltam. Érdekes a sör a tésztában. Milyen lesz a tészta a sörtöl?

Vicuska írta...

Finom lesz a sörtől! :) Hideg vízzel is készíthető, de amúgy gondolom ízben ad egy kis pluszt.

Szabina írta...

Erről mindig a L'ecsó című mese apró-séfje jut az eszembe. :) Mióta először láttam, tervezem, hogy elkészítem, de majd most. :)) A tésztát külön is meg lehet hozzá sütni kenyér gyanánt, mondjuk egy tepsiben?

Vicuska írta...

:D hát igen, első látásra szívébe zárja a néző konyhában serénykedőt, ő nem rest mindent megtenni azért, hogy összedobhasson egy jó lecsót! Nagyon jó mesefilm!
Ha a galeta eredetét tekintjük, akkor megér egy próbát, ha teszel egy próbát Szabina, írd meg légy szíves az eredményt és a véleményedet!

nempiskóta írta...

Ez nekem is nagyon tetszik!:)

Vicuska írta...

Reméltem, hogy tetszeni fog :)

Verus írta...

Ez nagyon jól hangzik. Egyet nem értek, ajvár miért kell hozzá? Gyakorlatilag az egész étel ízvilága összetett, hasonlít az ajvárhoz..... És hogy kínáltad mellé?

Vicuska írta...

Az úgy történt, hogy ajándékba kaptam egy üveg ajvárt, mindenki kicsit másképpen készíti, meg akartam kóstolni, tehát adta magát számomra, hogy felerősítsem az ízélményeket, és mellé kanalazgattam, mert nagyon szeretem :D Jóból sosem elég! :)
Amúgy imádom ezt a receptet, nem tudok vele betelni, annyira finom.

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők